onsdag 7 november 2012

Snabba ryck!



Hur kunde det gå så här? Och så här snabbt? Det är nu drygt 40 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Finland (1971) och drygt 30 år sedan man slutade klassificera det som en sjukdom (1981). För drygt 10 år sedan upphörde det att vara straffbart att ”uppmuntra till homosexualitet” (1999) och år 2001 antogs lagen om registrerat partnerskap. Sedan dess har det i rask takt blivit förbjudet att på något sätt ”diskriminera” homosexuella och transsexuella. Detta har sedermera kommit att innebära att ”det nya frälset” har inrättats – idag kan t.ex. en arbetsgivare inte avskeda en homosexuell person eftersom denna kan gå till rätten och få uppsägningen upphävd och/eller få en saftig ersättning. Oberoende av vad arbetsgivaren hade för orsak att sparka personen i fråga kan han eller hon alltid dra ”diskrimineringskortet”. Och få rätt.  

Sedan har vi hela hen-diskussionen – som jag inte går in närmare på här och nu. Så ska vi ha könsneutrala äktenskap – och kyrkliga vigslar. Och fortsättning följer. I dagens ÖT kunde vi läsa nyheten om att Förbundet för mental hälsa och förbundet för sexuellt likaberättigande Seta har gått ut med uppgifter om att ”försök att bota homosexuella kan utgöra ett allvarligt hot mot klienternas hälsa”. Dessa båda föreningar hävdar att ”behandlingar som strävar efter att hela en persons sexuella läggning är oetiska och en kränkning av den homosexuellas rättigheter.” Vidare hävdas att ”behandlingarna ger en falsk bild av heterosexualitet som den bästa och i vissa fall den enda acceptabla och normala läggningen.”

Seta, och nu tydligen också Förbundet för mental hälsa, upplyser folket och bildar opinion. Och se hur bra de har fått det ställt för sig! Om någon, t.ex. på ÖT:s webbplats under denna nyhet, skulle få för sig att gå i svaromål mot det som hävdas, ja då tas genast kommentaren bort emedan den bryter mot både lagen om skydd mot diskriminering och tidningens kommentarregler. På detta sätt säkerställs att endast den ena sidan av saken kommer fram i offentligheten – och så blir diskussionen därefter. Ensidig, vinklad och synnerligen fientlig till alla oss som vill stå på den gamla grunden. Och på detta sätt bildas opinion. Och så tilltar farten på det sluttande planet.Hur ska man, i denna situation, kunna föra en sansad, saklig och balanserad diskussion i denna sak - t.ex. när kyrkan om någon tid kommer att börja behandla kyrklig välsignelse av samkönade och kyrklig vigsel av de samma - när bara den ena sidan har tillgång till det offentliga rummet och möjlighet att göra sin röst hörd? Svar. Det går helt enkelt inte. Och så ska det tydligen vara, eftersom "man" då kan säkerställa att resultatet av hela processen blir det rätta. Suck!

Få se hur länge det dröjer innan det blir straffbart att trycka biblar och läsa vad Guds ord säger om utlevd homosexualitet?

17 kommentarer:

  1. Mattias Granroth, Jakobstad7 november 2012 kl. 20:53

    Varför har religiöst konservativa så mycket tid att lägga på andras liv? Har ni inte fullt upp med era egna? Otroligt att man 2012 inte ännu kan vara den man är född som, tex. homosexuell. Det är lika bra som hetero. Jag kan inte förstå vad Gud, kyrka, religion har med det att göra. Lev ditt eget liv Kristian och skit i andras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias! Trevligt att du skriver under eget namn! Det är lättare att diskutera då, och tonen blir mycket vänligare. Jag förstod att du försökt få tag på mig per telefon den senaste tiden, men jag har alltid varit upptagen när du har försökt. Dessutom passar det inte sig att ha telefonen med sig i minkhuset - den kan få en oönskad tilläggsfunktion... (Läs: Börja lukta.)

      Jag har också funderat en del på detta med varför vi nödvändigtvis ska hålla på med denna fråga in absurdum. Jag har kommit på fyra orsaker, och jag kommer säkert att få komma in på dessa närmare i ett senare skede. Men jag kan ju lista dem här och nu.
      1. Jag, och vi, skulle inget hellre än låta denna fråga vara i fred, men den lyfts fram idag. Inte av oss, utan av dem som vill förändring. Vi agerar inte, vi REagerar.
      2. Seta, RFSU (i Sverige) och andra liknande organisationer vill förändra samhället (och kyrkan) i en riktning som kommer att göra samhället sjukt. Översexualiserat. Perverst. Använd vilket ord du vill. Huvudpoängen är att man vill påverka människor, börjandes från barnen, i en riktning som kommer att skada oss människor och i förlängningen hela samhället. Därför reagerar vi/jag.
      3. Alltid när sanningen förtrycks finns det orsak att reagera. Så sker i denna sak, och det är människan som kommer att hamna i kläm.
      4. Hela denna fråga handlar om att lura människan bort från det som är bra för henne. Skaparens vilja, så som den finns uttryckt i Guds ord, är det bästa för oss människor, och alltid när vi gör uppror mot denna vilja kommer människor att fara illa. Det handlar således om människans väl - även om det inte finns många idag som tycks inse detta.
      5. Guds ord säger att den som lever som homosexuell kommer att gå förlorad. Genom att bejaka homosexualitet och ett homosexuellt leverne (och se detta som normalt) dömer vi människor till förtappelse. I stället borde vi hålla fram sanningen om detta och uppmana, stöda och hjälpa de homosexuella att, med den börda de tvingas bära, leva ett liv enligt Skaparens vilja. Nu får jag sedan ännu tillägga att detta gäller idag kanske främst i en kyrklig kontext, men likväl är detta en tungt vägande orsak till engagemanget.

