tisdag 27 augusti 2024

Om vad den kristna tron är - och vad den inte är

Det var förstås bara en tidsfråga innan media skulle snappa upp - och kritisera - Ray Bakers ("Varför jag inte är gay trots att jag gillar killar") medverkan i höstens Kyrkhelg i Karleby. Så skedde nu idag i.o.m. att ÖT lyfter fram detta och låter två röster kraftigt kritisera kyrkhelgsprogrammet. 

Jag känner inte Ray Baker och jag är heller inte med och planerar Kyrkhelgen, men vi har deltagit varje gång den har ordnats och vi ser som familj fram emot att få delta i år igen. Även om jag börjar ha nog av just denna fråga (och mer än gärna skulle se att världen slutade driva den så att vi därmed skulle slippa reagera på lögnerna) ser jag fram emot att höra vad Baker har att säga. 

Nåväl. Nu har alltså ÖT fått vittring på vad som är på gång och har, tydligen mer än gärna, dragit igång drevet. Karleby svenska församlings kyrkoherde Per Stenberg får försvara arrangörerna, och trots att han själv inte har varit med och planerat helgen gör han detta med den äran. (Vi får be för honom, för Karleby svenska församling och för alla arrangörer emedan detta drev torde kunna bli både långvarigt och hårt!)

Det som står ut i ÖT:s artikel är ett par saker i det som Bo-Göran Åstrand säger. Dels blir det mer än tydligt att den "mångfald" som stiftet för fram i hbtq-frågan i själva verket inte är något annat än enfald. Likriktning, med andra ord. Åstrand menar helt tydligt att det enda som borde få komma fram är det som världen har att säga i denna fråga. (Tänk att det gått så långt att en biskop talar med världens röst!) Det som borde vara kyrkans tydliga och enstämmiga röst i denna fråga är, enligt Åstrand, idag "en marginell åsikt inom kyrkan". Min fråga är: Har det verkligen gått så långt? 

Sedan talar Åstrand om att församlingen ska vara en "trygg plats". Med detta menar han inte att den som kommer till församlingen ska kunna känna rent fysisk trygghet, utan "tryggheten" förklaras av det han säger i det följande: "Den som kommer till kyrkan ska inte ifrågasättas". Med detta menar Åstrand att den människa som kommer till kyrkan inte ska ifrågasättas gällande sina livsval. 

Det är givetvis sant att människan inte ska ifrågasättas. Syndare är och ska vara välkomna till kyrkan - om inte skulle kyrkbänkarna konstant vara tomma. Men påståendet att en människas gärningar och livsval inte ska ifrågasättas är så fel det kan vara. Eller om vi säger det rakt ut: Det Åstrand gör sig till tolk för är inte kristendom utan en helt annan religion. Vilken vet jag inte och om jag säger det som det är så bryr jag mig inte heller. Men som sagt: Kristendom är det inte. (Tänk att det har gått så långt att vårt stift har en biskop som representerar en annan religion än kristendomen!) 

Saken är nämligen den att Guds lag alltid ska, ja inte bara ska utan MÅSTE, ifrågasätta våra gärningar och våra val. Om en människa som kommer till kyrkan inte blir ifrågasatt på detta sätt begår den som står i predikstolen faktiskt tjänstefel. Så alltså uttryckligen i en kristen kyrka. Inom Åstrands religion gäller uppenbarligen något annat. 

Men det slutar förstås inte där. Det kristna budskapet är att vi får vara med trots våra felaktiga val och gärningar. I en kristen kyrka förmedlas syndernas förlåtelse i Jesu Kristi namn till alla som bekänner sin synd och vill överge den. (Och det frågas inte ens efter hur bra man lyckas, det är viljan som räknas!) I en kristen kyrka slutar det inte med lag, utan det slutar alltid med evangelium. I en kristen kyrkan får alla syndare höra avlösningens ord - vi får höra att vi får vara med trots att vi är syndare. Ja, och det slutar inte ens där. I en kristen kyrka får vi vara med och be om kraft att kämpa mot vår synd och våra onda böjelser, och när vi går ut ur en kristen kyrka får vi gå i frid med Gud, rena och rättfärdigförklarade. Trots att vi har gjort, och säkerligen också i framtiden kommer att göra, felaktiga val. 

Men i en kristen kyrka slätas synden aldrig över och framför allt bejakas den aldrig. Den ifrågasätts. Den bekänns. Och framför allt förmedlas syndernas förlåtelse. 

Så alltså i en kristen kyrka.

