måndag 15 juli 2024

Om den eldröda hästen och hans ryttare

Jag brukar vanligen numera inte läsa Kyrkpressen, åtminstone inte så alldeles noggrant. Men i det senaste numret läste jag Jan-Erik Andelins ledartext och fann att jag kan skriva under mycket av det han säger. Jag fick också en ny insikt – eller åtminstone en påminnelse om en insikt jag glömt bort. Han skriver om stämningen i världen för drygt 100 år sedan: "Långt innan de sociala mediernas tid sägs ett allmänt sinnestillstånd, ett kusligt inre tryck hos miljoner människor som knappt läste samma tidningar, ha utlöst första världskriget för över 100 år sedan – utan att någon egentligen visste varför. Samma krav på att krossa, förgöra och straffa förökar sig nu mycket fortare med de virala medierna. Parterna i en konflikt avhumaniseras och ges egenskaper som gör dem annorlunda än vi, och värda vår avsky."

Jag har för mig att jag har hört/läst om detta förr, men det hade helt glidit ur mitt minne. Nå, hur som helst är det skrämmande hur en masspsykos kunde drabba breda folklager på det sätt som då skedde. Ännu mer skrämmande är att vi just nu ser exakt samma sak hända. Den krigshets som frammanats/frammanas och den ovilja hos folkens ledare att ens försöka söka efter möjligheter till fred (och nedskjutandet av alla fredstrevare) i kombination med den alienering i förhållande till Kina som vi såg på det nyss avslutade Nato-toppmötet bådar verkligen inte gott.

Jag tycker mig se samma typ av masspsykos som rådde för drygt 100 år sedan. Denna syns också, i ytterst liten skala förstås men dock, här i kommentarfältet på denna blogg.

Som en kristen som bejakar att det finns en andlig dimension i tillvaron och en ond makt som regerar i denna av synden präglade värld är det förstås inte svårt att se hur denna onda makt ligger bakom det som sker. I Uppenbarelseboken 6 talas det om fyra hästar med tillhörande ryttare. Den andra av dessa, en eldröd sådan, fick makt/tilläts (observera detta ord mycket noga!) "ta freden från jorden och få människorna att slakta varandra".

Detta handlar helt tydligt om ett krig som Herren låter drabba jorden inför tidens stora slutuppgörelse. Det är oerhört intressant med de förutsägelser om framtiden som finns i Uppenbarelseboken. Tiden är linjär, det är sant, men denna linje är, tänker jag mig, ofta krökt som i en spiral som vidgar sig uppåt. Således kommer tiden, när den går, att passera samma (tänkta) vertikala linje upprepade gånger. Vid just den nu aktuella linjen står denna eldröda häst med sin ryttare och "tar freden från jorden". Eller med andra ord: Profetiorna i Uppenbarelseboken har flera uppfyllelser i historien, och för varje gång blir händelserna mer omfattande (spiralen vidgas) för att sedan till sist få sin egentliga och slutliga uppfyllelse.

---

Det vi ser just nu är att detta "kusliga, inre tryck" som Andelin skriver om (eller masspsykos som jag kallar det) ökar dramatiskt speciellt i västvärlden. Månne vi är i den situationen att tidslinjen är på väg längs sin spiralformade krökning med hög fart mot den vertikala linje där den eldröda hästen med sin skräckinjagande ryttare står och väntar på oss? Ingen kan givetvis säga det med säkerhet, men oberoende av vad som väntar oss är det kraftigt förhöjda tonläget och den galna kompromisslösheten, krigshetsen och oviljan att ens höra om några fredsträvanden synnerligen illavarslande.   

Så vad kan då den lilla människan göra i den här situationen? Jag tänker mig två saker som är av yttersta vikt. Vi kan, först och främst, se till att vi har vår exitplan ur denna världen klar och i skick. Att vi är beredda att möta evigheten. Eller som de gamla sade det: Att vi har allt klart med vår Herre. Jesus har allt i sin hand, historien, nuet och framtiden. Han sade att han gick till Fadern för att bereda rum för oss, och genom hans korsdöd och uppståndelse, hans seger över döden, kan vi bli räddade "från den kommande vredesdomen" som Bibeln kallar det. (1Thess. 1:10) "Tro på Herren Jesus så blir du frälst..." (Apg. 16:31)

Det är det första och viktigaste. Sedan kan vi be. Be att Herren skulle förbarma sig över oss och vår synnerligen vilsegångna tid och över alla människor som ännu lever i syndens mörker, helt bedragna av den ondes lögner.

Det kan vi göra, och det är inte lite.

76 kommentarer:

  1. Svar
    1. Anonym 08:41. Det är fritt fram att dela och citera allt jag skriver här. Om det passar för sammanhanget kan man gärna, om man citerar, säga varifrån citatet kommer.

      Radera
  2. Goda ord Kristian. U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner oxå behov av att slakta när jag ser den genstridighet och självgodhet som regerar oss nu

      Radera
    2. Ulrik självslakt???

