lördag 27 juli 2024

En lättnadens suck?

Kenneth Myntti skriver i en ledare i ÖT om hur det amerikanska presidentvalet igen blev intressant när Biden steg av och Harris ser ut att ta över. (Jag noterar att inte heller han säger ett enda litet pip om hur det parti som säger sig vilja "rädda demokratin" på detta flagranta sätt struntar i den samma för att ha en chans att vinna valet.) Nå, nu är det inte ledaretexten i sig som jag finner intressant, utan närmast de ord han avslutar med. Han skriver: "... om Kamala Harris går segrande ur tvekampen blir hon den första icke-vita kvinnan på presidentposten någonsin. Går det så kan även vi i det nya Natolandet Finland andas ut."

Myntti syftar med dessa ord framför allt på USA:s utrikespolitiska linje, men givetvis finns där också mycket annat med. De idag så upphaussade "västerländska värderingarna" (som av allt att döma inte längre innefattar yttrande- och pressfrihet och långt har kommit att innebära normnedbrytning) bygger på att konservativa partier/kandidater inte ges någon politisk plattform – och när så ändå sker bör dessa svartmålas och marginaliseras. I den meningen skulle en seger för Harris innebära att dessa "västerländska värderingar" skulle garanteras ett starkt fäste i världens ledande demokrati för åtminstone fyra år framåt.

Så ja, för de som ser det som livsviktigt att den vänsterliberala dominansen i västvärlden fortsätter – med allt vad det innebär – skulle en seger för Harris i höstens presidentval innebära att man kunde "andas ut". Därav mainstreammedias oerhört starka stöd för (och eufori över) Harris som kandidat i det amerikanska presidentvalet.

Men saken är den att Harris, genom det hon så här långt har åstadkommit inom rättsväsendet och i politiken, har visat sig vara högst auktoritär. Politiskt sett ligger hon, i en amerikansk kontext, väldigt långt till vänster och när Trump hävdar att hon, om hon blir president, kommer att förstöra det amerikanska samhället är det svårt att se att han skulle ha fel. Detta alltså baserat på vad vi vet om Harris och vad hon hittills har åstadkommit.

Med Harris som president kommer yttrande- och åsiktsfriheten med största sannolikhet att ytterligare kringskäras. Om någon inte tror det jag skriver kan de ju t.ex. fråga journalisten David Daleiden. Denne Daleiden, som publicerade ett samtal mellan chefer vid USA:s största och viktigaste abortindustri (Planned Parenthood) där dessa diskuterade försäljning av aborterade foster, utsattes för regelrätt förföljelse av just Harris när hon fungerade som justitieminister i Kalifornien.

Detta är av allt att döma vad som väntar sådana som vågar vara av annan åsikt ifall Harris skulle bli vald. Och så som i USA, så ock i resten av västvärlden inom kort.

Dessutom står världen idag på randen av det tredje världskriget. Så när det gäller USA:s utrikespolitiska linje och säkerhetsläget i världen just nu, kan ingen dra någon lättnadens suck. Oberoende av vem som går segrande ur valet i november. Att Myntti påstår en sådan sak visar att han har noll koll på vad som pågår.  

---

Lyckligtvis kommer Harris inte att vinna valet. Hon har ingen chans – om vi säger det rakt ut. Dels är hon kvinna. Dels är hon färgad. Dels är hon alltför vänster, och framför allt har hon inget att visa upp när det gäller politiska meriter. Att hon dessutom har visat sig vara en dålig debattör och att hennes (hittills) enda försök att nå en politisk position (demokraternas primärval 2020) slutade i total katastrof gör inte heller saken bättre. Mainstreammedia i USA gör just nu allt för att lyfta fram/upp henne – och vår media copypastar sin vana trogen allt detta – men det hjälper inte att måla ett utedass. Det är fortfarande inget annat än ett utedass – om du som läst så här långt ursäktar bilden.  

32 kommentarer:

  1. Skriver under att myntti har noll koll även på detta antingen i brist på egen tankeförmåga men mera troligt beroende på ägarstyrningen.putin är en av många som vet vad som gäller usa´s president:spelar ingen roll om biden eller trump eller harris eller någon annan.Ingen blir usa´s president som inte lyder order.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:02. Jag håller inte med om att Myntti skulle ha någon form av "brist på tankeförmåga". Men tyvärr är också han allt mer fast i det värderingskluster som dominerar så gott som totalt i väst idag. För att sedan inte tala om just ägarstyrningen...