43 kommentarer:

  1. Bra skrivet ! ( snart är förvirringslobbyn här och kallar detta för hatprat, bara vänta, han kommer inte att svika "sitt kall"... )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför inte skriva församling? Eller ett möte mellan en otrogen och en troende. När det nu inte är säkert att vi har en fysiskt trygg morgondag eller ens dag mera sedan de kristna börjat ljuga mot och inför varandra för att kunna dra in flera i en miljöö där man kan undkomma straff för brott. Men de brott och synder som Gud vill straffa redan i tiden misslyckas Han inte meed. Skrivet medan maskinvörlden bullrar och skakar runt mig och försöker skapa flera nedlöpare till teknosnillenas värld och beroendeframkallande bindningar. Men i Jesus Kristus har jag Min Frid Frihet och Trygghet fast jag bävar och fruktar varje dag ulrik

      Radera
  2. Jesus:

    "Allt vad min Fader giver mig, det kommer till mig; och den som kommer till mig, honom skall jag sannerligen icke kasta ut.…"

    En del bättre vetande skarvar i:

    "..., ja, bortsett från de homosexuella då."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Vem säger det?

      Radera
    2. Anonym 20:46. Ja, det undrar jag också.

      Radera
    3. Också Jesus, säger till sina lärjungar:
      "Och det säger jag Eder, gå åstad, söker upp alla män som ligger med män, berätta för alla ni möter att låtom dem utpeka, bespotta och anklaga dessa män för krig, missnöd och sjukdom. Låt dem veta att deras synder är mer än alla andras alla synder sammanlagt."

      Jag har ju väntat på att någon skulle vara så pass bibelkunnig så de kunde frambringa ens en halv vers om hur dömande Jesus var, hur han uppmanade sina lärjungar att berätta för sina följare hur de ska fokusera på bara en synd, och aldrig ge upp, bara fortsätta, tills allmänheten tar avstånd och visar avsky.

      Anonym har suttit länge och väntat, nu ska jag vänta på att anonym dyker upp med ett sådant bibelställe.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Varför det? Det räcker bra med gyllene regeln.

      Radera
    5. En bibelkunnig hade nog besvarat min fråga, på en gång hade jag blivit tystad, men du kanske behöver ha nån som blir den "hemska världen utanför". Eller så kan du inte bibeln. Eller så står det inget sånt där. För dig är det bara dåliga svarsalternativ som kvarstår med att tiga.

      Radera
    6. Faktalobby kräver ett bibelord som stöder hans skruvade tolkning av det Kristian skriver. Mer galet än så kan det knappast bli.

      Radera
    7. Det är kanske galet att fråga efter bibelord, eftersom det ni håller på med är så långt ifrån bibliskt leverne man kan tänka sig.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Du fick redan ett bibelord. men kanske det inte dög åt dig eftersom det inte bekräftade din vrångbild av det som skrivs här?

      Radera
    9. Det var inte ett sådant bibelord jag efterlyste. Frågar jag efter ett äpple, ska du inte låtsas vara förnärmad om du försöker erbjuda en gräsklippare.

      Radera
    10. "Frågar jag efter ett äpple, ska du inte låtsas vara förnärmad om du försöker erbjuda en gräsklippare." Är du förvirringslobbyn mera förvirrad än någonsin ?

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Saken är bara den att jag inte skriver om äpplen utan om just gräsklippare.

      Radera
    12. Inte låtsas ni förstå då jag frågar rakt, inte heller då jag pratar i liknelser, allt bara för att slippa det oundvikliga, nämligen att konstatera att Jesus skulle aldrig nånsin hålla på som ni gör. Nej, det finns inget sådant passage i bibeln där Jesus skulle uppmana sina lärjungar att få folk att visa avsky, på det sättet som sker på denna blogg.

      "Jamen, man och kvinna". Jo, det är en annan fråga, det är inte vad jag frågade, men vill ni svara på andra frågor än jag ställer, visar ni klart och tydligt hur fel ni handlar.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Nej, det är du som inte förstår ens när jag använder din egen bild. Men låt mig (suck!) försöka ännu en gång, både när med och utan din bild: Här visas ingen avsky mot homosexuella. Jag lyfter fram sak, inte person. Eller sagt med hjälp av din bild: Det är du som vill få detta att handla om äpplen när jag skriver om gräsklippare.

      Radera
    14. Ids inte ens försöka, klart avskyn är det centrala, här pratas om rövhål, och sånt låter du stå kvar. Homosexuella beskylls för torka, krig och what not, så helt onödigt du försöker stå där och rättfärdiga din agenda.

      Fortsättningsvis har INGEN lyckats frambringa ett ENDA passage i bibeln där Jesus skulle agera på motsvarande sätt. Både du och jag vet, att något sånt finns inte i bibeln. Men vem behöver nu ens försöka leva enligt bibeln, eller hur?

