lördag 14 september 2024

Två berättelser

I efterdyningarna av debatten mellan de två huvudkandidaterna i presidentvalet i USA har det blivit fullständigt tydligt att det förekommer två helt olika berättelser, eller narrativ om vi vill använda det ordet, för vad som pågår i USA och i världen i stort. Det har redan länge varit nära på allmänt känt att mainstreammedia inte är villig att beskriva sådant som talar mot det narrativ som gäller bland den progressiva delen av befolkningen. Som t.ex. negativa sidor av invandringen. I Sverige, till exempel, dröjde det länge innan morden och bombningarna tilläts nå över nyhetströskeln, men till sist gick det ändå inte längre att tiga och numera rapporteras det regelbundet om detta också i mainstreammedia.

I USA är man idag, som ett resultat av de miljontals illegala immigranter som speciellt den nuvarande Biden-administrationen har släppt in i landet, i samma situation som man var i i Sverige för en tid sedan. De negativa följderna måste sopas under mattan. Åtminstone fram till presidentvalet.

Det är därför det är så viktigt att stämpla Trumps uttalanden i valdebatten om immigranter som äter husdjur i Springfield, Ohio, som lögner. Det får helt enkelt inte vara på det sättet eftersom det, om det skulle vara sant, skulle allvarligt skada Harris kandidatur. Det är därför det just nu förekommer helt en lång rad lögnaktiga (och huvudlösa) påståenden i media om "Trumps lögner" i denna fråga. Alla som inte har otur när de tänker vet förstås att det inte går att säga med 100% säkerhet att ett fenomen inte har förekommit och att det är lögn att påstå att det har förekommit. Det som dessutom allvarligt skadar vänsterns sak här är att det faktiskt finns bevis för att haitier i Springfield har fångat och dödat vildgåsar i stadens parker. 

Vad gäller påståendet om husdjur finns det (ännu) inga hårda bevis för det som Trump påstod i debatten. Men det är närmast roande att se hur media gör allt för att stämpla det som lögner. Det senaste exemplet på detta är de bombhot som har stängt skolorna i Springfield de senaste två dagarna och som media gör allt för att kunna skjuta över skulden för på "Trimps lögner". Det är betecknade att myndigheterna i Springfield på presskonferensen där de informerade om bombhoten helt vägrade besvara några frågor angående vem som kunde tänkas ligga bakom dessa bombhot, ja de vägrade de facto att besvara alla frågor.    

Det vi vet är att Springfield under de senaste åren har fått ta emot 20 000 invandrare från Haiti och att stadens innevånarantal har ökat med en fjärdedel. Vittnesbörd om trakasserier och om stora problem i trafiken när dessa nykomlingar inte klarar av att följa trafikreglerna tystas ner i mainstreammedia. 

Marianne Williamson, som två gånger ställt upp i demokraternas val av presidentkandidat, skriver träffande på X (i en numera raderad tweet) att: "Continuing to dump on Trump because of the "eating cat" issue will create blowback on Nov. 5. [Alltså i presidentvalet.] Haitian voodoo is in fact real, and to dismiss the story out-of-hand rather than to listen to the citizens of Springfield, Ohio, confirms in the minds of the many voters the stereotype of Democrats as smug elite jerks who thinks they are too smart to listen to anyone outside their own silo."  

Williamson talar om voodoo (där katter och hundar offras) och om att man inte bör avfärda vittnesbörden om att katter och hundar har försvunnit i Springfield rakt av. I stället borde man lyssna på innevånarna och höra vad de har att säga. (Något som The Federalist - i motsats till mainstreammedia - har gjort.) Williamson menar att detta avfärdande kommer att synas i valet och att demokraterna får betala för att de beter sig som en högfärdig elit som anser sig vara för smarta för att lyssna på någon utanför deras egen lilla krets. 

Mainstreammedia, som igen liksom i valet för fyra år sedan, driver demokraternas kampanj gör allt för att se till att deras bild av verkligheten är den som ska inpräntas i väljarna. När någon, i detta fall Trump, presenterar den andra bilden (som i detta fall tyvärr tycks vara den sanna bilden) måste detta anfallas med allt de har i sin arsenal. Tyvärr har Trump, med sina ofta återkommande lögner, gjort det mycket lättare för dem att lyckas med detta.  

