söndag 3 november 2024

Om politik, historia och vad som väntar

Jag har i de senaste texterna skrivit om det kommande valet i USA och om den nya kristendomsfientliga värdeliberala världsordning som har drabbat speciellt västvärlden de senaste åren. Den största orsaken till att jag hoppas på en Trump-seger i USA-valet är att detta skulle vara ett stort bakslag för denna nya världsordning. En seger för Harris skulle i motsvarande grad innebära medvind för denna nya världsordning.

I detta sammanhang bör jag påminna om den korrekta synen på historien. Historien handlar inte ytterst om länder och folk, ledare och regeringar även om det ser ut så. Detta är bara yta, om vi säger så. Det som sker bakom det som synes ske är frälsningshistoria. Det är den verkliga historien och därför det vi behöver ha för ögonen alltid när vi närmar oss och betraktar historien. Här talar vi alltså om en linjär historiesyn som börjar med skapelsen, som går via syndafallet och återlösningen och som sedan övergår i kyrkans tid som till sist mynnar ut i återkomsten och tidens slut. All historiesyn som inte har detta som grund och tolkningsnyckel blir därför en falsk historiesyn.

Så varför är då det amerikanska presidentvalet så intressant och viktigt? Svaret är givetvis för att USA idag är världens lokomotiv. Det är USA som långt anger både riktning och takt för hur världen utvecklas. Rent mänskligt sett, alltså. Med bakgrund i det ovan sagda blir USA förstås inget annat än ett redskap i den stora dans som världens historia utgör. Dock det klart viktigaste redskapet just i vår tid. Lite på samma sätt som Romarriket var på sin tid. Eller Storbritannien var för ett sekel sedan.

---

Jag har den senaste tiden läst en del i Uppenbarelseboken, som ju på många sätt är en mycket fascinerande bok. När jag var yngre läste jag ofta Uppenbarelseboken som en uppslagsbok över tidens stora final och försökte hitta ledtrådar till var vi just då befann oss i den profetiska kalendern. Nu säger jag inte att det är fel att göra så, men om vi bara läser Uppenbarelseboken på detta sätt missar vi det absolut viktigaste budskapet som denna bok vill förmedla till oss. Speciellt under svåra tider har de kristna läst Uppenbarelseboken och där funnit stor tröst i budskapet att allt är i Guds hand. Dåtid, nutid och framtid. Därav har boken fått sitt smeknamn "Trösteboken".

När vi sätter detta i relation till det som sker i USA idag blir slutsatsen att oavsett vad som sker, vem som blir vald och vad detta sedan leder till är historien fortfarande i Guds hand. Han har full kontroll. Inget sker som inte han tillåter.

Så, varför då bry sig, kanske någon frågar. Om allt som sker ändå är en del av Guds plan, varför alls engagera sig? Orsaken är förstås klar: För att vi vill det bästa för alla människor. För att vi inte vill att slutet ska komma innan alla har fått ännu en chans att omvända sig och ingå i Guds segerrika rike. Därför hoppas vi att vi ska få ännu en tid med frihet och möjlighet att verka innan de svåra tider Bibeln säger ska komma över hela världen med förföljelser och lidanden är här. En Harris-seger skulle förstås inte direkt innebära sådana tider, men det skulle absolut vara ett steg i riktning mot dem.

Med det givetvis inte sagt att en ny fyraårsperiod med Donald Trump som ledare i "världens lokomotiv" innebär att allt kommer att vara frid och fröjd. Det kan bli ännu värre än om Harris skulle bli vald. Detta säger jag för att vi helt enkelt inte känner till alla detaljer om framtiden, och som kristna vet vi bättre än att sätta vårt hopp till någon människa. Människor kan svika. Men vi får lov att gå på vad vi tycker oss se och veta och försöka agera så vist som möjligt utifrån det.

21 kommentarer:

  1. Ett av partierna vill ge skattelättnader till rika, dra in på stöd och lättnader till fattiga och de utsatta i samhället, de vill ge sig på invandrare och deportera desamma. Detta parti och deras kandidat understöder du och kallar dig kristen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13.48. Du väljer att utmåla det väldigt negativt. Notera att en klar majoritet av de kristna i USA röstar på republikanerna. De skulle nog beskriva det du lyfter fram med andra ord, tror jag.

      Radera
    2. Tja, har aldrig själv riktigt varit för det här med att "Ge till de rika, ta från de fattiga" - men kanske någon anser att det är vad kristendomen står för också?!

      Radera
    3. Anonym 15:54. Tja, kanske det inte är exakt det som det handlar om?

      Radera
    4. “...varför alls engagera sig? Orsaken är förstås klar: För att vi vill det bästa för alla människor”. Hur är republikanernas politik där eliten gynnas på bekostnad av de fattiga och utsatta, det bästa för alla människor?