      Radera
    3. Jag hade nyss ett inlägg om jeppisnejdens förståsigpåare, " va veit to som int vi sku ha veta". Det försvann i relefonbolagets censur?Genom att vi så länge skonats från vad kriiji innebär annat än genom berättelser och media och det andliga kriget från djävulens sida mot sanningen inte drabbar Hans egna i den genom media sig trodda upplysta världstaden jeppis och vi småfolk därifrån eller från något annat genom historiens gång blivna kristnäste och sedan i antikristlig tid blivna pridetillhåll och suparnäste, knark och våldsnäste äktenskapsbrytarnäste, självgodhetsnäste,abortnäste,lögnnäste, otuktsnäste, sambonäste, rasistnäste, kort sagt bedragarenäste som varenda människa i sin godaste tid ändå har i sitt hjärta och inte låter den helige Ande regera och döda olydnade och syndenså därefter ser man de förståsigpåarna på denna politiskandliga blogg som skräp ibland av bloggisten ibland av kommentatorerna och ibland av den hövliga tonen när man försöker " debattera". I politik brukar det bli så kallad pajkastning ; kom ihåg missbruka inte maten: den goda maten kommer vi alla att sakna vartefter krigen kommer och går; och när Bibeln uppebart har talat och vittnat. Då behöver teologerna och bibelläsarna bara säga Amen på Skriften!@ Ville vi då ha mera vi som är stoft och lera jo vi blev nästan antkristus och vilddjuret lika...var och en på sitt sätt oberoende av bekännelse så ser de nyfödda troende fasor regera och fånga dem mitt i den goda gemenskap dit de kallats. Detta gäller hela världen idag...ulrik

      Radera
    4. Skälvslakt skulle de va sa jaa

      Radera
  3. Då som nu: imperialism och nationalism. Då England, Tyskland, Ryssland. Idag är det Ryssland, Kina, kanske snart Indien (fruktansvärda nationalistiska tongångar i vissa folklager där).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då som nu:samma seto som är igång och orsaken den samma.Endast måltavlan har ändrat:nu är det ryssland som skall förgöras i 2:a världskriget var det tyskland.Titta på antalet militärbaser över världen så borde du komma på andra tankar vem som står för det imperialistiska tänkandet,globalism.Ja ryssland,kina,indien står för nationalism vilket gör att de kommer blomstra.Väst å sin sida med sitt moralförfall degraderas till sitt rätta ställe motsvarande befolkningsmängd, ca.1/8.med allt vad det innebär av levnadsstandardsförfall för vanligt folk.

      Radera
    2. Finns inget värre moralförfall än imperialism. Exempel #1 just nu är Ryssland som skickar sina fattiga minoriteter i döden på Ukrainas slagfält.

      Radera
    3. Exakt.Se nu bara på finland och sverige som de sista i raden att lägga sig pladask och militärbasernas antal växer med ca.30.Den nation som befinner sig i moraliskt förfall utan verklig nationalism ger sig utan strid medan nationer som värnar om sin egenart,suveränitet,nationalitet kämpar emot.

      Radera
    4. Anonym 15.7 kl 11.19. Jo östern har mördat kristna i mängd och massor vad tror du om den moralen när du ändå avslutar bara med levnadsstandarden som i det förfallna västerlandet skulle lika. Vi har ju hög standard ännu säger u

      Radera
    5. Lida skulle det stå skrivet i ovanstående istället för lika och ändå är vi alla lika fattiga när vi dör mänskligt sett. Så hade du hoppats och väntat bättre levnaadstandard ännu så förundrar jag mig inte över vad mänsklig klokskap hävdar medan varningarna om att " Låt försona er med Skriftens Gud den levande Guden Jesus Kristus förrän döden tar er mitt i synden då kanske hjälpen inte finns tillhanda längre efter allt hädande och annat våldsrytteri medan vi vanliga först åratal efter synen om dubbel sol i norden 1994 ännu lever och funderar vad som är på färde. Och på Jesu Kristi dag skall det stå uppenbart vad man sysslade med medan sodom och Gomorra plötsligt är lika nära som det varit sedan man börjat tala om förbjuden kunskap. Så folk har väl bråttom att tänka sig att bara vi får något att likna domartid och så vet man att då kommer att höra fallna biskopar på radio och de talar om sina fotoarkiv och andra arkiverade uppgifter som äldre bror biskop hade lyckats få bort från sin homofläckade kyrksed sedan Han begärt hjälp av ett brödraskap som bara talade om en högre makt medan det stod uppenbart att man ändå inte gör synden lovlig ostraffat

      Radera
    6. Det skrev jag säger ulrik

      Radera
    7. Om frimureriet

      Radera
    8. Anonym 18.7.kl.06:03:frimureriet - en sekt under jesuitorden i "rang".Jordens befolkning hade mått,skulle må,mycket bättre utan alliansen Rotschild,bankir och khazaar-jude hittade gemensamma "Intressen" med Weisshaupt,kommunismens och jesuitordens fader samt Vatikanen år 1776.Ett år som det hände mycket annat också ej nödvändigtvis utan koppling till nämnda allians.

      Radera
  4. Den här bloggen haltar betänkligt. Å ena sidan skrivs det om en värld i den ondes våld och om vilsegångna, onda syndare som inte tar emot det kristna budskapet; å den andra kan man förundras över både krigshets och ovilja att söka efter fred, som om människan trots allt föreställs kunna vara kapabel till något gott. Är människan alltså ond eller inte?

    Och om vi alla är på väg mot en stundande vredesdom - vad har väl någon människa att sätta upp mot gudomliga planer?

    Krig har förekommit lika länge som människor traskat omkring på jorden. Mest har det handlar om ledare, oftast om självutnämnda härskare över sina egna folk (om inte vilken diktator som helst anses vara insatt av Gud), som manat till helig eller ohelig strid för att utvidga ett alltför snävt tilltaget imperium.

    Krig förs inte mellan jämnstarka parter, då skulle ockupationer inte vara de självklara eftertraktade konsekvenserna, det handlar alltid om en starkare som tvingar sig på en svagare, utan att fråga om man är välkommen eller inte.

    Man diskuterar inte med en angripare, för då utgår man från att denne har goda, förhandlingsbara intentioner. Antingen försvarar man sig med lämpliga metoder, dit även retoriken hör, eller så räcker man upp händerna som en fredsgest. Vi kan från tryggt utanförskap ha åsikter om hur ukrainarna borde ge upp, men bl.a. signaturen Ola, som redogjort för sina kontakter till församlingar i Ukraina, på ort och ställe, har rapporterat om att de inte vill det. Vi skulle inte heller göra det i deras kläder.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spectator. Du ska inte beskylla min text för att "halta betänkligt" när problemet är att du har läst slarvigt! (Eller avsiktligt valt att missförstå - välj själv.) Men låt mig försöka korrigera dina missförstånd.

