tisdag 1 oktober 2024

Nu gick det för långt!

Sofie Stara går från klarhet till klarhet där hon sitter och skriver ledartexter på ÖT. Hennes senaste text där hon kallar folkvalda politiker som tänker annorlunda än hon gör för "djävlar" passerar alla gränser. Att det dessutom uttryckligen handlar om politiker som, i motsats till det krigshetsande som tycks ha blivit mer eller mindre norm för europeiska vänsterliberaler, har talat för fredssträvanden i det grymma och blodiga kriget i Ukraina gör det hela än mer anmärkningsvärt. Stara skriver, angående valresultatet i Österrike: "Oberoende av hur regeringen kommer att se ut, får Österrike liksom Sverige en djävul i baksätet, som har starka åsikter och påverkar riktningen. I Sverige är det Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson."

Man får givetvis tycka illa om FPÖ i Österrike och SD i Sverige om man vill. Det hör till de demokratiska spelreglerna. En ledarskribent har också all rätt att lyfta fram orsakerna till varför han eller hon tycker illa om vissa partier och politiska ledare. Det finns också saker hos dessa partier och politiker som jag tar avstånd ifrån, vilket också jag har rätt till. Men att på detta sätt demonisera folkvalda politiker, sprida hat och späda på den redan nu avsevärda splittringen är knappast passande. I synnerhet inte när vi lever i en redan nu spänd situation där högerpolitiker i västvärlden har utsatts för åtminstone tre allvarliga attentatsförsök bara under de senaste månaderna.

Ledarskapet på ÖT bör allvarligt fråga sig om en dylik demonisering av politiker och spridande av hat verkligen är vad en lokaltidning ska syssla med. 

41 kommentarer:

  1. Djävulen i baksätet i Sverige
    enligt Stara är då
    Jimmie Åkesson
    och Sverigedemokraterna.
    Detta parti tycks ha haft relativt mycket rätt specifikt när det gäller invandring och övriga partier har väl i viss mån börjat medge detta.
    Djävulen borde väl där ha suttit vid ratten!?

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varen vänliga mot främlingen som bor ibland eder. Också ni har för många generationer sedan fått bofäste i detta karga land. Bedjen för alla som hit kommit för att leva eller arbeta och kör inte bort folk som efter svår vedermöda börjat få fotfäste. Gör er kristna kärlek uppenbar genom Lagen och det glada budskapet om frälsning och syndernas förlåtelse i Jesus Kristus den Allsmäktige Herrarnas Herre och Konungarnas Konung.
      Hans. Jag tror att kristian har detta. Hur är det med dig? Ulrik

      Radera
    2. Hans:"Morsgrisar e dom allihopa" i detta skådespel som de uppför för oss som betalar kalaset "du med o ja med" och alla har vi druckit ur deras hjärntvättsskopa och somliga har tålt den bättre medan största delen lever i ett rus och har ingen sus om vad som i verkligheten pågår!

      Radera
    3. Så du fege anonym tror att du har mera rätt till Väg Sanning och Liv för att du är landsfödd bland oss andra giriga och främlingsrädda ( xenofoba) nog är det sant endels vad ni menar men tänk er finland strax efter brödrakriget och dra till helvet fega anonymer säger Bibelfödd ulrik, mera rätt än de andra som kommer med öppet dolda motiv. Fy dig du är oxå en som i din högeriver drar vrede över land och folk. Vem är du frågar Torsten Nils Ulrik

      Radera
    4. Lugna ner sig nu,ulrik.Tog medicinen slut eller glömde du ta den?

      Radera
    5. På tal om djävulen, så kommer Bibi och hans lakejer att skapa en ny flyktingkris om de inte slutar bomba sina grannar tillbaka till stenåldern. Då blir det nytt kaos i Europa och paradoxalt nog är det just ytterhögern som gynnas av det. "inga muslimer ska komma hit och ta våra arbetsplatser, våldta våra kvinnor osv osv"... Först "hejar" man på det kristna Israel, sedan undrar man vem som ställt till med det hela och till sist "skyddar" man folket från de förskräckliga flyktingarna. Såklart, som kristna konservativa, tar man snällt in vita kristna flyktingar, men absolut inga andra. Sedan när kriget nångång tar slut, bildas ett nytt Hizbollah, Isis eller dylikt, precis som alla gånger tidigare.. Men Bibi är inte intresserad av diplomati, han vill en gång för alla utrota ett helt folk och tror sedan att han kan hållas vid makten och att allt blir frid och fröjd.