      Radera
    5. Anonym 17.52. Jag tänkte på friheten att förkunna lag och evangelium till människornas frälsning. Vilket också tydligt framgår av min text.

      Radera
    6. Och Torahn och Koranen då också antar jag?

      Radera
    7. Anonym 20:58. Frihet ja, absolut. Men det Koranen står för är inte det bästa för människor. Men det är en annan diskussion.

      Radera
    8. Kristian, Kristian. I alla tider har väckta och nyväckta inte varit rädda att trots förbud försöka predika. Jag själv fann min levande kristna identitet på nytt av 1980-talet som psyksjuk pga av unga års synder och de skador som av styggeliga människor åsamkats mig tidigt i demokratins finland och sökte ändå en supperiod(1990 Jan- juni) till på grund av rädslan att vittna om Jesus på grund av oresonliga skuldkänslor och att ingen upplyst mig om rätten till den dagliga bättringen inför Gud. Tack och lov på den tiden och under en kort vildlivsperiod med öl och discopubar myki prat och svordomar och under moderna musikers tryck år 1990 ihopp om att kunna förgås eftersom jag inte lyckats få med namnet Jesus diktboken och inte vågade annat än i fyllan tala om religion och dylikt i lögnarestaden.
      Pg av latent dödskräck som kom av dödshot från pedofilgrannarna och våldstonåringen med snuset och kängan som blev min kollega på arbetet och namnet Jesus Kristus hade jag inte tvingat in i första diktboken destillat 112. Och jag var ganska räddhågad fram till 1993 och 1996 befriadesjag till teol studs hälsa och då var det lätt att tala om bibeln och Tron på Jesus. Inte visste jag att alla i jakobstad anser sig vara lika upplysta som jag och den traktens människor hade jag mig veterligen intet otalt med på mitt eget personliga konto så därför fortsätter jag kanske i denna sista snabbkommunikatipnstid att hålla mig till Jesus Guds Ord. Vare sig jag lever eller dör.
      Nåja Senare när jag gjort den bekännelse som krävdes inför Gud och blivit befriad från sju slags onda andesynder som blivit straffet fast jag inte helt i trolöshet lämnat min plats i bönehuset så fortsatte jag på trons väg ända intill idag medveten om hur litet och splittrat vittnesbördet verkar när man inte predikar bland folk som är samlade till att lyssna eller vara i kyrkan dit mina teologstudier ledde mig. Ulrik

      Radera
  2. Den här tråden rör ihop religion och politik på ett personligt sätt som vem som helst har rätt att uttrycka. Som just en personlig synpunkt är den omöjlig att diskutera eller ens ifrågasätta. Eftersom bloggtexten ytterst ändå är avsedd att inte bara uttrycka opinion utan även skapa opinion så måste den blir föremål för granskning.

    Den nya världsordningen. Föreställningen att den nya ateistiska världsordningen skulle favoriseras av en viss politisk fraktion på den traditionella höger-vänster-skalan är förnuftsvidrig. Ateismen och religionsfientligheten är resultat av individuellt självmedvetande, ett fenomen som finns överallt på den politiska skalan. Både på den politiska vänster- och högerkanten finns det de som förhåller sig positivt till religionen, men som instrument, underordnade en större (rent politisk) sanning. Folk som distanserat sig från religioner finns det gott om över hela den politiska paletten.

    Den religiösa historiesynen är ett uttryck för en viss filosofi, här med kristna förtecken. Som sådan tillför den ingenting av värde för politiken, utom en viss tröst för anhängarna när allting går tvärtom mot vad man hoppats.

    Världens lokomotiv. USA har varit det, på gott och ont. Allting tyder på att det inte håller länge till; USA:s skuldbörda är redan så stor att ingen längre tror att de klarar av att sköta sina åligganden och då måste de skära i de offentliga utgifterna, läs "den politiska och militära närvaron i Europa och världen i övrigt". USA har på sikt inte råd med sin politiska makt och roll som världspolis.

    Överlag präglas blogginlägget av den amerikanska vita kristna högerns syn på tingens ordning. Gud är på de vitas sida, utlänningarna ska ut, om så med våld, ett budskap som vi hört förr i historien. Fast de vita i USA var invandrare för två-trehundra år sedan, någon man gärna glömmer bort.

    De kristna röstar på republikanerna, heter det. Ja, de vita, förstås, men om kristna invandrare med annan en eurasisk bakgrund gör det vet de inte vad de håller på med. Harris själv är kristen, om nu en baptist kan anses vara det, och hon lär nog inte lägga sin röst på Trump. Hon är säkert inte ensam på den punkten.