      "Å ena sidan skrivs det om en värld i den ondes våld och om vilsegångna, onda syndare som inte tar emot det kristna budskapet; å den andra kan man förundras över både krigshets och ovilja att söka efter fred, som om människan trots allt föreställs kunna vara kapabel till något gott. Är människan alltså ond eller inte?"

      Människan är drabbad av syndafallet och därför har hon en fallenhet för att vara blind i mångt och mycket.

      "Och om vi alla är på väg mot en stundande vredesdom - vad har väl någon människa att sätta upp mot gudomliga planer?"

      Kristendomen är inte fatalistisk. Det är sant att det Gud har sagt kommer att ske, men det innebär inte att vi har fått som uppgift att försöka göra gott. Se t.ex. Matt. 5:9.

      "Man diskuterar inte med en angripare, för då utgår man från att denne har goda, förhandlingsbara intentioner."

      Så vad är alternativet? Att strida till sista man/kvinna? Eller id etta fall: Att väst låter Ukraina strida till sista man/kvinna? Sedan är det ändå så att denna sak inte är så enkel som du låter påskina. Rysslands ledare må vara halvt galen, men det betyder inte att han/de inte agerar totalt irrationellt. (Något som en kommentator visade i den senaste tråden där detta diskuterades.)

      "Vi kan från tryggt utanförskap ha åsikter om hur ukrainarna borde ge upp"

      Vad jag vet har ingen föreslagit att Ukraina borde ge upp. Det är inte det samma som att försöka få till stånd fred. Som jag många gånger har konstaterat: Ukraina kan inte vinna detta krig. Det bästa för dem skulle vara att få en så lite ofördelaktig fred som möjligt.

      Vad sedan gäller de ukrainska kyrkoledarna så ska vi komma ihåg att landet befinner sig i krig. Om de skulle säga något annat skulle de kunna råka mycket illa ut.




      Radera
    2. Var det där nån sorts korrigering?! Mest dunkla religiösa fraser som kan tolkas hur som helst...

      Men ok: människan är tydligen inte ond, hon har bara en fallenhet för att vara blind. Det finns alltså både god vilja och dito förmåga, även utanför den kristna trons sfärer.

      Å ena sidan tror du på en förutbestämd oundviklig framtid, alltså en kommande vredesdom, men å den andra är du inte fatalist. Jaha.

      Den som försöker invadera ett land vill visa att det inte finns utrymme för förhandlingar, endast kapitulation. I den situationen gäller det att avstyra våldgästandet med alla tillgängliga medel, vid behov med hjälp från andra länder, så som det gick för Finlands del i andra världskriget, med mål att visa angriparen att kriget blir för dyrt, en invasion är inte värt besväret. Ukraina vinner inget krig med egna krafter, men just därför får de hjälp från EU och USA.

      Vad de ukrainska kyrkoledarna beträffar antyder du alltså antingen feghet, egennytta eller politisk opportunism. Rakryggade kyrkoledare finns det alltså inte i Ukraina? Intressant!

      Spectator

      Radera
    3. Spectator 16 juli 2024 kl. 09:56, "Vad de ukrainska kyrkoledarna beträffar antyder du alltså antingen feghet, egennytta eller politisk opportunism. Rakryggade kyrkoledare finns det alltså inte i Ukraina? Intressant!" , varifrån får du det ?
      Tänk tillbaka på våran egen situation 39-40 ! Kyrkorna fylldes av bedjande , hur skulle det se ut idag i motsvarande situation ? Även om "prästerskapet" inte rakt ut bad om vapen, vapen -mera vapen så var detta säkert vad man önskade sig från vår Herre utan att det sades klart ut ! Oberoende av vad vi människor tycker och tänker, vår Herre har allt i sin hand ! Jesus sade själv att - "mig är given ALL makt, såsom i himmelen så och på jorden" !

      Radera
    4. Spectator. Emedan du nu med ett par kommentarer visat att du inte förstår mitt resonemang är det aningen förmätet att som du gör berätta för mig vad jag anser (antyder) gällande de ukrainska kyrkoledarna.

      Så nej. Jag antyder inte "feghet, egennytta eller politisk opportunism". Men låt mig utveckla det som jag ovan sade med alltför få ord. Som sagt: Det du, och vi alla, behöver inse är att Ukraina befinner sig i krig. Om jag kommer rätt ihåg var de församlingsledare Ola varit i kontakt med dessutom från östra Ukraina - alltså den landsända som drabbats svårast av ryssarnas anfallskrig. Samt den landsända som före 2014 försökte dra landet mot Ryssland i stället för mot väst. Dessutom får vi anta att deras församlingar idag är splittrade och många församlingsmedlemmar dessutom döda eller skadade. I en sådan situation: Skulle du säga något annat än det de rapporterats ha sagt? Om de ska ha någon som helst chans att komma tillbaka och bygga upp sina församlingar igen till att fungera på någotsånär samma sätt som före kriget måste Ukraina vinna kriget. Eller hur? Om de skulle säga något som ens lite kunde uppfattas som illojalitet mot den officiella linjen skulle deras tjänst säkerligen omintetgöras. Och deras liv säkerligen vara i fara, men det var inte det jag i första hand avsåg.

      Radera
    5. Kristian, det går så väldigt bra att först skriva gåtfullt och sedan påpeka att läsaren inte förstår det du skriver. För att citera Esaias Tegnér: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

      Vad Ukraina beträffar kan du ju läsa Olas kommentar nedan. Om inte annat så får du lite fakta och slipper spekulera så mycket.

