tisdag 4 juni 2024

Det luktar panik

Vi som lever i väst idag lever i samhällen där den "progressiva" agendan är i förarsätet. Värdeliberalism (och normnedbrytning) är ledstjärnan och något de tongivande förutsätter ska vara gällande. Med de "tongivande" avser jag framför allt media men även de flesta ledande politiker. Nu har det dock visat sig att alla inte vill spela med i denna utveckling och detta "progressiva" spel. På lokalplanet gav Sursikelevernas namninsamling mot Pride-flaggningen kraftiga ringar på vattnet och reaktionerna på det så kallade "Tradwife"-fenomenet visar också att allt kanske inte går som dessa tongivande skulle vilja att det skulle gå. 

Sedan har vi, i ett större perspektiv, det kommande EU-valet där konservativa partier och grupperingar förväntas ta stora steg framåt. För att inte tala om situationen i USA där de "progressiva" (demokraterna) tar till alla medel för att påverka det kommande presidentvalet, sätta käppar i hjulet för ett demokratiskt val och försöka omintetgöra vad som just nu åtminstone ser ut att vara folkets vilja - alltså att Donald Trump igen blir landets president.

Allt detta luktar panik på långt håll, och greppen att bemöta denna "tillbakagång" är därefter. USA är förstås i särklass här när det gäller försöken att påverka valutgången, men här i Europa är vi inte långt efter. Allt som ens luktar höger får prefixet "extrem" för att, om möjligt, jaga väljarna tillbaka till trygga, "progressiva" partier. Om detta sedan inte räcker försöker media och vänstern föra ut budskapet att högern (alltså den höger som inte extremstämpeln fastnat på) "möjliggör" extremhögerns framgång genom att inte öppet ta avstånd från de partier som man lyckats kleta extremstämpeln på.  

För att sedan återgå till lokalplanet var regnbågsalliansens reaktion på Sursikungdomarnas namninsamling ytterst avslöjande. Isabel Fleming, alliansens verksamhetsledare, säger det som (ännu) måste sägas, alltså att ungdomarna har rätt att yttra sig. Men det blir genast klart att hon anser att de inte borde få yttra sig på det sätt som de har gjort. I hennes uttalande blir det klart och tydligt att hon (och regnbågsalliansen) anser att "diskrimineringsgrunderna" bör gå före yttrandefriheten. Här fortsätter sedan också kletandet: Fleming hävdar att "om man är emot flaggan är man också emot människorna den representerar". Här gör hon sig skyldig till flera missgrepp  - det mest avgörande är att hon bortser ifrån att flaggan framför allt representerar idéer och att man kan vara emot dessa idéer utan att för den skulle vara emot människorna som hyser dessa idéer. 

---

Det luktar som sagt panik när allt inte går på räls för det värdeliberala åsiktsklustret. Media ryter förstås till och politikerna som ytterst ansvarar för att utvecklingen går i "rätt" riktning är indignerade och upprörda. Men här är en liten tanke: Tänk om det kunde finnas orsak att, i stället för att skälla på oss konservativa, se sig själva i spegeln och tänka tanken att orsaken till dessa "bakslag" står att finna hos de som driver på den "progressiva" utvecklingen? Kanske utvecklingen t.o.m. kan tänkas vara skadlig och de som arbetar mot den har insett detta? 

Men nej. Reflektion och omprövning är INTE värdeliberalernas starka sida. Det sitter helt enkelt inte i deras dna. Maktspråk och maktanvändning gör det däremot, så vi ska inte bli förvånade om reaktionen kommer att komma genom dessa medel.

37 kommentarer:

  1. "Reflektion och omprövning är INTE värdeliberalernas starka sida."

    Du menar att reflektion och omprövning däremot hör till de värdekonservativas dygder?

    Kringsyn är alltid på sin plats, men oftast kommer reflektionen som en baksmälla. Problemet med baksmällan är att det är en reaktion på själva skadan som redan inträffat.

    I det stundande EU-valet förutspås framgång för högern. Högern är i sin tur en brokig sammanslutning av allt från nyfascism till regional nationalism, typ Orbàns Ungern och Melonis Italien. Ingen vill väl riktigt inse, att bakom de nationalistiska och i annan mening splittrande riktningarna finns Moskva och Beijing, som bara väntar på att flytta fram sina politiska och ekonomiska positioner på samma sätt som de gjort och gör i tredje världen.