    Det heter visst nånstans att "Herren står emot de högmodiga men de ödmjuka ger han nåd". Trump är högmodet i mänsklig gestalt, och oavsett vad Gud möjligen vill går det bra för Trump just nu - så bra, att en stor del av dem som litat på amerikanerna hittills är djupt bekymrade över de globala följderna om man än en gång får jobbet som världens kanske mest inflytelserika president. Det är kanske inte bara MAGA som blir följden, det kan bli festligt värre på annat håll i världen också. Andra får kanske nöja sig med trösten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 3 november 2024 kl. 18:31, du har mycket tänkvärda tankar ! , Trump säger sig bekämpa "The deep state", där har han helt rätt, men kommer han att lyckas ifall han blir vald då Ryssland/Putin menar att det inte spelar någon roll vem som blir vald ?

      Radera
    2. Anonym 18:31. "Föreställningen att den nya ateistiska världsordningen skulle favoriseras av en viss politisk fraktion på den traditionella höger-vänster-skalan är förnuftsvidrig."

      Varför skulle det vara förnuftsvidrigt? Högern är av tradition mer positiv till kristendom än vänstern, och att det är så även i USA idag är mer än tydligt. Dock är detta inte min poäng. Min poäng är att Trump och republikanerna står för yttrandefrihet och religionsfrihet i högre grad än Harris och demokraterna. Mer än så kräver vi kristna inte, alltså att vi fortsättningsvis ges frihet att verka. Och då är republikanerna det givna alternativet i USA.

      "Världens lokomotiv. USA har varit det, på gott och ont. Allting tyder på att det inte håller länge till; "

      Det är en intressant tanke. Nu tänker jag dock först på nöjesindustrin och Hollywood som är och kommer att vara tongivande även om USA:s roll annars minskar. "Bröd och skådespel visste redan de gamla romarna att var viktiga, och skådespelets roll kan inte övervärderas när det gäller att forma tankar och värderingar.

      "Gud är på de vitas sida, utlänningarna ska ut"

      Öh? Något sådant hittar jag inte i min egen text. Gör du verkligen det eller hittar du bara på fritt efter Fröding här?

      Radera
    3. Vad din sista kommentar beträffar: jag tolkar dina skriverier utifrån din referensram, dvs GOP reläad via Federalist. Du utgör ju, oavsett om du inser eller erkänner det eller inte, ett språkrör för deras propaganda och då vägs hela paketets alla viktiga komponenter in i omdömet.

      Radera
    4. Anonym 08:59. Dylik debatt-teknik undanber jag mig. Man kan helt enkelt inte använda sig av guilt by association. Så vänligen håll dig till vad jag har sagt.

      Radera
    5. GOP och Trump/Maga står för en viss politik; den som understöder rörelsen/kandidaten understöder naturligtvis hela paketet, eftersom man inte kan välja delar av det. Privata förbehåll och åsikter (det du skrivit och "sagt") är meningslösa och till intet förpliktande och kan förbises som irrelevanta.

      Ergo: Du stöder Trump och därmed i praktiken hans politik och får i konsekvensens namn lov att associeras med även de uppenbart negativa sidorna av det kommande styret. Naturligtvis är det ju bara fråga om åsiktsyttringar, för du har säkert inte rösträtt i valet. Guilt by association? Itt jär i väälde!

      Radera
    6. Anonym 08:21. Märkliga funderingar. Men givetvis har du rätt till dem, men då får du också tåla att jag anser att du är fullständigt ute och cyklar.

      Radera
    7. Inte konstigt då om man pissar ner sig ibland. Om upplysta kristna skall tala om Hollywood. Kanske man vid ett strömavbrott skulle tänka på annat...

      Radera
  3. https://www.daneriksson.com/p/hur-mordet-pa-peanut-paverkar-amerikanska?utm_source=post-email-title&publication_id=1546237&post_id=151123678&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=3ep38v&triedRedirect=true&utm_medium=email

    SvaraRadera
  4. https://samnytt.se/journalist-anklagas-for-att-skriva-alltfor-balanserat-om-trump , observera att det är allt svårare att hitta dessa artiklar på nätet, man har läst dem en gång men för att läsa/hitta på nytt, kräver det en hel del arbete...

    SvaraRadera
  5. Frågan är om högern faktiskt är mera positivt inställd till religions- och yttrandefrihet än vänstern. Så fort du använder religiöst språk för att tillrättavisa eller skuldbelägga folk blir responsen kritisk oavsett åhörarnas politiska hemvist.

    Och försök du sprida vänsterideologi inom högerns domäner får du nog se att yttrandefriheten har sina gränser även där.

    Så genast som tron tolkas i avvikande politiska säg ekonomiska termer så stöter du på patrull även på högerkanten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant sade du. Har du känt av det i köttet oxå! Eller vet du det av reflektion likt som någon kan kalla sig betraktare. Och gjorde det med en Annan variant av utsaga . Kom ur skåpet på ditt eget håll som Jesutroende om du är kristen; du feganonym som jag brukar kalla er: JAG lilla torsten nils ulrik pisseskvätt med myki piss i byxan

      Radera