      Vad den konkreta politiken beträffar lönar det sig att följa med vad som händer och inte schablonmässigt bedöma aktörerna som goda bara för att de råkar stå till höger. Orbán är ingen fredsmäklare, vare sig för EU, Ukraina eller dig. Han är en egotrippad politiker som springer Moskvas ärenden, vilket du tids nog får se - om du orkar hålla ögonen öppna.

      Spectator

      Radera
    6. Vvv säger vi om mammonslöpare då. När landet igen är uppfyllt av styggelse. Vem springer vems ärenden när all har så bråttom att fundera . Jo 1997 ansåg jag att det mesta redan var profeterat och skrev det i kortboksform. Torsten Nils Ulrik fagerholm

      Radera
    7. Spectoator. Inte gåtfullt, utan för kort. Vad gäller Orbán så är det självklart att också han har en egen agenda. Men han försöker göra något. Det är ändå bättre än att inte göra något.

      Radera
    8. Japp. Hellre göra illa än ingenting alls.

      Radera
    9. Anonym 19:11. Så du menar att det att treva efter fred är illa? Jag begriper inte hur sådana som du tänker. I bästa fall handlar det om en oerhörd cynism där man är beredd att offra ukrainskt bod för att värja sig mot ett möjligt/tänkt framtidsscenario där Ryssland angriper ett annat land. I bästa fall, alltså. De värre alternativen vill jag inte ens tänka på...

      Radera
    10. "Jag begriper inte hur sådana som du tänker."

      Då ska jag förklara. Tuffa Viktor är premiärminister för ett halvt år max men beter sig som EU:s diktator, och i den föreställningen träffar de andra stora pojkarna Putin, Xi och Trump utan någon som helst fullmakt att representera EU.

      Tuffa Viktor bildar inom Europaparlamentet grupperingen Europas Patrioter tillsammans med andra ytterhögerpartier typ tyska AfD och franska Le Pen-rörelsen - och Moskva dansar steppdans av glädje; hans "regeringstid" kommer att präglas av obstruktion, splittring och oheliga allianser, allt i nationalismens namn, men det är helt andra aktörer som väntar på att arbetet ska bära (övermogen) frukt.

      Vad Ukraina beträffar kommer Ryssland att slåss så länge de orkar, så det finns ingenting att fredsförhandla om, alla rosenröda dagdrömmar till trots.

      Så: det hade varit på alla sätt bättre om tuffa Viktor inte gjort någonting alls.

      Spectator

      Radera
    11. Korrigering: Tuffa Viktor är premiärminister för EU:s ordförandeland för ett halv år max osv.

      Spectator

      Radera
    12. Spectator. Inget blev klarare av det där svamlet. Men du satte fingret på en oerhört öm punkt. EU:s enhet är byggd på värderingar som alla inte delar. Denna konstlade enhet håller så länge alla val i medlemsländerna slutar på "önskat" sätt. När de inte gör det ropar liberalerna som stuckna grisar om uteslutning från de rum där besluten tas, indragna pengar och dito rösträtt. Man kan helt enkelt inte bygga enhet på en sådan grund, det blir en koloss på lerfötter.

      Radera
    13. Vad kan du kalla svammel i det jag skrev? Är det svammel att påpeka, att Tuffa Viktor överskrider sina befogenheter på ett sätt som ingen gjort förut? Är det svammel att beskriva hur ytterhögern under Tuffa Viktors ledning konsoliderar sig i Europaparlamentet? Är det svammel att beskriva Tuffa Viktor som en wannabe-diktator?

      Problemet här är nu det, att du ser det taktiska spelet på EU-planet, där de nationalistiska rörelserna agerar mot en centralisering av makten - men är samtidigt blind för de strategiska, övergripande dragen, där både ytterhögern och yttervänstern används som spelknappar i en större manöver för att krossa inte bara EU utan Europa. Stöveltrampet riskerar tyvärr med tiden bytas ut mot klagovisor.

      Men det finns, trots allt, ansvarigt folk som är både skarpsynta och klartänkta, som väl är!

      Spectator

      Radera
    14. Spectator. Om det att kalla en fredstrevare för oansvarig och ropa på straff är "klartänkthet" så kommer detta nog att sluta i katastrof...

      Radera
    15. Kristian, den kommentaren föranleder ytterligare ett lyft på hatten.

      Spectator

      Radera
  5. https://samnytt.se/tysklands-regering-forbjuder-landets-storsta-alternativmedium , nu börjar det gå snabbt.... knappast sista nyheten om liknande som vi kommer att få höra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig kl.19:00.Garanterat mera av sådana tyrannimetoder på kommande och folk talar om demokrati,även på detta forum.Såklart om man lägger ribban vid att man har rösträtt från 18-års och inte fordrar mera.Skulle röstandet ha någon betydelse för de i väst som de facto håller i trådarna och jag syftar inte på t.ex.biden och andra lydhundar hade de tagit den rätten från oss också för länge sedan.Vår rösträtt är bara ett sett att hålla oss lugna och det genomskådar få av det hjärntvättade folket.

      Radera
    2. Anonym 19:00. Desinformation kan inte bemötas med förbud. Att vi inte har lärt oss någonting alls? Man må vara av vilken åsikt som helst om Compact, men detta är en allvarlig inskränkning i yttrande- och pressfriheten.

