måndag 31 augusti 2015

Ett år

Jag ska inleda denna text med en liten varning: Denna text kommer att vara personlig. För ovanlighetens skull. Inget om hbt-frågorna, ingen bibelteologi, ingen apologetik och ingen ekonomi. Bara en personlig berättelse/betraktelse. Så blir ingen som läser den besviken eller överraskad.

Jag har en del sockersjuka i släkten, och jag har en längre tid funderat på om det skulle löna sig att frivilligt dra ner på sockerintaget innan det, så att säga, blir "obligatoriskt". Dessutom har jag en längre tid varit övertygad om att det myckna sockret som vi västerlänningar idag trycker i oss inte är nyttigt. Att det är just sockret, och inte fettet, som är den största orsaken till mycket av våra folksjukdomar. Således föddes i mig för ett drygt år sedan tanken att försöka "sockerstrejka". I juni 2014 försökte jag så lämna bort allt onödigt socker. Jag klarade det en hel månad, men i juli blev glassuget för svårt, så jag återgick till en mera "normal" finländsk sommardiet. Med stort sockerintag, alltså. Då märkte jag skillnaden. I juni, alltså medan jag inte åt något socker, hade jag mått väldigt bra på alla sätt, men i juli och augusti mådde jag klart sämre. Orken var dessutom sämre och jag var mycket tröttare på dagarna. Därför tog jag ett drastiskt beslut och lämnade bort sockret på, vad jag menade, permanent basis.

Idag är det ett år sedan jag åt glass senast. Eller något annat sött för den delen. Några dagar kände jag ett sug efter sockret när jag slutade, men redan efter en vecka slapp jag det. Idag har det gått så långt att jag helt enkelt inte klarar av att äta något sött. För en tid sedan försökte jag dricka ett glas vanlig blandsaft, men det smakade helt enkelt så vidrigt att jag fick lov att lämna det. En halv klunk förmådde jag dricka, sedan var det stopp. Givetvis får jag i mig en del socker ändå - vanlig husmanskost innehåller också en del socker - men jag försöker välja bort sådant som är för sött. Överlag går det bra. T.ex. river jag ett äpple och sätter på gröten när de andra i familjen använder sockrad sylt. För att nu nämna ett exempel. Dessutom finns det idag många fullgoda sötningsmedel som inte innehåller socker. Frukt innehåller en hel del fruktsocker, men fruktsockret är, menar jag, bättre än det vita sockret. Så frukt äter jag. En hel del, faktiskt. Men jag har tyvärr inte hittat någon bra sockerfri glass, så jag - som alltid har varit en stor glasskonsument - har fått bita i det sura äpplet (bokstavligen!) i stället. Ett bra surrogat är ändå naturell joghurt med (mycket) frusna bär i. De frusna bären gör att joghurten fryser, och således påminner det en del om glass. När jag blandar ihop det själv får jag själv bestämma sockermängden. Alltså blir det helt sockerfritt.

En annan motivering till att lämna bort sockret var att jag ville gå ner i vikt. Det har inte skett. Tyvärr. Men min sockerstrejk fick en annan viktig, och för mig väldigt oväntad, följd. Jag, som alltid har varit något av en förkylningsmagnet, har nu varit frisk i ett år. Inte en liten förkylning ens! Jag brukade säga att när barnen drog hem bobbor och själva var sjuka ett par dagar var jag sjuk i samma förkylning i ett par veckor. Men det var då, så länge jag åt socker. Nu påstår jag givetvis inte att jag aldrig mera kommer att vara förkyld, men det är trevligt så länge det varar!

Jag tror fortfarande att sockret är en rot till mycket ont. Folkhälsomässigt sett, alltså. Det här året har inte fått mig att vackla i denna tro. Tvärtom. Nå, nu kanske någon undrar varför jag skriver denna text - annat då än för att säga att jag menar mig ha haft rätt. Jag har två orsaker. Dels för att förklara för alla som har orsakats bekymmer av min sockerfrihet men som kanske inte har vågat ställa frågan varför. (När man är predikant på en samling förväntas man "doppa" när det blir paus och servering, men jag har under det år som gått - och även ofta före det och då också av samma orsak - tackat nej till det söta och valt ett vattenglas i stället.) Men nej, jag har INTE sockersjuka. Inte än, åtminstone. Ifall jag nu skulle börja äta socker igen är det förstås mycket möjligt att jag skulle få det. Dels skriver jag detta för att uppmuntra andra som kanske har gått i samma tankar som jag gjorde. Det går faktiskt att sluta! De första dagarna/veckorna är jobbiga, men sedan släpper det med en gång. Men det förutsätter att man slutar helt. Även här gäller att det är svårt, eller kanske till och med omöjligt, att "halta på båda sidorna". Så om du alltså har gått i dessa tankar: Varför inte testa! Kanske en månad till en början. Jag tror inte att du kommer att ångra dig!



Ja, så ett litet ps. Jag hittade ingen sockerfri tårta i butiken, så det blir ingen tårta idag. Ja, egentligen inget firande överhuvudtaget. 43 är så ojämt och så mycket primtal som det bara kan vara, så jag menar att det inte behöver firas.  

10 kommentarer:

  1. Det var ett intressant inlägg. Jag själv sökte för några år sedan på adlibris de mest populära böckerna och beställde bl.a Matrevolutionen

    http://www.kostdoktorn.se/matrevolutionen

    Jag har alltid varit intresserad av kost och mat och den här boken var en riktig ögonöppnare för mig, jag kan verkligen rekommendera den.