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Ditt vantolkande av det som skrivs här når allt högre höjder. Är det ditt hat som förblindar dig, eller vad tror du att det handlar om?

      Kommentaren om "rövhål" fick en reprimand av mig. Men det missade du visst? Sedan vill jag be att att du ger exempel på var de homosexuella har beskyllts för "torka, krig och what not" här på denna blogg. Sådant har nämligen inte förekommit annat än i din fantasi.

      "Fortsättningsvis har INGEN lyckats frambringa ett ENDA passage i bibeln där Jesus skulle agera på motsvarande sätt."

      Exakt då på vilket sätt? På det sätt som jag agerar eller på det sätt som du (helt galet) påstår att jag agerar?

      Radera
    16. Hakkorset och nazister får man anta väcker avsky hos oss alla, och om så inte är fallet, låter det skrämmande. I april frågade jag dig specifikt om du faktiskt hävdar att man kan dra paralleller mellan hakkorset och regnbågen, och där svarade du jakande. Det är ytterst svårt att tolka det till något annat än att avskyn ska kopplas till regnbågen och dem som regnbågen representerar.

      Regelbundet tar du fram pedofili, vilket vi alla känner avsky mot, och även det kopplar du ihop med hbtq. Oberoende hur man än försöker få dig att förstå skillnaden, fortsätter med agendan att koppla samman för att bebringa avsky.

      Kriget i Ukraina föder avsky, med alla döda civila, och även här upprepar du ditt mantra om att hbtq, könsdysfori etc är orsaken till kriget i Ukraina.

      Kristian, självklart kommer du att försöka bortförklara det, men resultatet har vi redan sett av reaktionerna bland följarna. Självklart kommer du att vrida på orden fram och tillbaka, som om det skulle förändra den attityd som det redan skriva och lästa har påverkat er sekt.

      Det jag efterlyser, är var Jesus skulle ha använt sig av samma taktik, uppmanat lärjungarna att koppla samman någon med världens undergång, krig, död eller motsvarande. Så pass bra känner jag ju nog till bibeln så jag vet att sådant finns inte hittas, och det vet du också. Men patetiskt nog låter du bli att vara uppriktig.

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Regnbågen representerar hbtq-ideologin. På samma sätt som hakkorsflaggan representerar nazismen.

      Pedofilerna fanns från början med i hbtq-familjen. Detta är ett historiskt faktum, och det finns all orsak att ro att när tiden anses vara mogen kommer den igen att krypa fram under regnbågsflaggan.

      "Kriget i Ukraina föder avsky, med alla döda civila, och även här upprepar du ditt mantra om att hbtq, könsdysfori etc är orsaken till kriget i Ukraina."

      Kan jag få ett citat på det också (så jag kan visa hur fel du har där också).

      Detta handlar inte, som du påstår, om att "vrida på orden". Det vridande av ord som sker här står uteslutande du för.

      Radera
    18. Föga oväntat försöker du vitvätta dina uttalanden om hakkorset, låt mig citera nonymous:

      "Nu är läget ett annat, ondskans härar marscherar igen - med hakkorset utbytt mot en regnbåge men med samma lömska hat som förr till kristen tro och lära."

      Inte alls vad du Kristian försöker bortförklara, och det här dryper avsky, utan vare sig reprimand eller radering. Jag söker en motsvarighet i bibeln till dylikt, någonting som lärjungarna sprider som väcker väldigt stora känslor, där en viss grupp människor utpekas och särbehandlas, redan genom att de omtalas som en speciell grupp. Visa mig ett sådant "klassiskt bibliskt" beteende som citat.

      Radera
    19. Kristian, "Regnbågen representerar hbtq-ideologin." -Gör gärna klart att det här handlar om den regnbåge som bara har sex färger och inte den med sju färger som representerar ngt helt annat !

      Radera
    20. Nej, ingen tillräckligt kunnig bibelkännare kunde ge exempel. Eller är det så, att Jesus undervisade sina lärjungar att bete sig på ett helt annat sätt?

      Radera
    21. Anonym 22:35. Tack, det var ett viktigt påpekande!

      Radera
    22. Förvirringslobbyn. Eller är det så att du, igen, är så långt ute och seglar att det inte är någon idé att ens försöka diskutera med dig?

      Radera
    23. Det är väl du med din bibelkunskap som bör avgöra om du vågar diskutera bibel med mig.

