tisdag 27 augusti 2024

Om rättesnöret

Den konflikt i Petrus församling som ledde till att Puls-gemenskapen lösgjorde sig från församlingen går, åtminstone enligt Svenska Yle, tillbaka på ett så kallat "mångfaldsdokument" som den nya kyrkoherden valde att implementera trots att församlingsrådet motsatt sig detta. 

Jag har inte bekantat mig med dokumentet i fråga, men var och en kan säkert själv göra en kvalificerad bedömning av vad dokumentet innehåller. Notera här att jag inte kommenterar dokumentet i sig, jag får kanske orsak att göra det sedan jag (eventuellt) bekantat mig närmare med det. 

Det jag noterar är de ord Svenska Yle använder i sin artikel (och som de med stor sannolikhet fått från intervjun med Johannes församlings kyrkoherde Johan Westerlund): Mångfaldsdokumentet ska fungera som rättesnöre för verksamheten. 

Problemet här är att det för en luthersk församling bara finns, och kan finnas, ett rättesnöre för verksamheten, nämligen Bibeln. Att här införa ytterligare ett rättesnöre som, av allt att döma, på centrala punkter går tvärt emot det enda rättesnöret som kan och får finnas är inte bara problematiskt. Det är, med förlov sagt, grund för disciplinära åtgärder. Men sådana kommer givetvis domkapitlet inte att ta till. Disciplinära åtgärder är endast förbehållna sådana präster som vill hålla sig till det enda rättesnöret som kan och får finnas.

25 kommentarer:

  1. Alla rättesnören måste tolkas för sina tider och behov, så även bibeln. Tänk om "sådana präster" ville hålla fast vid biblisk slaveri, barnaga och ägande av döttrar och fruar. Det var inte länge sedan det fanns sådana präster. Och tänk om vi får kunskap om människan och världen genom något som forskning och beprövad erfarenhet, ska "sådana präster" ändå fortsättningsvis idka exorcism på psykiskt störda människor med hänvisning till onda andar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:15. Det är intressant hur samma falska påståenden dras fram gång efter annan - oberoende av hur klart och hur ofta de har blivit bemötta.

      Detta handlar inte om någon "tolkning". Detta handlar om att läsa Bibeln så som det står och inte försöka få den att säga tvärt emot sig själv.

      Radera
    2. KN 08:15 Ja men låt om oss läsa som det står. Ingen ända på slaveri och jag kan äga mina kvinnor. Verkligen skönt att slippa tänka själv och tolka!

      Radera
    3. Anonym 18.19. Som sagt, det är intressant hur samma gamla (trötta) och falska påståenden dras fram gång på gång trots att de vederlagts hur många gånger som helst.

      Radera
    4. Kanske du zkristian måste göra som henrik perret. Köpa ett modereringssystem där debatten är slut så fort ett för sysstemet ohavligt ord dyker upp. Kontinuitwten brast för alla kommentatorer där och kvar blev folkyrkans inre lärdas och havligas monologer ...

      Radera
    5. KN 20:39. Inget trött eller falskt påstående, bara det rena ordet, bibelfakta. Står där svart på vitt men då kommer du och TOLKAR ordet. Fy och skam! Sluta tolka, genast!

      Radera
    6. Anonym 20:50. Debatten är inte huvudsaken med denna blogg, men eftersom jag är för det fria ordet kommer diskussionsforumet att finnas kvar så länge det är möjligt.

      Radera
    7. Anonym 00:17. Givetvis är det falskt. Och jag tolkar inte, jag strävar efter att förstå. Det är en stor skillnad de två emellan. Om du vill läsa på om NT och slaveriet har jag en lång text om ämnet här: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/01/om-slaveriet.html

      Radera
  2. KN 06:50. Ja den texten är din tolkning. Men här ska inte tolkas utan bara läsas som det står, så skrev du ju själv. Läs då som det står eller ska man bara göra som du säger? Din pellejöns...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:03. jag ska försöka ignorera din förolämpning... Ja, vad står det i NT om slaveriet? Kanske du kan upplysa mig då eftersom du tycks veta det?

