onsdag 13 november 2024

Kosmetika och verklighet

Det finns ett talesätt som talar om att sätta läppstift på en gris. Jag satte inte det i rubriken, men det är vad denna text kommer att handla om. Det som ännu kan tilläggas är att grisen som får den kosmetiska behandlingen är döende. 

Nu talar jag förstås om klimatarbetet och västvärldens självplågeri när det gäller utsläppsminskningar. Inför klimattoppmötet COP29 i Baku kan vi i media ta del av olika uppgifter om hur klimatarbetet framskrider. I många västliga länder minskar faktiskt koldioxidutsläppen, och för detta är våra politiker inte sena att slå sig för bröstet. Detta samtidigt som många länder, främst Kina, helt ogenerat bygger ut stenkolsanvändningen och de globala utsläppen fortsättningsvis ökar.

Det vi sysslar med här i västvärlden är m.a.o. inget annat än att vi sätter tjockt med läppstift på en döende gris. Det vi själva verket håller på med är att vi plågar oss själva och håller på att driva vår ekonomi till döds. I Tyskland, för att ta det kanske bästa exemplet, planerar redan tung och energikrävande industri att flytta bort eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med energi till konkurrenskraftiga priser. 

Vårt självplågeri syns tillsvidare närmast i en svajig elmarknad med kraftiga prisfluktuationer, men detta är bara en liten början. Vårt stora problem är att det inte finns några fungerande fullgoda alternativ till fossil energi och att vi, trots detta, agerar och låtsas som att det finns. Med den påföljden att sådana länder (läs: Kina) som agerar mera rationellt ångar om oss med god fart. Dessutom blir vi i väst allt mer beroende av just Kina och andra länder som har fattat hur det här fungerar. Och dessutom, och framför allt, räddar vi inte klimatet med att bete oss på detta sätt. Utsläppen är globala, liksom de eventuella verkningarna dessa får, och att flytta våra utsläpp till andra länder (vilket blir slutresultatet av detta vårt självplågeri) gör bara illa värre. Men vi kanske kan lura oss själva att vi gör något gott!

För det är ju så, vi gör ju vår del! Eller hur? Likt medeltidens avlatshandel och det goda samvete människorna då kunde betala för köper vi oss ett gott samvete genom att späka oss själva och ruinera vår ekonomi i klimatarbetets namn. 

Nå, Kina kineserna lär nog ta hand om oss i slutändan.   

---

Inför COP29 sägs den största (avgörande) frågan vara hur man ska fördela kostnaderna för klimatarbetet och för att ta hand om "klimatskadorna". Detta är också ett uttryck för hur verklighetsfrånvänd detta klimatarbete är. Den stora frågan borde vara hur man kan pressa Kina att göra sin del av klimatarbetet. Men det lär inte bli någon huvudfråga. Tyvärr. Sannolikt för att alla vet att Kina sätter ekonomin före klimatarbetet. Således kommer COP29 att handla om hur vi i väst ska fortsätta späka oss själva för att kunna sova gott på nätterna medan koldioxidutsläppen globalt sett bara fortsätter att öka. 

13 kommentarer:

  1. Centralregeringen har under 2000-talet tagit miljöproblemen i Kina (se nedan) på allt större allvar. Hårdare miljölagar har införts och under 2010-talet har Kina även tagit på sig en mer aktiv roll i det globala samarbetet för att stoppa klimatförändringarna.

    Kina är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser och det svarar ensamt för drygt en fjärdedel av utsläppen totalt sett. Men räknat per person har nästan 30 länder större utsläpp än Kina.

    De kinesiska utsläppen började öka vid millennieskiftet då landets rekordsnabba tillväxt inleddes. Därefter steg de brant fram till år 2012 då kurvan planade ut under några år för att åter börja växa från 2017 och framåt.

    Kina har lämnat in en uppdaterad klimatplan i enlighet med Parisavtalet och i denna satt en tidsgräns – år 2030 – för när landets utsläpp inte längre ska få öka. Dessutom utlovas det i klimatplanen och i landets långsiktiga strategi (LTS) att nettonollutsläpp ska uppnås före år 2060. Den kinesiska ledningen har även lovat att öka andelen icke-fossila bränslen i energiförsörjningen till en fjärdedel.

    2021 inleddes ett internt system för handel med utsläppsrätter att minska utsläppen av växthusgaser. Till en början gäller utsläppsrätterna endast för energisektorn, som står för en stor del av koldioxidutsläppen. Men systemet väntas så småningom appliiceras även inom andra sektorer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:44. "Centralregeringen har under 2000-talet tagit miljöproblemen i Kina (se nedan) på allt större allvar"

      Må så vara, men Kina bygger fortfarande ut kolkraften i rasande takt. Praktiken talar ett helt annat språk.