      Detta nu helt kort på detta sätt. Säkert finns det också mera och flera saker man kunde lista, men dessa nu så här i all hast.

      Allt gott!

      Radera
    2. Jag märker att det blev fem punkter i hastigheten...

      Radera
  2. För ca 1000 år san sko he ha passa att slut tryck biblen å lagt an på museum. he faktist 2012 idag å tiden fö rosa enhörningar, tandfer å troll e föbi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj. Det märks att du inte känner Jesus, och att du inte alls är bekant med det du skriver om. (Och knappast heller har så värst stora insikter i hur samhället utvecklas idag.) Läs, lär och bekanta dig med honom först, och återkom sedan så får vi diskutera vidare!

      Radera
  3. Nu förstår jag varför din(a) kommentar(er) blir raderad(e) på ÖT. Personligen tycker jag inte att hatiska religiösa texter hör hemma i en civiliserad värld. Samhället har kommit längre än så. Men jag hoppas att du fortsätter skriva och ha åsikter. Väl mött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredrik: Jag skrev vad som SKULLE HÄNDA OM. Jag har, vad jag kan minnas, blivit raderad tre gånger på ÖT, och två av gångerna fick jag min kommentar insatt igen efter kontakt till redaktionen. Jag har aldrig blivit raderad när jag har kommenterat något som har handlat om homosexualitet.

      Radera
  4. Mattias Granroth, Jakobstad9 november 2012 kl. 21:51

    Har inte Gud nu då skapat allt, dvs även homosexualitet? Är han trots allt inte hjärnan bakom allt. Hur förhåller du dig till de vidriga sagorna i Gamla Testamentet? Döda ett barn som säger emot äldre eller hur det nu var. Där finns många bud vad som ska göras om x eller y händer. Jag har inte Bibeln på mina fem fingrar om du förstår.
    Nej, samhället har förändrats. Som tur var till det bättre och det är inte tack vare kristna fundamentalister. Kyrkan, religion och Gud är inte begrepp förknippat med 2012. Som liberal och humanist låter vi alla leva våra liv så länge det livet och de handlingar följer Finlands lag. Bibeln får de som tror på tro på men utan att behöva missionera ut allt vad där står. Det är som Fredrik säger, samhället har kommit längre än så. Fortsätt skriv men fördöm inte som kristna konservativa i regel gör. Det har du inte mandat till.

    SvaraRadera
  5. Mattias. Nej, enligt Bibeln har Gud faktiskt inte skapat allt. Allt det onda, till exempel, har kommit in i världen som ett resultat av människans handlande - eller rättare sagt, som ett resultat av människans uppror mot Guds goda ordningar/vilja. Homosexualiteten igen har sin rot, enligt Rom. 1, i att vi människor inte har gett Gud äran för hans verk (särskilt då hans skapelseverk och honom själv som skapare) och inte låtit honom vara den Gud han är och vill vara för oss människor. Bl.a. här har jag skrivit om detta: http://kristiannyman.blogspot.fi/2012/07/orsak-och-verkan.html

    Vad sedan gäller de "vidriga sagorna" i GT är det inte lätt att svara kort, men jag har flera gånger, både här och på ÖT, försökt förklara detta. Helt kort (om jag ändå försöker) kan man säga att GT ska läsas utifrån NT och med NT som "facit" och förklaring - och då framför allt med Kristus som nyckel till, ja i princip, allt som står i GT. Han säger bl.a. att han inte kom för att upphäva, utan för att uppfylla GT:s lagar. Vanligen brukar vi dela upp GT:s lagar i tre kategorier - ceremoniallagen (som Kristus en gång för alla har uppfyllt, varför vi som kristna inte behöver uppfylla den och de renhetskrav som den innehåller), morallagen (som gäller i alla tider, men vars följder blir annorlunda i nytestamentlig tid) och Israels civila lagar som gällde innevånarna i GT:s Israel. Det uppstudsiga barnet torde höra till denna tredje kategori.

    Samhället förändras, visst. Vissa gånger till det bättre, andra gånger till det sämre. Här har du och jag säkert sedan olika uppfattningar om vad som är bra och vad som är dåligt. Men jag vill ändå hävda att många av de förändringar som vi båda kan vara överens om att är goda (under de senaste par hundra åren) faktiskt har sin grund i den kristna tron - och då speciellt i dess "fundamentalistiska" version. Skola, hälsovård, åldringsvård osv... Allt detta har sin upprinnelse i kyrkan och den kristna tron.