      Radera
    2. Pellejöns kallade jag dig för att du det du skriver är som ett trollande (dvs troll på nätet trollande). Helt uppenbart tolkar du bibeln och det vet du till 100 %. Men sen låtsas du att du inte tolkar utan bara "...läsa Bibeln så som det står och inte försöka få den att säga tvärt emot sig själv.". Du ger sken av att vara en som inte tolkar nåt i bibeln och är du faktiskt så blåst så förtjänar du epitetet jag skrev, ber inte om ursäkt för det.

      Till fakta då. Det finns inte en enda vers i bibeln som förbjuder slaveri, eller åt det hållet. Det finns verser som ger instruktioner om slaveri och slavägande och det finns verser som nämner slaveri förbigående. Men ingen vers någonstans som förbjuder eller avråder från slaveri. Detta gäller såväl GT som NT. Vill du tolka bibelställen (gyllene regeln mm) som nåt som reglerar slaveri så bra för dig, det är en livgivande tolkning. Abolitionister kunde inte frambringa någon direkt vers mot slavägandet medan slavägarna hade verserna på sin sida. Abolitionisterna fick helt enkelt göra vidare tolkningar av texterna tvärs emot av Gud påbjudna slavägarverser. Samma sak med kvinnans ställning, redan i budorden räknas kvinnan upp bland boskapen och kvinnor löd i regel under sin far/manlig fömyndare eller sin man. Ja, det fanns säkert variation i praktiken och ändring åt olika håll över tid.

      Du har dina invändningar men det är olika tolkningar. Sen vill du ge sken av rak otolkad läsning, men det är bullshit. Det är för att du ser din egen tolkning som den enda sanna och självklara och vad ska man med förklaringar till då...

      Radera
    3. Anonym 16:33. Nej, jag tolkar inte. Jag försöker förstå. Och det är två helt skilda saker, även om de förstås kan se lika ut speciellt för någon som vill förolämpa och svärta ner.

      Det du skriver om slaveriet och Bibeln förändrar ingenting. Det jag skrev gäller fortfarande. Men, det är klart, om man VILL att Bibeln ska vara för slaveri kan man ju göra som du gör.

      Radera
    4. "Jag försöker förstå...". Och hur tror du den processen funkar? Du har ett ord/vers och så finns det flera betydelser av ordet/versen och så ser du att andra före dig tolkat på ett vis och att tolkningen varierat över tid. Samt att ordet ursprungligen yppats på arameiska som återgetts på grekiska, varianten som talades för 2000 år sedan. Samtidigt har 2000 år passerat med alltvad det innebär av vetenskaplig utveckling och förståelse. Men du tolkar inte utan bara plockar manna från marken och bara liksom förstår. Som bäst är ditt påstående om tolkning/förstå helt nonsens och har ju ingen bäring på nåt.

      Radera
    5. Anonym 14:52. När vi läser Bibeln ska vi läsa för att försöka förstå vad Gud vill säga. Det är hans ord. Därför behöver vi läsa under bön om den Heliga Andes ledning. Sedan ska vi inte läsa in våra egna förutfattade meningar i texten. Vi ska inte dra bort eller lägga till. Och ja, Kyrkan har genom tiderna förstått en lejonpart av vad Gud vill säga genom sitt ord, så när de heliga har en förståelse av texten ska vi, om inte mycket tungt vägande skäl föreligger, gå emot denna förståelse.

      Radera
    6. När någon börjar hänvisa till "de heliga" (eller bland laestadianer till "de gamla") så vet man att argumenten tryter. Vilka är heliga och varför? Och vilka priviligerier och tolkningsföreträden ger det? Det ärligaste du kunde göra är att erkänna att du fötts in i en rörelse som haft en färdig tolkning som du försvarar. Ibland är dessa tolkningar inte så värst gamla men inom en rörelse håller man dem för ursprungliga.