      Radera
    3. maria zakharova lade ut på sociala medier en timme efter berlin tillkännagett tillslaget mot Compact att hon i helgen givit Compact en intervju på 80min och ansåg att denna kan ligga bakom förbudet.Bl.a.hade hon konstaterat faktum "Tyskland får inte rysslands naturgas bara av den anledningen att usa har förbjudit det".I stället betalar tysken nu ca.3ggr mera åt terrorstaten usa för samma gas.Sådant är livet för en vasallstat åt terrorstaten usa "since 1945" och då man som förlorare i kriget undertecknat vissa dokument liknande dca-avtalet som finland,sverige nyligen undertecknat;"piikki on auki" sas.msm hävdade att ryssland låg bakom nordstream-sprängningen,deras egna rör, medan t.ex.alternativmedia genom t.ex.seymor hersch hävdade att usa låg bakom.Handen på hjärtat:vad säger bondförnuftet vem som sprängde?

      Radera
    4. Anonym 16:53. Att Ryssland, som basar över stängkranarna, skulle ha sprängt ledningarna är ytterst osannolikt. Det inser man bara man inte har otur när man tänker.

      Radera
    5. Kristian: Jo,alternativmedia står för mera logiska förklaringar än msm och är ännu tydligare om man har stora bilden bottnande i historien under kontroll.

      Radera
    6. Så togs då följande steg kring Compact i detta fall men får garanterat efterföljare.Enl.artikel i samnytt.se idag kl.08:00 stoppar,fotograferar och dokumenterar tysk polis personer som bär på ett "C" liknande det som Compact använt på bl.a.t-shirts i sin webbshop.Någon använde benämningen "tomtekanal" om swebbtv,samnytt.Hellre info från tomtekanaler än att stå med byxorna nere,ovetande,inför fullbordat faktum på alla livsområden som en nyttig,hjärntvättad idiot uppfödd med msm som sanningens språkrör från vaggan till graven!

      Radera
    7. Anonym 20 juli 2024 kl. 10:40, du hann före mig om detta med "c" ;) Läste mera "galenskaper" i Nya Tider , https://nyatider.se/tyranniska-klimatzoner-smygs-in-i-sverige/ -kommer säkert hos oss också...

      Radera
    8. Anonym 20juli 2024 kl.13:12:Bra tips av dig.Kollade så långt som gratis och även detta en del av agendan vars verkliga syften klargjorts via a-media;tyranni på i praktiken alla livsområden för vanligt folk är vad som väntar och var så säker även här.Allt i smyg,mer eller mindre,.Ta nu t.ex."grodan" på kaffepaket,kakao,choklad och produkter med dessa ingående.Hur många vet att "grodan" står för insektsblandning utan dess mera spec.vilka insekter som ingår i cocktailen.Insekter är ju inte anpassade för människans matsmältningskanal och innehåller bl.a.kitin.Var är nu allergivarningarna på produkterna t.ex.?Vartåt vi skall framgår tydligt då man kollar prissättningen i butikerna:Samma tillverkares kakao bredvid varandra i hyllan,pris:utan groda 14euro/kg med groda 7euro/kg.Vilken väljer månne konsumenten?Orkar inte spinna vidare på detta är så mångfasetterat men vinnaren i slutändan är garanterat inte vanligt hederligt folk.En,av flera,form av hälsotyranni.

      Radera
    9. Anonym 20 juli 2024 kl. 14:16 , mera intressant i dagens HJ , https://www.youtube.com/watch?v=JWM0EtR7pkw&ab_channel=HenrikJ%C3%B6nsson

      Radera
    10. Fingertoppskänslan säger absolut att HJ drar rätt slutsatser från sin undersökning.Även det att vänsterliberalerna tryter i argument vid öppen diskussion styrks av det som nu hänt Compact.Hj själv kan också bli föremål men nog andra medier före honom i kön.De som på allvar utmanat den västliga "hegemonin" har betalt med sina liv ss.jfk,gaddaffi,journalister och även redaktörer för a-media.Alla på topposter i väst har "hegemonins" välsignelse.trump har redan en presidentperiod bakom sig.Verkar som trump har en roll i det av "hegemonin" regisserade skådespelet.Något hot verkar han inte vara vilket även styrks till stora delar av det,de han stöder i retoriken.Skottintermezzot torde garantera hans vinst i presidentvalet.

      Radera
    11. Ananonym 14:16. "Grodan" är ett hållbarhetsmärke. Dock förvånar det att "grodmärkta" produkter skulle vara billigare - vanligen brukar det vara tvärtom.

      Radera
    12. Kan jag tänka mig att det marknadsförs som.Medveten om realiteterna bakom "grodan" kollar jag detta alltid och något "vanligen brukar det vara tvärtom" har jag aldrig sett!"grodan" är ju ett ganska nytt påfund bland de olika märkningarna för "hållbarhet" och inte heller länge sedan eu-beslut att insektsblandningar i produkter ej behöver specificeras vilket endast eu o några andra västländer tillämpar.Med stigande temperaturer ökar glassförsäljningen - "grodan" finns även där.

      Radera
    13. Anonym 21 juli 2024 kl. 09:47 När jag försökt leta källor på det du påstår hittade jag följande -https://sweden.representation.ec.europa.eu/news/vad-sager-eus-regelverk-om-insekter-i-mat-2023-02-08_sv . "På sociala medier har det nyligen spridits rykten kring att ett nytt EU-direktiv skulle tillåta insekter i mat...."

      Radera
    14. Landsbygdens folk skriver -https://www.landsbygdensfolk.fi/nyheter/eu-godkaenner-insekter-som-mat ( så långt inget om ngn grodmärkning... )

      Radera
    15. Egentligen en stor eftergift att man kan undvika något man absolut inte vill ska tillföras kroppen genom att betala mera för en hälsovänligare produkt.Kan inte själv minnas att hälsosammare produkter någonsin skulle ha varit billigare än de mera hälsovådliga.Den möjligheten fanns ju inte härförleden då "tutkittu ja turvallinen" marknadsfördes med t.om.platämbaren som "kyytipoika".Tolkar som så att måste ha varit det mest hälsovådliga i mänsklighetens historia då var gratis och är inte ensam om den tolkningen!