    Högern applåderar försvagning av EU, saligen ovetande om att de bara är nyttiga idioter, knappar i ett schackspel som spelas av starkare krafter med verkligen obskyra motiv.

    Om något år ser vi kanske följderna av EU-valet. Då tror jag nog att skrattet fastnar i halsen.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem var det spectator som en gång började dra tillbaka sina positioner. Jag har dragit mig fram som ganska nyhetskunnig man I Finland och jag vet att ni tror inte ett ord av Guds Ord även om ni skulle ha hört det.

      Radera
    2. Nu undrar jag
      nog om du överskattar
      "bakgrundskrafternas" dvs Moskvas och Beijings betydelse i det här sammanhanget?

      Radera
    3. Spectator. "Du menar att reflektion och omprövning däremot hör till de värdekonservativas dygder?"

      Det har jag inte skrivit något om. Men det är en intressant tanke. Är reflektion något som sitter bättre för värdekonservativa eller värdeliberala? Som sagt, intressant... Jag får fundera på det.

      "Problemet med baksmällan är att det är en reaktion på själva skadan som redan inträffat."

      Vi lever just nu mitt i en skada som håller på att ske och redan har skett. Då talar jag om speciellt ungdomars rotlöshet och oro. Men värdeliberalerna kör på medan de värdekonservativa ser problemet. Så kanske vi redan där fick svaret på frågan ovan?

      "Ingen vill väl riktigt inse, att bakom de nationalistiska och i annan mening splittrande riktningarna finns Moskva och Beijing"

      Nej, stopp nu. Menar du, på fullt allvar, att konservatismen på något sätt skulle vara orkestrerad från Moskva och Beijing? Det var nog ett mycket djärvt påstående i så fall.

      "Högern applåderar försvagning av EU, saligen ovetande om att de bara är nyttiga idioter, knappar i ett schackspel som spelas av starkare krafter med verkligen obskyra motiv."

      Vem som är nyttiga idioter här och vilka de "starkare krafterna" är kan säkerligen diskuteras. Men att påstå att det att verka för ett svagare EU skulle spela Moskva och Beijing i händerna är nog att se det hela väldigt smalt. Ett starkare EU (i meningen att EU går in och börjar detaljstyra i allt högre grad) ligger inte i den vanlige medborgarens intresse. Det är därför högern vill se det EU vi en gång röstade ja till och inte det monster EU nu har utvecklats till.

      Radera
    4. Kristian, du ser enögt på ungdomars rotlöshet och oro och beskyller "värdeliberalerna" för den, precis som om allting skulle handla om sexualiteten. Problemet är mycket större än så. Och varken de politiskt konservativa eller liberala har ensamma lösningen på det problemet.

      Vad jag menar är att både Moskva och Beijing har infiltrerat de demokratiska ländernas politiska liv och manipulerar det för att genom hybridkrigföring uppnå sina egna mål. Ett destabiliserat EU och därmed Europa är lättare att behärska. Det här skriver faktiskt alla politiskt insatta kommentatorer om - utom de på väster- och högerkanten som tror sig ha fördel av den "hjälp" som främmande stater bidrar med via inofficiella kanaler.

      EU är intressant både för Moskva, som öppet vill behärska det, och Beijing, som redan äger centrala funktioner som hamnar och flygfält och som vill knäcka den europeiska industrin och ekonomin och till sist slå ut USA. Det handlar om politik, ekonomi och geostrategisk maktbalans, där EU (och med dem Finland) riskerar förlora allt av värde.

      De konservativa tänker i lokala nationalistiska banor och inser inte att de är knappar i ett större spel, och yttervänstern häller bensin på lågorna.

      Jag har följt med den övergripande politiska processen under många år, så jag vet vad jag skriver om. Det går så bra att förneka det här och blunda, om man vill. Men kom ihåg om några år vad jag skrev om här.

      Spectator

      Radera
    5. Spectator. Givetvis är problemet så mycket större än så. Men den numera obligatoriska förvirringen på sexualitetens område gör det hela mycket värre än det annars skulle vara.

      "Vad jag menar är att både Moskva och Beijing har infiltrerat de demokratiska ländernas politiska liv och manipulerar det för att genom hybridkrigföring uppnå sina egna mål."

      Det har de säkert gjort, men vi behöver ändå inte se Moskva-spöken överallt. Det finns nämligen högerkrafter som inte är styrda från Moskva eller som låter sig påverkas (mer än vänsterkrafterna och de som låtsas vara mainstream).

