lördag 8 juli 2023

Om yttrandefrihet om om att bränna heliga skrifter

Journalisten Wolfgang Hansson lyft för en tid sedan fram en oerhört intressant frågeställning i en kolumn på Aftonbladet. Rubriken på hans text lydde: "Yttrandefriheten har ett pris - är svenskarna beredda att betala?" 

I kolumnen lyfter han fram hur koranbränningarna i Sverige ökar risken för terrorhot och äventyrar svenskarnas säkerhet i muslimska länder och att det givetvis minskar Sveriges chanser att bli Natomedlem. Den fråga Hansson ställer är som sagt oerhört intressant: Är svenskarna beredda att betala detta pris för yttrandefriheten?  

Hansson säger det egentligen inte rakt ut, men han tycks vara för att det bör införas ett förbud mot att bränna Koranen i yttrandefrihetens namn. Hans kolumn slutar med orden: "I Ukraina dör tusentals människor för att försvara sin frihet. Hur många svenskar är beredda att dö för att Paludan och en kristen irakier ska få bränna koranen?"

Problemet med detta resonemang är att det ställer upp felaktiga premisser. Visst. Paludan och den kristne irakierna är en del av detta, men det handlar inte bara om dem. Ja, egentligen handlar det mycket lite om dem. Det är bara så att dessa två just nu har hamnat i blickfånget. 

I själva verket handlar det om allas vår yttrandefrihet. Om vi, eller i detta fall Sverige, ger efter för påtryckningar och inskränker yttrandefriheten för att blidka extrema element ger vi oss in på en väg som kan, och jag säger bara att det kan, leda till ytterligare inskränkningar av yttrandefriheten. Om vi nu motiverar en inskränkning i yttrandefriheten för att öka säkerheten kan vi givetvis göra det samma igen när nästa kris uppkommer. Hur låter t.ex. detta resonemang: Yttrandefriheten har ett pris, är vi beredda att betala det? Om vi tillåter människor att säga att homosexualitet är synd kommer detta att leda till att många människor blir kränkta. Är vi faktiskt villiga att betala ett sådant pris för yttrandefriheten? (Detta var nu bara ett, aktuellt, exempel. Du kan säkert själv komma på flera.) 

I detta sammanhang är det svårt att förbigå citatet av Benjamin Franklin: Det samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge".

I Finland är det inte tillåtet att bränna Koranen offentligt. Och inte Bibeln heller - även om jag misstänker att det förra skulle ge högre straff än det senare. (Enligt det som har kallats den marxistiska maktläran...) Vi har nämligen en hädelseparagraf i vår strafflag. Jag är tveksam till om denna paragraf är bra, men eftersom vi har den (och den nu knappast kommer att avskaffas) får vi leva med den. 

Dock anser jag det vara fullständigt idiotiskt att bränna heliga skrifter, vilka det än må vara. Att göra så vittnar bara, menar jag, om brännarens intellektuella tillkortakommande. För att inte tala om att det är fullständigt kontraproduktivt. Ett eldande av Koranen får den muslimska pöbeln som demonstrerar mot bränningen att se både sansad och rättfärdigad ut. 

Det som däremot kan, och bör, göras - och som är både intellektuellt och imagemässigt fungerande - är att utmana och ifrågasätta Koranen genom att lyfta fram dess tillblivelse och historia. Enligt Islam har Koranen en förlaga i himlen och har i tiderna nedtecknats (av den med största sannolikhet illiterate) profeten Muhammed och påstås därmed vara ofelbar och ha gått genom historien i oförändrad form. Sanningen är förstås en helt annan. Koranen är ett sammelsurium av med varandra oförenliga idéer hämtade från många olika källor, den är osammanhängande och i princip omöjlig att förstå. Koranen har uppkommit genom att flera aktörer har redigerat texten, och den skenbara oföränderligheten i texten har uppstått genom att kalifen Othman i ett avgörande skede i Koranens tillkomsthistoria beordrade att alla konkurrerande textversioner skulle brännas. 

