tisdag 6 augusti 2024

"Jesus is Lord"

Den som såg på damernas 5000 metersfinal i OS igår kunde, i direktsändning, se hur en av de tävlande efter målgång visade upp baksidan av sin nummerlapp på vilken orden "Jesus i Lord" var skrivna. Detta var givetvis ett trevligt och välkommet vittnesbörd som gjorde åtminstone mig glad. Nu i morse hörde jag om diskningsskandalen gällande loppets tvåa Faith Kipyegon och en påstådd trängning av en annan tävlande under det nästsista varvet av tävlingen. Denna diskning upphävdes sedan efter en motprotest och har sedan kritiserats kraftigt av expertkommentatorer. Den påstådda trängningen var nämligen av sådan art att den på inga villkor borde ha renderat henne en diskvalificering. 

Eftersom det är allmänt känt att OS-arrangörerna är kraftigt allergiska mot alla former av kristet vittnesbörd (bl.a. annat den brasilianska skejtaren Rayssa Leal fick höra att hon skulle bli diskvalificerad ifall hon gjorde det) tänkte jag att jag borde kolla upp vem av de tävlande det var som visade upp orden på baksidan av sin nummerlapp. Så att det bara inte var därför Kipyegon blev diskad och trängningen bara var ett svepskäl. Så jag gick in på arenan och såg målgången och firandet en gång till. Döm om min stora förvåning när Yle helt kallt hade gått in och klippt bort detta vittnesbörd! 

Uppenbarligen är dessa ord "Jesus is Lord" så farliga att de inte får visas upp på detta sätt. Behöver jag säga att mina redan oerhört låga tankar om Yle efter detta är, om möjligt, ännu lägre?

Så nu vet jag ännu inte vem av de tävlande det var som avgav detta frimodiga vittnesbörd, och Google har inte heller kunnat hjälpa mig. Om du som läser detta vet vem det var får du gärna skriva det i kommentarfältet!

25 kommentarer:

  1. I reglerna (sid 90) står följande:

    No kind of demonstration or political, religious or racial propaganda is permitted in any Olympic sites, venues or other areas.


    https://stillmed.olympic.org/media/Document%20Library/OlympicOrg/General/EN-Olympic-Charter.pdf

    Varför skylla på OS då man kan skylla på Yle?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Nu blandar du igen ihop saker och ting. Jag beskyllde inte Yle för diskningen, bara för att de klippt i materialet. Sedan borde ju IOK vara konsekventa vad gäller sina regler - regnbågsflaggan/bindlar är "political propaganda", så då borde sådana också rendera varningar och diskvalificeringshot. Eller vad tycker du?

      Radera
    2. Du försöker som alltid vittvätta dina homofobi, men det gör inte sexuell likvärdighet till politisk propaganda, hur du än vill. Men du kan ju förstås nämna hur höger, vänster och hbtq skiljer sig som politiska partier.

      Och sidan 12 i samma regelbok:

      "The enjoyment of the rights and freedoms set forth in this Olympic Charter shall be secured without discrimination of any kind, such as race, colour, sex, sexual orientation..."

      Vi kan dock alla känna av din besvikelse i din kärleksfulla vendetta mot alla sexuella minoriteter, då du ständigt möter på hinder.

      Radera
    3. Faktalobby. Det finns ingen som helst följdriktighet i dina funderingar.

      Radera
    4. Varför skylla på OS då man kan skylla på Faktalobby.

      Radera

    5. Att regnbågsflaggan endast står för sexuell likvärdighet är regnbågsfolkets egen beskrivning. Samhället har anammat det och gjort ideologin till sin. På samma sätt skulle man kunna anamma kristnas uppfattning om kristendomen och låta bli att kalla religiösa uttryck för propaganda.
      Det finns ingenting objektivt i att omfatta regnbågsflaggan och förbjuda Jesus.

      Radera
    6. Anonym 10:06 och Patrik. Helt korrekt!

      Radera
  2. Kollade på denna dokumentär igår. Den bekräftar varför inte reiligion skall blandas in i sport. Dethär var något av det mest skrämmande jag har sett. Viss har jag vetat att religion är orsaken till konflikterna och eländet i många delar av världen, men hur dessa galningar ser på världen är helt ofattbart och förskräckligt. Dessutom förklarar det Trumps syn på Israel och kriget i Gaza. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010609017.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle du kunna själv berätta vad poangen är i dokumentären. Inlägg som enbart hänvisar till en länk borde tas bort.