    "Kyrkan, religion och Gud är inte begrepp förknippat med 2012", skriver du. jag hävdar precis motsatsen. Här i vår obskyra del av världen ser det kanske ut så som du påstår, men om vi lyfter blicken redan litet så ser vi att den kristna tron (och uttryckligen då bibelcentrerad sådan) är på kraftig frammarsch ute i stora världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mattias Granroth, Jakobstad10 november 2012 kl. 12:32

      Aj, frammasch. Exakt var? Det har just varit ett amerikanskt presidentval där stolpskott som talat om aborter blivit utan röster. Demokraterna vann tack vare sådana stolpskott som hävdar att kvinnan inte kan bli gravid om hon blir våldtagen osv. De var ju åtm. två stycken. Jag ser en brave new world antåga. Där finns plats för det viktigaste av allt, JAG! Vi ser världen med olika ögon.

      Radera
    2. När man läser snabbt igenom din blogg så uppenbarar det sig att du fortfarande tror att du är med på nått sorts korståg på 1100 talet. Dina argument håller inte på 2012. Ända du ser e din bibel du ser inte förbi den. Kristendomen är bara plagiat från äldre religioner. Kristna är också bra på att ta sig äran för nästan allt gott " Skola, hälsovård, åldringsvård osv... Allt detta har sin upprinnelse i kyrkan och den kristna tron. " Jovisst.. Säkert

      Anders behring breivik är ett prakt exemplar på en Kristen fundamentalist.

      de skulle dyrka Herren. Var och en, gammal eller ung, man eller kvinna, som inte dyrkade Herren, Israels Gud, skulle dödas. (2 Krön 15:13)..


      Religion är som omskärelse.
      Väntar du tills någon blivit 20 år innan du introducerar konceptet,
      kommer de förmodligen inte vara intresserade

      Radera
    3. Bäste anonym! Ditt resonemang haltar. På många sätt. Jag ska bara lyftas fram ett: Du skriver att mina argument inte håller, och du motiverar inte. Sedan skriver du att "Kristendomen är bara plagiat från från äldre religioner". Igen utan att motivera och styrka med källor. Men jag ska hjälpa dig lite på traven! Nåden är det centrala i den kristna tron. Svara mig vänligen i vilken "äldre religion" man har hämtat detta med nåd. Lyckas du med detta kan jag eventuellt ta dig och dina påstående lite mera på allvar.

      Sedan tycks du inte alls vara påläst när det gäller historia. Men det jag skrev om skola, hälsovård och åldringsvård är faktiskt sant. Det skulle du veta om du var lite mera påläst.

      Radera
    4. Mattias! Visst ser vi världen med olika ögon, men inte bara det. Jag vågar hävda, i all vänlighet, att ditt synfält är ganska begränsat. (Vilket mitt också säkert är, det får jag väl motvilligt medge.) Du kan försöka googla t.ex. "Friends of the martyred church" och gå vidare därifrån så kanske du ser lite vad jag var ute efter...

      Radera
  6. Kristian, det är strongt av dig att våga skriva om dina värderingar, och det märks att du kan din bibel. Sådana människor ser jag upp till. Det är ju sen tyvärr helt förståeligt att människor som lever av världen tycker att det du skriver om i dina inlägg är svårsmält. Som studerande tycker jag att det ofta är svårt att ge svar på tal när människor börjar dra upp vad som står i t.ex. gamla testamentet. För min del är det väl bara att läsa på!

    / Kristen

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kristen". Min kunskap är nog också den endast ett styckverk. Men bloggen är lite av ett "terapiredskap" för mig - jag gillar att skriva och ibland behöver jag få "skriva av mig". Vad gäller detta med GT så tycks det vara ett speciellt kärt ämne för de flesta belackare idag. Det värsta är att det inte vill hjälpa hur mycket och många gånger man försöker förklara... De vill helt enkelt inte förstå. Men det kanske räcker om man får ha det någorlunda klart för sig själv åtminstone. :)

      Radera
  7. Halloj Kristian

    Det verkar finnas en och annan liberal korsfarare också som gärna ser sin tro bredas ut bland folket :)

    Om Anders Behring Breivik är ett exempel på en kristen, är Stalin exempel på en humanist.

    Sen till Matthias som sätter sitt hopp till Barack Obama. Barack må ha talets gåva, men tyvärr står han inte för en hållbar social policy. Det är en tidsfråga innan man i USA får lov att gå in för en hårdför ransonering av välfärden och då är det inte alls säkert vem som får rum i den nya djärva världen.

    Mvh
    Christoffer Skuthälla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Christoffer. Jo, de är nog bra mycket mera på offensiven än vi är idag, tyvärr. Men det är intressant att se på vilken nivå deras religionskritik är. Oftast är det sandlådenivå.

      Radera