måndag 19 augusti 2024

Varför slå sönder?

Jag läste idag på Kyrkpressen att en stor del av Puls-gemenskapen i Petrus församling lämnar församlingen och går in för att fortsätta verksamheten inom Puls i egen regi. Det är ingen överraskning att så sker eftersom det en längre tid har varit tydligt att många inom denna gemenskap inte har varit på samma linje som den av domkapitlet valda nya kyrkoherden Pia Kummel-Myrskog. Valet, som skulle göras av församlingsrådet, blev oavgjort och därför kom domkapitlet att göra det slutgiltiga valet. Trots att valberedaren, Ulrik Sandell, kommit till att den andra kandidaten (t.f. kyrkoherden Ronny Thylin) skulle ha varit mer lämpad för uppgiften valde domkapitlet ändå Kummel-Myrskog till tjänsten. 

Under sommaren har det i skymundan förts en del diskussioner om domkapitlets agerande. Kanske framför allt när det gäller Karleby församling, men även när det gäller Petrus. Frågan som har hörts i dessa diskussioner är varför domkapitlet aktivt går in för att slå sönder och förstöra de några församlingar som ännu fungerar någorlunda i vårt stift. I Karleby har, enligt de uppgifter jag har fått del av, gudstjänstdeltagandet sjunkit ordentligt sedan den kvinnliga prästen som domkapitlet förordnade dit inledde sitt arbete. Det har, vad jag har förstått, inte heller riktigt fungerat med den nye manlige prästen i församlingen, något som domkapitlet också, indirekt men dock, också får ta på sitt konto. Vad jag har förstått har situationen i Karleby gått så långt att någon eller några av de anställda har sökt sig bort från församlingen.Och nu alltså detta med Petrus och Puls-gemenskapen. 

Frågan som har ställts i det tysta i diskussioner över kaffebord och vid grillbrasor är alltså varför domkapitlet aktivt går in för att slå sönder de församlingar som ännu fungerar. Är det fråga om ett behov och en vilja att främja "mångfald" i både ämbete och lära? Eller handlar det om något annat? Slutresultatet är i vilket fall som helst bedrövligt. Vestigia terrent, som det heter på det bättre språket. 

Jag inser att det kan vara känsligt att lyfta fram denna fråga på detta sätt, men jag upplever att det måste göras. Knappast kommer någon från domkapitlet att svara, men deras skamliga beteende behöver påtalas. 

Så igen: Varför på detta sätt slå sönder det som fungerar?

26 kommentarer:

  1. Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda (Jesus enligt Joh 10:10).

    SvaraRadera
  2. Samma agenda gäller även kyrkan som övriga samhällsområden:allt skall söndras,splittras.Kyrkan har sin beskärda del av "ulvar i fårakläder" vilket ingen med någorlunda friska sinnen har kunnat undgå att märka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant som det är sagt !

      Radera
    2. Guds barns adel är då att hålla sig till Sanningen i Ande och Sanning i hjärtegrunden!!!

      Radera
  3. PULS-gemenskapen består av femtiotalet medlemmar, av 6500. Ingenting blir sönderslaget om mindre än en procent sticker iväg med sin skräddarsydda tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn 19 augusti 2024 kl. 22:26, och med detta ville du få sagt, ja, vadå ? Oftast är det en av hundra som har rätt ! Inte vad majoriteten röstat/anser !

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Det är bara det att dessa 50 är en stor del av de som är aktiva församlingsmedlemmar. Församlingen är, enligt biblisk modell, en gemenskap. Inte ett medlemsregister.

      Radera
    3. Enligt ursprunglig judisk modell var församlingen genetisk, men med möjlighet för nya medlemmar. Ingen jude blev ickejude bara för att man inte trodde exakt en viss sak som någon pråligare jude valde att tro på eller om man inte kom överens om någon kvistig teologisk detalj. Jesus var jude och grundade inga kristna församlingar. Det finns tusentals kristna rörelser, men relativt få judiska. Man ser lätt vilken modell som funkar bäst.

      Radera
    4. Anonym: vad jag försöker tänka, så hittar jag inte ett enda exempel där en försvinnande liten procent skulle ha rätt över den resterande 99 procenten. De facto, är det precis tvärt emot, den lilla procenten har alltid fel.

      Kristian, det är bara det, att du har inte den minsta aning om vilka dessa 50 är, eller hur aktiva de är i förhållande till de andra i församlingen. Du försöker bara ljuga ihop en trevlig story. Men du kan för all del berätta vilka de aktiva är i Johannes församling.
      Hur som helst, ingenting går sönder, i motsats till vad du försöker påstå, det är bara lite städande av feltänkare.

      Radera
    5. Anonym 09:33. Nu vet jag inte riktigt vad du är ute efter. Det är sant att det brukar heta att om det finns tolv judar i ett rum finns det tretton åsikter. Men nu lever vi i det nya förbundets tid, och vi har andra grunder för medlemskapet i Sion än vad som gällde i det gamla förbundet. Men också detta är irrelevant. Här handlar det om vikten av att kunna förkunna ett rätt evangelium.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Nu pratar du igen smörja, för hur mångte gången har jag inte räkning på. Vilken är relevansen i att jag vet, eller inte vet, vem dessa 50 är? Jag vet att Puls-gemenskapen är en grupp aktiva lekmän. Det är vad som är relevant. Vem som är aktiv i Johannes församling har inget alls med detta att göra.

      Sista meningen i din kommentar går sedan över alla gränser. Men jag fruktar att domkapitlet, eller åtminstone delar av det, ser på saken på samma sätt.

      Radera
    7. Kristian, du skriver som om du vet att klicken på femtio är de enda som är aktiva och som räknas, som om du vet att de resterande 6500 är passiva. Men det vet du ingenting om, lika lite som du vet vad som sker i Johannes församling.

