fredag 4 oktober 2024

Israel-frågan

Det har knappast undgått någon att det pågår ett krig i Mellanöstern. Israel anfölls i oktober utan föregående krigsförklaring av Hamas och över tusen civila dödades, våldtogs och kidnappades. Målet var helt tydligt att orsaka så mycket lidande, förödelse och död som möjligt uttryckligen bland civilbefolkningen. Efter denna attack har Israel försökt utradera terroristorganisationerna Hamas och nu också Hizbollah i Libanon och dessa krigshandlingar har provocerat Iran att delta i kriget, och i skrivande stund håller världen andan, som det brukar heta, av rädsla för att kriget ytterligare ska sprida sig.

Alla krig är fruktansvärda, och speciellt sådana krig där oskyldiga civila blir offer. Oberoende av vilken religion eller vilket folk dessa tillhör eller i vilken ålder de är. Därför är det helt naturligt att det blir reaktioner på också dessa krigshandlingar och att krav på eldupphör och fred framförs. (I alla andra fall än i Ukraina, vill säga. När det gäller detta krig spelar oskyldiga ukrainska offer tydligen ingen roll.)

Emellertid är konflikten (kriget) i Mellanöstern speciellt på flera sätt. Inte minst för att det i västlig media, och även bland politiker och också "vanligt" folk, förekommer en hel mängd rena lögner och halvsanningar. I det följande vill jag lyfta fram tre av dessa.

För det första "glöms" det ofta bort att målet för Israels fiender är ett totalt utplånande av den judiska staten. "Judarna ska ut i havet", brukar det heta. Som t.ex. på Svenska Yle, i en video som säger sig "förklara av konflikten handlar om": "Enligt Hizbollah är deras huvudmål att motverka Israel, som de ser som sin största fiende."

Hizbollahs mål är inte att "motverka Israel" utan att utplåna landet och förinta det judiska folket. När media på detta sätt ger en falsk bild av vad konflikten handlar om banar detta väg för andra lögner och osanningar. Sanningen är att Israel vill leva i fred, men hur kan man göra det när man är omgiven av fiender som vill förinta landet och folket? När detta "glöms bort" blir bilden av hela konflikten givetvis fullständigt skev. 

För det andra talas det idag i princip på alla plan om "tvåstatslösningen" som den enda möjliga lösningen på konflikten. Detta är falskt på mer än ett sätt. Dels kommer inrättandet av en "palestinsk" stat inte att förändra någonting så länge målet att förinta Israel och judarna finns kvar. Annat då än att det ytterligare försvagar Israels möjligheter att försvara sig. Vi ska komma ihåg att vi här talar om ett land som är ungefär lika stort som det gamla Vasa län, och om det i hjärtat av detta lilla land skulle bildas en stat från vars område man kan nå alla delar av landet med raketer blir situationen ännu mer ohållbar än den redan är. 

Dels, och detta är något som de flesta inte känner till, har vi redan en tvåstatslösning. Ett år in i det brittiska palestinamandatets historia (1921) bröts detta mandat upp i två delar. Den östra delen blev det som idag är Jordanien - ett land som blivit utlovat åt araberna. Den återstående delen är det som idag är Israel, Västbanken och Gaza. Ja, du läste rätt! Araberna har REDAN FÅTT sin stat. Men det duger givetvis inte eftersom målet är att staten Israel ska utplånas. Därför ropas det ännu idag om en "tvåstatslösning". Om denna skulle åstadkommas skulle givetvis inte heller det räcka. Men man måste ta ett steg åt gången. Det är emellertid tragiskt att så gott som alla politiker i väst idag helt har missat att det redan har skett en delning och en tvåstatslösning. 

För det tredje finns det inga "palestinier". De som kallas "palestinier" är i själva verket araber. Namnet "Palestina" går tillbaka på ett romerskt beslut att efter Bar Kochbas uppror år 135 fördriva alla judar från dagens Israel och helt utplåna också minnet av dem. Därför infördes detta nya namn, och de som flyttade in där kom att kallas "palestinier", trots att de alltså är araber. 

---

Som sagt är alla krig fruktansvärda. Vi får, och ska, be om fred också i Mellanöstern. Framför allt får vi be att det enorma hat som finns på båda sidorna av konflikten skulle försvinna. Utan det finns det nämligen ingen varaktig fred i sikte. Som kristna vet vi också att det bara finns en sak (Läs: En) som åstadkomma att hatet försvinner. Det får vi alltså be om.     

 

 

 

16 kommentarer:

  1. Tyvärr klingar nog bönerna för döva öron när det kommer till Israels krig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:39. Böner till Herren Gud klingar aldrig för döva öron. Sedan är det en annan sak när och hur han svarar.

      Radera
  2. Bön verkar inte hjälpa, vad håller gud på med riktigt?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:44. Han håller sig nog till sin plan. Kom ihåg att det är människorna som dödar varandra. Precis som Han sagt att ska ske i sitt ord. Människans synd visar hur hemsk den på riktigt är.

      Radera
    2. Hmm, men Jesus dog ju för våra synder redan, eller är det nåt som inte stämmer med spagettilogiken? hur tycker vi att hans plan fungerar?