---

Vad kan vi lära oss av detta? Som jag ser det är den viktigaste lärdomen vi kan dra att vi inte ska tro på allt som vi läser i tidningarna och hör i TV och radio. Ibland, men förstås inte alltid, finns det en agenda bakom nyhetsrapporteringen. Den bild som förmedlas är inte alltid den korrekta. Ibland finns det en annan bild som förtigs och som, trots det, är mer överensstämmande med verkligheten.

35 kommentarer:

  1. Just trust your good analysis by "Kristiannymanmanmedia". Hundar och katter springer bort, blir påkörda, skjuts och plågas på många andra sätt varje dag i USA...nu, just nuu, började vi plötsligt bry oss om hundar och katter...nuu, just nu var läget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minst lika pålitliga analyser som i MSM.

      Radera
    2. Anonym 10:50. Det är faktiskt media som har gjort detta med hundar och katter till en huvudfråga. Det Trump lyfte fram var immigrantkrisen, och han lade till detta med hundar och katter som en extra poäng (som han, med facit på hand, gärna kunde ha lämnat bort.) Men poängen är den att man inte kan plocka in 20 000 immigranter i ett samhälle med knappa 60 000 människor och tro att integrationen kommer att lösa sig av sig själv. Nej, när man gör så blir det problem, och det var vad detta handlar om - och borde handla om.

      Radera
  2. Katt, eller gås-historien har granskats av väldigt många, ursprunget är lite som trasiga telefonen, nån har hört av nån, kommer kanske ihåg, började från en katt som var borttappad men hittades i ett träd (levande) när ett hus där haitier bor. Kristian läser bara Federalist-rubriker, eftersom han inte verkar ha hittat en enda annan nyhetskanal som skulle vara tillräckligt höger, och då Federalist inte fyller måttet för extremt höger, skarvar Kristian i. Jag har upprepade gånger bett om en lista på icke-vänstermedia som duger åt Kristian, men hittills utan framgång.

    Varför finns det haitier i Springfield? Springfields invånarantal var ständigt på väg neråt, från 80 000 till 58 000. Haiti igen lider av enorm brottslighet, tusentals blir kidnappade, rånade, våldtagna, dödade, och vissa har fått möjligheten att få 18 månaders arbetstillstånd i USA. Låter rätt kristligt, om man frågar mig. Lokala tidningen har skrivit att det gett Springfield en boost.

    “We want more jobs in our community, and in order to fill those jobs, some jobs need to be people who are not originally from here,” Jaime McGregor, who owns the manufacturing factory McGregor Metals in Springfield, told PBS.

    McGregor told the outlet that about 10% of his workforce, about 30 employees, is Haitian.

    “I wish I had 30 more,” he said. “Our Haitian associates come to work every day. They don’t have a drug problem. They’ll stay at their machine. They’ll achieve their numbers. They are here to work. And so in general, that’s a stark difference from what we’re used to in our community.”

    Kristian anser förstås att allt som inte står skrivet i Federalist är lögn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym och faktalobby bekräftar det Kristian skriver. Liksom det om bubblan som Williamson skrev. De två berättelserna möts aldrig.

      Radera
    2. Anonym 11:42 Helt rätt, två berättelser ska inte heller mötas inte om den ena berättelsen tar rygg på en lögnare och på lögnaktiga antydningar. Man ska inte ta en mittenposition där en part ljuger mer och mer och glider iväg, till sist står man själv till knäna i skiten.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Du skrev tidigare att du sett debatten. Om du skulle ha gjort det - eller inte sovit igenom den - skulle du veta att detta med hundar och katter är en liten bisak i sammanhanget. Som jag skrev ovan: Detta handlar om demokraternas misslyckade invandrings- och integrationspolitik. Men media försöker givetvis lyfta fram en bisats och göra det till huvudsaken för att gömma undan det som diskussionen borde handla om och för att idiotstämpla den ena kandidaten. (Vilket han, det måste medges, tyvärr ofta ger dem möjlighet till.)