      "Ett destabiliserat EU och därmed Europa är lättare att behärska"

      Så är det, onekligen. Därför är det så oerhört illa att vi slits söner av inbördes strider orsakade av att det liberala etablissemanget in absurdum driver på en utveckling som alla inte kan omfatta.

      Radera
    6. Ja, framtiden
      får utvisa.
      Annars uppfattar
      jag din text som väldigt abstrakt
      och inte så lätt att greppa.
      Det där med att Kina köpt hamnar och flygfält i Europa kan ändå möjligen stämma.
      Hur Moskva och Beijing infiltrerarat västs politiska liv förblir nu för mig oklart.
      Hybridkrigföring nämns ofta i debatter men mera sällan anförs exempel på vad därmed avses.

      Radera
    7. Kina äger betydande poster i europeisk infrastruktur, men skulle aldrig gå med på motsatta förhållanden. Den som förstår maktpolitik på lite mer än det lokala byagrälet kan ta en titt på det här (och mera skulle det finnas att begrunda):

      https://www.euronews.com/my-europe/2022/11/10/heres-how-china-could-use-its-ownership-of-eu-critical-infrastructure-to-exert-pressure

      Spectator

      Radera
    8. De paranoida dataspanarna i västkgb kunde inte tacka för tik tok upplevelserna och skyllde därför elakt på sin egen kinafabrik stuntom runtom elitunton spruntom runtteli tunttelituntom ton tunturi runtturi buttom bom

      Radera
  2. Kristian! Handen på hjärtat. Har du faktiskt inte sett och hört att demokraternas presidenten Bidens Son oxå dras tillrätta i det genomkorrumperade landet. Och ju mera söndring di har desto tystare blir om annat än sådant som hänt medan jag börjat vaka. För jag är ju ännu några månader värnpliktig i Finland. Men impulserna för dig när du välja i frihet som yngre har du ju berättat. Men jag gjorde ett annat val. Jag gick i försvarsmakte som frivillig nittonåring. Strax efter studenten och fick 1984 40 år i reserven. Och jag vet att och efter det har jag funderat annat aymtt jag förblivit i finland inte hade annat mest sekulär litteratur och naturbilder som grund för att vara i så gott skick att jag kunde överleva fast jag söp på två av permissioner det året. Andra gången råkade ut för min egen traumafylla om vilken jag skrivit tidigare. Men jag hölls alltså sådan att jag kunde slutföra 11 månaders undersergeantsutbildning.

    SvaraRadera
  3. Bra sammanflätat av Kristian!Bara för Ryssland o kina att se på när västvärlden förgör sig själv och ta över där väst hittils haft mera inflytande ss. i Afrika.Afrikanska länder har kommit fram till att ovannämnda länder tillämpar en annan taktik än översittande väst med sin låne-villkorspolitik för att komma över naturresurserna och nu land för land sparkar ut utsugarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:30. Just i Ryssland förundras man över hur väst, som du skriver, "förgör sig själv". Men sedan vågar jag nog påstå att speciellt Kina nog agerar ganska så utsugande också i Afrika och Asien. Givetvis inte på samma sätt som väst gjorde före kolonialväldets sammanbrott, men ändå.

      Radera
    2. Kina finansierar och deltar aktivt i olika infraprojekt konkret.Väst flyttar över nollor och ettor digitalt ifall mottagarlandet går med på bl.a."demokratiseringsprocess" a la väst,dvs.skall prompt blanda sig i mottagarlandets inre angelägenheter.

      Radera
  4. Väntar jag förgäves på ett bibelställe, där det beskrivs hur jesus panikerade som ni gör, inför en sexuell minoritet? Är det nu inte så, att det drev ni försöker hålla igång, har ingen som helst koppling till något bibliskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Du överträffar dig själv! Jag räknar till hela fyra klara fel i en kommentar med bara två meningar. Inte illa!
      1. Jesus "panikerade" inte. 2. Vi "panikerar" inte. Om du skulle ha läst min text skulle du veta att paniken finns på helt annat håll. 3. Ingen försöker hålla igång något drev. Drevet går i media, och det är med motsatta förtecken. 4. Det att reagera på det drev som pågår och de försök att göra synden lovlig kan mycket väl motiveras bibliskt, även om NT inte talar så mycket om samhället och samhällsengagemang utan tyngdpunkten är på den personliga relationen till Gud. Men, som jag har konstaterat flera gånger nu: Det behövs inget bibelord på det att försöka arbeta mot förruttnelsen i samhället och för ett gott samhälle för det uppväxande släktet.

