tisdag 9 juli 2024

Ännu en flaggstöld

ÖT rapporterar att Vörå kommuns regnbågsflagga stals och brändes i helgen. Jag har mycket svårt att begripa varför någon gör på detta sätt. Det är en markering, ja, men varför markera genom att stjäla? Dessutom, och framför allt, är det kontraproduktivt att bete sig på detta sätt. 

Jag förstår mycket väl avskyn mot en flagga som står för så mycket annat än flagghissarna påstår att den står för, men ändå. Sluta nu. 

Dock kan jag inte låta bli att påpeka den lögn som Vörå kommuns kommunstyrelseordförande Anna Bertills för fram i artikeln i ÖT. Hon påstår att det är ett brott att bränna en regnbågsflagga. Detta är inte sant. Att stjäla en regnbågsflagga är olagligt, men vem som helst kan köpa en regnbågsflagga och bränna den. Det är inte olagligt, och man skulle tro att en kommunstyrelseordförande borde veta en sådan sak. Dock bör detta inte göras när det är utfärdat varningar för skogs- eller terrängbrand. Om det görs i en folksamling kan det dessutom uppfylla kriterierna för förargelseväckande beteende och - eventuellt - orsakande av allmän fara. Med de åklagare vi har i detta land är inget omöjligt. Men att bränna en regnbågsflagga är i sig inte olagligt. Dock har jag svårt att se att man kunde tänkas åstadkomma något positivt med en sådan sak, varför det inte heller är att rekommendera.  

 

2 kommentarer:

  1. Enligt finsk lag måste det gå att bevisa att gärningsmannen uttryckligen vill ha föremålen i sin egen ägo för att någon ska kunna dömas för stöld, något som varken uppfylldes i Pedersöre eller Vörå. Så sluta följa pride-firarnas narrativ, det är inte frågan om stöld utan helt uppenbart handlar det om en protest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:15. Intressant vinkling. Nå, vi kan då i stället tala om vandalism och förstörelse av egendom. Men oberoende är det oerhört kontraproduktivt.

      Radera