lördag 18 maj 2024

Reaktioner på vad som hände i Kyrkomötet 2

Det har länge stått klart att trycket på de kyrkomötesmedlemmar som inte vill låta sig luras av biskoparnas "kompromissförslag" kommer att vara oerhört hårt. Yle har haft ett par artiklar, bl.a. en som innehåller en intervju med Göran Stenlund (på finska), där trycket skruvas upp och den bibliska hållningen mer eller mindre förlöjligas och stämplas som hopplöst föråldrad. Nu sällade sig också Kenneth Myntti på ÖT till deras skara som går all in för att pressa fram ett beslut som "en konservativ klick" försöker förhindra och därmed "håller 3,6 miljoner som gisslan". Enligt Myntti, alltså.

För det första handlar det givetvis inte om någon "konservativ klick". Det är fråga om nästan 10% av kyrkans medlemmar, vilket knappast kan beskrivas som en "klick" - och dessutom är det fråga om den 10% som hör till de mest aktiva kyrkomedlemmarna. Inte bara i fråga om röstningsaktivitet i kyrkliga val utan också när det gäller insikten om att de behöver en församling, Guds ords förkunnelse och sakramenten. 

För det andra, och det är här Mynttis resonemang blir så galet, finns kravet på trefjärdelesmajoritet i KM av en orsak. Något Myntti, fullt förståeligt, totalt nonchalerar. Orsaken till att de som ligger bakom KM:s stadgor införde detta krav när tunga beslut ska tas är att de inte ville att kyrkan ska fara vilse. När ett stort beslut ska tas behöver detta beslut vara korrekt. Framför allt då i förhållande till Guds ord. Stadgemakarna visste att människan är lättlurad och att det, i stora frågor, alltid finns sådana som flyter med tidsandan. Också bland de som är valda till kyrkans högsta beslutande organ. Det kan t.o.m. gå så illa att en majoritet låter sig luras. Men det ska mycket till, även om inte ens det är någon omöjlighet (vilket visade sig 1986) att över 75% av kyrkomötesmedlemmarna far vilse. Så detta är helt enkelt fråga om en säkerhetsfunktion. 

Detta nonchalerar som sagt Myntti i sin kommentar. Något som, som sagt, inte är förvånande. 

"Alltså är den evangelisk-lutherska folkkyrkan och dess 3,6 miljoner medlemmar i praktiken gisslan hos en liten minoritet som helst inte vill se någon kyrklig modernisering över huvud taget", skriver Myntti dramatiskt. Så här kan man förstås se saken, om man vill. Men hellre skulle jag skriva att den konservativa delen av Kyrkomötet räddar vår kyrka från att fatta ett ödesdigert beslut - ett beslut som trampar Guds ord och hans klart uttryckta vilja under fötterna. Och framför allt: Att detta är precis så som det var tänkt när kravet på trefjärdedelsmajoritet togs med i Kyrkomötets stadgar. 

För övrigt vet Myntti inte alls vad han skriver när han påstår att "den lilla minoriteten" inte vill ha någon kyrklig förnyelse över huvud taget. Innan man påstår något sådant på ledarplats borde man kanske ta reda på hur det förhåller sig. Kanske Myntti kunde reda ut hur kyrkomötesmedlemmarna ser på parokialprincipen? Eller på möjligheten att öppna prästämbetet för gammaltroende prästkandidater? Jag tror att han kunde tänkas bli aningen överraskad.

12 kommentarer:

  1. Om du besöker Gudstjänsten i Esse så är ju den manliga kyrkoherden insatt och kanske t o m med handpåläggning välsignad av avfällighetsbiskopen. Er ' församlings' lycka' har då redan spår av dubbelmoral åtminstone fast de skulle ha funnit alternativ bland dem som vill tala om apostoliska successionen genom t ex missionsprovinsen. Eller har ni tvätta er khde som min konservativa kollega som kom till houtskär och bad långa haranger med handpåläggning på mitt huvud så att jag blev trött ja urtrött just när flytt som enligt stressbarometern är 100 poängs stresstal hade skett, byte av arbete, osv vidare. Det är nog många som ber långa haranger av uppradade Ord istället för en bön Fader vår med kraft.

    SvaraRadera
  2. Och hos finska evangelieföreningen. Prästen som ivrigt sade: om vi går ut går vi hela gänget tillsammans. Och de fick chansen när missionsprovinsen bildades men stannade kvar i kompromisserna. Av samma orsaker som lutherdomen i Tysklands nazitid. De vill ha överheten beskydd och välvilja och så blev vi alla sinnessjukt beroende av maskinell och merkantil välfärd medan som i Tyskland landet sargades av motorvägar tågvägar tunnelvägar flygfält och allt möjligt annat som blommade upp tiderna före och efter Andra världskriget i vårt nordiska perspektiv. Och här sitter jag själv i en betongkoloss och betraktar utvecklingen och utsikterna ... Och går ut på balkongen och röker en cigarett...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och när jag konstaterat detta om industrialismen och allt annat konstaterar jag att varje klädplagg varje sak och allt vad jag har och inköpt så billigt som möjligt och så hållbart som möjligt är fabriksproducerat och jag beställer per telefon mat som körs hem till mig på fina asfaltsvägar. Sådant lyxliv ville man ha möjlighet till i Tyskland Amerika britannien och Ryssland kort sagt hela världen sedan man sett hur tungt det är annat än att låta utvecklingen gå på men i alla fall låta Guds Ord tvätta bort synderna och förman åtminstone skriftlig för maskinvilddjurets tid och för brott och synder enligt vad Bibeln lär i alla fall genom att veta att Jesus Kristus känner de sina och de som tror som bibeln lär som jag gör ser att allt större projekt skulle ge Finland denna del av kontinentens europas goda vanligen mera pp ont än gott då alla spred sina styggelser varje gång de reste in och ut. Prut prut prutt och fjärt

