torsdag 15 november 2012

Om andlig fostran



Vår dotter, 7 år, var på sin första POP-klubb i förrgår. (Står för ”prinsar och prinsessor”, som i söner och döttrar till den himmelske kungen.) Det är ett riktigt bra namn på församlingens tisdagssamling för lågstadieelever – och som sådant en mycket bra sak. Församlingens barn- och ungdomsarbete är, rätt gjort, mera än guld värt. Ja, det har evighetsvärde. Det samma gäller den ”tillvänjning” till det kristna budskapet som görs i hemmen där barnen får bli bekanta med de bibliska berättelserna och med evangeliet om Kristus, barnens vän.

Jag deltog som liten i både söndagsskola och ”fredagsklubb” (som torde ha varit baptistförsamlingens grej), och säkert har detta påverkat mig mycket. Min mormor var också en viktig person när det gäller min tidiga andliga tillväxt – hon berättade ofta om de bibliska händelserna för oss barnbarn. Dessutom vet jag att hon, liksom också min farfar och säkert också andra i den generationen, bad för oss och vår framtid. Detta är något som aldrig kan överskattas, och något som jag är dem evigt tacksam för! (I ordets rätta bemärkelse!)

Det är synnerligen oroande att det blir allt ovanligare att barnen får sig bibliska berättelser till livs idag, liksom det blir allt ovanligare att vi som idag är äldre tar oss tid att be för våra barn (och barnbarn). Det har ofta sagts att den generation som nu håller på att flytta in i evigheten har varit den sista bedjande generationen, och om detta är sant kommer vi så småningom helt klart att komma att känna av detta. Om det inte redan är det vi gör. Och det hela börjar med hur vi undervisar våra barn.

Idag är det i vissa kretsar populärt med en syn som säger att vi bör ge våra barn en ”neutral” uppfostran i andliga ting – och sedan låta dem själva välja sin väg när de blir äldre. Jag tror att vi borde inse och förstå att det inte finns någon sådan neutral andlig uppfostran. Nej, antingen ger vi vidare till våra barn det vi själva har fått av de bibliska berättelserna och det kristna arvet, eller så gör vi det inte. Och båda alternativen sätter spår i den uppväxande generationen. Spår som sitter mycket djupt. ”Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal.” (Ordspr. 22:6) Detta är en sanning som fungerar s.a.s. i båda riktningarna.

11 kommentarer:

  1. Mina barn kommer att få den neutrala uppfostran. Själv fick jag en liknande uppfostran som du beskriver med Gud dit å Jesus hit. Och trodde på det en stund för det lät så bra. Alla älskar alla, och har man problem slår man en signal till gud. Sen när jag blev äldre och hittade Internet å började klicka runt lite och läsa lite historia om våran frälsare och dess utövare och se ocensurerade bilder och filmer på hur skadlig religion kan vara och hur onda dess utövare är.

    Tycker det är idiotiskt att bara ta fram bra sidor av religion å hjärntvätta barnen som små. när det finns 1000 onda sidor som ni blundar för. Undrar hur många som har fått sätta livet till i natt i skuggan av korset..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filur! Får jag börja med att säga att man inte ska tro på allt man hittar på Internet... Det skulle vara intressant att veta vilka de "1000 onda sidorna" är, eller ens ett par av dem, samt vad du menar med den sista meningen i din kommentar. Den låter synnerligen konstig.

      Radera
    2. I Nord Irland är kriget baserad på religion. lika i Israel och Palestina.. Också finns det ju extrema islamisterna. korståg, häxeri, exorcism, och en massa skiljaktigheter inom Religion som bidrar till våld dagligen..

      Radera
    3. Filur! Nu blandar du friskt ihop religionskritik med kritik av (avarter) inom den kristna tron - kryddat med egna (felaktiga) uppfattningar. Du borde kanske använda annat än Internet som källa för kunskap...

      Radera
  2. Mattias Granroth, Jakobstad15 november 2012 kl. 21:14

    Konservativa kristna tror att de följer kärlekens väg. Kan de ha mera fel? Nej. Istället är det intoleransens budskap de mest kör fram. Man exkluderar istället för att inkludera. Hjärntvätteri är det minsta man kan säga. Religion borde vara förbjudet tills man fyllt 18 år.

    Nu läser jag inte mera denna sida utan kommer som en konsekvens att skriva mig ur kyrkan. Jag tror det blir bäst så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias. Kanske det är du som har fel definition på vad kärlek är? Jag menar att Han som har gett oss livet och kärleken också har rätten att definiera vad kärlek är. Visst kan vi skapa oss en egen definition på kärlek, och leva med den, men vi ska akta oss att döma andra utifrån vår egen, hemmagjorda, variant som du nu gör.

      Vad sedan gäller det du skriver om att skriva ut dig ur kyrkan så ska jag säga två saker. För det första: Jag anser att de som inte delar kyrkans tro och värderingar ska göra en av två saker. Helst ska de omvärdera sig och sina ställningstaganden, be Gud om tro och låta sig omvändas. Eller så ska de skriva ut sig ur kyrkan och sluta försöka påverka kyrkan i en riktning som kyrkans Herre inte går. Det är min, privata, åsikt. Men, och det blir för det andra, det jag skriver här på min blogg är tyvärr inte kyrkans lednings linje idag. Det är kyrkans officiella grunddokuments (Bibelns) linje, men inte kyrkans lednings linje. Bara så du vet det när/om du tar det beslut du antyder ovan.

      Radera
    2. Ja, och sen en sak till, Mattias: Var hittar du något "intolerant" i texten ovan? Jag frågar bara för att jag är nyfiken på att veta...

      Radera
  3. Om Gud finns är det ju högst naturligt att ge sin livsåskådning vidare till barnen.

    Dessutom är det en enorm lättnad att kunna ge raka svar på frågor om rätt och fel, meningen med livet, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg osv.

    mvh
    Christoffer Skuthälla

    SvaraRadera
  4. Jag fick en kristen uppfostran, till viss del i alla fall. Vi läste barnens bibel, men hela min barndom trodde jag att det var en sagobok. Det var först när jag var runt 10års åldern som det gick upp för mig att folk faktiskt tror på det! Jag förvånas fortfarande över att folk på rikigt tror på precis allt som står i bibeln, det är absurt. Sen att folk tror på en eller flera gudar är upp till var och en och alla har olika syn på det hela. Men jag väljer att avstå för det finns så många åsikter i bibeln dom jag omöjligt skulle kunna stå för genom att höra till kyrkan. Jag har många vänner som är kristna. Jag dömer inte dem ocg de dömer inte mig. Men jag tycker att dina åsikter är så kontroversiella så du borde hålla tyst ibland

    SvaraRadera
  5. Cecilia. Som kristna tror vi inte i första hand på en bok (Bibeln), utan på Jesus. Men vi menar att vi i Bibeln har fått uppenbarat för oss, trovärdigt och sanningsenligt, allt det som Gud vill säga åt oss människor.

    Vad gäller mina åsikter så är det väl bara att konstatera att huruvida de är kontroversiella eller inte beror på åsikterna i sig utan på var man själv står. För en kristen är dessa åsikter mainstream. Eller borde åtminstone vara det. Sedan handlar det förstås också om hur man lägger fram saker och ting, och visst, jag försöker till och från nog provocera lite också...

    SvaraRadera
  6. Rättelse: ...kontroversiella eller inte INTE... skulle det stå.

    SvaraRadera