måndag 22 juli 2024

Avslöjande

Gårdagens stora internationella nyhet var att Joe Biden nu till sist pressats att avstå sin kandidatur i det amerikanska presidentvalet. Detta är ingen stor överraskning, men sättet som det görs på är ändå ytterst anmärkningsvärd. Biden hyllas idag i alla tonarter av både amerikanska demokratpolitiker och västerländska statsmän. Orden om att han på detta sätt hjälper till att rädda USA:s demokrati är vanliga i hyllningarna - underförstått då att Donald Trump är ett hot mot den samma. 

Nå, den som är ens lite klarsynt ser hur galet detta är. Joe Biden har, enligt gällande regelverk och i demokratisk (!) anda valts till det demokratiska partiets presidentkandidat. Nu har han alltså, för att hans chanser att vinna höstens presidentval anses vara närmast obefintliga, pressats att avstå sin kandidatur. Detta högst odemokratiska förfaringssätt alltså av det parti som säger sig värna om och vilja rädda demokratin i USA!

Detta är så oerhört ... ja jag vet inte vad det är. Komiskt? Tragiskt? Hycklande? Ja, det är kanske den bästa beskrivningen av detta. Hela detta skådespel är ett sådant oerhört hyckleri.

---

För dig som inte förstod detta: Det är mycket tyngre och oerhört mycket ansvarsfullare att vara president i USA än att kandidera för denna post. Så om orsaken till att Biden drar tillbaka  sin kandidatur är hans ålder och vacklande mentala hälsa borde han givetvis avgå från presidentposten. Men det gör han uppenbarligen (och förstås) inte. Således är orsaken till att han hoppar av från valet inte hans ålder och mentala hälsa utan det faktum att hans ålder och mentala hälsa bland väljarna uppfattas som ett hinder och att detta därmed spelar Trump i händerna. Detta alltså trots att han, enligt demokratiska spelregler, valts till sitt partis kandidat. 

Hyckleri var alltså ordet.

14 kommentarer:

  1. Vem vet ? Kanske han ännu avgår som president, men månne han inte ändå klarar av att sköta sina befogenheter de sista månaderna om han nu inte plötsligt insjuknar i något allvarligare. Det var ett smart drag av demokraterna att tvinga honom hoppa av kandidaturen. När de egna inte tror på sin kandidat, måste man ju göra nåt, inte sant ? Men att som Trump påstå att det var Gud som gjorde att kulan missade honom, det är hyckleri och missbruk av religion. Skytten missade honom. Punkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:15. Smart drag att frångå demokratiska principer för att rädda demokratin? Hyckleri är vad det är, men jag befarar att vi kommer att få se mycket mer av samma sort om/när Trump vinner i november.

      Radera
  2. Demokraterna gör bäst i att undvika en "Kekkonen". Läget har ändrats. Många äldre kan funka mycket bra då de får svassa omkring i en optimalt arrangerad tillvaro, men som president så kan telefonen ringa "3 AM", som det heter.

    SvaraRadera
  3. När valdes han till demokraternas kandidat? Trodde det skulle ske på deras nationalkonvent i augusti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Han har valts i de primärval som hölls i början av detta år. Nomineringen var klar, även om den saknade den sista stämpeln som den skulle ha fått på demokraternas partikonvent. Men valet var redan avgjort, ja.

      Radera
    2. I primärvalet väljs delegater till konventet, inte presidentkandidat. Delegaterna är förstås öppna med vem de vill se som presidentkandidat, men rent tekniskt var Biden inte ens uppställd i primärvalet.

      Radera
    3. Jan. Fel. Delegaterna är bundna till den kandidat de invalts att rösta på under konventet. Så ja, presidentkandidaterna väljs i primärvalen. Situationen var en annan för femtio år sedan, då var primärvalen endast rådgivande. Nu är de faktiskt bindande.

      Radera
  4. DNC är en privat organisation som får utse sin kandidat hur de själva finner bäst. Vilken lag stöder ditt påstående att primärvalen är bindande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Ingen lag, utan deras egna regler gör det.

      Radera
    2. Nej, de har regler för hur de skall handla om en kandidat hoppar av. Det är DNC:s skyldighet att fylla luckor som uppstår, vilket du kan läsa på s. 11 i "THE CHARTER & THE BYLAWS OF THE DEMOCRATIC PARTY OF THE UNITED STATES" https://democrats.org/wp-content/uploads/2022/03/DNC-Charter-Bylaws-03.12.2022.pdf

      Radera
    3. Jan. Nu handlade det inte om vad som ska göras när en kandidat hoppar av. Detta handlar om själva frågan om att tvinga en kandidat (som valts) att hoppa av.

      Radera
    4. Varför tror du att han tvingats? Jag tror han insåg faktum när allt fler påtalade saken och frivilligt steg åt sidan.

      Radera
    5. Jan. Frivilligt? Nej, det var verkligen inte frivilligt. Han tvingades bort.

      Radera