      Radera
  3. ÖT och Vasabladet
    som vänstertidningar
    har väl nu definitivt fastslagits sedan Bonniers tog över.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Nu är det väl officiellt. Men vi som följer vad de skriver har ju vetat det länge. Ändå tycker jag mig se en klar försämring under bara de senaste några månaderna. Det är svårt att inte koppla det till övertagandet.

      Radera
    2. Kenneth Mynttis
      ledare "Åkesson trampar i klaveret..." är nog så betecknande.
      Det parti som gjort Folkhemmet Sverige minst skada är väl ändå
      sverigedemokraterna.
      Åkessons kritik är väl befogad.
      Hans Ånäs

      Radera
    3. Tänk att ni är så intresserade av Sverige ni högerpolitiska i svenskfinland att ni vill ge varenda liten yttring av något traditionellt fosterländskt men människoföraktande äran.
      Hans Ånäs.!!! Stick till Sverige med dina partipolitikvänner eller gör vad gott du kan genom att säga Amen på Bibeln och Jesu Kristi Guds och Faderns vilja och sedan går du ut u närmission i helig Ande och Sanning och tar varje tillfälle i akt, ty tiden är OND.

      Radera
    4. Du menar att man är människoföraktande om man inte vill att islam ska ta över Sverige?
      Av alla partier är det väl sverigedemokraterna som starkast motsatt sig en sådan utveckling kristdemokraterna inräknade.
      Inte minst kristna förföljs över hela världen av islamister.
      Sådana kristna som du skulle ligga illa till.
      Vi får hoppas att Finland undgår
      Sveriges alarmerande situation.
      - Jag undrar i vilken värld du lever...
      Hans Ånäs

      Radera
    5. Vem som än förföljer eller skulle förfölja mig så är det inte annat än vad Jesus sagt att vi kan vänta oss.
      Är det bränslet eller det magra barnafödandet bland icke islamska demokrater som gör att Sverige eventuellt kan bli muslimskt?. Staren Sverige har förföljt och drivit ut kristtrogna från agendan precis som de sekulära i Finland gör. Jag har upplevt tillräckligt med förföljelse för att inte ha någon större rädsla om de muslimer eller andra som jag vittnat för vänder sig mot mig. Martin Luther sade själv så här de dagar han var glad och stark i Tron. Det är ingen skillnad om vi betalar skatt åt kejsaren eller Turkchefen (( underförstått; har man tron i ordning blir man frälst i alla fall.
      Och nu när jag ser alla halvnakna västerländska och av dem influerade fulla med tatueringar på gatorna så hyllar jag de muslimska kvinnor och andra som klär sig sedligt. Frestad är jag inte av gatornas nakenhet men det irriterar mig och är ett tecken på uppenbar sedeslöshet

      Radera
    6. Dessutom Hans Ånäs. De folk som skrutit och varit så medvetna praktiskt laglösa var som helst i världen kommer nu att få krigslagar och bristlagar på slutet. Både skrivna och oskrivna sådana TY Herren Herren är en hämnare över all lösaktighet och öppen och dold synd och otro...

      Radera
    7. Kort frågat! Är det inte så att de många åren av andligt förfallna kungahus och ogudaktiga människor som mitt i sina arbetens möda eller fattigdoms superier blivit överflyglade av andra ' folk' och nu kräver rättvisa och rättigheter tvärt emot Guds ordning sedan vetenskap och bildning gjort alla idiotiska nog att ta ut det eviga livet i köttet följt av de lite färre åren av demokrati och" välfärdsillusion" medan maskinvärlden krigat rustat och rusat för att alla t o m i kalla norden skall kunna tro sig ha ungefär lika mycket kunskap ungefär samma möjligheter att " överleva" utan Tro på Herren Herren Jesus Kristus Gud och Fadern jah den helige Ande som gett Skriften så lång före vår dataplottrande tid där förbistringen är tydlig nog. Vi som ännu här kan eventuellt kommunicera på ett enhetligt svenskt språk får hålla tillgodo med vad datasvinen anser sig kunna unna oss ...

      Radera
  4. Eller skall ni/ vi rösta oss till trygghet...? Frågar ulrik elakt nog

    SvaraRadera