      Radera
    7. Anonym 23:55. Vilka de heliga är? Ja, de är förstås alla som gått före oss och brottats med dessa frågor under sin tid här på jorden. Ser du, vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt alla gånger. Det du inleder din kommentar med är bara för desperat...

      Radera
    8. KN: Har det nånsin slagit dig att en som gått före (morfar, mormor osv) kan ha haft fel om saker? De brottades nödvändigtvis inte med samma saker som nån i vår tid. Sen tillkommer det information och kunskap, både vad gäller vetenskap men även teologiska tolkningar, lyfta blicken. Så om man ska gå på vad "de heliga" (dvs gamla) sagt o tyckt så är det kanske bara nåt som de fått för sig typ 1925. Jag menar inte att förkasta äldres vishet, nog hade mina "heliga" en hel del vishet och kunskap och hade varit på otaliga bönehusmöten. Någon djupare bibelkunskap eller teologi verkade de inte ha haft, de hänvisade mer till vad som var rätt pga anledningar. En del av dessa anledningar har jag förstått var skam, risk för shaming i kretsarna, utfrysning och risk för att kallas avfälling. Det var kanske inte kyrkoledaren som styrde detta i detalj men han/de mådde ju gott av att folk hölls i fållan och att ingen skapade oro. Väckelserörelserna har ett par hundra år på nacken, sen finns ju en hel kristenhet utanför dessa ""sanningsbärare"".

      Radera
    9. Du menar väl att det finns en hel kristenhet oxå utanför den svenskspråkiga Bibelkristendomen. För myki kunskap uppblåser, för lite Kristi Kärlek till Gudsordet det förutskrivna i Bibeln leder till nutidens intellektualism och låt gå attityd som du kanske vill framföra och lösaktiga psykologiska kunskapsfrosseri där vi var och en har hela livets smörgåsbord fullt med otronstrons och vetenskapstrons gröngula spyor och läckerheter blandade och för tillfället lättåtkomliga genom kommunikation, hum hum hum är Amen på ett asiatiskt språk...
      Men inte för Guds barn så att synd och styggelse skulle bli lovlig. Annars tror jag mig förstå din tankegång.
      Men i vår tid skäller många på Gud när döden drabbar. Inte har du nån rätt över liv och död och läkarna nutidens guldkalvar har säkert gjort fel.
      Kort sagt , få accepterar Herrens skickelser och få respekterar äktenskap och trohet mellan man och kvinna och många i väckelserna smygbolar och bryter alla löften i smyg och sedan ljuger man och skyller på på svaghet eller sinnessjikdom fast man gått ut från Herrens vård i smyg eller med lyftad hand. Detta Ville jag göra för att få dö snabbt och öppet 1990 Men Gud lät mig inte dö på den vägen Men Han tuktade mig tillbaka till Rätt prediikan och Rätt nattvard Men när jag varit avsides en stund fanns det där ingen rätt människa jag träffat. Alla var vi snärjda av lögn och tjänstesystem och obearbetade trauman som gjorde oss odugliga och ogudaktiga Men Guds Sannings och Nåds Ande Ville frälsa oss som sådana.
      Men om vi dör i otukt eller fylleri styggelse lögn gentridighet osv vilket är trolldomssynd så finns ingen hjälp hur vackert eftermälet än bleve..
      Pris ske Gud att var och en som kan läsa inte misstar sig på bibelns ord om de vill lyda Jesu Ande.ulrik

      Radera
    10. Anonym 14:1§8. Jag uttryckte mig kanske lite oklart. När jag skriver om "de som gått före" går jag nog mycket längre tillbaka än två generationer. Läs gärna t.ex. Hebr. 11-12 så kanske du förstår vad jag menar.