      Radera
    2. Nej, han panikerade inte som ni, som springer och stjäl flaggor, det om nånting är panik. Ingen har gjort nån större sak, men precis som du sa, så har ni själv åstadkommit en massa uppmärksamhet med er panik, och så har ni mage att beskylla media för det ni orsakar själva.

      Ja, motivera det bibliskt då, jag har väntat att du ska göra det och hänvisa till bibeln hur det görs där. Men så vänder du kappan och påstår att det behövs inget bibelställe, och orsaken är: det finns inget sådant bibelställe. Så kanske du skulle sluta med att gömma dig själv med din homofobi bakom bibeln, det är inte särskilt prydligt.

      Så du är hbtq en förruttnelse också? Skulle jesus säga så? Nej, men så är du så långt från jesus man kan komma.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Du klarar tydligen inte av att läsa det jag skriver. Vill du försöka på nytt? Nej, det vill du förstås inte. Du har bestämt dig för att det finns homofobi där någon sådan bevisligen inte finns, att det finns panik där så¨dan bevisligen inte finns och kappvänderi där sådant inte finns. Du får givetvis hållas - jag idkar inte censur - men jag hoppas du förstår varför jag inte ids sätta tid på att försöka diskutera med dig.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn, fortsättning... Och vad då "ni"? Guilt by association? Det var lågt, t.o.m. av dig.

      Radera
    5. Försökte Kristian motivera nånting bibliskt? Förruttnelse? Skulle jesus ha pratat så om skapelsen? Givetvis inte.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. För det första: Jesus stavas med stort J. För det andra: Ja, det gjorde han. Matt. 5:13.

      Radera
    7. "Ni är jordens salt. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor" = förruttnelse??

      Här sistone skrev du att inget tolkas i bibeln, men det verkar, som jag skrev om sekten, bibelgruppen, att bara sektledarens tolkningar gäller.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Saltet motverkar förruttnelse. Det vet alla. Utom tydligen du då.

      Radera
    9. Men då förstår jag, ett så nischat sätt att använda salt och förruttnelse, förutsätter att man kan bibeln väldigt väl, och då innebär det förfall du pratar om, bara medlemmarna i er egen grupp.

      Salt tolkas också som att ge mera smak, mera njutbarhet till livet, eller som trohet i offersammanhang. Men det är ju inte svårt att gissa det homofobiska användingssättet.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Nej, du förstår inte alls. Helt enkelt för att du inte vill förstå. Men som sagt: Du får så hjärtans gärna hållas i din bubbla, men vänligen avhåll dig från att försöka dra in andra i den.

      Radera
  5. "Folkets vilja" är högst relativt i USA. 2016 blev Trump president med 2.9 miljoner färre röster än Clinton. Det tyckte han nog var en bra deal. Folkets vilja var alltså ett rungande nej till Trump men han blev vald till president med förekommande valsystem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:34. USA har det valsystem de har, på gott och ont. Vi kan klaga på det, men det oaktat är det demokrati i funktion.

      " Folkets vilja var alltså ett rungande nej till Trump "

      Nej, det var det faktiskt inte. Av ovannämnda orsaker.

      Radera
    2. Majoriteten sa faktiskt nej till Trump.

      Radera
    3. Anonym 09:29. Inte av elektorerna. Och det är det som räknas.

      Radera
  6. Såklart räknar de röster enligt det system de har, annat vore konstigt. Men elektorerna är inte folket, nästan 3 miljoner fler personer röstade på den förlorande kandidaten 2016. Majoritet av folket är något man lätt räknar ut = folkets vilja. Har du fler bilar än grannen? Eller räknar du antalet bilar per summavikt dividerat med statistisk medelvikt för en bil normaliserat mot summan av antalet sittplatser och antalet familjemedlemmar som en gång fanns i gården? Elektorerna och det bakomliggande systemet är något som en gång togs fram som balanserande system bla med koppling till antalet slavar. En elektor representerar idag nånstans mellan 200 000 och 700 000 personer beroende på delstat. Delstater med färre invånare har i princip större makt med systemet. Vissa har mer röstmakt än andra. Finns en massa ytterligare detaljer i detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:57. Så du menar att det amerikanska valsystemet inte avspeglar folkets vilja? Att det inte är demokratiskt? Nå, det får du förstås anse. Men jag undrar hur du menar att de skulle undvika anarki "over there" om de inte skulle följa sitt system.

