fredag 17 maj 2024

Blir det ännu värre?

"När skjuts nästa premiärminister", frågar sig Anna Sourander på ledarplats i ÖT efter det fruktansvärda attentatet i Slovakien där premiärminister Robert Fico fick livshotande skador. Frågan är ytterst relevant och förtjänar att ställas. Men Sourander gör ett allvarligt missgrepp i sin text. Hon skyller på "hatretorik", "allt starkare polarisering i politiken och samhället överlag" och att "ständigt nya gränser för hur politiska åsikter uttrycks" passeras. 

Detta är visserligen sant, men det stora problemet är inte polariseringen och den allt råare tonen i det offentliga samtalet utan orsaken är politiken i sig. Problemet är, kort sagt, inte uttryckssätt utan sak. Det finns nämligen en orsak till att högern (och också vänstern) tar till allt hårdare ord i samhällsdebatten. Denna orsak är den allt mer hänsynslösa politik som vänsteretablissemanget bedriver som strävar efter att rasera allt fler goda, samhällsbärande normer. Med detta verkligen inte sagt att det är rätt att uttrycka sig så som Fico eller Trump har gjort, men vi behöver förstå vad som är orsak och vad som är följder.

"När skjuts nästa premiärminister"? Vi kunde tillägga: Eller president. Jag är oerhört orolig över utvecklingen i USA idag. Media piskar upp stämningen mot Trump, med benäget understöd av dess politiska allierade det demokratiska partiet och utmålar Trump och republikanerna som en fiende till demokratin. Detta samtidigt som demokraterna använder rättsväsendet för att försöka påverka eller t.o.m. avgöra höstens presidentval - något som är allt annat än i linje med vad som kan anses höra till en fungerande demokrati. Oberoende av vem som vinner valet finns det en allvarlig risk för stora oroligheter i USA efter valet. Speciellt, vågar jag påstå, om Trump skulle avgå med segern. Så som media har betett sig finns det nämligen en reell risk att vänstern/demokraterna kan se sig tvungna att agera på ett ännu mer odemokratiskt sätt för att "rädda demokratin". För att inte tala om risken för att någon vänstervriden galenpanna anser sig utkorad att rädda demokratin genom att ta modell av vad som hände i Slovakien. 

Nå, hur som helst: Kontentan av detta är att vi behöver se och förstå vad som djupast sett är orsak till dagens situation. Det är inte retoriken. Det är den förda politiken som i, samklang med medias maktutövning, i vissa frågor närmast börjar påminna om totalitarism. 

Den väg vi är på i väst just nu är en mycket farlig väg.

47 kommentarer:

  1. Kristian ondgör sig över en kvinnlig journalist igen, om hurdana missgrepp hon gör, och fortsätter att det visserligen är sant. Vore bra att bestämma sig för vilken väg kappan ska vändas.

    Politik är demokrati, det är en kompromiss där alla har rätt att bli hörd. Kristian försöker nu argumentera för att högeryttern ska ha rätt att ta till hårdare ord, och jag vill ju inte tro att man ska låta första att våld kan tas till om de hårda orden inte räcker till. Tyvärr är det högeryttern som är benägen att agera så.

    Högeryttern har ju gjort bort sig totalt i Sverige, Sverigedemokraterna har satt i system att lura befolkningen med att det finns tusental av fejkade identiteter, som övertygar andra och varandra om hur felfri Sverigedemokraternas politik är. Lögn, med andra ord.

    Varför skulle inte demokraterna använda sig av rättssystemet, då en kandidat är misstänkt för en massa brott? Tycker du att det vore bättre att de vill att vi ska blunda för dessa brott, bara för att det är fråga om val?

    Vad tycker du då själv om fallet Vornanen? Helt klart ett brott om man börjar skjuta omkring, bär ett vapen i offentligheten. Om Trump borde undgå alla misstankar, så varför skulle inte då Vornanen också tillåtas fortsätta som om ingenting hänt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre med en liberal som skjuter
      fem skott än en högerytter som använder hårda ord?

