lördag 6 juli 2024

Andligt våld?

Leo Kirjonen skriver i en kommentar i Iltalehti om de tre konfirmandläger som har haft problem i sommar - i ett av fallen t.o.m. så mycket problem att lägret avbröts och kyrkoherden (som var lägeransvarig) avhållits från sin tjänst. Rubriken, som redan den avslöjar vart resonemanget kommer att leda, lyder: Klarar kyrkan av att erbjuda barnen den "trygga omgivning" som utlovas"? (Vanligen talas det på svenska om "trygga platser".) 

Mitt i texten växlar denne Kirjonen sedan, alltså föga överraskande, över på hbtq-spåret. Han hänvisar till en undersökning (2023, Ani Iivanainen, känd hbtq-aktivist) som visar att ALLA kyrkliga anställda som deltog hade utsatts för någon form av andligt våld. Kirjonen (Iivanainen) definierar "andligt våld" som bl.a. "skrämsel, skuldbeläggande, isolerande, kontrollerande, uteslutande och dömande utifrån religiösa texter".

Varför Kirjonen gör denna koppling mellan problem på konfirmandläger och hbtq och "andligt våld" är förstås svårt att säga. Kanske han vet något som han inte skriver i sin text och som inte framgår ur några andra texter som har skrivits i ämnet, men mer troligt är att han helt enkelt bara vill dra sitt strå till stacken när det gäller att kasta sten på den kristna tron.     

Kopplingen må vara vilken som helst, men själva ämnet är något som borde höja ögonbrynen. Det Kirjonen (och Iivanainen) säger är att att kyrkans förkunnelse om synd och nåd (lag och evangelium) är "andligt våld". 

Detta har förstås kunnat anas i debatten, speciellt när det gäller Päivi Räsänen och den häxjakt rättsväsendet bedriver mot henne, men det har hittills inte sagts så här rakt ut i media förrän nu. 

Slutsatsen kan knappast bli någon annan än att trycket ökar på kyrkan att sluta kalla utlevd homosexualitet (och annat som går emot Guds ord och vilja) för synd. På många håll har kyrkan och dess präster och biskopar redan fallit till föga för detta tryck, men eftersom det fortfarande finns sådana som inte har gjort det finns det tydligen, åtminstone enligt denne Kirjonen, orsak att öka trycket ytterligare.

---

Nu ska jag berätta en illa dold hemlighet: Kyrkan, och den kristna förkunnelsen, håller på med skuldbeläggande. Helt enkelt för att det är precis det som den ska hålla på med. Kyrkan, och den kristna förkunnelsen där denna är trogen sitt uppdrag, håller på med att "döma utifrån religiösa texter". Helt enkelt för att detta är en del av det uppdrag kyrkan och kristna förkunnare har fått att utföra. Det kallas, på Kanaans nya tungomål, att predika lagen. 

Men det slutar inte där. Kyrkan, och den kristna förkunnelsen, låter lagen ljuda, ja, men inte för att fördöma utan för att sedan få visa på Evangeliet och förkunna syndernas förlåtelse för alla syndare som bekänner sin synd som synd och som inte längre vill leva kvar i upproret mot Herren Gud. 

Den som inte vill överge sin synd kommer säkert att uppleva lagens förkunnelse som både dömande och som "andligt våld", men det kan faktiskt inte hjälpas. De har åtminstone blivit varnade. Saken är nämligen den att kyrkan tror att det kommer en dom, och på denna dom följer en evighet, en evighet som kommer att vara fruktansvärd för alla de som inte har velat överge sin synd och gå in i Guds nåd och förlåtelse. DÄR kan dessa sedan tala om, och protestera mot, "andligt våld" bäst de vill och kan. 

---

Vad ska vi alltså göra när trycket ökar och kraven på att sluta ägna sig åt "andligt våld" blir allt intensivare? Den sanna kyrkan har inget annat val än att fortsätta förkunna lag och evangelium. Synd och nåd. Sedan må världen, och hbtq-lobbyn, ropa tills de är röda i ansiktet. Vi måste nämligen lyda Gud mer än människor. (Apg. 5:29). 

Givetvis behöver vi se till att allt detta sker på ett städat och kärleksfullt sätt. Men det innebär INTE att tiga med lagens förkunnelse.    

