tisdag 21 maj 2024

Ren och skär idioti

Jag läste för en tid sedan en intressant ledare i Iltalehti. Under rubriken "Suomen pitää varautua jäätyvään helvettiin" skriver Kreetta Karvala om det hybridhot som Ryssland utgör mot Västeuropa. Ledaren understryker vikten av att vara förberedd på tillslag mot energidistributionen och informationsförmedlingen. Som bakgrund använder Karvala Ilkka Remes bok "Jäätyvä helvetti" från 2015. (Som ett resultat av att jag läste Karvalas text började jag läsa Remes böcker, och det är lätt att förstå varför han är en av landets mest läsa författare.) 

Remes målar i sin bok upp en situation där Finland är alltför beroende av el och en fungerande eldistribution samt av informationsförmedling över internet. När Ryssland slår till mot elnätet och dataöverföringen mitt i smällkalla vintern blir resultatet ett totalt kaos som förvärras av att myndigheterna inte kan få ut krisinformation p.g.a. att det analoga radionätet har monterats ned och människorna inte kan ta emot de radiosändningar som man lyckas få ut.  

Tyvärr är det skräckscenario Remes målar upp ingen utopi. Dels kan vi inte lita på Ryssland. Sedan Finland blev Nato-medlem tillhör vi Rysslands fiender, och i.o.m. vår drygt 1300 km långa gräns mot Ryssland står vi i första ledet om och när Ryssland kommer att försöka destabilisera sina fiender. Dels har vi redan gjort oss alldeles för beroende av en fungerande eldistribution. Och värre blir det. I klimathysterins namn ger EU/Finland idag stöd åt husägare som kastar ut olje/vedpannan och ersätter den med värmesystem som i allt högre grad bygger på elanvändning, som t.ex. luftvärmepumpar och bergsvärme. (Veduppvärmning, liksom i ännu högre grad oljeuppvärming, kräver också till viss del el till åtminstone en cirkulationspump, men ved brinner utan tillförd el.)

Detta utfasande av olje- och veduppvärmning har gett resultat formen av minskade CO2-utsläpp, men det har också gjort oss oerhört mycket mer sårbara för ryska hybridattacker. Remes konstaterar att detta är ren och skär idioti, och det är svårt att inte hålla med honom. 


 

34 kommentarer:

  1. I iltalehti står det jäätyvään helvettiin, såsom oxå titeln på remes bok' jäätyvä helvetti' . Alltså jäätävä helvetti är ett statiskt tillstånd ' fruset helvete' medan jäätyvään helvettiin är ett tillfrysande helvete med vilket termen beskriver det som kanske någon gång händer som en process snabb eller långsam vet vi inte. Det kan ju uppstå en anda till enhet och överlevnad bland människorna i landet som nu i tiotals år haft tid att förbereda sig medan man levt övermodigt fötröstande på teknikens hjälp, medan de tystar de varnande rösterna i sin egen närmiljö...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Så sant. Jag ska ändra i texten!

      Radera
  2. Vi har som på stryktipset gardering.I detta fall idiotin att stå och falla med el garderad med idiotin att klippa banden till ryssland;utan nato etc.inblandning i korståget mot ryssland hade vi haft lugn och ro och starkare ekonomi.Finnens genetiska mindervärdighetskomplex har igen spelat oss ett spratt då vi i stället för att leka med stenar har valt att utmana berg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, du det är synden och otron bland folket och de folkvalda samt vissa kretsars sätt att ljuga så fort det kalla kriget hettar till som gör att vi nu ' diskuterar' dessa 'saker' som kan hända oxå sommartid och likadant är det över hela världen. Och du anonym skall veta att utan Guds Ande finns ingen och inget oskatt i världen och när små och stora satanister, läs praktiska ateister och djävulsdyrkare to pretend skall kivas om vad som skall göras så oberoende kommer allt som välsignelser och vredesdomar från Herren Herren som noga ser vem som gör vad och Han låter sina domar komma idagen dag efter dag. Många vill förneka Jesus Kristus Gud och Fadern den levande Guds helige Ande hans Allsmäktiga ära t ex genom att bara säga 'powerful' som man säger om maskiner som ju inte är allsmäktiga...

