fredag 31 maj 2024

30s once again?

Historien upprepar sig aldrig, men det finns ändå mönster som går igen. Som historieintresserad kan man svårligen låta bli att förbluffas av detta faktum.

Igår kväll satt jag framför TV:n och letade bland kanalerna om jag skulle lyckas få fram någon kanal som sänder Bisslett Games. Det hittade jag inte, men däremot råkade jag halka in på ett program som chockerade mig. Mitt i rutan stod två fullständigt nakna män! På bästa sändningstid, dessutom, när vem som helst kan se programmet. Det här programmet heter uppenbarligen "Naked attraction Finland" och går ut på, just det, att visa upp nakna människor inför någon som sedan tydligen ska välja ut en av dessa. Till vad vet jag inte, men jag misstänker starkt att programmet fungerar som hallick. 

Ja, jag vet. Man borde inte bli chockad av någonting i dessa normupplösningens tider. Men det är svårt att inte göra det. Nåväl. Historien upprepar sig alltså inte, men det finns mönster som går igen. Ett av dessa mönster är dekadensen. Mellankrigstiden utmärktes av flera saker, inte minst den galopperande inflationen, men även av just dekadensen. Nakenhet (speciellt kvinnlig sådan) visades ogenerat upp på nöjesscenerna. Inte lika flagrant som i gårdagens TV-program, men dock. 

Efter dekadansen kom kriget. Och detta är ett annat mönster som går igen. När mänskligheten blivit tillräckligt orenad av sin egen synd och sin böjelse för det onda kommer en katastrof som renar.

Som sagt: Historien upprepar sig inte. Men det finns mönster som går igen. Vi vet inte vad framtiden för med sig, men oberoende av vad som kommer finns det all orsak att vara beredd. Vi vet att vi alla står inför döden, förr eller senare och på ett eller annat sätt. Det finns ett, och endast ett, sätt att vara beredd inför evigheten. En och endast en väg ut ur denna världen och in i evigheten som inte innebär ett ännu värre helvete (i ordets rätta bemärkelse) än det värsta vi kan uppleva här på jorden. 

Som en bildekal over there deklarerade: "Jesus, don´t leave earth without him!"

42 kommentarer:

  1. Det uppstod en moralisk resning i efterkrigstida USA men eftersom alla var syndiga blev det endels dubbelmoral och hyckleri. Och många ungdomar i världen anser att förbuden skall överträffas. Och alla syndar på sätt eller annat. Därför står Frälsaren redo med det glada budskapet om syndernas förlåtelse I Faderns och Sonens och den helige Andes Namn. Det är; i Jesu Kristi Namn och Blod..
    Vägen är smärtan
    Men i Försoningsblodet
    Väntar Gud på oss

    Ordpendeln pendlar
    Mellan ljuset och mörkret
    Livslångt frågande

    Med rätta frågan
    ; bönen om förlåtelse;
    Undfår vi Guds Frid

    Då blir allting väl
    Fast själen Anden frestas
    Står Herren oss bi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog kanske inte så snabbt 1930talet igen för på den tiden satt väl ingen var och en i sin satellitstyrda radiovågsbubbla i ett fritt hemland och vred fram tv- kanaler för att välja och vraka bland programmen som då inte fanns ellerbkunde sändas annat än med dagens inbillade eller verkliga möjligheter. Telefontrådarnas tid och morsealfabetet genom atlantkabeln har ersatts av små specialiserade inbillningsframkallande apparater att man gör något nyttigt medan världen rustar till krig och ständigt bedragande går allt längre för att försvara sina uppfinningar och sådana näringar som är så destruktiva och " nyttiga" medan all hävdvunnen kunskap förflackas av vår iver att bidra med personliga eller kanske vittnesbörd om Jesus och Bibeln..

      Radera
  2. Jo, nu blir det nog säkert snart krig eftersom Kristian "i misstag" har tittat på Naked attraction.
    Varför gör Kristian på detta viset? Om det blir krig för att Kristian ser på naket så borde han kanske låta bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tala om att avsiktligt missförstå!