31 kommentarer:

  1. I likhet med judendomen definierar kristendomen en och samma Gud
    som ses som världens skapare.
    Dock ingår i kristendomen två andra karaktärer förutom Gud=Skaparen även Jesus som ses som Guds Son och även Den Helige Ande.
    Dessa båda karaktärer saknas hos judendomen.

    Annars ser det ut som om
    mänsklighetens första religioner var polyteistiska.
    Monoteismen kom senare.
    Intressant är även att inte alla folk
    har haft religioner eller trott på gudar.

    Konfucianismen och taoismen ex
    torde utesluta tron på sådana övernaturliga väsen.
    -Detta kanske nu litet utanför själva ämnet.
    Tänkande

    SvaraRadera
  2. BS. Anden var med från första början.

    SvaraRadera
  3. Ja så säger den heliga Skrift Biblia Bibeln Biiblin och allt vad den kan kallas på olika dialekter och i olika samfundskretsar. Och vi som vill predika väckelse bättring och syndernas förlåtelse utgår från Bibelns Nya Testamente ,apostoliska Trosbekännelsen och de två andra gammalkyrkliga bekännelserna medvetna att många läser Bibeln utan att utgå från grunderna i Lagen, som ställer oss alla på syndarens plats och säger vad vi skall göra utan att tvinga oss att göra vad styggeligt annat än när Nåden ibland känns svag på grund av djävulens ondska eller egna fall och gör att vi är osäkra på vittnesbördet och vad som är Rätt som de fallna i kyrkor och samfund och bland de sekulära är idag , och Evangeliet; det glada budskapet om syndernas förlåtelse som fortfarande segrar till ånger och tro i otaliga hjärtan varje dag.. ulrik

    SvaraRadera
  4. Anonym 19:51 har helt rätt. Tanken om en "utveckling" av judendomen/kristendomen är något kritiker har hittat på när de har förväxlat progressionen i uppenbarelsen med det de kallar utvecklingen av religionen. Saken är den att Gud inte berättade allt från början, utan uppenbarelsen har blivit mer omfattande medan tiden gick. Men, precis som anonym säger, fanns Anden med redan i början. Och inte bara Anden! Ordet "bereshit" i 1Mos.1:1 kan också översättas "den förstfödde". Så i själva verket har vi alla tre personerna i gudomen med redan i de två första verserna i vår Bibel! Sedan finns inte ordet "treenigheten" alls i Bibeln, men saken finns där - också det redan från början. Om någon inte tror det jag skriver går det bra att kolla upp vad som hände när Abraham fick besök av Herren i 1Mos. 18. Hur många män var det som kom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur som helst,
      judendomen betraktar nog ej
      Jesus som gudomlig.
      Tänkande

      Radera
    2. "Tänkande". Nej, det gör den inte. Men det beror på att den (ännu) inte har förstått sina egna heliga skrifter. 2. Kor. 3:13f

      Radera
    3. KN 09:00 Att "bereshit" skulle betyda förstfödd är nog baserat på "tiktokteologi". En som rotat i detta skrev att påståendet är "bull"... ja, shit. Den enklare vägen är att inse att religion och tro utvecklas. Det finns många belägg för detta i bibeln redan.

      Radera
    4. Det bygger på gammaltestamntlig hebreiska och är bekräftat bland språkvetare ochmessianska långt före denna antikristiska tiden käre anonum 8.6 17.15.
      Vi skändade bättringsgörare som ändå blev sönderfuckade av skickliga fackidioter uppmanar till ånger och tro och att inte bygga på internets svajiga kunskapsstycken enbart. Ty när kontakterna bryts så rasar myki och sedan står vi där. Vi som fått nåd att ångra och tro lider då med en förhoppning att vi inte blev storförrädare genom att bara tala fislandssvenska...ulrik

      Radera
    5. Kristian. Många av de drivande i judendomen vet nog eller har hört detta Om Jesus från Nasaret som den jungfrufödde och förstfödde och deras egna vetenskaper medger det i smyg... Men de är efter alla krigen och våldet mot kristna och judekristna alla tider rädda för den vendetta som ändå skall vara; strid skall råda intill änden. Men de kan inte och vågar inte göra bättring från sekulärvärldens alla synder avguderier äktenskapsbrott och festiver och folkviljan som Ville gör allt lovligt...och från sådan syndapöl kan man få rening ännu och t o m gå stadigt så länge Gud vill