      Radera
    2. Anonym, knappast en liberal, utan en rysk sympatisör och tillhörande slovakiska ytterhögern.

      "...jossa Cintula näyttää osallistuvan Slovenskí Branci -järjestön tilaisuuteen.
      Slovenskí Branci on puolisotilaallinen järjestö, jonka juuret ovat Slovakian äärioikeistossa."
      https://www.hs.fi/maailma/art-2000010430232.html

      Högeryttern har under en längre tid setts som högrisk i Europa, lätt glömmer man bort SD:s järnrörsepisod också.

      Radera
    3. Faktalobby. Nu tar du väl ändå priset? Allt tyder på att det var en vänsterextremist. T.o.m. de flesta mediekommentarer säger det. Men du tycks inte vilja se det.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. "Kristian ondgör sig över en kvinnlig journalist igen, om hurdana missgrepp hon gör, och fortsätter att det visserligen är sant. Vore bra att bestämma sig för vilken väg kappan ska vändas."

      Läs vad jag skriver så du inte behöver skriva onödiga kommentarer! Sourander har rätt i det hon skriver, men hon förmår inte se vad som är orsaken. Hon laborerar med sekundära orsaker.

      "Varför skulle inte demokraterna använda sig av rättssystemet, då en kandidat är misstänkt för en massa brott? Tycker du att det vore bättre att de vill att vi ska blunda för dessa brott, bara för att det är fråga om val?"

      Rättssystemet i USA är inte oberoende, vad man än påstår. Domarna är politiskt tillsatta och den domare som vill uppåt behöver hålla sig på god fot med den egna sidans politiker. Majoriteten av de mål som rests mot Trump är tydligt politiskt motiverade. Den som inte ser det är bara att beklaga. Dessutom är tidpunkten för rättsprocesserna inte heller någon slump. Igen: Den som inte ser detta är bara att beklaga.

      Radera
    5. Anonym 06:36. Nej, detta tar ännu inte priset, inte på långt när. Förvirringslobbyn är alltid immun mot fakta som säger annat än vad han vill tro, och i den bubblan har nog vildare saker än detta producerats.

      Radera
    6. Som rysk sympatisör,
      inga motiv att
      skjuta Foci.
      Däremot som en författare medlem av författarförbundet motiv: upplevelse att Foci försöker inskränka medias frihet.
      Uppges vara medlem i oppositionella socialliberala partiet (sant eller ej).
      Uppges ha grundat en fredsförening.
      Inte särskilt typiskt för högeryttrar.

      Radera
    7. "tyder" visar med all klarhet att det är en gissning. Länken till Helsingin sanomat säger, att Cintula finns fotograferad i sällskap med ytterhögern, en ryss-sympatisör.

      Så hon laborerar med "sekunda orsaker", så det du säger att det är också helt rätt. Nu är du bara ilsken och sur för att få vara ilsken och sur.

      Trump hade som agenda att ersätta så många demokratdomare som möjligt med republikandomare. Menar du då att republikandomarna har vägrat rusa till Trumps hjälp och rädda honom?

      Så majoriteten är politiskt motiverade, menar du. Som förlorare har Trump-anhängare inget annat att komma med, medan Trump börjat tappa anhängare.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Vad gäller Cintula är det onödigt att spekulera. Hans motiv torde klarna så småningom, och då förväntar jag mig att du korrigerar det du skrivit. (Onekligen i onödan...)

      "Nu är du bara ilsken och sur för att få vara ilsken och sur."

      Ingalunda! Jag gör bara en djupare och mer grundlig analys än vad Sourander ville göra.

      "Menar du då att republikandomarna har vägrat rusa till Trumps hjälp och rädda honom?"