      "Dessutom utlovas det i klimatplanen"...

      Ok. Om du vill lita på det den kommunistiska regimen i Kina lovar så får du göra det. Jag ser på verkligheten och hur den fungerar och sätter stora frågetecken för deras löften.

      Radera
  2. Kanske lite rysk fossilgas...det är billigt och har inga bieffekter på vare sig klimat eller demokrati..host host

    SvaraRadera
  3. Klimatskräcken-propagandan kan komma att minska nu över tid men har onekligen tjänat "uppfinnarnas" syfte i och med att usd skapats
    genom finansiering av vansinnigheterna och därigenom,som en del i en vidomspännande agenda,skjutit upp det oundvikliga faktumet att usd-hegemonin kommit till sin ända.Lägg därtill att erövringen av de enorma ryska naturtillgångarna stött och kommer stöta på patrull oberoende av hur många nationers befolkning får sätta livet till "only for a few more dollars".Länderna som lösgör sig från usd,brics, godkänner rysslands rätt att försvara sin legitima rätt till sina naturtillgångar.Europa med sitt lokomotiv tyskland offras i denna process på usd-altaret!

    SvaraRadera
  4. Sverige har dubbelt högre utsläpp än Finland, men samtidigt har Sverige dubbelt större befolkning. Skulle man dela upp Kina i bitar lika stora som Finland, är utsläppen så gott som i samma klass, 7-9 ton per capita. USA däremot har utsläpp på 14 ton per capita.

    Man behöver inte vara en krutuppfinnare för att fatta varför dra uppmärksamheten från nedsmutsaren USA till Kina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Nej, man behöver inte vara någon krutuppfinnare för att förstå varför jag skriver om Kina. Det räcker med att läsa på lite. USA håller på att fasa ut stenkolet likt resten av västvärlden. Kina bygger ut det samma i rasande takt.

      Radera
  5. Likaså behöver man inte vara krutuppfinnare för att inse att tn/capita är irrelevant exkl.kanske statistiknördar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alls irrelevant, ska man skära ner kan vi knappast kräva att alla skär ner utsläppen med tex 20 miljoner ton, det vore en pipa snus för Kina, men Finland borde skära ner med hälften. Men anonym har kanske en bättre och rättvisare modell för hur man borde skära ner?

      Radera
    2. Förvirringslobbyn 13 november 2024 kl. 21:40, Vad ska vi skära ner på, "koldioxidutsläpp" ? Släng er i väggen alla ni som gått på denna gigantiska bluff ! Betala för "utsläppsrättigheter", var landar dessa pengar ??? "Follow the money" brukar man tala om, hög tid att ta reda på det ! Ett litet tips, börja med att titta på denna video https://areena.yle.fi/1-50979211 !

      Radera
    3. Hoppas verkligen att ingen gör sina egna "porlande" drycker med "Sodastream", det är ju SÅÅÅ skadligt för klimatet ! ( Hur får man överhuvudtaget sälja dessa mera ? ) Nu är jag ironisk men hoppas det finns ngn som fattar ?

      Radera
    4. 23:15
      I Spanien har de inte glömt de 200 som omkom i störtregnet, nu har Malaga fått känna av regn, lyckligtvis inte alls lika mycket. Samtidigt har torka hållit sötvattenförråden så låga så tillgången ransonerats i Barcelona. "Bluffen" förstör olivträd i Spanien, vinrankorna i Frankrike torkar bort, men här i avbygden lugnar man sig med att se ryskfinansierad propaganda och blundar för omvärlden.

      Ja, vad ska man göra för pengarna för att åtgärda situationen, tycker du? Pengar styr, det ska bli en ekonomisk fråga för var och en som väljer mellan att vara delaktig i ökad utsläpp, flyger jag eller åker passagerarfärja långa vägar, blir det en ökad kostnad, och jag kanske låter bli.

      23:40
      På denna blogg är det riskabelt att vara ironisk ;-)

      Radera
  6. Alla har sina käpphästar. Politiken är en, ekonomin är en annan.

    USA och Kina håller (utrikes)politiken främst, men stöder sig på ekonomin.

    EU har hittills haft råd att prioritera miljö och klimat, eftersom ekonomin varit i ordning och man blundat för de (inrikes)politiska svårigheterna som hängt ihop med den lösa unionen.

    De tre komponenterna hör ihop som en trebent stol. Alla är de lika viktiga under våra förhållanden, de utgör förutsättningar för varandra. Om man inte stöder sig på alla tre ben samtidigt stjälper stolen till slut.

    Samhället behöver ansvarstagande och medvetenhet, liksom vuxenlivet överlag. Det är inte roligt, men har vi råd att blunda för verkligheten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13 november 2024 kl. 23:24, vad menar du med "blunda för verkligheten?" ?

      Radera