      Radera
    6. Anonym 17:15. Jag vet inte riktigt vad du avser med "tiktok-teologi", men Jag har svårt att tänka mig att Paulus ägnade sig åt sådant - vad det sen än betyder. I Kol. 1:13-16 utgår han från just detta "bereshit" när han skriver: "Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har förlåtelse för våra synder.
      Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allt, och allt hålls samman genom honom. "

      "Den enklare vägen är att inse att religion och tro utvecklas."

      Ja, så är det säkert om man vill vara sin egen Herre och hitta sätt att motivera ett avståndstagande från Kristus. Men det gör det inte sant för det.

      "Det finns många belägg för detta i bibeln redan."

      Man hittar det man vill hitta. Men som sagt blandas här ihop progressionen i uppenbarelsen (som är ett faktum) med utveckling av själva trons innehåll (som är en fantasi).

      Radera
    7. KN 06:54 Paulus ger ingen specifik uttolkning av ordet bereshit utan utvecklar och projicerar sin teologi. Däremot sprids påståendet om bereshit på diverse tiltok, insta och fb konton. Du kan nu googla om detta (kanske du redan gjort) och se graden av påhitt i bereshiten. Det handlar inte om att ta avstånd från kristus utan att ta avstånd från dumheter.

      Radera
    8. Anonym 12:45. Tvärtom, faktiskt. Paulus utgår från ordet "bereshit" när han förklarar skapelsen och Jesu roll i denna. I, genom och till - allt finns i detta enda ord. Att något sedan sprids på sociala medier säger inget om sanningen i ett påstående.

      Radera
    9. Paulus skriver på grekiska och använder inte ordet bereshit. Du började med att påstå "Ordet "bereshit" i 1Mos.1:1 kan också översättas "den förstfödde".". Jag hävdar att bereshit inte kan översättas med den förstfödde. Att Paulus sen skriver om begynnelsen och tolkar in Jesus där är inte detsamma som att bereshit kan översättas till den förstfödde. Det är hittepå och det finns inga seriösa lingvistiska belägg för det. Skilj på teologiska uttolkningar och lingvistik.

      Radera
    10. Anonym 12:52. Givetvis använder Paulus inte ordet "bereshit", men det har jag inte heller påstått. Han utgår från ordet, vilket är helt tydligt för alla som inte vill att det inte ska vara så.

      Vidare kan vem som helst hävda vad som helst. Speciellt om man gör det anonymt och inte visar upp något kunskapsbevis. Är du teolog? Har du läst hebreiska? Eller har du fått dina uppgifter från tiktok?

      Paulus var högt skolad i
      Skriften, och han hade studerat på hebreiska. Så när han hävdar att skapelsen skedde "i honom" (som är Guds förstfödde) ska det mycket till om vi (som saknar samma kunskapsbas som Paulus hade) ska ifrågasätta, för att inte tala om att gå emot, det han säger. Dessutom tror vi som kristna att NT är Guds ord - inte bara Paulus ord - och att det därmed ger oss en korrekt förståelse av GT.

      Radera
    11. KN 06:50. Du påstod att bereshit även kan översättas med "den förstfödde". Det kan det inte. Däremot har någon valt att skapa en sådan tolkning som du läst om, men tolkning och översättning är inte samma sak.

      Angående Paulus så vet vi egentligen inget om hans utbildning. Han var troligen läs- och skrivkunnig, men det behövde man inte vara för att diktera brev åt en skrivare. I Apg står att han skulle ha läst under Rabbah Gamaliel. Det kan vara så. Men Paulus nämner det aldrig själv, inte ens där han i övrigt "skryter" om sin förträfflighet som i Fil 3:5-6 och Gal 1:14. Där skulle det ju ha varit lämpligt att framhålla det. Paulus var enligt efen utsaga (vilket säkert är sant) en farisé som höll lagen och han hade förmodligen lagt betydande tid på att lära sig om lagen och skrifterna och hur dessa tolkats över tid. Men vi vet egentligen väldigt lite om fariséerna med, de enda bevarade skrifter vi har av en farisé är just Paulus brev.

