lördag 21 september 2024

Kyrkhelg!

 Igår inleddes årets Kyrkhelg Nord i en närmast fullsatt kyrka i Karleby. God undervisning, god gemenskap och allsång med mäktigt tryck. Denna gång var också media på plats och ÖT har idag en lång och utförlig, och framför allt väldigt neutralt skriven, artikel om det första mötet. Det ska de ha en eloge för! 

Idag fortsätter Kyrkhelgen med mera undervisning i form av möten, seminarier och bibelstudium. Om du finns i närheten av Karleby och inte har något program för dagen så tycker jag att du ska överväga att komma med! Ja, även om du har program (som går att flytta) lönar det sig att komma.

16 kommentarer:

  1. "Hittade inget som förenar Bibeln med mina känslor". Det känns som en märklig och ja, jag vet inte vad, men kanske högtravande förväntning på bibeln. Bibeln är ingen enhetlig manual för livet eller känslor. Jag förstår ju att han med känslor menar djupa känslor, sitt innersta väsen. Men vi hittar svårligen nåt som förenar detaljerna och nyanserna i vars och ens känslor (innersta väsen) med klara råd från bibeln. Att komma till bibeln med såna föväntningarna gör en garanterat besviken, ja om man inte är frisk, hetero och man. Bibeln är ju heller ingen bok i naturvetenskap eller biologi. Den säger inget om proteiner eller E-vitaminer eller synapser. Men det går absolut att bredda läsförståelsen av bibeln så att även Rays känslor (homosexuella innersta väsen) ryms där. Bibeln kan hjälpa oss att ställa bättre frågor så att vi kan komma fram till svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall nu långdansen börja igen frågar skrivaren ulrik.

      Radera
    2. Moahaha... Bra där Ulrik!

      Radera
    3. Anonym 15:45. "Men det går absolut att bredda läsförståelsen av bibeln så att även Rays känslor (homosexuella innersta väsen) ryms där. "

      Bara om man gör våld på det som verkligen står i Bibeln. Det vet alla som har brytt sig om att läsa.

      "Bibeln är ingen enhetlig manual för livet eller känslor. "

      Bibeln är Guds eget ord som ger oss en karta för livet. Jag förstår att Bibelns relevans och auktoritet inte är någon självklarhet för dig, men nu diskuterar vi uttryckligen denna fråga ur kyrkligt perspektiv. Då gäller KO §1, och således är frågan om Bibelns auktoritet och relevans en icke-fråga.

      Radera
    4. Någon ickefråga är det inte utan något som debatterats i alla tider. Tex vilken auktoritet/rätt ger bibeln mig att äga en annan människa, osv. Så på samma sätt kan diskussionen både breddas och fördjupas vad gäller bibelns eventuella innehåll om homosexualitet (länk). Detta gäller såklart alla andra områden mm jag nämnde ovan, men av nån anledning är det bara vissa sexuella frågor det fastnar på

      Nog vet jag sen tidigare att du är obstinat och obrydd i attomvärdera nåt du är investerad i men jag hoppas det kan vara till glädje och kunskap för andra.

      https://www.youtube.com/watch?v=OEuDUTrIH-4

      Radera
  2. Jaha. I anonymitetens skydd är det lätt att kasta fram ensidiga och lagom kristendomsfientliga åsikter... Vi är många som gläds tillsammans med Kristian (även om jag själv inte kunde delta i Kyrkhelgen på grund av mina arbetsuppgifter).

    Att Bibeln är Guds ord som människorna har skrivit (och samlat/redigerat) ger oss både ett tolkningsutrymme och en förpliktelse att tillämpa. Samtidigt vet vi (vanligtvis) att texten alltid "lever" i sitt sammanhang när den tillämpas i nya tider. Det här betyder naturligtvis inte, att vilka tolkningar som helst är möjliga. Bibelns syfte är ju inte att vara en allomfattande uppslagsbok om allt möjligt. Däremot koncentrerar dess texter till vår vardag. Oavsett om vi tillverkar morgongröten i mikrovågsugnen eller kokar den på en eldstod med tre stenar.

    Att såväl Gamla och Nya testamentet känner till slaveriet och godkänner det beror på flera historiska och ekonomiska faktorer. Samtidigt varierade slavarnas levnadsförhållanden stort. Nu hittar vi inte en enda befallning i Nya testamentet som påbjuder oss att ha slavar, dvs att äga andra människor. Tvärtom hittar vi i brevet till Filemon flera formuleringar som emotsäger slaveriet fast öppen kritik av den institutionen inte var möjlig i senantiken. Däremot har vi tydlig reglering av sexlivet i Nya testamentet. Nya testamentet är alldeles tillräckligt tydlig i frågan om samkönat sex helt oavsett alla de framsteg som det mänskliga vetandet har gjort, särskilt efter 1600-talet.

    Det skulle fötresten vara på sin plats att ibland diskutera annat som Nya testamentet ofta varnar för: girighet, habegäret och baktalet till exempel.