      Radera
    11. Jag förstod det nog som så. Men står vid mitt argument om några generationer tillbaka. Man kan se det i olika sammanhang. Tex de som växt upp med darbyistiska slutsatser om Jesus återkomst (rapture teologi) tror att det är den enda rätta tolkningen, men vad de inte lär sig förrän de besöker andra kyrkor eller tex börjar läsa teologi är att den tolkningen är både modern och marginell. Deras gamla/heliga hade sas fel även om de trodde att de kunde spåra sin tolkning till nya testamentets brev och texter. Paulus spelar på nåt som Adam och Eva gjorde men händelserna i lustgården har mycket litet avtryck i judis teologi innan det, det är nåt han kokar ihop (kanske nån innan honom med men inte långt tillbaka). Sen anser jag såklart att vetenskaplig förståelse av välden givetvis påverkar tolkningen av bibeln. Och där ligger ju de heliga i lä, rejält.

      Radera
    12. Anonym 09:57. Darbyismen är faktiskt ett bra exempel. Här har nyare generation farit vilse (troligtvis, den som lever i Herren får se!), men hos de heliga fanns inget sådant som någon darbysim.

      "Sen anser jag såklart att vetenskaplig förståelse av välden givetvis påverkar tolkningen av bibeln. Och där ligger ju de heliga i lä, rejält."

      Nej, faktiskt inte. De genomskådade sådant som var falskt, och där har vi mycket att lära oss av dem. Mycket av det som kallas "vetenskap" idag är, som konstaterat, i grund och botten inget annat än gudsfientlig filosofi.

      Radera
    13. "De genomskådade....". Nej det gjorde de inte! Jämfört med oss var de kunskapsmässigt som små barn och detta påverkade genomgående deras världsbild oh gudsbild. Vad var rymden, vad var galaxer, vad var stjärnfall, vad var månen, vad består jordens inre av och varför bildas berg, hur har djurarter uppkommit, vad var mentala sjukdomar, varför föddes barn med missbildningar, hur blev man egentligen gravid (de visste inte om spermier o äggceller), varför blev man sjuk (virus och bakterier, amöbor??). Ett litet litet ytskrap bara, glorifiera inte okunskap.

      Radera
    14. Anonym 09:51. Det var det där jag väntade på. Historiechauvinism. Saken är den att i många frågor är vi mindre vetande idag än vad människor i äldre tider var. Givetvis har kunskapen förmerats på vissa områden, men det är en annan sak.

      Radera
    15. Det är inte en "annan sak" utan heltt avgörande för vår förståelse av världen. Även så att den direkt gett upphov till de flestas existens. Tex förståelsen om hygien, infektioner, sjukdomar, vaccin osv.

      Och historiechauvinism är det inte utan helt enkelt konstaterande av fakta. Jag ser inte ner på tidigare generationer för att de inte skickade folk till månen.

      Radera
    16. Rättesnöret är ändå den heliga Skrift, Bibeln Biiblin Biiblia, bibelen och allt vad den kan kallas. Där säger ju Gud vid förbistringen ( tornet i babylon) att ingenting skall vara omöjligt för människan om inte Han griper in.
      Vi som troligen lever i månfarares och rymdfarares tider och nyttjar deras teknik och tekniker varje dag borde inse att det är ett oerhört slöseri med jordens resurser som är på gång och det kostar ' välfärden' för de små.. Men oxå om sådant har Gud sagt att jorden skall utnötas i Grund och redan är tredjedelen av biosfären utrotad eller utrotningshotad och bättringsgörare och avhoppare och realistiska människor varnar som Kristian för den framgångsboom i historien som ledde till våra dagars vetenskapschauvinism där syndare och otrogna syndare tror att vetenskapen och intelligensen fixar allt och ger blanka f.. i Jesus Kristus Gud och Fadern och träter ständigt med den helige Ande fast de och endels alla inte gjort upp med de saker där helige Ande ständigt manat dem.
      Kristian förmanar i Ande och Sanning i dessa frågor som här har varit aktuella.
      Och ni för fram fakta från ett skolningsväsende som börjat förkasta och har förkastat att föra och lära in Bibelns vittnesbörd så oavkortat som möjligt in i hjärta själ och sinne hos folk som folk .. ulrik skrivare

      Radera