torsdag 5 september 2024

Recept på katastrof?

 Senaste helg hölls delstatsval i Tyskland. I flera delstater gick högerpartiet AfD starkt framåt, i en delstat t.o.m. så att partiet blev största parti. Detta ses givetvis bland många bedömare som oroande, speciellt som detta parti vanligen sägs vara ett högerextremt parti, och otaliga är de nyhetsartiklar som har försökt sig på analyser över varför det har gått så här. Svenska Yle kommer, tror jag, ganska nära sanningen när deras expert Cordelia Hess säger att partiets väljare "är främst unga män i åldern 18 till 25 år, som influerats av sociala medier till traditionella föreställningar om kön och maskulinitet".

Märker du vad hon sade och/alternativt hur väljarbeteendet har utvecklats? Det är främst två saker vi bör notera här. För det första: Om ett parti som går till val på traditionella värderingar får stämpeln "extremt" har gränserna för vad som är extremt igen flyttats en bra bit vänsterut - och då är det förstås inte heller så konstigt att den grupp som kan tänka sig att rösta på ett "extremparti" växer. Inte för att deras åsikter har förändrats utan uttryckligen för att gränserna för vad som är extremt och vad som inte är det har flyttats. 

En annan sak vi behöver notera här är att alternativen för den som vill rösta på en kandidat med traditionella värderingar tycks minska i snabb takt. I många länder i väst går idag så gott som alla partier (utom de som har fått extrem-stämpeln) t.ex. i Pridetåg och viftar med regnbågsflaggor till höger och vänster. Är det då så konstigt om "extremhögern" går framåt? Igen: Inte för att väljarna på något sätt skulle ha radikaliserats eller blivit mer extrema, utan för att gränserna har flyttats (och alternativen har tagit slut). 

---

Som jag tidigare har konstaterat har vi i framför allt Västeuropa idag skapat en situation där det blir allt svårare att bilda majoritetsregeringar och att hålla en någotsånär rak politisk linje över tid. Detta för att gränsen för vad som är politiskt tolererbart/korrekt hela tiden flyttas och det av de "godkända" partierna och politikerna krävs en allt mer progressiv hållning i fråga efter fråga. Detta gör att den politiska stabiliteten på sikt hotas och en parlamentarisk majoritet blir allt svårare att få till stånd. Samt att allt större väljargrupper blir förpassade ut ur de fina rum där det finns möjligheter att påverka den förda politiken.

Detta är givetvis på sikt ett recept på katastrof. Alternativet skulle vara att dra ner på kraven på progressivitet. Men i dagens situation där allt ska vara så svart och vitt är detta, är jag tyvärr rädd, ingen framkomlig väg. 

 

17 kommentarer:

  1. Afd, alternativet för putinvänlighet och invasionsbortförklarande samt amnesi om att ens eget land och folk blivit våldtaget av det ryska imperiet. Mmmmmmnostalgiiii, längtar tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19.27. Jag tror ju nog att många av de som röstar på AfD inte gillar allt partiet står för. Men när alla andra partier är mer eller mindre konforma driver det många väljare i famnen på AfD. Eller så tänker åtminstone jag...

      Radera
  2. Afd's framgångar
    bottnar väl ändå
    i första hand i motståndet mot invandringen?

    Det är väl ändå en extrem "elit" som flyttar gränsen vänsterut i akt och mening för att vara progressiv?

    Denna " elit" ser bara ut att ha alltför stort
    inflytande.

    Frågan är ändå hur starkt stöd denna intelligentia har hos vanligt folk.

    Stort stöd hos media och journalister och eventuellt academica, ja.

    Men hos de vanliga människorna ej tongivande i media?

    Knappast stort stöd.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Ja, så är det. Vad gäller "intelligentians stöd" så är det ett faktum att media samverkar med denna och jagar bort väljarna från allt som ens luktar höger. Därför behöver kanske inte det direkta stödet vara så alldeles stort. Det räcker med att få massorna att rösta "rätt".

      Radera
  3. AfD:s valprogram fokuserar på invandring, som högerextremistparti kan de inte vara utan nazister heller, Maximilian Krah fick dra sig ur kandidaturen efter att hans uttalande kom ut i allmänheten.

    Lyssnar man på podcasten med Hess, så inser man också att Pride är bara Kristians påhitt. "Gränser flyttas vänsterut" är bara ett banalt lek med ord för att få högerextremismen låta mera salongsfähig. Det finns ju inga knivskarpa gränser mellan partier, mellan höger, center och vänster. AfD fick knapp majoritet i Sachsen, östra området, där arbetslösheten är dubbelt högre än i Tyskland i medeltal, och i dessa två delstater bor 2,5 % av Tyskland befolkning. Industrin ser AfD möjliga kommande aktioner om att göra det svårare för invandrare att livnära sig i dessa två delstater som ett kommande brist på arbetskraft och kommer att överväga flytta verksamheten till andra delstater.

    "The AfD in particular stands for an extremely neoliberal economic policy, for protectionism and isolation from Europe, for less immigration of skilled workers and less openness and diversity," he told Reuters.