      Radera
    6. Anonym 21:54. Israel är inte kristet. Och det är de som har som mål att utplåna staten Israel och driva ut judarna i havet som "ställt till" detta. Israels bombningar är givetvis grymma och borde kunna undvikas, men när ett land av gamla Vasa läns storlek har fiender utanför (och delvis inom) sina gränser som vill utplåna landet måste man givetvis få försvara sig.

      "Såklart, som kristna konservativa, tar man snällt in vita kristna flyktingar, men absolut inga andra."

      Där kom du in på något mycket intressant. Kristna flyktingar har mycket lättare att integreras i västvärlden. Så det motiverar givetvis varför vi borde satsa på att ta emot just dessa. Men i de fall flyktingen är muslim och behöver komma hit måste vi vara beredda på att det krävs mycket mer för att få till stånd en lyckad integrering. Det är beklämmande att de som talar för att vi inte ska vara selektiva när det gäller flyktingmottagningen sedan inte inser detta.

      Radera
    7. En eventuellt lidande muslim blir alltså dyrare i drift för lutherska penningräknare säger ulrik med en halv ursäkt då Han inte har så myki ansvar annat än att se på Guds Ord och begrunda..

      Radera
    8. "Där kom du in på något mycket intressant. Kristna flyktingar har mycket lättare att integreras i västvärlden. Så det motiverar givetvis varför vi borde satsa på att ta emot just dessa. Men i de fall flyktingen är muslim och behöver komma hit måste vi vara beredda på att det krävs mycket mer för att få till stånd en lyckad integrering. Det är beklämmande att de som talar för att vi inte ska vara selektiva när det gäller flyktingmottagningen sedan inte inser detta."

      Kristian, det är just min point! Och snacka om dubbelmoral. Hur mycket kristna eller judiska flyktingar har det kommit till Finland pga krigen i mellanöstern jämfört med muslimer ? Jag tror inte att flyktingvågen kommer att bestå av judiska Israeler, däremot kommer det Palestinier, Libaneser etc etc. Det är alltid de fattiga och mest utsatta som hamnar i kläm och än en gång är det pga av de kristna och Israel som int bryr sig om diplomati utan ser våld som enda utvägen. Om du tycker att Israel har rätt att idka våld på detta sätt, bör du också acceptera att de flyktingar som kommer inte är lika lätta att integrera. Jag fattar inte hur troende kan vara så kallsinnade att de ser selektivt på olika folkgrupper samtidigt som de propagerar våld och krigsföring.

      Radera
    9. Ni har inte fattat vad som är på gång, Iran har ju anfallit Israel , Turkiet kommer att hjälpa till sen kommer även Putin att dyka upp, när då dessa har besegrat Israel kommer de att ha e stor parad , under denna parad kommer då Gud att låta Ezekiel 38 uppenbarelse att gå i uppfyllelse.

      Radera
    10. Jag har länge förundrats över Israels behov av att skaffa sig fiender. Vad vinner Israels folk på det?

      Radera
    11. Ulrik. Detta handlar nog inte om pengar, utan om vad som fungerar och framför allt om de som talar sig varma för öppna gränser verkligen är villiga att satsa det som krävs på integrering eller om de lever i en falsk föreställning att det kommer att lösa sig av sig själv.

      Radera
    12. Det är ju Israels grannar som hatar israel och som t ex influerade av hitlerism( jag har sett bilder av palestinska nazibataljoner med hälsning och allt) så klaga inte över självförsvaret. Dettta är den fjärde tiden, maskintiden och då har krigsmedlen bland alla antikristiska miraklers länder blivit sådana att antikristerna kan låta" eld falla ned från himlen" , blod eld och rökmoln står det i uppenbarelseboke. ,eld rök och svavel och en övertro på teknologi i övrigt gör att vi alla kanske kommer att ha det svårare än på " stenåldern" när det brakar löst kring våra knutar oxå ty ' strid' skall råda intill änden också i det andliga.Muslim är hänsynslöst av tradition och judarna som är påverkade av den kristna människolivsaktande humanodemokratiska tanken ;reminiscensen av " godhet" i västländerna men ändå inte känner Herren Jesus och som hotas av oss slapphansars galenskap att hindra bibelns gränser att hålla kommer heller inte att vara lyckliga förrän de får nåd att tro Frälsningen i Jesus som är vår kristna uppgift i första hand ATT TALA OM medan vi uppmanar oss själva till daglig ånger och tro på Bibeln och Jesus förmanande alla och oss själva och överlämnande världen i Faderns Allsmäktiga hand strävande att också leva och tro själva som bibeln lär fast vårt lands ledning än en gång för sina flygvapenintressenters skull gör att fattigdomen blir värre än på nittiotalet och it tidens medlöpare flyter som ruttna gräddklumpar i sitt informationsrika övermod och övertro på bildning och teknik och omoralisk humanism.
      NEJ! ÄRA VARE GUD I HÖJDEN SOM ÄNNU GER MÅNGA MÖJLIGHET ATT ÅNGRA OCH TRO. TIG ANONYMER SÄGER ULRIK MORGONSKRIVARE