      Radera
  6. Några saker att tänka på:

    1. Krigshetsaren är framför allt Putin. Det är lätt för honom att skapa fred: att dra tillbaka sina trupper och sluta bomba Ukraina.
    2. Putin stöder Trump-Vance.
    3. De s k ”krigshetsarna” i väst har insett att det inte blir fred på sikt även om att det blir fred mellan Ryssland och Ukraina. Det finns uttalat starka ambitioner att utvidga imperiet. Närmast är Balticum och även Finland. Efter några år av ”fred” har man byggt upp nya krafter för att nå dessa mål.
    4. Om Trump kommer till makten och USA drar sig ur Nato har ett stort hinder undanröjts för Putins imperieambitioner.
    5. När vi ser på det fruktansvärda som händer i Ukraina vill väl ingen att det ska drabba oss.
    6. De flesta ukrainare väljer hellre umbäranden och fortsatt krig än att förslavas. Just nu lider de av 35° hetta utan tillgång till elekricitet mer än 6 h/dag. Terrorbombningarna drabbar civila hårt. Det är rena ondskan, som en god ukrainsk vän skrev till mig i vintras. Vill vi ha fred med en sådan ondska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola:Rekommenderar varmt en kurs,eller flera,i "orsak och verkan" men icke med något msm-medium eller statligt organ som arrangör.

      Radera
    2. Anonym 09:36. Nej låt oss lyssna på "swebbtv", samnytt och liknande tomtekanaler, de vet nog bäst om Ukraina. Jag tror de vet bäst om ryssland med, nästan så man kan tro att dessa media tom är influerade av ryssland...men det har väl aldrig hänt att ryska troll iniltrerar väst med sin propaganda.

      Radera
    3. Anonym 17.7.kl.11:50."Seto" sköter nog om propagandabildningen i väst nu med accelererad hastighet då branten hägrar;behövs inga ryssar för det.Kollade faktiskt just swebbtv.se och utdrag ur Lars Berns "Många lider av svår historieförfalskning-luras av oligarkmediernas narrativ" från igår.En klok man på många områden.Ifall du lider av någon sjukdom efter dina covid-pikkor hittar du nog orsaken på denna kanal i tidigare inslag.

      Radera
    4. Vad menar ni med "seto" ? Är ni medvetna om hur mycket draksådd som omger oss som ni själva tror er fria från??? Ulrik

      Radera
    5. Den som ärligen i Kristus blivit av Nåd frälst t o m omedveten om Kristi blods särskilda välsignelseoch fortsatt i daglig bättring och tron på förlåtelsen i Gud, ty Guds Ande den helige Är ju ock Gud och vi är och var många som inte kunde eller fick eller lyssnade till hemläraren eftersom man skulle sitta i kyrka och bönehus för att räknas bland de frälsta Men vi hade ångrat hört och trott och livet växlar ändå mellan hopp och hopplöshet beroende på hur mycket vi vill ha av "världen "köttets begärelse,ögonens begärelse och högfärd över hur eljest mammon : livets goda: och t ex ogudaktiga läkare oxå får bränna samvets och varningssmärtan från kroppar och hjärtan .. u t n

      Radera
    6. Ola. "1. Krigshetsaren är framför allt Putin. Det är lätt för honom att skapa fred: att dra tillbaka sina trupper och sluta bomba Ukraina."

      Det är förvisso sant. Men det betyder inte att det också finns andra krigshetsare på annat håll - människor som man tycker borde veta bättre. Av Putin kan man inte förvänta sig något gott i dagens läge.

      "2. Putin stöder Trump-Vance."

      Om jag kommer rätt ihåg sade han faktiskt att han inte stöder någon av kandidaterna. men jag kan tänka mig att han hellre ser Trump än Biden i Vita Huset.

      "3. De s k ”krigshetsarna” i väst har insett att det inte blir fred på sikt även om att det blir fred mellan Ryssland och Ukraina. Det finns uttalat starka ambitioner att utvidga imperiet. Närmast är Balticum och även Finland. Efter några år av ”fred” har man byggt upp nya krafter för att nå dessa mål."

      Detta kan förvisso diskuteras, och här kan man ha olika åsikter. Det finns ett reellt hot, det är sant. Och med vårt Nato-inträde försatte vi oss i en mycket svår situation som uttalad fiende till vår granne i öst. Men vad är det för värld vi bygger om vi går in med den inställningen att vi behöver föra krig mot allt och alla som kan tänkas vara ett hot? Detta är själva grunden till den masspsykos som idag har drabbat väst.

      "4. Om Trump kommer till makten och USA drar sig ur Nato har ett stort hinder undanröjts för Putins imperieambitioner."

      Om om inte vore kon till månen fore. Det är inte lätt att veta vad Trump anser. Hans vicepresidentkandidat uttalade sig dock på sånt sätt i natt att USA:s fortsatta medverkan i Nato tycks vara en fullständig självklarhet.

      "5. När vi ser på det fruktansvärda som händer i Ukraina vill väl ingen att det ska drabba oss."

      Nej, det är fullständigt självklart. Men med denna krigshets och masspsykos som sprider sig finns det en stor risk att något ännu värre drabbar oss - den väg vi just nu befinner oss på kommer med stor sannolikhet att leda till att kriget eskalerar. Och om/när det gör det kan ingen förutse följderna. Kina kan mycket väl dras med id et också så som tonläget nu har utvecklats.

      "6. De flesta ukrainare väljer hellre umbäranden och fortsatt krig än att förslavas..."