      Radera
    12. Anonym 12:56. I den litteratur jag har konsulterat står det att det kan översättas så. Jag är själv inte särdeles hebreiskakunnig, varför jag får lov att luta mig mot sådana som är det. Motiveringarna till att ordet kan översättas så är övertygande. Åtminstone enligt min bedömning. Nå, i vilket fall som helst går här lingvistiken och förståelsen av ordet ihop i och med det Paulus skriver.

      Sedan är det Paulus själv som citeras i Apg. 22:3 när han säger att han "studerat vid Gamaliels fötter". Om detta inte duger för dig har vi ingen gemensam grund för att föra diskussion om dessa saker. Saken är faktiskt den att vi kan veta alldeles tillräckligt om Paulus för att bygga en ganska omfattande personakt. Såtillvida vi inte underkänner de källor vi har, vill säga.

      Radera
    13. KN 06:34 Dela gärna källa på översättningen så kan den (troligen) sågas här så behöver du inte hänvisa till den källan mer sen.

      Paulus har inte skrivit Apg och rimligen inte heller intervjuats för den samt att den är skriven efter Paulus död. Han nämner det (Gamaliel) inte i sina egna brev. Givetvis är det fullt möjligt att han var lärling till Gamaliel. En detalj värd att nämna är att Gamaliel var för ickevåld och det verkade inte ha smittat av sig på Paulus, som ju enligt egen utsago förföljde de tidiga kristna.

      Radera
    14. Anonym 14:37. Nu avslöjade du dig! Du är inte intresserad av sanningen, bara av att "såga". Nå, saken är den att boken, vad jag vet, ännu inte är utgiven. (Men författaren in spe sade redan för flera år sedan att han hoppades att den snart skulle komma ut.) Jag har fått uppgifterna via ett föredrag i ämnet han höll.

      Apg är inte skriven efter Paulus död. Om så skulle vara skulle den berätta om det. Den är skriven av Lukas som var Paulus ledsagare och resekompanjon, så några intervjuer behövdes inte. (Om du är intresserad märker du hur boken förändras helt när Lukas börjar återge sådant han själv sett och hört - framför allt gällande detaljrikedomen.)

      Radera
    15. Kristian 07:07 Du ålar dig om källan. Ut med det bara... Sanningen är den att bereshit historian är en populär myt på diverse tiktok- och instagramkanaler. Den sprids av folk med diverse hemmasnickrade teser om ords betydelser och hur de sen extrapolerat vitt o brett. I brist på uppgifter från dig så får jag utgå från att det är från såna "grumliga brunnar" (som du brukar säga) som du öst ur. Och om nu nån mot förmodan tänkt skriva om det i en bok så tipsa gärna personen att den bereshiten blivit debunkad mången gång redan.

      Och angående Apg. Det mest troliga är att den skrevs en god bit efter Paulus död. Samtliga evangelier är anonyma och således är Luk-Apg det med. Att det finns några få passager med förstapersons skrivning ändrar inte på den saken. Och bara för att det finns detaljer om geografi mm så gör inte till eller från på tidpunkten. Då som nu fanns kartor o kunskap om städer och länder. Lätt att veva ihop med anekdoter och bevarade berättelser. Och det finns (som framkommit bland tidigare kommentarer) skillnader mellan Apg och Paulus brev i både detaljer (Jerusalemresan och teologi). Precis som Luk skrevs efter Jesus död så skrevs Apg efter Paulus död, inget konstigt med det. Paulus skrev inga biografier över sig själv, vem skulle han ha skrivit dom för? Jesus skulle ju komma vilken stund som helst. Men då åren och årtiondena gick började det finnas ett behov av en Paulusbiografi, som vävdes ihop med berättelser om Petrus och övriga.

      Radera
    16. Anonym 14 juli 2024 kl. 00:06, Nu tror jag ju att du skriver en massa strunt... Hoppas dock att Kristian ger sig tid att svara dig även om du skriver en massa osakligheter...

