onsdag 22 maj 2024

Is i hatten!

Dagens huvudnyhet (hittills) är att Ryssland har deklarerat att man kommer att flytta havsgränsen i Finska viken genom ett ensidigt beslut och att därmed ett par på de flesta sätt obetydliga öar som nu finns på internationellt vatten skulle komma att finnas på ryskt område. 

Detta är mot internationell praxis och något som givetvis inte kan accepteras. Dock finns det, precis som generalmajoren och riksdagsmannen Pekka Toveri konstaterar, orsak att ha is i hatten i det här läget. Även om detta är oroande och något som, i teorin, kan starta ett krig, är detta, konstaterar han, än så länge bara en deklaration och inget officiellt beslut. Om saken går vidare finns det, säger Toveri, spelregler som säger hur man bör handla. Dylika saker bör avhandlas genom diplomatiska åtgärder och ska föras till FN:s havsdomstol. 

Mer krigshetsande kommentarer har också redan hörts. Svenska Yle släpper, sin vana trogen, fram dessa röster. Försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak säger att Finland bör "reagera mycket snabbt och hårt" på detta utspel från Rysslands sida. "Ett svar kunde – förutom att använda diplomatiska medel – vara att utföra en navigationsfrihetsoperation (FONOP) genom området som Ryssland gör anspråk på ... Det vill säga att man seglar genom de områden som är internationellt vatten men som ett annat land nu ensidigt säger att statusen har ändrats för. Det handlar alltså om en markering, och en sådan skulle Salonius-Pasternak gärna se att inte bara Finland utan också andra Nato- och EU-länder kunde utföra."

Det som Salonius-Pasernak föreslår kan givetvis visa sig vara nödvändigt. Men inte något som vi bör göra "snabbt och hårt". Ett sådant handlande torde tyvärr vara recept på katastrof och exakt det Ryssland hoppas på. Jag hoppas att beslutsfattarna hellre lyssnar på Toveri och hans uppmaning att ta det lugnt i detta fall. Notera att han verkligen inte heller är någon som förespråkar att vi ska krypa för Ryssland, men i dylika fall kan överdriven krigshets leda till resultat som ingen vill ha. 

7 kommentarer:

  1. Att ha för mycket is i hatten kan leda till akut medvetslöshet. Sagt som ett apropå i hälsolära. Ulrik

    SvaraRadera
  2. Det spelar inte någon roll om man är diplomatisk eller uppriktig i relationen och kommunikationen med Ryssland.

    Ryssland ser sig som en, om inte ekonomisk så politisk och militär stormakt med rätt att visa detta på lämpligt sätt. Vill Moskva utvidga sina domäner gör man det, och då får de berörda grannarna antingen foga sig eller motta militär hjälp för att anpassa sig.

    Taktiskt och strategiskt tar Moskva modell från Kina, som med stöd av sin totala militära dominans flyttar gränser i Sydkinesiska sjön enligt eget förgottfinnande. Kina har inte resurser att invadera Taiwan riktigt än. Moskva behöver återhämta sig ett tag för att bygga upp sin militära förmåga, men när de känner sig starka nog prövar de gärna sin förmåga fullt ut.

    Hanna Smith från Utrikespolitiska Institutet har säkert rätt, för ögonblicket: det gäller att lugnt följa med situationen och samtidigt förbereda sig på att något verkligen stort inträffar.

    Spectator

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade du så mycket information eller tror du 'spectator' att något stor kan ske så snabbt att du hinner ta varning eller skydd för någon längre tid som så länge Frestat Herren trogna ...

      Radera
    2. Hur ser du spectator på ditt eget eventuella land eller tillståndet där idag. Man kan ju skriva vad som om man låtsas anonym eller kallar sig annat såsom du gör.
      Själv jag egenkär kallat mig både ett och annat men jag är fortfarande Torsten nil ulrik f 1964 e Kristi födelse som det hette förr i tiden.

      Radera
    3. Jo tyvärr får man räkna med att motparten svarar;det här är ju ingen skolklass i dagens dekadenta väst där eleverna kan göra vad som helst utan att läraren kan göra något med risk för repressalier.Några gränsändringar etc. hade inte varit på tal om bara finntuppen hållit sig borta från storspelarnas spelplan.Ingen,åtm.med dubbelmoralen,skenheligheten under någorlunda kontroll,kan påstå att ej varnats vad nato-anslutningen för med sig och till skillnad från dekadenta väst bluffar inte ryssen.

      Radera
    4. Det ser vi ju av det 'konventionella' kriget mot Ukraina. Ingen har velat säga mig varmed man styrker lestadianlutheraner som idag skall göra beväringstjänst. Och de unga frågar intet av oss som fick utbildning då Finland var ' neutralt'. Men när det gäller kärnvapen oxå så är allt i Herrens Herrens händer TY allt vad som på och i jordkretsen är ÄR HERRENS.
      Hur länge tror du att han skall stå ut med Finlands lögnare och kristna lögnare som bedrog mig inpå skinnet för att jag var för kuksvag 1995 på grund av osykmedicin och förgiftningar el och gas i kallas shäggbloms lägenhet under psykolog Nymans lägenhet på kackurvägen 2 c19

      Radera
  3. Förresten spectator & company. Kanske ni skriver från en ' utländsk ' server medan ni funderar på vad ånger och tro i Jesu Namn betyder. 1988 var jag stum fast förlåtelsens Ord I bönehuset kom direkt från regnbågstronen. Och i det lögnbefästa österbotten teg man och jag tills Kallelsen och utkorelsen till Jesu lärjungaskap igen var fast och befäst. Och nu när både jeppis och vasa och åbo och många andra orter dragit förbannelsen över sig och de sina med pride och all annan otrossynd så skriver jag så tryggt jag kan från suparåbo utvidgningsåbo där enda synden en fd stadsanstölld visste var jävet då makinfinland bredde ut sig som i USA Tyskland sovjet Schweiz och alla andra stackars nejder i världen dit maskinkulturen kommit och nu vill vi i Finland inte mera med Guds glada budskap kunna varna annat än lite här och lite där som man anklagade Guds profeter förr när de på grund av världens ogudaktighet var skadade och hindrades så fort de kom in på Moses och messias . Made i Taiwan stod det på våra leksaker förr i tiden nu står det made in china och usarysklandtyskland skryter med sin ofelbart narmtostandard på utrustningen och jag vet att tjuvfinland då gör tjuveri och hordom lovligt igen som de ju gjort under min uppväxt och inte väntar jag mig ett lätt liv här efter er lögner från en nesiplett med postrausimatisk lögnaktighet mitt I helige Sanninngens Ande som har sagt att Finland var ett fattigt och efterblivet men dock revanchistiskt land efter Andra världskriget och nu kan de bara lita på usatysklandlinjen med de vita stenhårda navyseal och matinkårsmännen vars melodi 1 JK ville sjunga redan 1983 kont ii

    SvaraRadera