      Radera
    2. Kristian? Är du också som närpesbon som blivit så amerikafixerad efter sitt slit efter pengar efter brännoljetidens intåg och televisionens intåg i norden att han ljög så det luktade till alla moderniteters ära medan han av girighet körde och tankade på ställen med endast en cent lägre pris och på grund av att han kände min fru snutannes historia och inte ville upplysa mig som då ännu var uppenbart omedveten om vad som pågick laglöst i kyrka stat och samfund medan oxådu hela tiden skall försvara det vilddjuret som utrustade sovjetarmen som krossade Finlands föörsvarsmakt och ständigt hävdar att de kristna västerländska arvet består i att de kristna varit så upplysta och intelligenta att alla väststater idag som har ' demonikratisk' styrelse har flest patent på världsmarknaden och mesta rätten att via världshandeln bestämma de ekonomiska villkoren medan de fläckar sig fram via tidens lopp som förr

      Radera
    3. Kristian, har du hört om att system ändras, tex för att bli mer rättvist? Nee, va sku tu he, tu e ju konservatiiv.

      Radera
    4. Anonym 12:48. För all del, de får nog ändra systemet bäst de vill, och du kan ju jobba hårt för det också om du vill. Men nu är det detta system de har, och den som blir vald av elektorskollegiet ÄR demokratiskt vald.

      Radera
  7. Kristian. Har någon i din närhet faktiskt skit och pissat på sig så att du känner den naturligaste lukten av panik. Medieuppträdarna känner man ingen lukt av. Och har man på sin dator eller telefon ett snålhetsprogram som skulle spara batteriladdning så ser man inte längre lögnen som kameran obönhörligt avslöjar

    SvaraRadera
  8. Ser man på faktalobby har börjat testa bibelspråksanvändning igen ser jag av sjätte junis gnabb med kristian

    SvaraRadera
  9. Heureka jag har det! Varifrån kommer styggelserna? Jo från högkulturen i Babylon Grekland och Romarriket och före babyloniska fångenskapen fanns den även i Israels och juda folk.
    Varifrån kommer nybabylon och nystyggelserna som vill undervisa Gud och Guds folk. Jo från Nya världens Amerikababylon och smältdegel som tillika är egypten vilket eiropa oxå blivit.
    VAD ÄR DÅ VÅR GLÄDJE OCH VÅRT HOPP JO I HELA VIDA VÄRLDENS SKINGRADE OCH SPRIDDA OCH STRIDANDE KYRKA BLAND ENSKILDA OCH FÖRSAMLINGAR SOM NÅTTS AV BUDET OCH FRÅGAN OM OCH UPPMANINGEN TILL BÄTTRING OCH TRO PÅ JESUS KRISTUS FRÅN NASARET!!SEGERHERREN ÖVER ALLA SEGERHERRAR KONUNGARNAS KONUNG OCH HERRARNAS HERRE SOM MED SINA GÄRNINGAR SITT LIDANDE DÖD BEGRAVNING OCH UPPDTÅNDELSEN IFRÅN DE DÖDA KÖPT OSS BARNARÄTT HOS GUD OCH MED SITT DYRA BLOD GETT OSS ETT LEVANDE HOPP OCH LEVANDE FÖRMANINGAR MITT I SYNDERNAS FÖRLÅTELSE SOM INTE BORDE VARA LÅNGT IFRÅN DEM SOM KÄNNER HANS NAMN OCH VET HANS VILJA OCH MANING UTTRYCKT I THEN HELIGA SKRIFT. HALL-ELU-JAH HERRENS NÅD ÄR VAR MORGON NY OCH NATTEN ÄR LÅNGT FRAMSKRIDEN. VÄND OM ALLA FÖRVANSKAREDÅRAR OCH MOT BIBELN UPPKÄFTIGA TY NÄR DSGEN RANDAS SKALL NI ELJEST FÖR EVIGT BRINNA SOM STRÅ

    SvaraRadera
  10. Förresten pojkar och flickor. Om ni skulle veta vad alla Guds barn på jorden vet om traditionella fruar och trohet så skulle ni veta att det är Gud som är husbonde i trogna tradmens hus. Och hustruns roll har stundom varit olik vad ni nu är rädda för. TY människor har arbete och inte tid att tvista. Om vi alltså dör mitt I arbetet är vi dock saliga om vi har Nåd att vara i bekännelsen Rike som ingen kan utrannsaka när de kommer i ond avsikt.

    SvaraRadera