      Radera
    2. 16.55
      Ha ha ha! Den var bra.
      Du måste förstå att även om han har bra fantasi så kan han inte producera hur mycket svammel som helst utan att då och då ta en vitamininjektion. Den här gången valde han att se på ett avsnitt från fjärde säsongen av finska versionen av Naked attraction. Han såg några penisar och vips så blev han kreativ igen.

      Radera
    3. Voffor skriver du halvsnöpte rompnisse ytterligare rumpsmörja?

      Radera
    4. Anonym 18:25. Så är det. Tyvärr blir det så när argumenten och förståndsgåvorna inte räcker till. Det är lättare att håna och avsiktligt missförstå än att försöka gå in i saklig diskussion.

      Radera
  3. tå Kristian smygskådar på pilikukkuna i TV så böri kriigi hahahahaha

    SvaraRadera
  4. Av tre könsfixerade anonyma har vi nu sett eller hört vad deras gud är. Jo människan, buken köttet och könet. De skrattar lagom den dagen det går upp för dem vad de talat trott och tänkt i sina förmörkade intellekt i sin iver att stöda satan djävulen och antikrist som inte ger dem något på nödens dag... Deras slutsatser är så barnsliga att man t o m känner medlidande med deras idioti eller kanske de inte kan historieläxorna som givits hela efterkrigstiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska du komma ihåg, Ulrik, att det var Kristian som valde att titta på programmet och låta sig påverkas till den milda grad att han ville berätta det åt omvärlden.

      Radera
    2. Är det då så svårt att förstå att oberoende så talar Kristian om tidens tecken i relation till historien. Att tv och internet och radio är fulla av underhållning och sex och nakenhetsunderhållning är ju fakta men eftersom Kristian tydligen har andra intressen än att följa med sådant och stötte på det av en slump så var det ju toppen att han relaterade till historien efter sin upptäckt och konstaterade profetiskt vad vi var och en borde se och veta idag. Kristian skrev alltså en nutidsanalys med heder och så ville nu med er snuskfantasi skviira med era kommentarer. Skviiro är lös avföring...

      Radera
  5. Jag tittade inte så kriget drabbar inte mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När kriget kommer drabbar det nog alla. Sedan är det en annan sak att vi kristna kan se hoppfullt på framtiden trots alla "onda tecken", det heter att vi ska lyfta våra ögon, ty vår förlossning närmar sig då vi ser detta ske. Ps. 91, Psaltaren 91
      Psalm 91
      1Den som bor i den Högstes skydd
      och vilar i den Väldiges skugga,
      2han säger: »Herren är min tillflykt och min borg,
      min Gud som jag förtröstar på.«
      3Han räddar dig från jägarens nät
      och från den förhärjande pesten.
      4Han täcker dig med sina vingar,
      under dem finner du tillflykt,
      hans trofasthet är en sköld och ett bålverk.
      5Du behöver inte frukta nattens fasor
      eller pilen som flyger om dagen,
      6inte pesten som smyger i dunklet
      eller farsoten som härjar i middagshettan.
      7Tusen kan falla bredvid dig,
      ja, tiotusen vid din sida,
      men du skall inte drabbas.
      8Du skall själv få bevittna
      hur de gudlösa får sitt straff.
      9Din tillflykt är Herren,
      du har gjort den Högste till ditt värn.
      10Inget ont skall drabba dig,
      ingen olycka komma nära ditt hus.
      11Han skall befalla sina änglar
      att skydda dig var du än går.
      12De bär dig på sina händer,
      så att du inte stöter foten mot någon sten.
      13Över lejon och ormar går du fram,
      du trampar på vilddjur och drakar.
      14Han håller fast vid mig, och jag räddar honom,
      jag skyddar honom, ty han känner mitt namn.
      15Han åkallar mig, och jag svarar honom,
      jag är med honom i nöden,
      jag befriar honom och ger honom ära.
      16Jag skall mätta honom med ett långt liv
      och låta honom erfara min hjälp.