      Nu visar du att du inte begriper dig på det amerikanska domstolssystemet. (Som, måste medges, är totalt vrickat.) Om någon vill driva en fråga kan han/hon göra det genom att hitta någon "rätt sinnad" domare i princip var som helst och få denne att ta sig an saken. Sedan har inga andra domare (på den nivån) något med saken att göra.

      "Så majoriteten är politiskt motiverade, menar du."

      Absolut! Och det inser alla som inte förblindats av Trump-hat.

      "medan Trump börjat tappa anhängare."

      Han leder stort i alla swingstates. Men kanske du har bättre insyn i saken än alla andra?



      Radera
    9. Din "analys" är intetsägande tunn, "hänsynslösa politik som vänsteretablissemanget bedriver" säger du, men ger inga exempel. Säg mig, hur kommer det sig att högern vore så tandlös så de skulle tillåta det du påstår? Eller stör det dig att folk är tillåtna att ha andra åsikter än ytterhögerinriktade?

      Om du förväntar andra att korrigera, ska du visa exempel. Du har minsann en hel del att gå igenom i så fall.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Så skriver någon som vet att han inte har något bättre att komma med. Nej, ta igen och försök förstå vad jag har skrivit. Du tycks ha förtvivlat svårt med det. Eller läser du ens?

      Radera
    11. Så lite har du att komma med att du till och med lånar mina uttryck. När börjar du påstå att jag läser enbart rubrikerna?

      "In this book, Cintula praised the programme of the far-right People's Party Our Slovakia and professed understanding of mass murderers in cases of perceived governmental failures, in particular regarding the 2010 Bratislava shooting."

      Cintula har skrivit i sin bok att han beundrar ytterhögerns partiprogram, stöder massmord med hänvisning till att en annan gök sköt romer i Bratislava 2010.

      När ska det sjunka in Kristian, att högeryttern är den stora faran? Vi kan ju ha en tävling, vi söker i tur och ordning länkar till terroristaktioner, som konstaterats vara politiskt inriktade. Jag kan börja:

      Belgien, två ytterhögeraktivister tagna med en bomb.
      https://www.bbc.com/news/world-europe-67381829

      Din tur.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Att du enbart har läst rubrikerna har stått klart redan länge, och jag har också påpekat det otaliga gånger förr. Men du har tydligen slarvat också över det och inte läst vad jag har skrivit.

      Sedan har jag aldrig påstått att ytterhögern inte skulle utgöra en fara. Men jag ondgör mig över att (extrem)vänstern nonchaleras helt och hållet av media när det gäller detta - och också av dig. Här blir det alldeles tydligt att du inte klarar av att läsa och förstå. Speciellt gäller det det jag skrev om att vi inte behöver dra förhastade slutsatser om denne Cintula. Hans motiv lär klarna så småningom, och då lär du få äta upp dina tvärsäkra påståenden.

      Radera
    13. Faktalobby 21.5.kl.08:12.Börja med att kolla upp vilka krafter som på riktigt ligger bakom olika sk. terroristorganisationer.Ifall du vill ha rätt svar på sådana frågor och inte slapp ur dagis igår måste du nyttja andra medier än de som du hänvisar till i olika artiklar på denna blogg pga.jävsorsaker.

      Radera
    14. Där kom det, men jag måtte ha en jädrans tur med att välja källor enbart baserat på rubriker, då jag dessutom kan citera artiklarna, tycker du inte det?

      Du får ju ondgöra det över precis vad som helst, men kom nu fram med de källor som får dig så ur spår. Eller ondgör du dig över dina fantasier?

      Det var din tur att komma med en vänsteraktivist, men jag ser ingen.

      Anonym, det är det jag gör, i form av artiklar och rapporter från bla ordningsmakt i flera europeiska länder. Och du då, har du kollat en video med trevliga animationer, gjord av Sverigedemokraternas fejkade konton?

      Vi hoppar över Kristians tur att söka attacker av vänsteraktivister, så ger jag en länk till till en högeraktivist.