Detta är emellertid något mera intellektuellt krävande, varför man inte kan förvänta sig att t.ex. en Rasms Paludan ska klara av att göra detta. Emellertid får man frukta att ifall det i Sverige införs ett förbud mot att bränna Koranen kommer nästa steg vara att även ett framlyftande av för Koranen, och därmed för alla muslimer, pinsamma fakta kommer att förbjudas. 

Yttrandefriheten har förvisso ett pris. Men frånsteg från yttrandefriheten har också ett pris. Ett pris som kan visa sig vara mycket, mycket högre än det pris vi tvingas betala för bibehållen yttrandefrihet. Är vi verkligen säkra på att vi är beredda att betala det priset?

20 kommentarer:

  1. Ja, tänk att du fick Kristian in homosexualiteten även i denna fråga, som ENDA farhåga då det kommer till yttrandefriheten. Tänk om du inte fick skriva om ditt enda favoritämne längre, det vore väl hemskt?

    "Om vi tillåter människor att säga att homosexualitet är synd kommer detta att leda till att många människor blir kränkta."

    Här medger du att människor blir kränkta, och det är ju din agenda, trots att du försökt påstå motsatsen. Bädda in det som ett exemplifierat resonemang så du slipper ta ansvar för det i en diskussion senare, men det visar bara hur du tänker.

    Så misstänker du att bränning av olika böcker ger olika straff, utan att veta nånting alls, och baserar det på ditt hopkok okända idéer du kallar den marxistiska maktläran. Om jag tillåts spekulera, så gissar jag att Kristian kommer att dropa delar av den "marxistiska maktläran" här och där, som egentligen är hans egna fantasier, men som låter mer trovärdiga om de påstås falla under en term som fortsättningsvis inte existerar ute på internet. Nånstans...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Du läser väldigt selektivt och igen (som vanligt) fäster du dig vid bisaker. Jag tog det som ETT exempel, och konstaterade att de som läser säkert kan komma på flera. Texten handlar om yttrandefrihet och Koranbränningarna, och den farhåga jag klart och tydligt uttalar (och som du helt väljer att missa) är att också det att utmana Koranen och dess tillkomsthistoria kan komma att falla utanför yttrandefriheten. En liten fråga: När du skriver ordet "ENDA", hur kunde du missa detta?

      Och givetvis har jag alltid medgett att människor blir kränkta. Vi lever idag i lättkränkthetens tidsålder, och problemet är inte att människor blir kränkta av sanningen utan att tröskeln att bli kränkt är alltför låg. Om någon blir kränkt av sanningen ska man inte skjuta budbäraren utan se sig själv i spegeln. Så igen tillviter du mig saker jag inte sagt. Skärp dig!

      Vad gäller de olika straffen så vet både du och jag att det är precis som jag skriver. Jag misstänker t.o.m. att den som offentligt bränner en Bibel i Finland slipper undan straff helt och hållet. Minoriteter skyddas bättre i ett samhälle där den marxistiska maktläran hyllas som den hyllas i vårt västerländska samhälle idag.

      Radera
    2. Selektivt? Nej, jag konstaterar bara att det enda som allt kretsar kring, enligt dig, är hbtq.
      Eftersom det verkar vara nån sorts mani för dig att kränka folk, borde du inte vara lättkränkt själv, speciellt inte då kvinnliga journalister skriver saker du blir kränkt över. Skjut inte budbäraren, Kristian, eller hur sa du? Erämaa är ju inte den enda som skrivit om våra, för närvarande, kändisar i utländsk press, vad anser du om alla andra journalister? Du säger ju att du läser brett, så du har säkert exempel?

      Du får ju försöka tillskriva mig nånting, men så fungerar det ju inte. Du kan istället börja med att styrka ditt påstående med att söka fall.

      Du är rätt envis med att med upprepning göra en lögn till sanning, den marxistiska "maktläran" som du uppfunnit, vad annat innehåller den? Eller hittar du på nya teser vartefter?

      Radera
    3. Förvirringlsobbyn. Att du går omkring i livet med slutna ögon och fingrarna i öronen är något jag inte kan påverka. Alla som ser och hör vad som pågår vet hur det fungerar idag. Vad man sedan kallar det hela är av underordnad betydelse. Men du fokuserar som sagt många gånger på bisaker.