    Tänkte själv pröva att testa äta enligt LCHF metoden där direkta sockret är boven men även kolhydraterna som nedbryts till socker i kroppen. Jag gick ner 10 kilo på ungefär 6 månader så det fungerar och jag mår väldigt bra. På samma gång upplevde jag samma saker som Kristian när jag lämnat bort sockret, allt yogurt saft och kakor smakade pyton eller alltför sött.

    Skrämmande när man upptäckte hur man blivit sockerknarkare, man fick huvudvärk efter 3 dagar i ungefär ett dygn efter man slutat med sockerintag och kolhydrater. Det var abstinensbesvär!

    För er som är intresserade => http://www.kostdoktorn.se/nystart

    Eflop (njuter ändå av choklad nu som då)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Tack för den kommentaren! Jag hittade, det måste ha varit någon gång i mitten av 90-talet, en bok på Akademen i Åbo som hette något i stil med "Kolhydratmetoden". Detta var innan någon hade hört förkortningen LCHF. Jag testade lite om insåg att detta verkligen fungerar. Tyvärr passade "kolhydratmetoden" inte för en fattig studerande - att äta kött tre gånger om dagen blir helt enkelt för dyrt, så det blev med att testa lite. Nu senare har jag försökt detta med LCHF också, men jag klarade inte av det. Efter ett par dagar fick jag problem med illamående och svindel. (Jag har periodvis problem med inneröronen...) Dessutom gick det där med HF bra, men så småningom blev LC till NC och sedan till HC - och det fungerar ju då rakt inte. (Annat än om man vill gå UPP i vikt...) Det är lite som High five-metoden som David berättar om nedan.

      Det där med "sockerknarkandet" känner jag alltför väl igen. Mina abstinensbesvär var kanske inte riktigt så starka som du beskriver eftersom jag fasade ut det lite, men nog såg jag lite av dem också.

      Radera
  2. Jag rekommenderar också länken som ovanstående skribent länkar till samt Ann Fernholms blogg " Ett sötare blod". Hon har också skrivit en bok med samma namn och den är mycket läsvärd. Som ett litet tips kan det löna sig att se över sitt intag även av spannmålsprodukter och kanske lägga till någon form av periodisk fasta om man också vill gå ner i vikt, förutom de konkreta hälsovinster man får enbart genom att minska sitt sockerintag. Lycka till!
    vänliga hälsningar,
    Annika Cederborg

    SvaraRadera
  3. Fyller du år din rackare?! Grattis i så fall! Själv kör jag "high five" dieten, som en kollega till mig rekommenderade för något år sedan. Den verkar vara ganska allmän bland oss chaufförer och den går ut på att äta mycket av allt... I kombination med ett stillasittande arbete och alldeles för lite motion fungerar den jätte bra om man vill gå upp i vikt. (Som ett litet tips bara)

    PS. Tack för att du skjutsade vår gemensamma vän till stan i dag. Hur gick det, fick han körkort?

    David P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack... High five. Den var bra! Vår vän fick nog körkort. Strongt att klara både skrivningen och uppkörningen på första försöket! (Han menade att han gjorde ett litet fel, men det var tydligen ingen "dealbreaker".) För övrigt kan du hälsa frun att projektet framskrider, men att det var knepigare än jag trodde! Hon använder, precis som jag, många och långa bisatser...

      Radera
  4. Jag igen lägger sats till sats tätt på varann och satsar på att tacka Herren för allt vad som finns tillgängligt av mat och dryck. När man äter smörgås med kaffe kan det vara riktigt gott med socker åtminstone för en energislukaredag:-)
    Spelar ingen roll hur vi ser ut,; det är om vi tror som vinner till slut....(lätt parafraserat igen).
    Mat och Dryck och Herrens Ord det är Lyckans Nådebord.
    Det är ok att akta sig för högt raffinerade grejer; dock är vinningen bara timlig. Frälsningen är i Jesu Blod men nog högaktar jag Friskusar och Måttliga människor som Ber och Arbetar. God Dag säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  5. Ett mycket okontroversiellt inlägg,alla blev så vänliga,t.o.m Eflop blev "mänsklig":-)
    Att sluta använda socker har aldrig varit något problem för mej,enda ggr är när jag äter risgrynsgröt o då tillsammans med kanel!Jobbade inom mentalvården,som kanske alla vet är kaffedrickande en viktig ingrediens på sjukhus.Beslöt med en kollega att sluta dricka kaffe.Ville bevisa att man kan sluta med det man vill,genomförde projektet
    och drack inte kaffe under två år,hade kanske abstinens med huvudvärk i början.
    Hur är det med mitt kaffedrickare idag,gör som Eflop (med chokladen),kan dricka enkopp per dag (pulverkaffe) o gärnà i Myrna kaffekopp,annars säjer"om jag som min om jag blir bjuden "tar hellre pengan"!

    SvaraRadera
  6. Korrigering,det var min mor som hellre tog pengan:-)

    SvaraRadera
  7. Tomas av Kempis skrev så här ungefär: "Om vi skulle utrota en synd (odygd) om dagen vore vi snart fullkomliga människor". En bra attityd, eller hur, vi vill ju alla det goda och ändå får vi(de flesta troende) i den Helige Andes Ljus konstatera med Paulus: Det goda jag vil det gör jag inte, men det onda jag inte vill det gör jag... (titt och tätt) Men Gud vare Tack; om vi får nåd att vandra i ånger och tro på den kristna vägen så ..."skall Jesus Kristus genom Ordet, Anden och Sakramenten frälsa oss från denna syndens kropp och värld...". Tankar i natten av ulrik, den tänkande teologen och hemmakatten...

    SvaraRadera