      Radera
    2. Tack, du anonym. Dessa orden behövde jag ååter ikväll. Men jag varit lat att öppna Bibeln för att söka råd och städ. Jag går och väsnas inför Herren i kroppens och själens svett ibland i radio och tv och telefååniland

      Radera
    3. Vi skall nog lyfta hela huvudet med ögon och allt. Men få av oss har ännu varit tvungna att bära sitt huvud som en hund ty vi har om än stundom blicken varit sänkt dock tillhört Jesu evigt friköpt skara och i Jesu blods Nåd som famnar allt levande går många med sin tro bland förbistradf och förbistrande språkundervisning. Vouff vouff vhuuff vhuff vhuff vhuff vhuff vhuff vhuff osv vidare skäller jag Ibland själv bland kvarterets hundar

      Radera
  6. Kristian ville se på sporten.
    Men i stället syntes snoppen.
    Gud blev vred, slut på fred.
    Vi fattar galoppen, snoppen var droppen som fick bloggaren att välta koppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där satans idrotten har blivit ett sådant vadslagnings och kommersiellt spektakel med sköna eller vanställda kroppar som allt annat i världen lika långt från gudstillbedjan som nakenheten så Kristian kunde gärna medge att att oxå idrottsskådande kan bli till synd och beroende och inte locka in folk som kan bli eller blir beroende av idrottsunderhållningen. Men alla kan ju heller inte läsa eller arbets dag och natt så absolut förbud på att använda blidruteteknologi kan inre JAG ge men jag tror att ni fattar vinken utan att döma vankern

      Radera
    2. Dessa hånfulla och hatiska kommentarer ovan visar vilken nivå de som inte håller med om bloggtextens innehåll är på. Barnsligt är bara förnamnet. Heja!

      Radera
    3. Visst är mycket av det som skrivs här av låg nivå. Som man ropar får man svar. Ribban sätts av blogginnehavaren. De flesta kommentarer på den här bloggen är i nivå med inläggen de kommenterar. Några kommentarer går över ribban med stor mån. Några lyckas gå under ribban trots att den av blogginnehavaren satts så lågt att det borde vara omöjligt.
      På den här bloggen har alltid kvantitet varit viktigare än kvalitet. Inget fel på det, om man vill ha det så. Bloggaren och de som kommenterar verkar tycka det är roligast så.

      Radera
    4. Om man vill gissa sig till vilken funktion denna blogg har, ingår den i skrämseltaktiken som är kännetecknande för många små religiösa grupper och sekter, det är det enda sättet att hålla kvar de fåtaliga medlemmar för att inte ansluta sig till statskyrkan. Därför behöver medlemmar skrämmas, och då det inte riktigt finns något att skrämmas med, måste man skapa incitamenten. Det finns ju ett tydligt mönster i Kristians skriverier, ibland försöker han skriva sånt, som normalt skrivs i religiösa kretsar, men då de texter inte skapar kommentarer, finns det ju inga "demoner" och hemskheter, där ute i samhället (som man ser bara "man öppnar ögonen"). För att få demonerna att vakna till liv, finns några välkända ämnen att skriva om. Frågar man lite närmare var dessa "demoner" rapporteras om, får man aldrig svar. Det är ju inte bra att Kristians fårskock får märka att det kan faktiskt vara bluff och båg.

      Radera
    5. Faktalobby. Du har tydligen inte fakta om skillnaden på statskyrka folkkyrka och de besked som på bloggen ibland kommer från JesuKristi döpta troende och andra från den Allmänneliga Kristna kyrkan som den definieras t ex I de äldre läroböcker i Kristi Tro; katekeserna från 1940 50 60 och 70 talet och 1980talet har du tydligen glömt bort medan du bögar eller bökar fram dig i tillvaron.

      Radera
  7. Faktalobby, var har du hittat en bibelutgåva där Jesus aldrig varnar för helvete och förtappelse? Vilket förlag, vad kostar den? Vem har tvättat den? - Z.T.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ZT, innan du läst rätt om min kommentar, ska du först besvara en fråga som ni alla varit alldeles för fega att gå in på, nämligen: vilken bibelutgåva, och var, kan man läsa om hur jesus går på, siktar in enbart på sexuella minoriteter, och uppmanar sina lärjungar se till att de framstår i dålig dager?