      Radera
    4. Anonym 12:41. Detta handlar ytterst om helt olika politik - inte om vem av kandidaterna som ljuger mest. För faktum är att de båda bjöd på många lögner i denna debatt.

      Radera
    5. Trump hade ingenting att komma med i frågan om debatten, förutom att förlöjliga sig med hund- och katthistorien. Nyhetsbevakare har intervjuat många från Springfield, Federalist påstår sig ha hittat en missnöjd typ. Vissa läser brett på riktigt, andra bläddrar rubriker på Federalist.

      Istället för att du börjar prata om debatten, vågar du inte ta risken att du blir ställd frågor som avslöjar att du inte sett den, så börjar du istället prata om mig.

      Vad är det Kristian som hindrar dig att ta reda på saker på riktigt?

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Sluta ljuga om vad jag läser och inte läser. Det du påstår om att "ta reda på saker på riktigt" innebär tydligen att läsa vänstermedias propaganda. Men nej, det är inte att "ta reda på saker på riktigt".

      Radera
    7. Vänstermedia läser du tydligen då inte, förutom då det finns artiklar som lämpar sig för din agenda, DÅ slukar du vänstermedia. Högermedia, ja, den finns igen inte, eller hur? Inte en enda annan källa har du kunnat nämna, förutom Federalist. De skriver dock inget om Europa, så hur får du din dos? Eller är det orsaken till att du inte läser?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Hur många gånger ska jag behöva berätta för dig vad jag läser? Jag har många gånger gett dig listan på vänstermedia jag läser varje dag. Men det går, som vanligt, inte alls in eftersom du inte vill att det ska göra det.

      Radera
  3. Grejen är ju den att man borde läsa mera "mitten" medier i stället för att enbart tillförlita sig på endera extremvänster eller extremhöger. Alla dessa har ju en agenda bakom sig. Med en rafflande rubrik kan man sakta men säkert få folk att tro på en lögn, som de i början tycker är för galen för att vara sann. Om t.ex. Finland skulle vara lika extremt tudelat, så kunde det se ut såhär. Högermedian: De gröna med Haavisto i spetsen vill förstöra österbotten. Om de kommer till makten kommer de att tvinga alla hushåll att flagga med Pride flaggan, (lögn), de kommer att avveckla kyrkan helt och hållet ( lögn ), de kommer att tvångsinlösa minkar och rävar av farmarna och i stället ge dem som mat och invandrare, speciellt Haitier, som är kända för att äta husdjur ( lögn ) och tillsist förbjuder de jordbruk helt och hållet pga av att dessa är de största bovarna i föroreningen av havet ( detta med föroreningen är sant ). Vänstermedian: Bönderna släpper med flit ut minkar i naturen så att denna insvasiva art skall rucka på vårt ekosystem ( lögn ), de frikyrkliga bönehusen fungerar som skolningscenter och fängelse där syndare tvångsomvänds och våldtäcktsoffer hålls inlåsta i källaren för att förhindra det att göra abort ( lögn ), oliktänkare stenas till döds ( lögn ), invandrarna misshandlas av lokala mobbar som försöker skrämma iväg dem från hembyarna ( lögn ).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:42. Problemet idag är att mediefältet är så oerhört polariserat. Det saknas helt "mittenmedia". Därför måste man, som jag gör, läsa både och och försöka navigera sig i det minfält av propaganda som du, aningen karikerat, målar upp.

      Radera
    2. Så när delar av det vi kan kalla högermedia drog söderut så var det nödvändigt att följa med?

      Radera
    3. Kristian, du säger att du läser, men det är lite svårt att tro eftersom du har inga andra källor som du hänvisar till än Federalist. Det igen är så långt från mitten man kan komma, och ingen nyhetsförmedlare heller.

      Radera
    4. Anonym 09:10. Det är inte alls på det viset. Hela samhället har dragit kraftigt vänsterut de senaste åren, och det som var höger då (och fortfarande är det) stämplas nu som extremhöger.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Igen har du inte alls läst vad jag har skrivit. Läs först och kommentera sedan så behöver du inte göra bort dig.