      Radera
    13. Anonym 12:04. "och än en gång är det pga av de kristna och Israel som int bryr sig om diplomati utan ser våld som enda utvägen"

      De muslimska flyktingar som kommit hit har i de allra flesta fall tvingats fly p.g.a. förföljelse av en annan riktning inom Islam. Så redan där körde du i diket.

      Resten av det du skriver är ännu mer galet, så det ids jag inte ens kommentera.

      Radera
    14. Kristian, jag talar om enskilda människors nöd...u

      Radera
    15. Anonym 19:21. Det här går långt utanför ämnet, men helt kort: Israel skulle mer än något annat vilja leva i fred. Problemet är att många av landets grannar har som mål att utplåna Israel och driva judarna ut i havet. DET är orsaken till eländet. Så du ser på detta på helt fel sätt.

      Radera
    16. De muslimska flyktingar som kommit hit har i de allra flesta fall tvingats fly p.g.a. förföljelse av en annan riktning inom Islam. Så redan där körde du i diket.

      Så du menar att väst inte överhuvudtaget har haft sitt finger i spelet under t.ex. arabiska våren eller störtandet av Saddam Hussein ?

      Radera
    17. Anonym 19:21. Det här går långt utanför ämnet, men helt kort: Israel skulle mer än något annat vilja leva i fred. Problemet är att många av landets grannar har som mål att utplåna Israel och driva judarna ut i havet. DET är orsaken till eländet. Så du ser på detta på helt fel sätt.

      Jag ser dett ur en pacifistisk synvinkel. Visst önskar jag att Israel skulle få leva i fred, precis som alla andra. Men Bibi har beslutat att freden skall skapas genom att ta livet av alla sina motståndare och detta kommer bara att leda till nya framtida konflikter, det har historien redan visat tidigare. Våld skapar våld.

      Radera
    18. Anonym 07:40. Nu talar du om väst, i den förra kommentaren talade du om "de kristna och Israel". Varför blandar du ihop olika saker på detta sätt? Det blir bara förvirrande.

      Radera
    19. Anonym 07:43. Du tycks vara helt blind för det hot - och de våldshandlingar - som palestinierna/araberna utsätter/har utsatt Israel för. Du behöver se vad som är orsak och vad som är följder, annars blir det bara fel.

      Radera
  2. Av orsak känd men inte nämnd verkar det som om texterna spårat ur ännu mer efter håssbonnsbyte på "bladi ert"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:40. Jag tänkte samma sak. Få se om Staras ledartext blir citerad i andra av Bonniers publikationer för att sprida hatet och demoniseringen ytterligare...

      Radera
  3. På tal om "djävul i baksätet": Hur många gånger har inte på denna blogg media, mainstreammedia och vänstermedia beskyllts för att manipulera och ljuga - och av och till i sammanhanget med insinuationer om "lögnens fader". Med den argumentationen blir allt till vänster om det politiska mittstrecket djävulskt. Allt till vänster är mer än ett eller två lokala partier, det är mer än halva det politiska etablissemanget. Så här för jämförelsens skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pudelns kärna är att det länge redan kvittat var de etablerade partierna befinner sig på skalan vänster-höger.Rätt indelning är globalism som utan försköning innebär totalitarism och motkraften är nationalism vilket bl.a.innebär suverän självbestämmanderätt.Mig veterligen har alla riksdagspartier unisont ställt sig bakom globalismen i och med att vi ingen själbestämmanderätt har numera.Därav följer att vi i praktiken har endast ett "konsensusparti" som för syns skull uppför teaterstycken av oenighet allt emellanåt för att hålla skenet uppe."Konsensuspartiet" kunde med fördel anta namnet sp vilken förkortning går hem på 3språk,svenska:sionistpartiet,finska:sionistipuolue och engelska:sionist party.

      Radera
    2. Bra sagt. Saliga de som trott Guds Ord vittnat om Jesus och bevarat Tron på Jesus Kristus; och syndernas förlåtelse i Hans blod...

      Radera
    3. Anonym 21:40 Point taken! Och djävul i baksätet betyder inte att Stara demoniserar nån. Det är Kristian som kristenfierar en egen tolkning av det baserat på sin tro.