      Radera
    24. Förvirringslobbyn. Jag säger samma sak här som på den andra tråden: Du ska inte beskylla mig för att dra mig ur diskussionen/vägra besvara frågor. Jag väljer, som så många gånger förr, att inte bekräfta dig och dina förvirrade tolkningar genom att svara på frågor som leder diskussionen in på avvägar. Se och förstå skillnaden!

      Radera
    25. Så du har inte förmåga nog att berätta hur Jesus avvisade och uppmanade lärjungar att särbehandla vissa grupper. Då är det svårt att tro på att du påstår att bibeln säger klart och tydligt det ena och det andra.

      Radera
    26. Förvirringslobbyn. Igen: Varför skulle jag behöva bevisa det? Han gjorde inte det, och här finns ingen som gör det heller. Det är bara i din sjuka fantasi sådant förekommer.

      Radera
    27. Alldeles rätt, Kristian, Jesus gjorde inte så, han uppmanade inte lärjungarna att fokusera och måla en viss grupp, och din blogg har under 10 år inte gjort nånting annat än just tagit hbtq som måltavla. Den agenda du för här, finner inget som helst motstycke i bibeln, och att du låter andra förstå det, är bara så lågt det kan bli.

      Radera
  3. Från er egen krets ska de komma. ( taget ur minnet ) är det inte just dethär som Bibeln talar om. Skall vi vänta en annan utveckling en den som Jesus har förutsagt. Månne jag finner tro när jag kommer.
    / odd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odd. Givetvis inte. Det är bara otrevligt att inse att det är i vår tid det sker. Här kan man förstås inflika att det samma har skett i alla tider, men just nu är det så väldigt tydligt och på så bred front.

      Radera
  4. men varför kallar man till kyrkhelgen alltid någon kontroversiell talare. Nog finns det homosexuella bland laestadianerna också i Karleby. Nu föreslås en samtalsgrupp för sexuella minoriteter i Karleby svenska församling. Vad anser Kristian Nyman om dethär. Vågar man komma till kyrkhelgen kan arrangörerna säkerställa om trygghet åt alla oberoende sexuell läggning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du med trygghet? Ulrik

      Radera
    2. Varför menar du Mikael Eklund att Ray Baker är kontroversiell?.
      För att han varnar för homosexualitet och håller sig till det naturliga äktenskapet med en kvinna trots anfäktelser och kanske frestelser till att ha begär till män enligt vad jag förstod av bloggen och öt???
      eller Om det gäller " Hans teologi" så kan jag efter att ha sett en video ; Hur blir det i helvetet" hålla med dig och konstatera att där blir det kontroversiellt mot den traditionella Bibeltron men att alla som försöker med skrifter förklara något ur bibeln och om man av deras historia försökt skapa ett tankesystem ' en teologi' där de känner sig hemma med ' sin tro' är lika kontroversiella oberoende om de är doktorer författare filosofer kristna kändisar kära predikanter; de blir då i ljuset av Guds Ord alla lika kontroversiella.... torsten Nils ulrik mitt i tidens vånda

      Radera
    3. Mikael. Det beror givetvis vad du menar med "trygghet". Kyrkan är inget sådan "trygg plats" där man inte kan bli utmanad av Guds lag. Men du har helt rätt. Det finns, och har alltid funnits, homosexuella bland de kristna, laestadianer och andra. Men detta har aldrig varit något problem innan hbtq-lobbyn började pusha för att göra synden lovlig.

      Radera
    4. Kristian, redan 1997 ungefär konstaterade jag att de homosexuella utnyttjar vad äktenskapsbrytarna ,bolarna och de otuktiga och samboende puschat igenom i folkkyrkans hägn och bland folk och släkter redan långt tidigare. Redan då var det största skäl att inte inlåta sig i enskildhetsdebatter som dessa som gör att t o m jag går allt mera sällan till någon offentlig gudstjänst Men lyssnar flitigt på nätet för att höra om Guds förlåtelses Ord kan verka och om man haft grunden som jag fick den så lever man varje dag medveten om att man är förlåten för Jesu skull Men kan bli så ensidigt dataradiopåverkad att man frestas utmana varje bloggare som inte kan låta bli att säga att det just i våra dagar är värre i ' kyrkan' och vad man menar med det blir alltid ett problem när folkspråket plötsligt utmanas med andra saker än religiösa och då har du nog försökt tala om vad det är frågan om och de otuktiga ooch horiska tror sig ändå med homoagendan få slut på all förkunnelse. Så höjden längden och djupet på Guds Kärlek tålamod och ständiga predikningar talar om att Ordet Kristus Regerar trots Allt med Faderns och Sonen och den helige Andes Namn i Jesu Namn Amen. Hälsar Ulrik