      En SDP-politiker i Tyskland hängde upp affischer, och högeraktivister hoppade på, slog sänder käken, spräckte ögonhålan och orsakade en massa andra skador.
      https://www.politico.eu/article/germany-politics-violence-attacks-election/

      Radera
    15. Faktalobby 16:27.Vilka krafter ligger då bakom t.ex.isis och hamas då msm som källa är jävig i detta sammanhang?Och dina rapporter från ordningsmakt i flera europeiska länder har inte gått via msm som källa som är jävig i detta sammanhang?

      Radera
    16. Nu vet jag inte vad du tjatar om med msm och jävighet.

      Tänker inte börja mata dig, om du väljer att inte läsa följande artikel, vet du att du inte är mottaglig för fakta.
      https://www.dw.com/en/in-germany-far-right-violence-increasing-in-school-life/a-65600500

      Radera
    17. Faktalobby 23:34:Ante mig att du inte hänger med i en sådan diskussion likt majoriteten som förlitar sig på msm i verklighetssökandet och är totalt ovetande om sakers verkliga tillstånd och vart vi är på väg.Du kan ju börja med att söka definitionen på de båda orden skilt för sig på msm det borde överensstämma med sanningen.Det är när höjdare och allehanda experters uttalanden tar form som det bär iväg ss.koldioxid är ett gift,krig är fred.

      Radera
    18. Förvirringslobbyn. "kan citera"... Nåja. Det är nog en sanning med mycket stor modifikation.

      Radera
    19. Ja, tog en stund att gissa mig till din påhittade förkortning, jävighet fattar du precis lika illa som yli hilseen.

      Försöker du nu påstå att en av Tysklands största tidningar har hittat på att ett gäng högeraktivister förpassat en sdp-politiker till sjukhuset?

      Radera
    20. Ja, där tog det igen stopp då man lägger fram fakta. FN har tagit högeryttervåld på allvar, XRIRB är förkortningen för intolerans mot andra nationaliteter eller baserat på religion eller övertygelse:

      "The threat of violent extremism on the basis of xenophobia, racism and other forms of intolerance, or in the name of religion or belief (XRIRB), or right-wing terrorism and violent right-wing extremism (VRWE) as the phenomenon is called by the European Union (EU), is a global threat."

      https://www.unodc.org/unodc/en/terrorism/latest-news/2023_unodc_unodc-and-the-european-union-join-efforts-to-address-terrorism-on-the-basis-of-xenophobia--racism-and-other-forms-of-intolerance--or-in-the-name-of-religion-or-belief---violent-right-wing-extremism.html

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. Det att det vänsterliberala etablissemanget tar högerextremism på allvar är inte att förvåna. Liksom att de ser mellan fingrarna när det gäller vänsterextremism. Men vi behöver bara gå tillbaka till 70-talet för att se hur farlig (också) vänsterextremismen är.

      Radera
    22. Just påstod du att du har källor, jag inte. Ovan ser alla min källa, var är din?

      Radera
    23. Förvirringslobbyn. Du yrar. Var har jag påstått att du inte skulle ha källor? Vidare: Min källa på vad då? På vad vänsterextremismen ställde till med på 70-talet? Igen: Sådant som är allmän kunskap behöver inte beläggas med några källor. Men eftersom du tycks ha stora luckor i din allmänbildning ska jag hjälpa dig. https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_arm%C3%A9-fraktionen

      Radera
    24. Du baserar ditt vänsterhat och -extremism idag på en wiki-sida om nånting som var aktuellt på 70-talet? Har du faktiskt inte en enda incident du kan komma med, som är från detta år? Eller ens årtionde?

      Radera
    25. Förvirringslobbyn. Nu var frågan om vänsterextremismen är våldsbenägen. Vilket jag visar med min källa. Men om du vill ha ett färskare exempel kan du se vad som hände i Slovakien för bara någon vecka sedan...