      Radera
    4. Anonym 21:40. Det där blev fel på flera plan. Dels hoppas jag att du ser skillnaden mellan en dagstidning och en tämligen obskyr blogg. Dels är det inte alls samma sak att kalla en folkvald politiker för en djävul och att påpeka när media uppenbart ljuger.

      Radera
    5. Anonym 00:55. "Och djävul i baksätet betyder inte att Stara demoniserar nån."

      En liten fråga: När, i så fall, demoniserar man någon om inte när man kallar någon för en djävul?

      Radera
    6. Kristian 07:44 Jag kan vara djävulens advokat utan att vara djävulens advokat, comprende? Jag kan säga att någon tog rollen som djävulens advokat och det betyder inte att personen var djävulens advokat. Jag förstår mer idag att en viss personlighetstyp är överrepresenterad bland konservativa bibeltroende, de som är mer kategoriska (fyrkantiga?) och eventuellt känsliga med en god föreställningsförmåga. "Han saa djäävulen..."

      Radera
    7. Anonym 18:28. Det finns, precis som Stara försökte försvara sig, talesätt. Detta med "Djävulen i baksätet" är inte ett sådant. Inte på svenska i alla fall.

      Radera
    8. Det är inte samma sak att kalla en politiker för djävul som att säga prata om djävulen i baksätet. Om du nu inte förstår begreppet metafor, vilket baksäte är det rent konkret fråga om? Någons bil? Du har själv en hel del påhittade ord, vore säkert på sin plats att städa där först.

      Då du nu menar ovan att Stara "sprider hat", ska du kanske reflektera över att du själv skriver om en "uppenbart förvirrad 30-årig kvinna". Det finns gott om liknande exempel bara man ids kolla.

      Vidare kunde du Kristian öka på takten med inlägg om sex och underliv, bara 11 av dina 20 inlägg tangerade hbtq eller reproduktion.

      Radera
  4. Igen ett exempel på Kristians försök att hålla sin sekt borta från media, som är det största hotet från all propaganda som Kristian matar alla med.
    Nu har vi ju inte ett konkret baksäte med en konkret djävul, utan det är ju en metafor. Men var och en läser ju enligt egen förmåga, för vissa kommer begränsningar tidigare emot än för andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby uppvisar igen sitt sjuka behov att racka ner på och ljuga om Kristian. Kan det tänkas att han är avundsjuk? Den här bloggen har ju en hel del läsare.

      Radera
    2. Det är upp till var och en att bedöma vem som ljuger. Kristians blogg har i snitt haft 516 klickningar per dag sedan start, vilket betyder 258 besökare, eftersom det krävs ett klick till för att öppna inlägget, och för varje kommentar kommer ett klick till. Med tanke på att inläggen kan ha i snitt 30 kommentarer, är 200 läsare rätt nära sanningen. Inte speciellt mycket.

      Radera
    3. Varför anstränger du dig så så oerhört om bloggen är så obetydlig?

      Radera
    4. Det är inte alls nån ansträngning, behöver inte spendera många minuter på att hitta osanningar. Man kan också fråga sig, varför du anonym anstränger dig för att försvara osanningar.

      Radera
    5. För förvirringslobbyn är det som media säger sant, och allt och alla som säger emot ljuger. Tänk vad enkelt!

      Radera
  5. Nu är väl inte Stara den klyftigaste skribenten , för ett halvår skrev hon ju i lyriska ordalag om sajten Onlyfans (efter en månad kom vbl ut med en helt annan beskrivning)

    SvaraRadera
  6. Normalt brukar väl
    en ledare publiceras
    först efter en genomläsning av "
    fyra par ögon",
    så man får väl förmoda att Sofie Stara ej är ensam
    om denna text.
    Med andra ord knappast något
    nyinkallat redaktionsmöte
    eller ånger.

    ÖT's upplaga sjönk från 15 720 prenumeranter vid grundandet år 2008 till 12 000 år 2017.

    Men kanske har den igen ökat efter år 2017?

    Kanske har Staras och tidningens opinion ett brett stöd bland läsarna?

    Detta kunde väl tyckas överraskande just i denna region
    med tanke på att tidningen ju numera framstår som en vänsterliberal tidning.

    Sofie Stara är ju rätt utpräglat vänsterliberal.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
  7. Icke vänsterliberala torde ej göra sig besvär att författa texter i "bladi".Sätter ej fru chefredaktör stopp på lokalnivå så görs det på ägarnivå;bonnier en av frontfigurerna för s-gruppen i norden.

    SvaraRadera