      Nej, inte kommer du heller att göra annat än att springa in i skogen och gömma dig under en sten tills du tror att vi glömt bort frågan.

      Radera
    2. ZT Vilket helvete? Gehenna eller nåt senare medeltida påfund?

      Radera
    3. Faktalobby, experten på ledande frågor, överträffar sig själv.

      Anonym 15:55: nej, jag syftar naturligtvis på det Jesus omtalar t.ex. i Matt. 22:41 eller Johannes i Upp. 20:10. - ZT

      Radera
    4. 25:41 skall det vara.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. "vilken bibelutgåva, och var, kan man läsa om hur jesus går på, siktar in enbart på sexuella minoriteter, och uppmanar sina lärjungar se till att de framstår i dålig dager?"

      Varför skulle vi behöva hitta en sådan "bibelutgåva"? Du skulle säkerligen inte intresserad av att läsa en sådan, och knappast skulle någon annan vara det heller. Ibland är du som sagt mer förvirrad och förvirrande än vanligt.

      Radera
    6. Ja, varför skulle vi behöva hitta en sådan bibelutgåva? Brukar man inte som kristen ha de ledande figurerna i bibeln som nånting man försöker leva efter? Ja, lika fullvärdig blir man ju inte som jesus själv, men helst ett försök att efterlikna? Men hela homofob-drevet här på bloggen gör ju precis tvärtom, och då undrar jag vem ni försöker efterlikna, och skulle gärna ta en bibelhänvisning så det blir klart att det är en biblisk aktion ni eftersträvar.

      Men det står sig rätt klart att det är varken bibliskt eller kristet det ni håller på med. Men, bevisa att jag har fel med en bibelutgåva där man kan läsa hur jesus går omkring och dissar sexuella minoriteter.

      Radera
    7. Det är ju du faktalobby som inte hört den undervisning i engelska språket som talar om faggots som jag hörde på teologiska fakulteten. Ser du på en tid i kristnade världen hade man bränt också homosexuella levande. Och jag i min tid trodde som en förstående man,sade då att jag skulle i alla fall ha bjudit dem förlåtelse om de skulle dödas och brännas för sin synd.
      Sedan jag visste att man kunde skoja med ord om faggot som sedan hade blivit 'fag' som en cigarett ibland kallades så sade jag och kan ibland säga. I am fagerholm with my fags. Och dem rullar jag nu själv för att inte gå i konkurs...

      Radera
    8. Men för att besvara det du skriver 23.17 alltså igår. Så kan ingen veta annat än vad aposteln Johannes skriver; att om allt vad zhjesus sade och gjorde så skulle inte hela världen rymma de böcker som då skulle skrivas. Han hade alltså varit en total bättrings, bot och domspredikant och de som efter hans död och uppståndelse ändå med avsikt från den lära som apostlarna förmedlade; kallades då laglöshetens människor eller antikrister men Jesus själv som den uppstånden Herren och Messias som Bibeln beskriver att all makt i himmelen och jorden är given åt Honom och Han vet rätta stunden att för var och en göra det så att sedan man I tron ordet och dopet eller tvärtom mottagit den tro som nya testamentet vittnar om så lever man I daglig ånger och tro ; vilket är lika med bättring och sinnesändring. När man I så här sen tid börjar tvista med sådana som talar om fakta som du tror att du gör. Så börjar jag själ undra vad som står på. TY Jesus Herren tröstar mig varje dag och gör det bland många fler än vad de tror sig räkna med när frågar sig finns det så svår tid att inte man undrar hur jag ännu är frisk nog att minnas det viktigaste som jag får göra ofta och ibland : Jag har åkallat Jesu Kristi Namn i nöden ja nästan i döden och jag får Prisa och Tacka Gud och Fadern i Hans Namn. Amen armen i Jesu namn

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. "Men hela homofob-drevet här på bloggen gör ju precis tvärtom, och då undrar jag vem ni försöker efterlikna, och skulle gärna ta en bibelhänvisning så det blir klart att det är en biblisk aktion ni eftersträvar.2

      Du är igen helt förvirrad. Här finns givetvis inget "homofob-drev". Jag skriver inte om homosexuella människor, jag skriver om fenomenet, i den mån jag gör det, och framför allt om de strävanden i samhället som går ut på att riva ner samhällsbyggande normer. Men det har tydligen helt gått dig förbi.