      Radera
    26. Jo tack, det skrev jag om här i samma tråd, lite högre upp, som du också kommenterade. Försök hänga med innan du skriver.

      Radera
    27. Förvirringslobbyn. Det är nog du som borde hänga med bättre. Du hävdade att attentsmannen var högerextremist, men det visade sig senare att han var vänsterextremist.

      Radera
    28. Källa på det, Kristian. Nej, det hade du aldrig, bara nånting du hittar på.

      Här lite mera högerextremism, Krah vägrar se SS som krigsförbrytare, och det blev till och med för mycket för det högerextrema partiet.
      https://www.theguardian.com/world/article/2024/may/23/eus-far-right-parties-expel-germanys-afd-from-their-group

      Hade du Kristian nån länk till nån vänsterextrem handling från detta årtionde? Eller hittar du bara på saker och ting?

      Radera
    29. Förvirringslobbyn. Källa? Det var i nyheterna för någon dag sedan. Inte bokmärkte jag det, så om du vill ha en källa på färska nyheter som man kan förvänta sig att den som deltar i debatten bör ha koll på får du väl leta reda på den själv.

      Sedan måste jag nog, ännu en gång, förundras över din självvalda blindhet. Läste du alls om rättegången mot kvinnan som planerade skolskjutningen i Vasatrakten? Ekofascism, talade medierna om. Linkola var visst en av hennes lärofäder. Vänsterextremt så det förslår. Men det missade du förstås (också).

      Radera
    30. Så länge du inte har en källa, är det dina egna färgade funderingar. Försöker du påstå, att de som identifierat Cintula i sällskap med ryska högerextremister, har fel, och du känner dem bättre?

      Skolskjutaren var ointresserad av politik, så säger Evita Kolmonens studiekompisar från Vaasan yliopisto. Hon ansåg att de som gör Tiktok-videor är värda att elimineras, slit och släng-kulturen förstår världen, individualismen är roten till det onda och överbefolkningen bör stävjas. Så här säger kvällspressen:

      "Syyttäjä lukee läpi syytetyn manifestia. Individualismi ja ihmiskunnan huono nykytila tulevat kirjoituksesta ilmi.

      Manifesti on kirjoitettu tieteellisen esityksen muotoon lähdeviitteineen. Se sisältää useita kappaleita, joissa pohditaan muun muassa ihmiskunnan rappiota, itsekeskeisyyttä ja individualismin vaikutuksia ihmissuhteisiin.

      Ylikansoittuminen on manifestin mukaan iso ongelma. Se vaatisi syytetyn mielestä radikaaleja toimenpiteitä."

      Här är länken till den: https://files.catbox.moe/ft8s4e.pdf

      Så Linkola var VISST hennes lärofader? Det finns ingen ända på den lögnsmörja du producerar, Kristian.

      Radera
    31. Förvirringslobbyn. Du läser nyheter oerhört selektivt och bara sådant som passar dig tycks fastna. Nåväl, fortsätt du för all del bara att leva i din bubbla. Men ursäkta oss andra för att vi inte vill vara med i den.

      Radera
    32. Vad är selektivt? Jag citerar det som attentatskvinnan skrivit i sin manifest. Hur tänker du om det är selektivt? Jämfört med vad du tar fram?

      Men det ser ut som om du måste kasta in handduken igen, då du saknar källor helt och hållet. Jag scrollar i tråden här och konstaterar att du har lagt upp EN länk, till en wiki-sida, jag hade sex länkar, hänvisade dessutom till ställen där jag inte la upp länken.

      Radera
  2. Kristian. De repressiva ländernas brott och synder tillika med västvärldens brott och synder visar att alla folk och länder och samfund övergett förbundet med Gud. Detaljplocket till analyser som kanske inte arbetande människor har tid kan bara vi göra så länge vi tror oss ha relevant information. Det blir tråkigt i längden att höra på och tala om samhällsnedbrytande sedan det redan skett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dock består ännu så myki av Guds goda t ex i vårt land att vi vet att många sagt amen på Skriften bibliin och gjort sin dagliga plikt. Vår Herde och Frälsare är Allsmäktige Jesus Kristus. Genom lidande till seger!!!++!!××@!!

