måndag 17 juni 2024

Finlands suveränitet prövas!

Idag godkände EU:s ministerråd den mycket kontroversiella lagen om naturrestaurering. Lagen godkändes genom omröstning, där många av de länder som drabbas hårdast av lagen röstade nej medan sådana länder som inte drabbas så hårt av lagen trumfade igenom den. I slutändan avgjorde Österrikes gröna miljöminister omröstningen genom att rösta mot sin egen regerings ståndpunkt, något som ännu kan sätta käppar i hjulet för denna lag.

I sin ursprungliga form skulle denna lag uppskattningsvis ha kostat Finland nästan en miljard euro årligen och kraftigt inskränkt landägarnas rättigheter. I sin nuvarande form uppskattas lagen "endast" kosta oss runt 700 miljoner årligen  - och kraftigt inskränka landägarnas rättigheter. 

Nå, än är trots allt inte sista ordet sagt i denna historia. Enligt Finlands grundlag är Finland fortfarande ett suveränt land (§1) där statsmakten tillhör folket som företräds av riksdagen (§2) som också utövar den lagstiftande makten (§3). Detta innebär, följaktligen, att även denna lag måste godkännas av Finlands riksdag för att bli gällande lag i Finland. Således kan vi ännu räddas från detta lagvidunder genom att riksdagen helt enkelt vägrar godkänna den, något jag givetvis förutsätter att kommer att ske.

Det är inte fråga om annat än att vår grundlag och landets suveränitet prövas i denna fråga och att det nu är upp till våra folkvalda riksdagsledamöter att visa att vår grundlag ännu gäller. Och att visa att de vågar stå upp mot EU:s diktat och verkligen sätta landets intressen i första rummet.

4 kommentarer:

  1. finlands riksdag består av 200st "fjärrstyrda" ledamöter som tycker de har uppnått mycket då de fått bantat dårskapet från miljarden till 700tusen och "mainehaitta",för finnarna med genetiskt mindervärdighetskomplex,skulle bli alltför stor genom att nu rösta ner förslaget.Inom överskådlig framtid skall som det sista finntuppslandet har,rent vatten, skänkas bort bättrebehövande till fromma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du själv finlandssvenskt bättrevetandeövermodskomplex eller räknar du dig som vanlig finländare...??

      Radera
  2. Ja. Kristian. Det tycks vara politiken närmast hjärtat då. Och då är alla lika infekterade av nyheter... Torsten Nils ulrik

    SvaraRadera
  3. Håller helt med om sista stycket !

    SvaraRadera