      Radera
    3. Vem dristar sig att fråga Konungarnas Konung och Herrarnas Herre; ' vad gör du?'
      Har du missat något väsentligt och har du själv försökt predika bättring och syndernas förlåtelse i Jesu Namn och som luhter sett hur endel får bråttom att synda allt iivrigare.
      Eller har du föraktat dem som fallit i densamma djävulens snara som du är i och ämdå i Kraft av sina vittnesbörds ord och kristi blods Kraft ännu vågar säga Biblia Facta est vilket är lika med att Bibeln utan medvetna förfalskningar som den blivit given som den heliga Skrift i t ex norden är fakta...
      Av den ser vi att tredjedelen av människorna kommer att dö och de övriga slutar inte med sina trolldomssynder lögnen och motstridigheten mot allt vad gott som Bibeln lärt oss att tro och hålla sig till. Och till slut är det bara de som åkallat Jesu Namn i ande och sanning som blir frälsta skriver ulrik

      Radera
    4. Det verkar som om folk tror att Gud är någon snäll gammal gubbe och tack vare Jesu död får folk göra precis som dom vill, Guds plan är väl skrivet i Bibelns profetisior och de är nog långt i från snälla. Gud lovade ju att återskapa Israel sen han skingrat dem på grund av uppstudsighet. Och hur skapade han Israel , Israel hade aldrig blivit någon nation igen utan nazisterna . Gud använde Hitler att bokstavligen att elda upp en tredjedel av judarna. Om Gud kan slå ihjäl en stor del av sitt utvalda folk vad kan han då göra med resten av oss. Nu har Iran gått ut mot Israel om även Turkiet också hjälper till samt att Putin kommer till undsättning så är profetian i Ezekiel 38 mycket nära. Är rädd att jordbävningen som beskrivs där kommer att kräva miljontals offer.

      Radera
    5. en verkligen härlig Gud du tillber :) menar när han använde Hitler som redskap för att elda människor i ugnar... förstår du själv hur idiotiskt din logik är? typiskt religiöst svammel.

      Radera
    6. Anonym 5.10. Klo 15.34

      Det verkar som om hesekiel 38 redan har skett en gång i tiden för träredskapen och träsköldarna tycks inte vara aktuella mera ej heller ryttare, blott rustningar och mordvapen och motvapen av Uppebarelsebokens sort och Jesu ord om att Moses och profeterna har talat intill Johannes döparen och härefter förkunnas evangelium om Guds Rike,
      ( Johannes Uppenbarelse; sammanfattningen av Guds profetior) och många träd finns inte mera i maskinkulturens mellanöstern osv.
      Istället för att profetera i gammalt; hör och se hur skuggor och suggor från gog och magog larmar i våra egna länder i laglöshet mot Guds bud och håll dig till förlåtelsen i Jesu blod om du har den.. skriver torsten nils ulrik

      Radera
    7. Det har du däremot rätt i att samma konstellation kan uppstå och hända nu i ändens tid, fjärde världsrikets tid, det ser ju lite så ut och Guds Ord är Guds Ord säger mindre vetande skrivare ulrik

      Radera
  3. Samma skrot å korn är allt å alla i mellan östern. Några vill kalla sig judar andra araber och muslimer, andra kristna och andra falanger. "Jag dödar dina barn om inte du tror att min sagofigur är bättre än din sagofigur". Religionerna är roten till all ondska. Vet inte varför de som kallar sig kristna vurmar för judarna, det var ju de som dödade er front sagofigur.

    Vi ser ju hela tiden att ingen av gudarna hjälper nån av falangerna, barn slits i stycken av bomber och oskyldiga människor dör som flugor i "det heliga landet" Allt det här på grund av religiösa fantasier.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag har lite på känn att du, sedan när Gud verkligen griper in, också kommer att ogilla det. Uppskovets tid är inte bra, men inte heller det att det onda slutligen straffas för sin ondska. Det viktiga för dig tycks vara att få vara mot.

      Radera
    2. Intressant tanke, det där med att Gud skulle gripa in. Alltså helt konkret, i världspolitiken, på en stridande parts sida mot, ja, resten av världen. Harmageddon.

      Hur går tankarna sedan? Med Gud i Jerusalem mot alla andra folk, hur skulle en sådan värld se ut? Eller skulle följden bli den syndfulla världens undergång? Vad skulle det i så fall betyda, evighetens början? Hur skiljer sig det scenariot då från det som på ett individuellt plan sker i varje ögonblick, när enskilda människor når sin personliga slutdestination?

      Det finns ju de som drömmer om ett tusenårigt rike. Finns det några som helst idéer om hur det riket i så fall skulle se ut? Är ett sådant ens möjligt i en värld som plågas av girighet och ondska?

      Radera
    3. Sköt om din egen frälsning från girigheten och ondskan först så behöver du inte fråga anonymt och läs den heliga Skrift i bön om upplysning så behöver du inte vara som en vilsen ingenjör eller humanist på världens aftonkvist skriver ulrik

      Radera
  4. Dela gärna detta inlägg med din kandidat i riksdagen för att så många som möjligt skulle börja förstå hur det ligger till. Inte för att hon är min kandidat men Elina Valtonen fick just ett mail med en uppmaning att läsa detta inlägg :) Med sina språkkunskaper är hon värdefull blott hon hade de "rätta värderingarna"....

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. förnamn.efternamn@eduskunta.fi

      Radera