      Radera
    2. Ulrik Torsten Nils 17 maj 2024 kl. 22:59, Instämmer !

      Radera
  3. Om du har finansiell kontroll och via det kontroll över största delen av politikerna som påverkar med vidd och dessutom med dito finansiell kontroll över msm så har du alla kort på hand att utöva totalitarism vilket vi till stor del har redan i "demokratiska" väst.Trump får nog vara i fred från attentat som en viktig kugge i skådespelet till skillnad från t.ex.jfk.Nu talar lagarde om behov av att ändra det finansiella systemet förstås då "eliten" insett att usd-hegemonin åker utför branten vilket är förutsättning nr1 för stopp av totalitarismen men orsaken borde åka utför branten tillika med usd!

    SvaraRadera
  4. Den vägen som hela världen och ' väst' gått in på är att berömma sig av teknologiska uppfinningar och de penningar som de därmed tror sig ha genererat till fasa för allt levande. Medan man ljuger allt hårdare och skarpare mot dem som varnat...

    SvaraRadera
  5. Om källorna korrekta:beundrar man ytterhögerns partiprogram och är för massmord och ändå är medlem i ett socialliberalt parti samt bildat en fredsförening är man definitivt ett psykiatriskt fall!
    Nu undrar man om mentalvården här har missat och möjliggjort detta attentat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:08. De första uppgifterna gjorde gällande att attentatsmannen inte hade några psykiska problem.

      Radera
  6. Anonym 08.08 22.5
    Du har konstiga idéer gällande psykiatri och mordfall och att ' mentalvården' missat något. Fullblodsidiotanonym är du.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik Torsten, du
      borde be din läkare läsa dina
      skriverier här på bloggen.
      Vederbörande har bara att konstatera sitt misslyckande...

      Radera
    2. Ja att de inte har tystat Kristi vittnesbörd, mitt personliga vittnesbörd, och mina personliga åsikter om vilka du som suuparfeg anonym täcks hänvisa till de heliga kor som läkare,tandläkare och psykiatrin gjort av sig själva i den gudlösa tiden efter Andra världskriget i nordiskt perspektiv. Min specialpsykiater på studenhälsan tyckte inte om boken Missa inte målet och mina åsikter är desamma idag ändå ansågs jag vara frisk nog att få vara präst men med en genomfalsk biskop och en genstridig hustru och genstridiga äktenskapssyndare vilket är lika med sekulära sambomedlemmar i församlingen så drog jag mig tillbaka från prästtjänst redan efter 18 månader och 2010 var måttet för medlemskap i folkkyrkan för mig rågat. Just på grund av att man skulle rösta vid ett biskopsval om en biskop och flera som körde homosexagenda i äktenskapsbrytarkyrka...

      Radera
    3. Dessutom har jag ingen läkarkontakt sedan svinet i dem ljög...

      Radera
  7. Förresten vill du som i Kina och sovjet och Amerika få in mig på sinnessjukhus för att jag inte tänker som du feganonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok.
      Jag kommenterade
      denna gång undantagsvis anonymt då jag började något tröttna på
      att här med eget namn kommentera
      med skribenter av vilka de flesta vill vara anonyma.
      Svensk-österbottningar brukar väl vilja vara anonyma tyvärr.
      Det är ju inte din opinion som jag
      kritiserar utan din språkliga text som inte alltid är så sammanhängande och klar.
      -Det är naturligtvis förnuftigt att ha en kritisk inställning till psykiatrer och även psykologer, det kan jag hålla med om.

      Hans Ånäs

      Radera
    2. Jag skriver som jag skriver. Har bråttom ibland och apparaten textförslag är ofta lika galna som läkare.

      Radera