      Radera
  5. Hur känns det för homosexuella inom Kyrkans Ungdom, SLEF, LFF osv. att få höra sådana föredragshållare som Ray Baker? sexualterapeuten och teologen Jan-Erik Nyberg säger åt Svenska Yle att idag vet vi att homosexualitet är en naturlig variant av sexualiteten både hos djur och människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mikael, vad janerik Nyberg säger bevisar ingenting annat än att Han inte vet eller inte låtsas veta att människor är prisgivna åt homosexualitet och styggeliga otuktsgärnningar och äktenskapsbrotts gärningar och alla andra synder för att de inte aktat på Guds uppenbarelse och därigenom förmörkats i sitt hjärta och i girighet vänt sig till all slags lögn och som i vår tid efter så många krig och fasor genom utbildning och teknik parad med lögn och ockultism trott sig ha ett paradis i maskinvärlden där man tycks ha föraktat Bibelns vittnesbörd ända sedan prästerskapet i finland flydde till sverige under 1700talet och kom tillbaka med franska finheter upplysningstidens styggelser demokrati och nyttotänkande och ständigt nya upptäckter och uppfinningar där " nya världen" ständigt glömmer hur kort tid en människa kan ha medan de belästa håller sig undan på sina kyrkbackar eller datatorn där man nog kan få höra ett frälsande ord och vilja hålla det. Och sedan tror man som jag att detta med att vittna på internet är ritit ritit det rätta och för mig just nu är det enda kanalen för mitt vittnesbörd om Bibelns Gud som hatar synd och styggelse och vill frälsa. Ty insnärjd av egen svaghet och lättrogenhet medicin och lögn dock i tron på Jesus och Bibeln så vet jag att bland de yppersta t o m i alla kretsar är de flesta så övertygade om sin och de sinas salighet för den och den lydnaden för gammelfarrfsr eller morfar medan bibelns Gud sätter oss att pröva oss själva och vittna om Jesus mot janeriknyberg och alla andra i äktenskapsbrytareekyrkan genompyrd av lögn och lögnare och övergiven av mindre modiga män som jag själv som ändå säger sant. Det tål nog att förmana och förlåta Men vem skall skryta och vem vill sluta otros och självgodhetsloppet vem skall gråta... när allt rasar samman i det moderna samhällsbygget genom krig och omvälvningar där " kyrkan blivit svinet lika.. ulrik

      Radera
    2. Mikael. Jan-Erik Nyberg har tyvärr redan länge varit ute och svirrat långt från sund, biblisk kristendom. Så det är precis så som Ulrik inleder sin kommentar ovan.

      Radera
  6. En liten kommentar. Jag har en gång vid ett prästmöte för många år tillbaka försökt diskutera med J-E Nyberg. Tyvärr fick jag den uppfattningen att han i stort sätt nonchalerade min uppriktiga fråga om huruvida den sexuella orienteringen på riktigt kan ändra med en allmän hänvisning till "den nutida psykiatrin". Svaret var någonting i den stilen att det då handlar om "falsk homosexualitet" (vid sidan om genuin sådan alltså).

    Tydligen skall alla vi som icke har utbildning inom psykoterapin och sexologin samt saknar laudaturvitsordet i modern exegetik hålla käften, speciellt om vi samtidigt håller fast vid traditionell syn på Bibeln som det kristna livets högsta norm och lyfter fram några som helst alternativ till det rådande synsättet.

    Jag förstår, att en expert ibland kan känna sig frustrerad, när icke-experter ställer "dumma" eller fel frågor eller bara vill få synlighet åt sina egna, av vetenskapen redan avfärdade förklaringsmodeller. Men på något sätt anser jag, att den här uppståndelsen om Kyrkhelgen handlar om en kulturstrid mot oss som "tänker fel".

    Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är då inte vetenskap konst och kultur ett och detsamma. Eller hur skall vi förmedla bildning och Guds Ord då ' kyrkan' sedan tidigt börjat kräva vetenskaplig kompetens för att kunna tala om Guds Ord som i första hand borde vara försoningens Ord sedan alla i znågot skede blir medvetna om att nu har du gjort något fel d vs syndat. Men att tala bara om känsliga personer är inte bra. " känsliga " personer finns inte när det gäller att dölja uppenbara lögner och brott för någon som man lugnt kan ' offra' åt sin egen dårskap. Min dårskap har varit och är den Rätta Jag vet att jag tror på Bibelns Jesus till vilken jag är döpt och så säger jag torsten nils ulrik inte mera just nu. U

      Radera
    2. Tack Allsmäktige Gud och Fader Herre Jesus Kristus för allt och alla enligt din vilja efter Skriften.ulrik

      Radera