      Radera
    10. Du svarade inte riktigt på frågan, vem är det ni försöker efterlikna med era strävanden "att motverka nedrivande av samhällsbyggande normer" (vad det nu sen är på riktigt).

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Vad då "efterlikna"? Varför behöver man försöka efterlikna någon? Att arbeta mot normnedmontering är en självklarhet för alla som har ögon att se med..

      Radera
    12. Är det inte så att lärjungarna skulle efterlikna sin förebild, är det inte därför det finns en bibel, så att det fungerar som rättesnöre och modell?

      Och försök nu använda ordet norm på rätt sätt. Nornnedmontering vore att hindra alla att ansluta sig till en gemensam åsikt.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Ja, det finns förstås en sådan dimension i det kristna livet. Men då handlar det om att försöka efterlikna den Jesus som finns, inte din nidbild av honom.

      Radera
    14. Du med din blogg gör inte det minsta försök att efterlikna jesus, eller, jag vet inte vad det är för sorts jesus du ser. Min "nidbild" är en som pratar om att behandla andra som du vill andra ska behandla en själv, att alla är lika värda, och annat motsvarande.

      Radera
    15. Faktalobby, din Tintinbild låter förstå att du är och vill vara en ung man som är på jakt efter sanningen. Jag föreställer mig att du är någonstans mellan puberteten och fyllda tjugo - då är förmågan till abstrakt tänkande ännu inte fullt utvecklad hos alla, eller snarare icke-stabiliserad. Man vacklar mellan det barnsligt konkreta, särskilt i upprört tillstånd, och glimtar av abstrakta insikter.

      Den förmågan förbättras genom övning. Det är två saker du har svårt med att hålla isär på rätt sätt.

      (1) Att inse att tiderna kan förändras, även om Bibelns budskap inte gör det. På Jesu tid var just dessa aktuella villfarelser vi här talar om inte de som främst plågade de frommas själar. Judarna behövde inte se just dessa djävulska symboler och flaggor i sina helgedomar och sina städer. De led under andra former av synd och ondska.

      (2) För det andra utmärks ett vuxet intellekt av förmågan att skilja på sak och person. Att kritisera och fördöma en okristlig företeelse innebär inte nödvändigt att man samtidigt vill komma åt och på ett bakslugt sätt försöker trycka ned eller annars skada den människa som för fram sådana tankar.

      Dessa åtskillnader är mycket viktiga, därför att det inte kan bli något av våra diskussioner förrän du internaliserat dem. Men också du blir vuxen och jag tror väl att du också någon gång når fram till den stabila abstraktionsförmåga som kännetecknar mogna människors meningsutbyten. Respekten är viktig!

      Nonymos

      Radera
    16. Om man ska klara av att skilja mellan sak och person, borde du anonymos skriva lite mindre om vad du tror om mig, och lite mera om det som diskuteras. Klarar du av att skilja mellan sak och person?

      Radera
    17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    18. Faktalobby: så säger Psaltaren och Herrens Utsände; "Alla har syndat ingen rättfärdig inte en enda finns inför Gud annat än Jesus Kristus genom vilkens Lag och Evangelium och lydnad för dem vi finner frälsning FRÅN SYND OCH STYGGELSE.
      MÅ VI GÅ OCH INTE RETA HERREN HÄREFTER. NOG ÄR VI ALLA LIKA VÄRDEFULLA MEN DE SOM MEDVETET SKÄNDAR SITT VÄRDE OCH HÄVDAR RÄTT EMOT LAGEN DERAS BÖNER RÄKNAS SOM STYGGELSE; HUR GOD DEN MÄNSKLIGA VILJAN ÄN ÄR

      Radera
  8. Anonym 17:44. Ja följ Jesus ord i Matt 25 så undgår du förintelsen.

    SvaraRadera