    Marko Sjöblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står nog klart i en av epistlarna att människosäljare inte skall ärva Guds Rike ( med mindre att de ångrat slutat med sin hantering och tagit emot evangelium säger en som tror på syndernas förlåtelse) sådana herrar och varför inte drottningar har säkert funnits som slutat för egen del med människohandel och tagit evangelium och följden av att meddela omvärlden att man inte får sälja och köpa människor...ulrik

      Radera
    2. Ulrik, ok, men människoköpare då, det är väl lugnt? ;-)

      Radera
    3. Om du nödvändigt skall leka med vad som är lugnt i din lilla humorvärld så säger normalt förnuft på basen av samma text att man inte heller skall köpa människor. Det är väl självklart. Men om man " köper någon fri" så är det för att låta dem gå i frihet eller hur. Ty människohandlare och gisslantagare brukar låta pengar tala...ulrik

      Radera
    4. Marko, man kan diskutera tydlighet eller inte (se videon). Men även om det skulle vara tydligt efter lite mer moderna krav, tex som i Paulus andra brev till Feelistéerna: "1. Det finns människor som har en romantisk och erotisk dragning till samma kön, dvs de vill ha sex (förklaring till sex hittar ni i mitt första brev, jag skickar ett nytt om ni bränt det) med någon av sitt eget kön. 2. Detta är så vitt jag och andra kunnat finna medfött och naturligt. 3. Dessa personer är i övrigt som alla andra och deras sexualitet är inte ett hot mot någon, de är ju era bröder och systrar. 4. Men ack o ve bröder (och systrar, om ni inte är fast vid spisen), trots detta ska ni med alla medel göra det svårt för dessa människor så deras samliv blir shameat och besvärligt."

      De verser som läses som handlandes om homosexualitet är oerhört mycket mer diffusa och svårtydda i sitt språk och sin historiska kontext än min mockup här. Skulle det handla om nåt annat än homosex så skulle ni rycka på axlarna och säga att "ja det där är lite svårtytt och vi vet bättre idag, lite kan man jobba på söndag, hugga ved är ju kul o kul är inte lika med jobb". Men nej sidu, handlar det om homosex så spelar det ingen roll, tolkningen är sooolklaar o spelar ingen roll att vi vet bättre om sexualitetens olika inriktningar idag.

      Radera
    5. Anonym 23 september 2024 kl. 22:03, Har du läst katekesen och tio Guds bud ? Du är nog så långt från att underordna sig Guds ord som man kan komma !

      Radera
    6. 22:13 underordnar du dig själv Guds ord eller underordnar du andra under din tolkning av Guds ord?

      Radera
    7. Anonym 24 september 2024 kl. 01:01, om du vill veta "var jag står" kan du läsa senaste nummer av "Bibel och bekännelse", https://sanktjohannes.info/wp-content/uploads/2024/09/BoB_fi_3-2024_web.pdf

      Radera
  3. Jag håller med att vi behöver vara försiktiga med att utan vidare läsa in våra egna snabbtolkningar i bibeltexter. Såsom det redan tidigare har sagts kände man nog också till samkönad kärlek i Nya testamentets tid.

    Vi vet förresten, att den romerska synen på sex skilde sig markant från vår. Det fanns till exempel gott om erotiska väggmålningar i välbärgade romerska hem. Jag har nog svårt att tänka mig att Paulus och de andra kristna missionärerna inte skulle ha påpekat det olämpliga i dessa målningar om husets herre hade konverterat till kristendomen. Även om det inte uttryckligen nämns i Nya testamentet!

    Det är inte vi som har börjat denna förfärliga debatt där vi på olika fronter försöker försvara den klassiska kristna synen på sexuellt umgänge. Det handlar verkligen inte bara om samkönat sex utan också om den mycket tydliga nytestamentliga undervisningen, att sex hör till ett äktenskap mellan man och kvinna. Därmed har vi också en kritisk inställning till de mycket allmänna tankegångar i vår tid som har normaliserat det sexuella umgänget ungefär när som helst då det sker mellan två jämlika och mentalt mogna parter. Orsaken härtill är, att Nya testamentet i flera repriser varnar just för otillåtet sexuellt umgänge och med speciella motiveringar. (Att det också kan finnas stor okunnighet, moralism och skam kring sexualiteten bland kristna är en annan sak).

    Anonyma 22:13 och 01:01, tack för bra kommentarer.
    Marko Sj





    SvaraRadera
    Svar
    1. Marko 24 september 2024 kl. 12:04, "Att det också kan finnas stor okunnighet, moralism och skam kring sexualiteten bland kristna är en annan sak" , min egen "fingertoppskänsla" är att "skam kring sexualiteten" endast förekommer bland "icke troende och dem som tror sig själva förtjäna sin plats därhemma hos Gud, rätta mig om jag har fel !

      Radera
    2. Anonym. Då de troende i Guds Nåd och helgelse vandra och lever naturligt i äktenskapet finns ingen skam kring sexualiteten, nej.
      Men då många är påverkade av den inre världen och vad den snappat upp från den yttre världen av skamligt tal orena gärningar och ibland perversa lustar och ungdomen med listan som starkast ofta syndar i orenhet och otukt och tyvärr i samband med det oxå bryter äktenskap så finns det en orsak till skam och ånger som Kristi blodsande renar och upprättar genom Ordet och evangeliet. Din attityd som " from människa" och ditt tal att bland " troende" inte finns någon skam kan leda till att som i den tid jag levt; en översexualiserad tid; att de krypta in en öppenhet som blir skamlöshet och som Gud Ville undvika när Han i nya testamentet låter skriva ' att ni som heliga inte skall ( tala om sådant) låta nämna sådant bland eder..'. OM detta som tidvis fungerat i vissa församlingar skulle vara ett faktum t ex i östrrbotten idag så vore det bra, men det är tyvärr inte så. Det enda som hjälper är Guds evangelium ; Ordet om Syndernas förlåtelse för Jesu skull som kan ge rätt utslag.. förlåt om du känner dig kränkt i din goda tro. Ulrik fagerholm dagligen i ånger och tro. Ho ho

      Radera