      Radera
  3. Mindervärdekomplexet du talar om är ju allas vårt övermod i dagens läge när den enda hjälpen är och vore att gråtande i bättring ånger och Tro på Jesus be Gud om frälsning och försoning för sig själv och alla människor och Nåd att resten av livet sluta dölja brott och synder i hopp om att inte bli röjd för mord eller mordförsök så länge man lever och tjänar i landet vilket jag har märkt är en sak som kommer i medelåldern hos dem som varit under Guds förbön och ordnat de samhälleliga saker som var uppenbara och fått ett stabilt och ordnat liv och ändå fortsatt i öppet trots och förnekande av Guds Nåd som borde ha fört in dem på den kristna vägen. Och som missbrukare börjar de anklaga andra och förbanna i smyg så skickligt att ingen kan tro att en så driftig och nyttig samhällsinvånare eller skenkristen skulle dölja sådan brott och synder som redan endels kommit idagen..

    SvaraRadera
  4. "Iskujen seurauksena Suomi ajautuu kaaokseen ja ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan."

    Som en följd av attackerna körs Finland i kaos och människorna vänder sig mot varandra, översatt från finska.

    Är du Kristian stolt att du följder manuskriptet med att göra allt du kan för att vända människor mot varandra? Vända din skara mot media? Hoppas på en kyrkosplittring?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktalobby. Du är nog sällsynt illasinnad. Om det är någon som vänder någon mot någon så är det du med dina elaka kommentarer!

      Radera
    2. Så vem vänder emot varandra? Kristian hackar ner på präster, biskopar, påvar, journalister, politiker, forskare, ja, listan är hur lång som helst. Kristian agerande är ett typexempel på hur Putins nyttiga idioter agerar.

      Radera
    3. Faktalobby:Tycker Kristian är mycket saklig i sina kommentarer av den långa listan.Du faktalobby gör mer skäl för något epitet.Vad sägs om hjärntvättad msm-idiot med dina inlägg som "menee yli hilseen" nästan alltid?

      Radera
    4. Så vad tycker du att är osakligt i de källor som jag länkar till?

      Jos menee yli hilseen, tarkoittaa se sitä, ettet ymmärrä. Om du inte begriper dig på hur jag kommenterar med olika källor, så borde du kanske fundera först innan du själv kommenterar?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn 21 maj 2024 kl. 17:50, "Kristian hackar ner på präster, biskopar, påvar, journalister, politiker, forskare, ja, listan är hur lång som helst." , är det att "hacka ner" på någon då man kan visa på var det far fel för "präster, biskopar, påvar, journalister, politiker, forskare" ?

      Radera
    6. Förvirringslobbyn forts. att ngt är godkänt betyder inte att det är rätt ! Jag spelade orgel vid en skolavslutning en gång där både pastorn och jag protesterade mot psalmvalet och fick svaret att det är en godkänd psalm då den finns i psalmboken...

      Radera
    7. Faktalobby 23:23:msm-idiot betyder att du betraktar deras skriverier som absoluta sanningar."menee yli hilseen" i detta fall kanske inte bästa ordval utan låt oss säga så här:man blir förvirrad då du kommenterar,för det mesta Kristians,skriverier utan att egentligen kommentera.Förstår bra var "Förvirringslobbyn" har sitt ursprung.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Så! Du menar att vi borde låta lögnen regera ifred utan att alls påtala den? Då skulle du trivas, kan jag tänka mig. Men nej. När det far galet är det vars och ens skyldighet att påtala det. Jag drar bara mitt lilla strå till den stacken.

      Radera
    9. Just, du har hittat på en förkortning för mainstream media, vackert så. Nu är det ju så, att jag använder mig av riktig media, forskning, statistik, officiella organs utredningar och motsvarande källor.

      Källor jag inte litar på är bla youtube-videor gjorda att enskilda, sajter som upprätthålls av en eller ett par personer, som samlar in pengar, och hittar jag såna, som känns osäkra, jämför jag dem med riktig media. Mediekritik har vissa grundpelare som hjälper en att sålla harapepplor från tryffel.

      Nej, hilsen yli används i sammanhanget då man viftar med handen ovanför huvudet för att visa att det var alldeles för svårt att begripa.