      Radera
    17. Anonym 00:06. Hur kan jag hänvisa till en källa som ännu är outgiven? Det är inte alls att "åla sig". Men du kan hitta samma uppgifter på nätet, skrivet av seriösa bibelutläggare, om du ids leta.

      Och nej, detta är verkligen inte "debunkat". Det finns sådana som ogillar det och som på den grunden försöker svärta ner det. Men det är inte att "debunka". Som sagt: Vi har Paulus ord i Kolosserbrevet som gör klart att detta är hur han (och Guds ord!) förstår detta ord. Detta går helt enkelt inte att "debunka" med mindre än att man underkänner Paulus och det han skriver. (Vilket du försökte med misslyckades med.)

      "Och angående Apg. Det mest troliga är att den skrevs en god bit efter Paulus död. "

      Du läser inte vad jag skriver. Om Paulus skulle ha dött före Apg skrevs skulle Lukas ha haft med denna uppgift. Han har inte det. Du skriver faktiskt det centrala själv: "Precis som Luk skrevs efter Jesus död så skrevs Apg efter Paulus död, inget konstigt med det."

      Ser du min poäng?

      "Samtliga evangelier är anonyma och således är Luk-Apg det med. "

      Nej, det är de faktiskt inte. Urkyrkan visste vem som hade skrivit dessa böcker, även om det inte finns något författarnamn under. Den enda bok i NT där författaren inte är känd är Hebreerbrevet.

      "Och bara för att det finns detaljer om geografi mm så gör inte till eller från på tidpunkten."

      "Några detaljer"? Nu får du faktiskt ursäkta, men den där kommentaren är inte seriös. Ta gärna reda på fakta innan du skriver!




      Radera
    18. Kristian: kan jag igen vänligen men bestämt be om en källa för bereshit/förstfödde, eller tål den inte att visas? Kan det ha varit så att nån försökt tolka bereshit via piktogram och paleohebreiska...nej nu föregår jag din källa, jag ska inte gissa utan väntar tåligt på källan. Du länkar nog snart till den. Säkert, kanske.

      Radera
    19. Anonym 10:30 Läs vad jag skriver. Hur kan man länka till något som ännu inte är utgiven?

      Som sagt: Det att Paulus, som var mer språkkunnig när det gäller hebreiskan än någon idag levande forskare, gör klart att detta är en riktig förståelse - hur kan man då låta bli att acceptera denna?

      Radera
    20. Kristian 06:18. Jag tror du duckar angående källan. Men whatever.

      Radera
    21. Anonym 23:48. Nej, det gör jag förstås inte. Men låt mig ställa en fråga: Hur skulle du hänvisa om det gäller en bok som inte är utgiven? Och som sagt: I sak kan det inte finnas något tvivel om hur "bereshit" kan förstås. Eller hur?

      Radera
    22. Det bara råkar sig så att på tiktok/insta/yt mfl så snurrar klipp med bereshit betyder si och så och typ samtidigt ska nån du vet skriva i en bok om det. Det tråkiga är ju att dessa bereshitpåståenden tillbakavisats många gånger. Men gör som hen vill, det utges ju diverse crap i parti och minut.

      Radera
  5. Utanför ämnet som vanligt :) https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/0f398e0d-0324-4a15-b64d-96aa1d0b9087 Det här är verkligen oroväckande nyheter !

    SvaraRadera
  6. Jag brukar ibland titta på kanalen "Viestit Karjala" på YT, vårt broderfolk i öst. De är människor alldeles såsom vi själva ! https://www.youtube.com/watch?v=X-Bnz4creVE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var och en människa du ser idag kan eventuellt vara ditt " broderfolk och ditt systerfolk" enligt människans färder och enligt Guds Jesu Kristi ord om Kristus Fadern och bröder och systrar och då det är långt till kända kristna vänner så kan ni förbrödra er och lära ut Jesu ord bland zmAlla ty ingen idag är mera eller mindre broder. Men själviska finnar framhärdar mitt i styggelserna och famlar efter broderfolk bland andra sekulära...som sekulärkristna av idag så kan vi endera vittna eller tiga

      Radera
  7. Gråtvarning !, https://www.youtube.com/watch?v=0hvKVx8iS-g ,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hjälps inte, hur många gånger jag än sett denna video men varje gång brister jag ut i gråt...

      Radera