      Radera
  2. Så vitt jag vet har ingen kvinna tillsvidare varit amerikansk president!
    Myntti et consortes kan andas ut om Harris vinner blottläggandes medias
    roll som knähundar för den maktägande politiska eliten i väst.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Det är sant att ingen kvinna ännu varit amerikansk president. Men den dagen kommer säkert också, om världen står. Men den första kommer inte att vara färgad och hårt vänstervriden.

      Radera
    2. Man får hoppas så dvs
      att Harris ej blir vald!
      Å andra sidan ska man ej
      överskatta amerikanernas
      intelligens.

      Hans Ånäs

      Radera
  3. Ska bli intressant att se om Trump deltar i nån valdebatt. Häromdagen höll han ett långt och virrigt anförande om hajar. Orsaken var att hans teleprompter hade gett upp och nu var han så att säga om his own. Då kommer värsta rappakaljan, så mycket förstår man att han är rädd för hajar.

    SvaraRadera
  4. Kristians påstående om videklippen tål inte att måla skithuset med heller. Daleiden hade klippt o klistrat i videinspelningarna o sist o slutligen fanns det inget att gå på. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Planned_Parenthood_2015_undercover_videos_controversy
    Kristian verkar rätt desperat kring det faktumet att Harris faktiskt kan bli president.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:03. "Svartmåla och marginalisera" var det alltså. Sedan är wikipedia inte någon trovärdig källa, speciellt inte i frågor där det finns en pågående kontrovers. Kom också ihåg att PP är en av de centrala byggstenarna i det nya, människofientliga världsbygget (i USA) och som sådan måste allt som ens luktar galet med denna organisation förtigas och bortförklaras.

      Om du skulle läsa annat än mainstreammedia skulle du också vara rädd för Harris.

      Radera
    2. Anonym 08:27. Som sagt: Svartmålning och marginalisering. Jag kollade upp första länken du gav, och den gick tillbaka på en ledartext som slutade med orden att detta är skribentens åsikter.

      Radera
  5. Kristian läser "brett", bara Federalist som gäller :D

    SvaraRadera
  6. Nå, du vill förstås inte kommentera ditt snäva val av källor.

    Men låt oss istället fundera över det du/Federalist kallar för auktoritär, och hur dåligt det uppfattas vara för demokratin. Om du/Federalist fortsättningvis håller fast vid det, hur skulle du relatera den tanken till Project 2025 och Vance, som Trump skulle se som vicepresident? För den som inte känner till Project 2025, är det republikanernas plan för att ersätta experter och tjänstemän med politiker, mycket enkelt förklarat. Trumps Agenda 47 utgår också från att presidenten kunde godtyckligt avskeda personer som enligt hen inte tänker på rätt sätt.

    Allt DET är auktoritärt, och om det är nånting nytt, läs innan du påstår något, och om du kände till det, är dina skriverier bara ohederlig propaganda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Vad gäller agenda 2025 har också denna utsatts för vrickad tolkning och avsiktliga missförstånd. Alla presidenter som har lyckats i sitt värv har haft en klar handlingsplan före de blir insvurna. T.ex. Reagan hade förberett sig i flera år. Inget konstigt med det, annat då än när det ska användas för att smäda och svartmåla.

      Radera
    2. Så du känner till den, och låtsas som om den inte existerar. Det först är auktoritärt att presidenten skulle ges rätt av avskeda en tjänsteman som svarat en journalist om sådant som inte faller presidenten i smaken. Onödigt att prata om Reagan då det är Trumps agenda jag tog upp, men du har förstås en orsak att villa bort diskussionen.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Vrickad tolkning och avsiktliga missförstånd. Men det bryr du dig kanske inte i?

      Radera
    4. Lätt att hojta om "vrickad tolkning" speciellt då du inte ens märker att du blandar ihop Project 2025 och Agenda 47 (47:e presidenten). Det 1000 sidor långa opuset har du inte läst, men säkerligen en förskönad bild av vad propagandakanalen Federalist vill tolka det till. Men här ett avsnitt:

      "With a nearly 1,000-page “Project 2025” handbook and an “army” of Americans, the idea is to have the civic infrastructure in place on Day One to commandeer, reshape and do away with what Republicans deride as the “deep state” bureaucracy, in part by firing as many as 50,000 federal workers."

      Och vidare vill Trump göra sig av med alla som hindrar honom att göra precis vad som helst:

      "Project 2025 seeks to place the federal government's entire executive branch under direct presidential control, eliminating the independence of the DOJ, the FBI, the Federal Communications Commission, the Federal Trade Commission, and other agencies."