      Kommentera utan att kommentera, hur vill du ha det? Om det är förvirrande att pålitliga källor går stick i stäv med Kristian fabler, så är det inte mitt fel. Jag frågade vilka källor var osakliga, men du valde att inte besvara, men är det för att du har noll koll på vad som är sakligt och osakligt?

      Radera
    10. Hur det nu kommer sig Kristian, så går inte din "sanning" hand i hand med riktiga källor. Inte har du heller försökt ställa dina egna källor emot de källor jag länkat till.

      Radera
    11. Har du Faktalobby anammat det som var typiskt för finntupparna på skid-vm,numera nato-mästerskapen,dvs.vid målgång efter 50km och klockan visade att var 15-20min.för sen och reportern frågade att "var det trögt idag" varpå svaret var "tein oman hiihdon"?

      Radera
    12. Anonym, dina minst sagt märkliga hopp till skidåkning är bara ett tecken på att du undviker till varje pris att utveckla ditt påstående om osakliga källor.

      "...började jag läsa Remes böcker,..."
      Kristian har börjat läsa flera av Remes böcker, ledaren var skriven 6.5 och nu vet Kristian redan varför Remes är populär. Vilka av hans böcker har du plöjt igenom, Kristian? Remes böcker finns ju inte översatta till svenska, så läser du dessa böcker på finska eller engelska?

      Radera
    13. Förvirringslobbyn 12:44 och 07:31. "Hur det nu kommer sig Kristian, så går inte din "sanning" hand i hand med riktiga källor. Inte har du heller försökt ställa dina egna källor emot de källor jag länkat till. "

      Det gör den visst. Det är bara du som gör allt du kan för att förvränga verkligheten. Som jag många gånger har konstaterat så är det fritt fram för dig att leva i en bubbla, men vänligen låt bli att försöka dra in andra i den!

      "Vilka av hans böcker har du plöjt igenom, Kristian? Remes böcker finns ju inte översatta till svenska, så läser du dessa böcker på finska eller engelska?"

      Jag är nu lite mer än halvvägs genom andra boken i hans "Horna"-serie, tackar som frågar. Och jag lyssnar (Nextory) på finska.

      Radera
    14. Kristian. Du borde inte svara på faktalobbys frågor. Han är helt tydligt i väldig psykisk obalans, och sådana ska man inte bekräfta på detta sätt.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn 23 maj 2024 kl. 07:31 , nu ska du få en uppgift ifall du är mottaglig för FAKTA, underteckna gärna följande "CitizenGo- petition", -"We’ve reached the final countdown with the United Nations Pandemic Treaty.

      In just a few days, our lives could change forever.

      Remember the control during Covid? Unless you and I act today, it could get much nastier! But led by you and CitizenGOers around the world, opposition to the Pandemic Treaty is growing louder every day. The Globalists are now in full panic.

      We are at the eleventh hour - UN globalists are on the verge of seizing control — deciding how you live, where you can go, and what medical decisions you make for your children - or they are on the verge of defeat. Your action today can make a difference.

      Imagine someone else dictating your health, your movements, and so much more.

      This should terrify us all!"

      Radera
    16. Kristian, alla kan se dina svar i kommentarsfältet, där finns inget som skulle bevisa att de källor jag hänvisar till, skulle vara felaktiga. Med tanke på dina kunskaper i finska, är det ju bra att du försöker lära dig, försök nu sen skilja på fakta och fiktion.

      Anonym, fortsättningsvis väntar jag på ditt svar om vad du menar med att mina kommentarer skulle var osakliga, i jämförelse med Kristians. Men förgäves, för du vet nog inte själv.

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. Du blir allt mer förvirrad. Men lyckligtvis är det precis som du skriver: Alla kan se vår "diskussion" i kommentarfältet. När de gör det ser de att du inte har givit några källor överhuvudtaget i denna tråd. Så jag vet inte alls vad du yrar om, liksom garanterat ingen annan heller. Men i din bubbla kanske det är som du skriver, vad vet jag...

      Sedan vet du absolut ingenting om mina finska kunskaper. Men jag kan berätta för dig att de faktiskt är utmärkta och att jag i princip är tvåspråkig.