      Radera
    4. "Vad man sedan kallar det hela är av underordnad betydelse."

      Så varför kallar du det för nånting som inte existerar då? Jo, för att den lögnen blir mer trovärdig.


      "Alla som ser och hör vad som pågår vet hur det fungerar idag"
      Så säger man om man inte hittar nånting som bekräftar det man hallucinerar...

      Radera
    5. En blind som påstår att en som ser hallucinerar. Komiskt.

      Radera
  2. "Emellertid får man frukta att ifall det i Sverige införs ett förbud mot att bränna Koranen kommer nästa steg vara att även ett framlyftande av för Koranen, och därmed för alla muslimer, pinsamma fakta kommer att förbjudas."

    Nej, av det ena följer verkligen inte det andra. Bortsett från den högst teoretiska möjligheten att islam skulle bli den dominerande världsåskådningen i Sverige och islamismen skulle bli ledande politisk kraft, men sannolikheten för att så skall ske är inte överhövan stor inom en överskådlig framtid.

    Spurgun

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige har goda chanser att vara islamistiskt alltigenom redan år 2060 cirka.
      Om den fortgående islamiseringen fortsätter.
      Anonym1

      Radera
    2. Vad skulle få alla infödda svenskar att konvertera till islam på 35 år? Speciellt med tanke på att majoriteten tror inte på någon religion överhuvudtaget, och trots att 20% har invandrarbakgrund i Sverige, tror bara 3% av dem på någon religion.
      Eftersom du Anonym1 nämner SCB, så kanske vore det en idé att läsa vad statistiken säger?

      https://www.myndighetensst.se/kunskap/statistik-om-trossamfund.html
      https://www.forskning.se/2017/04/12/svenskarna-tror-men-inte-pa-gud/


      Radera
    3. Spurgun. "Nej, av det ena följer verkligen inte det andra."

      Islam behöver inte bli den dominerande världsåskådningen i Sverige för att detta ska bli verklighet. Som jag skriver så handlar detta om att ge efter för pressen från extrema element. Detta handlar idag om krafter i den muslimska världen som sätter press på Sverige. Det samma kan givetvis ske även i andra frågor.

      Faktum är att vi redan nu kan se hur hotet från Islam och muslimer fungerar när det gäller Koranen och ett kritiskt studium av denna bok. Under de senaste åren har det arbetats textkritiskt med Koranen och en kritisk utgåva av boken är på gång. Detta har emellertid gjorts i hemlighet och på hemlig ort eftersom de som jobbar med projektet har varit utsatta för hot. Så att frukta att det andra följer på det ena är ingalunda någon fantasi utan en reellt risk.

      Radera
    4. "
      Faktum är att vi redan nu kan se hur hotet från Islam och muslimer fungerar när det gäller Koranen och ett kritiskt studium av denna bok. Under de senaste åren har det arbetats textkritiskt med Koranen och en kritisk utgåva av boken är på gång. Detta har emellertid gjorts i hemlighet och på hemlig ort eftersom de som jobbar med projektet har varit utsatta för hot. Så att frukta att det andra följer på det ena är ingalunda någon fantasi utan en reellt risk."

      Källa på det?

      Radera
    5. Anonym 21:25. Att en kritisk utgåva av Koranen är/har varit på gång är allmän kunskap. Vad gäller att detta har gjorts i hemlighet p.g.a. av riskerna för de inblandade har jag hört om i diverse föredrag. T.ex. här: https://issuesetc.org/2016/05/30/1-the-historical-jesus-craig-parton-53016/

      Radera
    6. För all del, islam är nog vad man kan kalla en assertativ religion, som på sina håll bestämt och kraftfullt försvarar det man uppfattar som heligt. Vad offentlig kritisk hållning gentemot islam och koranen beträffar räcker det för de flesta att tänka på Salman Rushdie eller Lars Vilks.

      Men alla muslimer är inte stöpta i samma form. Även inom islam förekommer det sekularisering i olika utsträckning. Ju bättre assimilation i mottagande länder, dess bättre förutsättningar för inbördes förståelse, respekt och samexistens.