    Fratzscher believes the election results will lead to an exodus of firms and skilled workers from both states."

    https://www.dw.com/en/far-right-german-party-wins-first-state-election-since-wwii/live-70102882

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Det är sant att fokus är på invandring. Men det blir klart när man läser artikeln jag länkar till att gränserna har flyttats - och flyttas i allt raskare takt - vänsterut. Som sagt: Idag kallas "traditionella värderingar" extrema. Det säger precis allt som behöver sägas.

      Radera
    2. Kristian, en gång var det extremt att anse att slaveri var fel och att kvinnor var jämlika med män.

      Radera
    3. Anonym 13:15. Har det någonsin varit extremt att anse att slaveri är fel? Det beror kanske på vem du frågar.

      Radera
    4. AfD går inte till val med traditionella värderingar, man hittar ingenting om det i deras partiprogram:
      https://www.afd.de/wp-content/uploads/2017/04/2017-04-12_afd-grundsatzprogramm-englisch_web.pdf

      Det enda de gör, är att de piskar upp rädslan för invandrare, skapar klyftor mellan bröder från olika länder. Emot bibeln om man läser Ordspråksboken, eller hur, Kristian?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Jag kommenterar vad den intervjuade sakkunniga har sagt. Om du är av annan åsikt kan du ju ta upp det med henne.

      Men vi är nog överens gällande det att piska upp rädsla. Åtminstone i de fall där det ackompanjeras av lögner.

      Radera
    6. Självklart väljer du Kristian en historikers uttalande, som du tolkar, istället för AfD:s officiella och publicerade partiprogram, eftersom det gynnar din homofoba agenda.

      Jag behöver inte ta upp det med henne, hon skriver om macho-män, du har konverterat det till Pride, och därför tar jag upp det med dig.

      Partiet, med nazistiska element, skrämmer upp befolkningen med att barn vågar inte röra sig ute på gatan. Samma ryssagerade skrämsel försökte Soldiers of Odin med också.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Hess säger: "Det är främst unga män i åldern 18 till 25 år, som influerats av sociala medier till traditionella föreställningar om kön och maskulinitet."

      Den normnedbrytning som Pride-ideologin står för är definitivt en stor del i detta. Som sagt är invandringskritiken en stor del i AfD:s program, men nu citerar jag inte det utan den expert som blev intervjuad. Är det tillåtet, eller vill du utsträcka censuren också till vad jag får läsa och kommentera?

      Radera
    8. Censuren står du för, likaså tolkningen, wife-trenden har inget med Pride att göra, hur gärna du önskar dra in hbtq som syndabock i tid och otid.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Jag nämnde inte tradwife. Du griper efter halmstrån allt mer desperat.

      Radera
    10. Nej, det gjorde du inte, men Hess gjorde det. Hess nämnde ingenting om Pride, men du gjorde det.

      Idéen med att använda sig av artiklar, intervjuer, andra källor, är att man stöder sig på samma linje. Det fungerar inte så, att man tar valfri källa och tillfogar det något helt eget. Det är inget annat än osanning.

      Radera
    11. Det gör du ju själv. Jag själv anser att ditt och kristians käbblande om att argumentera utifrån olika" Källor" är bara något onödigt som den vetenskapliga och kunskapsspäckade världen kräver för att vinna tid medan vanligt folk lever och arbetar och ibland gör de det i Torn på Herren Jesus Kristus enligt Bibeln. Och då bådas er förförståelse av sådant ni diskuterar så blir det aldrig annat än tröttsamt och löjligt långtråkigt att se er dumma envishet. Var och en till sin tro och de anonyma må komma under eget namn . Ni är ju eljest så tappaa ni svenskar och österbottningar. Eller hur frågar skrivaren ja författaren ulrik . Som i sin senaste isbnbobok hade försökt sammanfatta vad en bättringsgörare som råkat illa ut i katekesländerna fatta av Tron. Men den var ändå så myki mera att man hisnar när man ser och hör hur kriget och förödelsen tränger på överallt att jag förundrar mig varför jag ens vill skriva här

      Radera
  4. Det blir tydligen allt mer extrema frågor som man " plötsligt" ställs inför ser och hör jag säger Ulrik. Många har redan sina hörlurar på öronen om de skulle bli överraskade av buller eller medmänniskor medan de lyssnar till ord eller musik eller sång eller ledare ,och så vet man att man som väluppfostrad inte skall störa ett så upptaget folk och släkte. Jag säger som ena prästen ( manlig)i Åbo sade." Om vi inte kan älska så älskar Gud i vårt ställe."

    Ty man behöver inte uppleva speciellt mycket lögn och svek förrän kärleken denvarma kallnar: den ljumma kärleken bryr sig inte: och den kalla kärleken: Gudsords uppfordran till bättring och syndernas förlåtelse, till att Tro och Hoppas på JESUS Kristus enligt Skriftens Lag och glädjebudskap sägs vara så hårda ord. Ulrik

    SvaraRadera