fredag 27 januari 2023

Om EU och framtiden

De senaste dagarna kanske främsta nyhetsämne i Finland har varit Sannfinländarnas EU-kritik och partiets ståndpunkt att Finland på lång sikt bör lämna EU. Det hela började med Iltalehtis diskussionsprogram i torsdags där partiets orförande Riikka Purra och samlingspartiets ordförande Petteri Orpo deltog, och diskussionen fick mer fyr under riksdagens frågetimme senare under dagen samt av diverse inlägg på sociala medier. 

Orpo framställde Sannf:s linje i frågan som "skadlig", och Alexander Stubb, partiets tidigare ordförande och statsminister, spädde på med att kalla den oansvarig och rent av farlig. Stubb menar också att detta är "rakt ur Rysslands spelbok". Statsminister Marin å sin sida säger att "EU är en värdegemenskap som försvarar västerländska värderingar, demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatsprincipen".

Nåja. Rent mänskligt sett kan man säkert argumentera för att EU är en garant för Finlands säkerhet i dagens turbulenta situation med en aggressiv granne strax bakom östgränsen. Men att avfärda Sannf:s EU-kritik med Rysslandskortet är nog att göra många kurvor raka. 

Det stora problemet med EU idag är att sammanslutningen, trots statsminister Marins påstående, INTE står för demokrati och knappast heller för rättsstatsprincipen. Tvärtom trampar EU idag gladeligen på medlemsstaternas självbestämmanderätt i fråga efter fråga och kapar, helt utan att detta har avgjorts genom en demokratisk process i medlemsländerna, åt sig allt mer makt. 

Detta syns i fråga efter fråga. När har vi. till exempel, gett EU rätten att bestämma över vår skogspolitik? Det har vi uttryckligen inte gjort, men likväl har EU kapat åt sig den rätten. Detta bara som ett aktuellt exempel. 

Jag kan tänka mig att det inte är i vårt lands säkerhetspolitiska intresse att gå ut ur EU just nu. Men om alternativet är att vi glider in i en Europeisk federation utan att detta förankras i ett demokratiskt fattat beslut där medborgarna på sätt eller annat får säga sitt är ändå, trots allt, ett Fixit att föredra. Det är kanske inte det bästa alternativet just nu, men det är det klart bättre alternativet av dessa två. Bäst skulle förstås vara om EU höll sig till det som EU ska vara, alltså en gemensam marknad. Men det tycks inte längre finnas på kartan.

Därför är det viktigt att det finns åtminstone ett parti som ifrågasätter EU:s maktfullkomlighet och dess tillskansade av makt på område efter område. Sannf. må ha många problem, men när det gäller EU-politiken ligger de helt rätt. 


4 kommentarer:

  1. Instämmer.
    Nu innebär EU globalisering vilket innebär ytterligare en koncentration av makten till ett fåtal personer
    som redan ñu har för mycket makt.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:11. makten fungerar så att den korrumperar. Och mycket vill alltid ha mer.

      Radera
  2. Samtliga sfp:s riksdagsledamöter
    okritiska mot dagen
    s EU?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Jag känner inte till hur det är med den saken, men partiet som sådant är synnerligen EU-positivt. Säkert finns det också där sådana som sätter frågetecken vid EU:s maktdammsugning, men det är förstås inte det samma som att vara beredd att göra något åt det.

      Radera