      Det är just detta som kan undvikas genom att få till stånd en snabb och så fördelaktig fred som möjligt. Alternativet till fred är en okontrollerad eskalering av kriget, så vi får hoppas att freden kommer så snabbt som möjligt och med så lite ytterligare blodspillan som möjligt. Som jag ser det kommer villkoren bara att försämras desto längre detta vansinniga krig tillåts fortsätta.

      "Vill vi ha fred med en sådan ondska?"

      Finns det något alternativ?

      Radera
    7. Några reflektioner, Kristian. Rysslands krig i Ukraina är i mina ögon bara det nyaste exemplet på rysk imperialism vars konturer kan urskiljas i historien sedan 1600-talet. I historiens ljus är det tyvärr så, att om man låter dem ta Ukrainas östra delar och Krimhalvön, stannar erövringsprocessen inte där.

      Den gamla maximen, myntat av Carl von Clausewitz 1832, lyder: "Kriget är fortsättning av politiken med andra medel", dvs när mjukare metoder inte fungerar, tvingar man den andra parten till underkastelse med våld. Putin följer denna princip. Sedan förstår de riktiga statsmännen också, att någonting bestående inte kan byggas bara med våldsamma medel.

      Vi kan naturligtvis agera i stil med Neville Chamberlain 1938. Då ville man skapa bestående fred och undvika ett nytt världskrig genom att offra Tshekkoslovakien som delades mellan flera glupska grannar. Framför allt trodde man på Hitlers ord, att han inte ville ha krig utan korrigera olika orättvisor. Numera vet vi, tack vare den intensiva historieforskningen, att Hitler faktiskt strävade till krig alla försonliga ord till trots....

      Det är naturligtvis inte bara av medmänsklighet som USA, Storbritannien och många andra länder rustar Ukraina med vapen. Vi kan naturligtvis "offra" Ukraina och hoppas, att vi får fred för ett årtionde medan ryssarna smälter sitt byte. Ukraina får stanna kvar i Rysslands intressesfär som en semisjälvständig stat som dessutom får avträda stora områden till sin "storebror". Men då skippar vi också den internationella juridiken, världsordningen med mera. Låt oss inte glömma bort, att Putin redan före sitt anfallskrig försökte komma överens med USA om Ukraina. Samtidigt ville han ha garantier om att Finland och Sverige inte skulle emottas som medlemmar i NATO samt att NATOs militära närvaro i Baltikum skulle skäras ned. Är det en sådan framtid som också vi önskar få tillbaka: en ny era av finlandisering, kryperi och nya VSB-pakter samt förmånliga turistresor till Jalta och Sotshi?

      Må Gud förbarma sig över Ukraina och låta en rättvis fred segra. Och må Han också trösta de hundratusentals lidande människor som lider.

      Radera
    8. Kristian: Förvisso, förvisso, förvisso. Vart ska kriget eskalera? Putin har med stor ansträngning klarat av att erövra en större stad, lite slätter o byar i Ukraina. Vart ska de eskalera, med vilket manskap, vilket artilleri, vilka fartyg och flygplan. För nån dag sedan dök det igen upp ett filmklipp där ryssarna transporterar T-55:or mot Ukraina. Deras soldater försöker erövra mark med motorcyklar. Ska de erövra hela Europa med motorcyklar? Skulle väst ha agerat resolut från början skulle kriget varit slut efter 1 år. Tron på diverse röda linjer kommer dömas mycket hårt av framtida historiker. Ett fullskaligt stöd från början skulle även ha ingivit hopp åt ukrainarna.

      Radera
    9. Anonym kl.15:24:Vad är det som hindrar väst från att agera resolut och avsluta kriget efter 2,5år?Ter sig mycket underligt speciellt efter din uppräkning av de brister som du ser i manskap och materiel på den ryska sidan.Du borde tipsa någon krigsexpert i väst förslagsvis joakim paassikiivvi att kritiskt granska ditt påstående om användande av motorcyklar i krigföringen.Vem vet kanske det är nyckeln till de stora ryska framgångarna i kriget?

      Radera
    10. Anonym 16:51. Hindret från början verkar ha varit "röda linjer". Det största hindret har varit avsaknad av luftherravälde. Det gör bla att ryssarna kan lobba in glidbomber på upp till ett par ton vilket smular sönder ställningarna. Och pengar har de ännu då blockaderna funkat sådär och många länder handlar med ryssen. Finns löner till militären. Ryssland har inte haft stora framgångar i kriget utan "Kiev på tre dagar" har inte ens blivit Donbass på tre år. Svartahavsflottan är delvis förstörd och delvis obrukbar. Hundratusentals döda och sårade. Men ryssarna har inte brist på manskap så de kan nagla sig fast i skydd av artilleri och flygvapnet.

      Radera
    11. Anonym kl.01:52:I alla fall har de haft så stora framgångar att de i praktiken avväpnat hela nato med sitt utnötningsförfarande så väst som koncentrerat sig på "Bubblor" i olika former får inte ens fram konventionella vapen alls i den takt som skulle behövas.Dessutom har hönshjärnorna i väst nu konkret fått se att ryssland inte är samma sak som jugoslavien,libyen etc. dvs.bananstater militärt sett.Nog bäst att väst fortsätter med sin taktik att "sända signaler till kreml" och hålla det på den nivå som de behärskar dvs.tal-och bubbelnivån.Att nato är en papperstiger på konventionell krigföring får inte komma fram för vad återstår sen för verktyg att försvara usd-hegemonin med?

      Radera
    12. Anonym 12:08. Situationen är helt annorlunda än den var 1938. Det är inte bara det att Ryssland har kärnvapen. Väst, som utmålar sig själva som de goda i denna situation kämpar för "Europeiska värderingar" som man samtidigt monterar ner på bl.a. hbtq-ideologins altare. Detta så till den grad att det i vissa situationer framstår som om denna hbtq-ideologi skulle vara den främsta (och enda) "Europeiska värdering" som återstår.