      Radera
  4. Herr X är pälsdjurfarmare för att kunna idka tidelag, det här har person Y hört av en person Z som har sett detta själv. Ni kan själv kolla upp det här, ‘do your own research’, googla och se om Herr X verkligen är pälsdjursfarmare. Det finns inte (ännu) några hårda bevis för påståendet, men det kommer närmast vara roat att se hur Herr X kommer göra allt för att stämpla detta som lögner.

    Du fattar förhoppningsvis poängen ovan!

    Media skall förhålla sig opartisk till det de rapporterar (det är förstås omöjligt att vara helt opartisk, men det är en annan fråga). Journalister granskar källors trovärdighet, kollar upp om något de fått nys om verkligen stammer. Detta har också gjorts gällande de av Trump vidareförmedlade påståendena om ‘haitians eating cats and dogs’, och ingen substans har ännu återfunnits i dessa anklagelser. Om du har verifierbara källor till dem får du gärna dela dem med oss.

    Så det finns en orsak till att mycket av den galenskap du läser om på sidor som The Federalist inte återfinns bland mer trovärdiga nyhetssidor – för de har ett trovärdighetsrenommé att leva upp till. Det behöver inte betyda att de döljer något, mer sannolikt är att det finns för dåligt med trovärdiga källor för att skriva om det (för att det är påhittade konspirationsteorier, ofta för att flytta fokus i mediarapporteringen från negativa nyheter, t.ex. om Trump och de fortsatta fadäser och klavertramp han producerar på löpande band).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:41. "Detta har också gjorts gällande de av Trump vidareförmedlade påståendena om ‘haitians eating cats and dogs’, och ingen substans har ännu återfunnits i dessa anklagelser."

      Problemet är att detta inte stämmer. Samt att media lyfter fram denna bisak för att flytta fokus från det som debatten egentligen handlade om, alltså demokraternas misslyckade invandrings- och integrationspolitik.

      "Så det finns en orsak till att mycket av den galenskap du läser om på sidor som The Federalist inte återfinns bland mer trovärdiga nyhetssidor – för de har ett trovärdighetsrenommé att leva upp till. "

      Så skulle det fungera om media skulle arbeta enligt de principer media borde arbeta efter. Men nu är det faktiskt så i USA att vänstermedia är en part i målet, varför det tyvärr inte alls går att lita på denna. Att uttrycka sig som du gör är helt enkelt bara för blåögt.

      Radera
    2. https://www.newsguardrealitycheck.com/p/origins-haitians-eating-pets-claim

      Radera
  5. Om Trump påstår att invandrarna i Springfield äter invånarnas husdjur till middag, utgår jag ifrån att det är sant. Trump är knappast en person som skulle sprida felaktiga uppgifter under en debatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:33. Din poäng noteras. Men som sagt handlar detta om demokraternas misslyckade invandrings- och integrationspolitik. Det är bara för tacksamt för media att kunna fokusera på detta med husdjuren. Men det gör inte att det verkliga problemet försvinner - oberoende av hur stort (eller litet) detta marginalfenomen med husdjuren är.

      Radera
    2. https://www.newsguardrealitycheck.com/p/origins-haitians-eating-pets-claim

      Radera
    3. "Din poäng noteras. Men som sagt handlar detta om demokraternas misslyckade invandrings- och integrationspolitik."

      Att den är misslyckad är väl ändå en underdrift? Invandrarna strömmar ju in och sätter i sig folks hundar, katter och marsvin till frukost. Det har ju urartat fullständigt.

      Radera
    4. Hundar och katter kan ju vem som helst äta, sånt serveras ju till och med turister i fjärran Östern. Men inte marsvin, de smakar grymt, således inte grymt bra.