      Radera
    2. USA har den kristna högern stort inflytande. De väckelsekristna är en maktfaktor som utgör en viktig del av Donald Trumps väljarbas. De hoppas på och ber för jordens undergång och Jesus återkomst. Vad kan det betyda för USA:s framtid?

      Radera
    3. Ännu för att tillägg vad detta har med Mellanöstern att göra, så vill dessa inte ha fred i hopp om att ett storkrig skulle skulle föra oss närmare undergången och därmed Jesus uppståndelse.

      Radera
    4. För att citera den värsta olyckan till president vi haft,hittils bör väl tilläggas,niinistö en av huvudarkitekterna bakom eu,euro,nato,dvs.utförsäljningen av landets självständighet, "riisuttiin naamiot" är vad som slutgiltigt skett i dessa olympiska spel då satanism i alla dess former hyllas och avvikande beteende nagelfars i minsta detalj!

      Radera
    5. har inte sett några referencer till satanism hittills, men i och med att även det är en religion, så har du rätt i att den borde förbjudas

      Radera
    6. Du har tydligen missat os-invigningen.men gäller förstås att vara "läskunnig" även där.

      Radera
    7. Anonym 09:30. Det finns undersökningar (som jag inte ids leta efter, om du vill kan du googla själv) som visar att kristna som tror på och ber om Jesu snara återkomst är de som samtidigt är beredda att ta mest ansvar för den värld vi lever i. Precis som Guds ord säger att vi ska göra. Att det sedan finns sådana som gärna misstolkar och missförstår vår längtan efter Jesu återkomst förändrar ingenting - annat än att det skapar aversion mot den kristna tron hos sådana som du. Helt i onödan, bör förstås tilläggas.

      Radera
    8. Kristian, se gärna dokumentären, den finns på Arenan. I den medverkar personer som menar att människan kan påskynda Armageddon genom att utföra/pådriva handlingar som de menar skall föregå Jesu återkomst.

      Delar du deras syn att människan kan påverka detta?

      Radera
    9. Jan. Jag tror att vi människor kan påskynda Jesu återkomst, ja. För att Bibeln säger det. Därför ber jag ofta bönen "Kom, Herre Jesus!" Jag ber också för människors frälsning, för det är det som jag tror är det sätt vi verkligen kan påskynda Jesu återkomst. Bibeln talar nämligen, avsiktligt luddigt men dock, om att det finns ett "fullt antal". Men jag tror inte på att orsaka katastrofer. De som gör det har, menar jag, missförstått det Bibeln säger.

      Och nej, jag har för mycket att göra och tiden är för kort för att se dokumentärer som världsmänniskor har gjort om förvirrade kristnas märkliga åsikter. Jag vet att sådana finns, det får räcka med det.

      Radera
    10. @Jan8 augusti 2024 kl. 14:01

      Kan du länka till dokumentären? Jag har annars bekantar mig med adventkyrkans profetietolkningar. De har nog gjort sin läxa på det området. De förkastsr totalt iden om Armageddon. De menar att det bygger på villoläror som jesuiterna spred i sin motreformation. Inte heller jehovas vittnen tror på nån uppgörelse i Israel. Pingstkyrkan brukar också gilla adventkyrkans tolkningar så jag tror de är på samma linje. Den amerikansks kristna högerns roll i ändens tid, enligt våra eskatologiskt inriktade frikyrkor, är att fullborda odjuret som stiger upp ur jorden, de agerar i antikrists intresse.

      Radera
    11. https://arenan.yle.fi/1-51013219

      Radera
    12. @Jan9 augusti 2024 kl. 16:55

      Tackar för länken. Skall bli intressant att se. Jag skall ge dig lite länkar också.
      https://www.youtube.com/@roparnase/videos

      Det här är de 4 avsnitten som jag tänker på. De behandlar religion, profetior, historia och nutid.