      Inte konstigt att Trump beundrar Putin och alla andra som lever som envåldshärskare.

      Intressant att det gjorts en analys av presidenters tal, och i analysen placeras han enligt ordförråd, satslängd etc i fjärde klass, längst ner. Vid närmare betraktande inser vem som helst att Trumps meningar är korta och korkade. Att ge en sån person fritt spelrum kunde inte vara mer skrämmande.
      https://www.newsweek.com/trump-fire-and-fury-smart-genius-obama-774169

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. De citat du ger är helt tydligt inte från själva dokumentet utan från någon (extremliberal) kommentar till det. Det är inte trovärdigt att göra så.

      Vi som har studerat retorik vet att satslängd inte säger ett dyft om talarens intelligens. Ordval kan dessutom göras avsiktligt för att göra det sagda lättförstått för de som lyssnar. Med detta givetvis inte heller sagt att det inte är så som Newsweeks analys påstår. (Men jag noterar att Newsweek hör till det vänsterliberala medieklustret.)

      Radera
    6. Vi som studerat retorik, vet också att retoriken säger ingenting om intelligensen. Men de som studerat och analyserat språk, säger att Trumps språk är överensstämmande med en som går i årskurs 5.

      Om du Kristian vet att citatet är någon extremliberal tolkning, då måste du, för att vara trovärdig, känna till innehållet i det 1000 sidiga opuset. Kan du därför säga hur det lyder i original, så vi vet hur mycket det skiljer sig från den "extremliberala" tolkningen?

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Nej, jag har inte läst det. Men regeln är att om man vill veta något om ett dokument (som man inte har tillgång till) ska man läsa kommentarer av de som skrivit det, inte av sådana som motsätter sig de som skrivit det och deras målsättningar. Du kan börja här: https://www.project2025.org/truth/

      Radera
    8. Det var mig en konstig regel, så oberoende vad ett dokument handlar om, ska man istället läsa något som vem som helst skriver? Det är ju inte jag som ska läsa, utan om du börjar påstå nånting annat än vad som officiellt skrivs, då ligger bevisbördan på dig.

      Först och främst så ska man ju gå till källan, inte nån FUQ-sida. Dokumentet finns här:
      https://static.project2025.org/2025_MandateForLeadership_FULL.pdf

      Här står det i klartext hur presidenten borde vara, bestämma över experter:

      The modern conservative President’s task is to limit, control, and direct the executive branch on behalf of the American people. This challenge is created and exacerbated by factors like Congress’s decades-long tendency to delegate its
      lawmaking power to agency bureaucracies, the pervasive notion of expert “independence” that protects so-called expert authorities from scrutiny, the presumed inability to hold career civil servants accountable for their performance, and the
      increasing reality that many agencies are not only too big and powerful, but also increasingly weaponized against the public and a President who is elected by the people and empowered by the Constitution to govern.

      Det skrivs om FBI, långa haranger om Hunters laptop, och så kommer följande åtgärd:
      Conduct an immediate, comprehensive review of all major active FBI investigations and activities and terminate any that are unlawful or contrary to the national interest.

      Lätt att tolka vad som helst som "national interest", definitivt allt som Trump gör.

      Vidare vill de öppna dörren för misinformation:
      Prohibit the FBI from engaging, in general, in activities related
      to combating the spread of so-called misinformation and
      disinformation by Americans who are not tied to any plausible
      criminal activity.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Igen begriper jag mig inte alls på dig. Vad då "vem som helst"? Nu talar jag alltså om de som har skrivit dokumentet! De är verkligen inte "vem som helst".

      Det som alla (kritiker) har missat är att det aktuella dokumentet motsvarar liknande dokument som funnits inför varje presidentval sedan 1980. Mannen bakom "The Heritage foundation", Kevin Roberts, säger klart och tydligt att dokumentet är tänkt avv vara, inte något som ska genomföras i sin helhet, utan "“a stockpile of conservative policy recommendations from which our leaders can pick and choose,”"

      Men som sagt, när man vill svartmåla och göra politik passar det bra att "glömma" sådana saker...

      Radera
    10. Nu blandar du ihop Project 2025 med Agenda 47, den senare är alla presidenters agenda för sin period. Project 2025 är republikanernas program, och den är minsann auktoritär, och där kan då presidenten pick and choose. Project 2025 och Agenda 47 har en hel del gemensamt, men den senare består inte av 1000 sidor.