      Så sista meningen går över gränsen, menar du då att de kallas feltänkare, precis som du själv skriver om de flesta präster och biskopar?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. T.ex. Kyrkpressen har rapporterat om att Puls-gudstjänsterna är de mest välbesökta gudstjänsterna i församlingen. Både du och jag vet också att en mycket stor del av de 6500 inte är aktiva. Så vad är ditt problem? Förutom att du drar in Johannes församling i detta.

      De flesta biskopar och präster i vår kyrka idag är villolärare. Det kan jag visa utifrån vår kyrkas bekännelse. Du kan inte göra det när det gäller dessa 50.

      Radera
    9. Nu ser jag att faktalobby igen ville förvirra diskussionen med att byta fokus. Kanske bögarna i Johannes församling bekänt sin styggelse som olaglig i kristi kyrka och och församling och därvid upphört med homosexualiteten och propagerandet för den och måhända där då börjat en genomgripande väckelse börjande från Bibeltron på Skapelsen Frälsningen och Förlossningen i den Förstfödde; den Enfödde av helige Ande avlade Jesus från Nasaret ; Jesus Kristus Messias;Guds enfödde Son som konfirmerade Lagen och profeterna och Skrifterna hur vi än ser på dem ,en väckelse som drabbar både präst och församlingsråd domkapitel stift och hela landet skriver hoppfull Torsten znils zuulrik

      Radera
    10. Både du och jag vet? Nejdå, vi kan ana, men så pass ärlig är jag så jag skulle nu inte gå och påstå nånting om tusentals medlemmar i främmande städers församlingar, än mindre påstå att en kvinnoprästfientlig klick skulle hålla ihop en hel församling. Eller hindra den att gå sönder, om nu ordvalet stör dig då jag inte citerar dig punkt och pricka.

      Visst är det fel på de flesta präster, biskopar, journalister, politiker, forskare, men lyckligtvis finns det en handfull fientliga bokstavskristna i Pedersöre som räddar hela världen med att ha rätt i sin unika tolkning av precis allt, lite som Noaks ark. Enda som saknas från er fulländighet är självinsikt och -kritik.

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. OK, du vet det inte. Men jag och alla andra som har ögon i skallen vet det. Men det är bra att det blev utrett.

      Radera
    12. Med de ögonen borde du befinna dig i Helsingfors, och närmare bestämt vid nämnda församling.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Nu måste du skämta - även om det i så fall är ett synnerligen misslyckat skämt. Man kan faktiskt veta saker om annat än det man själv är mitt uppe i.

      Radera
    14. Just så, då kan du alltså berätta hur aktiva de 6500 andra är, och vilka som är aktiva i Johannes.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Varför skulle jag alls behöva berätta det? Det vi vet är att Puls-gemenskapen består av mycket aktiva församlingsmedlemmar och att aktiviteten i Helsingforsregionen (ja, egentligen i hela landet) är mycket låg överlag. Detta räcker mer än väl för att säga det jag säger.

      Radera
    16. Du behöver inte berätta, för du kan omöjligt veta.

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Inser du att du beter dig som ett litet barn som sitter och nynnar högt för sig själv med stängda ögon och fingrarna i öronen?

      Radera
    18. Var din kommentar ett försök att förklara hur bra du känner till församlingsaktiviteten i Helsingfors?
      Fortsättningsvis blir inget sönderslaget av att en liten grupp går sin egen väg, ingenting har blivit sönderslaget för att er lilla sekt har gått sin egen väg. Ingen saknar små oliktyckare.

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. Ok. Du har klargjort din ståndpunkt. Att den bygger på dålig (ingen) information tycks sedan inte röra dig alls, men det är förstås inte oväntat. Sedan må jag säga att det du avslutar med är synnerligen osmakligt. Förutom att det då förstås är helt fel.

      Radera
    20. Det fanns en tid, då jag var med i verksamheten i en församling i Helsingfors.
      Hur är det, skulle du sakna oliktyckare, som tex undertecknad?

      Radera
  4. Vi ser också här i kommentarerna en tudelning som gäller församlingssynen. Kristian står för den traditionella synen där församlingen i första hand består av döpta som deltar i mässan (kyrkligt aktiva, troende). Andra anser, att församlingen består av alla döpta medlemmar, och detta synsätt brukar också biskopen hänvisa till: alla döpta är "fullvärdiga församlingsmedlemmar".

    Samtidigt vet jag - på grund av några samtal med präster i söder - att den karismatiska och moralkonservativa kristendomssynen i Petrus också har stött bort vissa församlingsmedlemmar. Såsom Tuomas Anttila sade i någon intervju så finns det flera skiljelinjer. Det brukar ju vara så, att traditionella lutheraner inte nödvändigtvis är så glada över den karismatiska kristendomssynen och dess pentekostala syn på den helige Ande. (Dessutom har Petrus haft en kvinnlig präst, dvs. församlingens linje linjen har inte varit särskilt bekännelsetrogen).

    Folkkyrkans dilemma har under hela min verksamma tid varit att församlingens beslutsfattande och de frivilligas verksamhet i ofta har levat i skilda världar. Vi ska också komma ihåg, att den jämviktssituation som nu finns i Petrus, är en följd av resultatet i det senaste kyrkovalet. När ett församlingsråd inte klarar av att välja en kyrkoherde, är det domkapitlet som fäller avgörandet. Och domkapitlet har nuförtiden en tydlig ideologisk linje som man vill genomföra. Framtiden visar huruvida domkapitlet förlorar i rätten. Det skulle ju inte vara första gången när Borgå domkapitel måste ändra sitt beslut efter att en världslig domstol har sagt sitt.

    Marko Sjöblom

    SvaraRadera