      Islams roll i profetiorna (1/4)
      Sionism eller ersättningsteologi (2/4)
      USA:s stöd för Israel (3/4)
      Slaget vid Harmageddon (4/4)

      Jonathan Karlsson är en föreläsare/predikant som verkar improvisera lite. Nästan lite tafflig emellanåt men på ett lite underhållande sätt. . Den föreläsare jag hört mest heter Sebastian Matula och har gjort serien "Den nya världsordningen". finns också på youtube. Hans föreläsningar är mer uttömmande. Jonathan Karlsson går mer direkt på och kommer till slutsatserna snabbare.

      Radera
    13. Jan, Patrik, m.fl , såg länken https://arenan.yle.fi/1-51013219 , innehåller SÅÅ många felaktigheter som bara kan ! Ta nu bara som exempel att då Jesus kommer tillbaka bär Han en AK-47 eller vad det nu var... Dock kan vi inte bortse från att "americans" är ett väldigt "religiöst" folk, var och en på sitt sätt ! Sanningen är dock att Jesus har givits all makt, såsom i himmelen så och på jorden ! , om det är Hans vilja så kommer jorden att gå under med hjälp av dessa "knektar" , korsriddare under påven för det är vad dagens korsriddare är, katoliker.... Det säger väl allt eller hur ?

      Radera
    14. Videon var dessutom vinklad från "palestiniernas" håll... Araber,muslimer som inte har ngn som helst rätt till det land som Gud en gång utstakade åt sitt egendomsfolk !

      Radera

    15. Jag har nu sett dokumentären. Den var väldigt intressant.

      Cowboy/motorcykel-predikanten gav ett tudelat intryck. Han har nog fått profetiorna om tidens ände om bakfoten och även lite annat. Men det måste man ge honom att han ändå ger ett sympatiskt intryck. Han verkar jobba med välgörenhet och har som devis att den som tjänar andra skall bli störst. Man skall sträva efter att vara minst. En hedersman i grunden. Ja det skulle vara intressant att sätta sig ner och diskutera lite med honom.

      John Hagee däremot , han är väldigt osympatiskt. Predikar svavelosande och låter vakter fösa ut reportern som vill diskutera lite. En predikant som bara kör monolog kan man inte lita på. Han är dock underhållande men det är ingen jag skulle lyssna på i andliga frågor.

      Efter att jag bekantat mig med adventkyrkans profetietolkningar och visioner så får jag säga att denna dokumentär höjer trovärdigheter i deras visioner. Det bör kanske sägas att jag inte är adventist. Jag tycker de har bra predikningar/föreläsningar men jag omfattar inte allt de säger. Hur som helst verkar deras vision vara att USA kommer att bli en teokrati och att de kommer att införa vilddjurets märke i allians med Vatikanen.
      De går nog inte i döden för den visionen men det är deras första tolkning av hur profetiorna kommer att uppfyllas.
      Den amerikanska kristna högern kan alltså spela en roll men knappast anar de att de själva kanske är i allians med antikrist.

      Radera
    16. Anonym 6.8. Kl 9.34.
      JESUS KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN OCH BEHÅLLEN AV HIMLARNA INTILL DOMEDAG! MEN HANS OCH FADERNS ANDE ÄR STÄNDIGT VERKSAM FÖR ATT AVSLÖJA LÖGN OCH SVEK OCH TALA OM DOMARNA OCH VREDESDOMEN SOM REDAN ÄR I VERKSAMHET!!!++**!!!@ ulrik

      Radera
  3. Läser man om judisk eskatologi och apokalyptism så fattar man mer av Paulus eskatologi. Sen behöver man förstå att apokalyptisk litteratur som uppenbarelseboken (och Hermas Herden, som var populär back in the days) är en egen genré. Givetvis finns en mängd återkopplingar till GT och bildspråk från tex Daniels bok. Upp var ämnad att läsas av de sju församlingarna den var riktad till och man behöver läsa in motståndet mot romarriket ("babylon") för att öh ha en chans att fatta nåt (tex 666 år gematriska summan för Kejsare Nero. Summan kan även vara 616 och det finns versioner av Upp där talet är 616 med). Men apokalypsen kom inte och det vad de antog var uppenbarligen helt fel. Men romarriket föll så småningom så författaren till Upp skulle väl vara nöjd med den saken iaf.

    SvaraRadera