      Radera
  7. Jag tror att du gravt underskattar både Gen Z och kvinnor i USA som inte vill se Project 25 verkställas. Harris har redan lyckats aktivera de yngre generationerna, och då har det bara gått en vecka. Och: I valet 2020 röstade 55% av alla vita kvinnor i USA på Trump – men så blir det inte denna gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. JH. Projekt 2025 har avsiktligt misstolkats för att svärta ner Trumps kandidatur. T.ex. har det påståtts att det innehåller ett införande av ett federalt abortförbud, vilket det inte gör. Men tyvärr läser, och tror, många amerikaner på lögnerna de läser i media. Och att påstå det är inte att underskatta.

      Radera
    2. Oavsett vad man har för åsikt om Project 2025 så är min poäng att du underskattar makten de yngre generationerna och kvinnorna besitter. Att Harris inte skulle ha en chans är helt enkelt inte sant.

      Radera
    3. JH. Jag vidhåller att hon inte har någon chans - förutsatt att inte Trump gör bort sig riktigt kapitalt före valet (hur det skulle se ut vet jag dock inte, han har ju nog försökt förr...). Detta baserar sig som sagt på valsystemet. Jag kan tänka mig att Harris eventuellt kan få flera röster nationellt. Men i swingstaterna (som avgör valet) blir hennes "svagheter" avgörande.

      Radera
  8. Vad menar du med ”dels är hon färgad”, kan du utveckla det argumentet? Och att hon är kvinna?

    Vilka politiska meriter hade Trump innan han valdes till president, som gör honom mer lämpad än Harris?

    Intressant också att du nämner Harris som debattör. Trump har tidigare sagt att han är redo att debattera ”när som helst”, och tackat ja till debatten den 10 september – men nu plötsligt backar eftersom han vet att han inte skulle ha en chans i en debatt mot Harris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:38. Du ska inte tro allt du läser i vänstermedia. Självklart kan inte Trump tacka ja till och boka in någon debatt innan Harris är vald till kandidat. Det förstår alla som inte har otur när de tänker.

      Vad gäller det att Harris är färgad och kvinna så borde det inte vara några oklarheter där. Hon är färgad och hon är av kvinnokön. Om du menade fråga vilken relevans detta har är det bara att se på valsystemet. Valet avgörs i några s.k. "swingstates" och ofta med en ganska liten marginal i dessa stater. Det finns många amerikaner som inte kan tänka sig att rösta på en färgad kandidat, liksom många som inte kan tänka sig att rösta på en kvinna. Och ännu fler som inte kan tänka sig att rösta på en radikal vänsterkandidat som driver DEI-ideologin. Detta räcker till för att avgöra swingstaterna.

      Radera
    2. Trump har gjort allt vad som har fallit honom in, så onödigt att försöka med det kortet. Men åtminstone vet hans rådgivare att hon Harris skulle krossa Trump, som hon gjort flera gånger redan.

      Helt fantastiskt drag var hennes korta svar på Trumps ironiska uttal och försök att vara överlägsen: "Hon är en åklagare och han är en brottsling", varpå hon bara konstaterade: "Jag godkänner det meddelandet".
      https://x.com/KamalaHQ/status/1816288577342369995

      Radera
    3. Nu ser jag visserligen att Trump sagt detta (i ”vänstermedia”):

      ”I want to debate with her, and she’ll be no different because they have the same policies. I think debating is important for a presidential race, I really do. You sort of have an obligation to debate.” (CNN, 26 juli 2024)

      Så där hade jag fel! Och jag ser fram emot debatten, det blir mycket intressant.

      Men jag undrar fortfarande vilka politiska meriter han hade före han blev president. Eftersom du nämnde det som en orsak att Harris inte kommer att vinna.

      Radera
    4. Anonym 16:56. Jag ser också fram mot debatten! Vad gäller Trumps politiska meriter så hade han givetvis inga sådana eftersom han kom utifrån. Harris har varit vicepresident men saknar trots det politiska meriter. Givetvis är detta inget hinder för att bli vald, men i tillägg till alla andra "svagheter" hon har är det inte obetydande. Med detta sagt så håller jag nog fortfarande fast vid att jag helst skulle se två något yngre (och nya) kandidater i valet. Detta har nu besannats till hälften. DeSantis - Harris skulle ha varit en intressant uppställning... Men nu valde republikanerna att gå med Trump och det får vi (som inget har att säga till om) låta oss nöjas med.

      Radera
  9. Färgad o färgad, som en munsalbo efter två vikor på kanaria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trump är färgad om någon, men han verkar ha minskat bruket av orange ansiktskräm.

      Radera