      Och i grunden handlar det här också om den västerländska civilisationens självuppfattning: ses den som så värdefull att det är lönt att bevara den eller väljer man låg profil och hoppas på välvillig förståelse? Jag för egen del tror att den västerländska kulturen med tron på individens friheter på olika plan kommer att visa sig överlägsen, men det hindrar inte en del kanske smärtsamma möten med andra kulturer för det.

      Spurgun

      Radera
    7. Som en teolog så borde du väl veta att "allmän kunskap" inte räknas som källa, om någon frågar om en källa.
      Men tack för länken iallafall! :) Ska ta en titt!

      Radera
    8. Anonym 17:01. Helt rätt. Men det som är allmän kunskap behöver man knappast ge någon källa på. Men angående det som eventuellt inte är allmän kunskap gav jag en av de källor jag använt mig av.

      Radera
  3. Detta med yttrandefrihet är lätt om man får Nåd att vittna i Vägens, Sanningens och Livets Jesu Namn. Man försökertala tala sant. Det är inte lätt om man är betungad av politik och politisk historia. Kanske lätt nog för oss i vår lilla svenskspråkiga värld av sekler i tro och förnekelser och förändringar i språket
    Oberoende av faror och förbud kan man försöka säga Vittnesbördet om Gud om Bibelen den Heliga Skrift om Jeesus Kristus Yehoschua Maschiah( Messias) mannen från Nasaret Guds Son avlad av den helige Ande som är Gud.
    Då behöver man inte för ekonomins skull stå och dividera om man skall vara höger eller vänster utan man säger: Den Korsfäste och Uppståndne Jeesus säger i Nya Testamentet om sådana här diskussioner att de är till ingen nytta.
    Idag skall vi tänka på att Predikan och Guds Ord hör vilodagen till... ulrik

    SvaraRadera
  4. Jag har i Princip haft yttrandefrihet på denna blogg. Bland inläggen finns ett och annat som skrivits slarvigt och i hast så att det dunkelt tänka blivit dunkelt skrivet och utan relevans i verkligheten. Jag hoppas att de som läst konstiga uttalanden inte tar allt som varande meningsfullt.
    När jag talar om Bibelen menar jag dock att den är fakta och Nya Testamentet uppmanar aldrig till lögn eller synd. Ulrik

    SvaraRadera
  5. Som följare av allmänna nnyhetssändningar förstår jag av stordemokratiska principen att man Ville ha allt gammalkyrkligt rent och värdigt bort från allmänna Forum förrän uppkomlingarna och deras " kärnvapenslynglar sätter sig i tvtornet för att säga. Om vi är med i Nato kan vi heller inte protestera mot kärnvapendoktrinen och då återståår på slutet inte heller för Finlandia annat än förödelsen kvast. Så tack gode GUD ATTT FOLK ÄNNU HINNER ÅNGRA OCH TRO UTAN ATT FÖRSÖKA UNDKOMMA VAD DDE TEX GJORDE 1992 E kr skrivet Ulrik

    SvaraRadera
  6. Skrev en kort insändare till Vbl/ÖP
    som svar på Shamm
    Samayi Silahs insändare "Koranbränninning är
    hatbrott...'
    21.7.
    Ungefär så här:
    Silahs insändare är i hög grad en partsinlaga.
    Den som har lite elementär kunskap
    om islam vet att den ej är förenlig med västerländsk demokrati.
    Koranen kryllar av hat och uppmaning till våld
    mot icke-troende varför Silahs skrivelse
    klingar väldigt falskt.
    Vi kan bara hoppas att den reformeras men för närvarande syns ej tecken därpå.

    Den publicerades ej.
    Om en tidning låter publicera en insändare som Silahs och tidningen ej tillåter läsares kritik eller mothugg
    är det rätt så brdrövligt
    i synnerhet som insändaren publicerats under debatt.
    Man undrar hur det står till med HSS
    media.
    Islam får ej kritisisera faller utom ramen för
    yttrandefriheten?

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Tyvärr måste man idag vara väldigt försiktig i sin Islam-kritik för att få insändare publicerade. Det du skrev är helt sant, men HSS-media vågar (och vill?) inte röra vid något som kan kallas "islamofobi".

      Radera