tisdag 18 juni 2024

Om att (avsiktligt) missa sitt uppdrag

Yle har som, åtminstone outtalad målsättning, att vara hela befolkningens medieaktör. Detta kommer dock, tyvärr, varje sommar på skam när Svenska Yle har sitt populära program "Sommarprat".

Ja, jag vet att jag säkert låter som en trasig grammofonskiva - jag skriver en liknade text varje år efter att sommarpratarna har offentliggjorts. Men orsaken är givetvis att det varje år finns exakt samma orsak till kritik mot urvalet. Varje år finns det nämligen i listan ett antal vänstermänniskor/kommunister, värdeliberaler, normnihilister och givetvis åtminstone en kvothomosexuell. Detta år är inget undantag. Det som varje år däremot lyser med sin totala frånvaro är högermänniskor, värdekonservativa och (väckelse)kristna. Så också detta år. 

Problemet är inte att det inte skulle finnas sådana människor som skulle ha enormt intressanta historier att berätta. I Svenskfinland har vi t.ex. en biskop i Burmas evangelisk-lutherska kyrka som i decennier har arbetat för förföljda kristna ute i världen. Vi har "Samburu-folkets Mikael Agricola" som har skapat ett skriftspråk för ett Afrikanskt folk som hittills varit utan ett sådant. Vi har en lång rad missionärer som skulle ha mycket intressant att berätta om sitt möte med en helt ny kultur. Men nej. Svenska Yle är helt enkelt inte intresserat av att låta annat än normnihilister, vänsterpåverkare och sexuellt avvikande komma till tals. Och därmed struntar de totalt i en stor del av det samhälle de är satta att betjäna. 

Detta är ytterst beklagligt, men ack så symptomatiskt.   

10 kommentarer:

  1. Tuomas Enbuske-
    ateisten som fann Gud?

    Nej, det går bara inte..

    Nicolaus von Kraemer-
    finländsk media enkelspårig.
    Nej, det kan vi ej ha heller..

    Bäst vi håller oss till det gamla, vanliga
    (red)

    Så går det kanske till där?

    Undrande

    SvaraRadera
  2. Håller helt med. Jag har tidigare påtalat samma sak och har åter sänt en fråga om detta via Yles responsformulär. Jag uppmanar så många som möjligt att göra det samma.
    https://asiakaspalvelu.yle.fi/csp?id=csp_index

    SvaraRadera
  3. Där finns ju en hel del intressanta ämnen nog, bla.a. det växande judehatet, kriget i ukraina, gängkriminalitet, brott fattigdom, sport och nöje. Nu kommer det växande judehatet att diskuteras av en kulturperson. Borde det vara en konservativt kristen som borde göra det eller vad tänker du ? Jag känner inte en enda person som inte skulle fördöma Hamas attack och inte heller en enda som skulle på något sätt ha något som helst emot Judar. Däremot bryr sig ingen egentligen om dem bibliska bakrunden gällande palestina osv....Alla vill ha fred och inget annat. Ingen bryr sig heller om berättaren är bög eler inte. Däremot skulle jag väldigt gärna höra en sommarpratare som skulle berätta om livet som Laestadian, fördomarna mot Laestadianism osv. Det skulle kanske också öppna ögonen för oss "liberala" om andras tankesätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hittar nog bandat på radio lff: s arkiv om lästadianer. Det kan snart vara lika vanligt som att höra radiovega spela sina' jag är poppis i sverige' och på sjuond Lassi satt sonakonos maija'

      Radera
    2. Det förvånar mig mycket att kristna människor tycks lyssna på en sådan kanal. Vad "sommarpratare" är vet jag inte, namnen är mig också obekanta, men låt dem hållas!

      Radera
    3. Rekommenderar i alla fall kvällens andakt på radio vega. Det kan vara sista året man ens till midsommartid får en Andlig andakt endera dagen. Bibeln är fakta och brottstycken av predikningar talar om att kristna och kristnade vetenskapsmäns insikter om sambandet bibelhistoria och vetenskap systematiskt tas bort ur mainstream media

      Radera
    4. --> Anonym 19 juni 2024 kl. 13:06, "Vad "sommarpratare" är vet jag inte" , kanske det vore skäl att lyssna på radio trots allt ? Inte för att man skulle få sig ngt till "livs" men för att hålla sig "up to date" med vad "fienden" håller på med ? Om du inte vet vad "sommarpratare" är så kanske du lever lyckligt/lyckligare på ditt sätt ?

      Radera
    5. 20:19: Visst kan jag föreställa mig vad "sommarpratare" är. (I Sverige skulle statsministern "prata" med Putin om läget i Ukraina, så fördärvat är deras språksinne.) Det är någon som pratar på sommaren, persiljans årstid.

      Men vem vill leva på burkmat, varför oreflekterat välja en kanal som serverar världen färdigtuggad och kryddad på ett sätt som är oss motbjudande? Vad gemensamt har jag som finlandssvensk kristen med finlandssvenska hedningar? Det är inte det gemensamma adjektivet som frälser oss.

      Jag tror att jag kan hålla mig opp till datum med fiendens kringgående rörelser genom att själv ströva omkring i olika medier, i olika länder och språk - och inte tvångslyssna, tvångsläsa för konventionens skull till det jag ändå vet gör mig illamående.

      Nonymos

      Radera
    6. Det behövs inte mycket förrän sådana strövtåg tar slut. Lika snabbt som informationsgången accelererat lika snabbt står vi i tv data och radiovärlden vid enklare mera livsnödvändiga göromål...

      Radera
  4. Författaren Kristian och hans "hittepå" ord.

    SvaraRadera