      "Vi kan naturligtvis "offra" Ukraina och hoppas, att vi får fred för ett årtionde medan ryssarna smälter sitt byte. Ukraina får stanna kvar i Rysslands intressesfär som en semisjälvständig stat som dessutom får avträda stora områden till sin "storebror"."

      Som sagt, detta resonemang andras enorm och brutal cynism. Vi är beredda att offra enorma mängder ukrainskt blod för att värna oss mot en tänkt/möjlig framtida situation där Ryssland går in för att attackera nästa land på listan. Jag är givetvis medveten om historien och att Ryssland har för vana att med jämna mellanrum göra just det. Men historien upprepar sig aldrig. Åtminstone kan man inte utgå ifrån att den gör det och gardera sig mot detta genom att offra, i detta fall, enorma mängder ukrainskt blod.

      "Må Gud förbarma sig över Ukraina och låta en rättvis fred segra. Och må Han också trösta de hundratusentals lidande människor som lider."

      Detta instämmer jag dock helhjärtat i, om än vi (som inte kan se bakom framtidens döljande slöja) är oense om vad som är bästa sättet att nå dit.

      Radera
    13. Anonym 15:24. "Vart ska de eskalera, med vilket manskap, vilket artilleri, vilka fartyg och flygplan."

      Svaret är enkelt: Enda möjligheten för Putin, om och när han känner sig tvingad att eskalera krigshandlingarna, är att ta till kärnvapen. Detta är förvisso radikalt, men jag utesluter inget när det gäller den galningen.

      Radera
    14. Anonym 01:52. "Hindret från början verkar ha varit "röda linjer"."

      Så är det ännu. Putinregimen har hela tiden gjort klart att de tar till kärnvapen om och när "Rysslands existens är hotad". Vad som konstituerar detta är förstås svårt att säga, men denna röda linje finns kvar så länge Ryssland har kärnvapen.

      Radera
    15. Kristian: så länge Ukraina försvarar sig så är rysslands existens helt ohotad. Och de verkar inte knysstavä mycket över att tiotals raffinanderier mm satts i brand. Så det är bara för Ukraina att försvara på, ryssen lägger av först då de får ett för hårt motstånd.

      Sen vetkar dina "hbtq" griller dyka upp i tid o otid. Vad har det med nåt att göra i detta sammanhang? ryssen använder sånt i sin propaganda, o du upprepar det som nån slags nyttig idiot. Verkar som att såna kukkun som du nästan vill att ryssen skulle vältra sig över väst för att få rensa bort hbtq och jämlikhet mm. Skit samma att det skulle bli diktatur, kvinnor förpassas till mellan spisen o näven och en korrumperad elit tar över. Nej nej det tycker jag inte skriver du säkert...men du ger verkligen såna vibbar, likt många andra evangelikala...bara vi får det lite mer ""bibliskt"" så offrar vi väl lite....jag har ju det bra...

      Radera
    16. Anonym 14:50. "så länge Ukraina försvarar sig så är rysslands existens helt ohotad"

      Tyvärr är det varken du eller jag som får göra den bedömningen. Skulle det vara det skulle vi nog plocka bort de röda linjerna, men nu är det andra (får vi tyvärr anta, mycket mer irrationella, figurer som gör den bedömningen.)

      "Sen vetkar dina "hbtq" griller dyka upp i tid o otid. Vad har det med nåt att göra i detta sammanhang?"

      Om du skulle ha läst vad jag skrev ovan skulle du inte behöva fråga. Dina spekulationer om vad jag anser lämnar jag sedan åt sitt eget värde.

      Radera
  7. Putin kommer att vinna kriget i Ukraina frågan är bara hur många andra länder han kommer att invadera , förren Gud drar ner honom till Israel ocg vi får se Hezekiels krig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det.Vad gäller invasion av andra länder så har vi ju inbjudit till detta med nato-inträdet utan vilket uteslutet att skulle behöva finland till något.Tvärtom försöker han ju värja sig mot västs demoraliserande "demokratiseringsprocess".Ryska styrkor kan säkert uppenbara sig i israel inkl.närområde tillsammans med sina kumpaner kina,nordkorea och andra kanske vid det laget även turkiet för att lägga terrorstaten nr 1 israel (israel-ledda usa är nr 2)mot väggen.

      Radera
    2. Ska vi ligg i finland to o divvideera på bröuskanpoikas viisi. Vi som haver så mytji nååde

      Radera
  8. Ett nytt nyord. Demonikrati

    SvaraRadera
  9. Jag läste faktiskt den där i kyrkpressen just. Har de trott att synden kunde göras lovlig utan att tänka på vad de själva inte visste om skälva...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och denna vecka sövande andakter av fallne homosexpromotorn Erik som följde sin äldre bror i spåren fd broder i bibeltro och rätt äktenskapstro med undantag för tvånget att godkänna vilka frånskilda som helst till kyrklig vigsel. Ulrik

      Radera
  10. Kan det vara samma häst som Allah använde när han red i väg till himmelen? nåjaa samma rappakalja sagor i alla fall...

    SvaraRadera
  11. Upp å hoppa alla smygbögar, nu är det Pride i Jeppis igen. Dags för alla LGBTQ i detta forum att komma ur skåpet, gäller även Kristian och Ulrik att göra som Patrik Tiainen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket datum ?

      Radera
    2. Anonym, det är synd om dig.

      Radera
    3. Anonym 14:46. Så är det verkligen. För övrigt noterar jag att Jeppis Pride denna gång inte var någon publikframgång. Över 900 i marschen och totalt 1300 personer på plats (enligt arrangörerna, enligt ÖT var det drygt 1000). Det betyder nog att detta bara tycks engagera de närmast sörjande, trots all den gratisreklam spektaklet fått...

      Radera