      Radera
    18. Bedömer dina kunskaper i finska enligt hur du refererar och skriver om finska källor. Om du menar att du är tvåspråkig, så får du nog skärpa dig med hur du "översätter".

      I denna tråd är det svårt att ha källor, eftersom du refererar till en thriller, en påhittad story. Men diskussionen gick i riktningen om hur du hackar ner på alla tänkbara, utan att ha någonting du refererar till, utan bara dina egna tankar om medmänniskor.

      Radera
    19. Förvirringslobbyn. Likväl talar du om dina källor som "alla kan se i kommentarfältet". Nåväl, om vi förutsätter att alla letar i andra trådar efter dina kommentarer och de källor du har presenterat kan alla givetvis hitta sådana. Men de finner också att i de flesta fall, som t.ex. i tråden om AI, är dina källor fullständigt irrelevanta för det som diskuteras. Alltså att du helt enkelt försöker flytta fokus. Att jag inte bemöter sådant tolkar du sedan som att jag inget skulle ha att komma med när det i själva verket handlar om att jag inte låter dig sätta agendan för diskussionen. Detta är två helt skilda saker, men det väljer du förstås att inte se. Om jag tolkar det så snällt som möjligt.

      Vad gäller din kommentar om mina finska kunskaper så faller den givetvis med samma felgrepp.

      Radera
    20. Säkert irrelevanta källor för dig, som inte förstår dig på ämnet.

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. Nej. Irrelevansen beror dels på att dina källor pratar förbi det vi diskuterar, dels på att de trots det ofta visar precis det jag hävdar. Som t.ex. i AI-diskussionen. Att du inte ser detta är för mig fullkomligt obegripligt.

      Radera
    22. Som sagt, börja förklara lite AI istället för att bortförklara din inkompetens i frågan.

      Radera
    23. Förvirringslobbyn. Varför skulle jag "förklara AI"? Det är inte det diskussionen handlar om. Sedan må du försöka flytta över fokus dit bäst du vill.

      Radera
    24. Nej, varför skulle du förklara nånting, nånsin, överhuvudtaget. Men fortsätt bara att bilda din världsuppfattning på fiktion skriven av Remes.

      Radera
  5. Kanhända jag länkat till detta tidigare, "Suomi polvilleen 15 minuutissa" , https://www.youtube.com/watch?v=2kjGKgM6JIU . Ved och något att elda i är den första förutsättningen för överlevnad då annat fallerar, det borde vara krav på eldstad för nybyggen !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bott i jakobstad lassmo och åbo på sådana ställen både bland välbesutten medelklass och fattigmansboende och på alla ställen har man försökt sabotera mina försök att ha ett nödhushåll för några dagar. Här på senaste stället har man nu två gånger försökt sabotera spritköket, på föregående ställen sabotera man mat kaffe och vattenförråd och tillika med mentalvårdsgifterna gjorde man extraförgiftning av min mat. Det är tydligen de antikristiska som vill göra mig hjälplös. Sinnessjukvården höll på att lämna mig helt skadad och beroende av mera och mera kombinationer av gifter medan läkarna uppenbart ljög att den skada som sköldkörtelvärdena visade tills jag avstod från litomedicin kom av vanlig inremedicinsk orsak. Nåväl sedan de inte kunde tvinga mig att ta lito längre så återställdes min hälsa till normal peratsinsvinsstyrka d v s någorlunda kapabel att orka med en ickearbetande vardag och liten reserv för undantagstillstånd ifall man inte ytterligare saboterar mat och vatten vilket ju kommer att vara samhällsbärarnas straff att lida själv då när Gud utmäter straffet för missbruket som de gjort och tillsatt. Ledsamt men sant. Jag brukar be Gud om vedergällning genast eftersom jag inte vill belasta myndigheterna med att vara hjälplös i första omgångarna av ett undantagstillstånd. Lantvärnsman av II klass TNU 112

      Radera
    2. Anonym 22:59. Så sant! Mauri Pekkarinen framförde detta krav i riksdagen för ett antal år sedan, men det vann uppenbarligen inget gehör.

      Radera
  6. Faktalobby. Är ukrainakriget en thriller en påhittad story. Vi i abort brännvin petroleum och pridefinland kan redan imorgon bitti stå försent vid ångerns och botens källa...

    SvaraRadera