      Radera
  6. Dagens nyheters artikel om haitier, lögnerna och populismen
    https://www.dn.se/varlden/hon-startade-ryktet-om-haitier-angrar-mig/

    //...Stadens haitier är oroliga över sin egen säkerhet, rapporterar Reuters. En man berättar att han mottagit hotfulla telefonsamtal och säger att hans vän funderar på att flytta.
    Lokala myndigheter har dementerat uppgifterna och sagt att de skadar staden.
    – Vi behöver hjälp, inte hat, säger borgmästaren Rob Rue till NBC News.
    President Joe Biden gick under fredagen ut och krävde att ryktesspridningen upphör.
    Samtidigt fortsatte Donald Trump att gå till angrepp mot staden på nytt, rapporterar Washington Post. Han avfärdade rädslan bland haitier och påstod att de förstör staden. Om han vinner presidentvalet lovade han att genomföra en massdeportation i Springfield.
    – Vi ska få ut dessa människor, sade han.
    På lördagen sade Trump att han kanske kommer att besöka staden framöver.//

    Vad Trump gör är djävulskt, ett ursinnigt bottenlöst hat där han med våld ska driva nån virrig poäng som i stället skadar människor på riktigt. Vi tänker oss för skojs skull att en haitier faktiskt dödat ett husdjur och då kan vi jämföra detta med de miljoner (antalet varierar betoende på årtal och källa) husdjur som misshandlas och dödas varje år i USA (avser inte de ca 100 miljoner försöksdjur som går åt årligen). Men trumpen, han har hört om nån som hört om nån som tror att en haitier dödat ett djur...och detta är värt att vrida en story om i debatten. Detta är sanslöst. Här pratar vi om att sätta saker i relation och proportion, den kufen är en virrig och farlig idiot. Och här har vi en bloggare som väljer att relativisera och "båda sida" det hela. Som kristen ska du i stället tänka på Haitis misär, våldet och fattigdomen där och de goda krafter i USA som hjälper. Men nej, de va ju den än där katten då...de va en fin katt, kanske den finaste katten i USA...och det var kanske en haitier som dödade den...eller kunde kanske ha dödat den om hen hade velat göra det. Det skulle ju ha varit en riktig tragedi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:09. Jag håller med om att Trump kunde ha helt lämnat bort detta med husdjuren. Det tar fokus från det problem han lyfte upp och där husdjursgrejen var en extra "krydda".

      Radera
    2. Låt säga att han lämnat bort det om husdjuren, då skulle han ha kastat in nån annan "exrtra krydda". Hitler hade ju ocksp många kryddor då han demoniserade judarna. Du är som till synes inte det minsta bekymrad om rasism, främlingsfientlighet och demonisering av svagare människogrupper. Bara de inte blir kryddade så...blir så dålig stämning med krydda. Men hatet finns ju kvar även om kryddan lämnas bort.

      Radera
    3. -->Anonym 16 september 2024 kl. 08:46, https://butik.logik.se/products/rasist-javisst

      Radera
    4. Anonym 08:46. Visst är jag bekymrad över rasismen. En av de största orsakerna till rasism är misslyckad integrering. Och att ta in 20 000 invandrare i ett samhälle med knappa 60 000 innevånare bäddar för just misslyckad integrering.

      Radera
  7. Republikaner i Springfield har bett Trump och Vance att sluta sprida lögner.

    Republikanska senatorn Dewine
    https://www.cnbc.com/2024/09/15/republican-ohio-gov-mike-dewine-trump-vance-false-immigrant-pets-conspiracy.html

    https://www.cleveland.com/news/2024/09/springfield-city-officials-refute-viral-migrant-claims-amplified-by-jd-vance-and-other-top-republicans.html

    https://edition.cnn.com/2024/09/12/politics/springfield-ohio-migrants-jd-vance/index.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Inget tycks bita på dig. Men fortsätt du för allt i världen att skriva om husdjuren som om du inte har sett debatten och vet vad denna fråga egentligen handlade om.

      Radera
  8. Så vet vi väl det som
    väl många misstänkt?

    Debatten var verkligen riggad:
    Harris hade fått frågorna på förhand och man hade kommit överens med Harris kampanjstab att i princip endast faktagranska Trumps påståenden.
    Detta enligt s.k. visselblåsare inifrån ABC News.

    Detta enligt Samnytt i alla fall.

    Inte undra på
    att Trump ej vill debattera en gång till.

    Medias linje från 2020 fortsätter.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Intressanta uppgifter! Men vi kommer knappast att få läsa om detta i vanlig vänstermedia. Varken som sådant eller för att de bemöter det som fakenews...

      Radera