lördag 21 januari 2023

Bedrövligt på ÖT

Jag vet att jag borde vara inställd på att en ledare på ÖT kan innehålla i princip hur mycket skräp som helst, men ändå blir jag ibland överraskad. Inte sällan är det nyblivna Topelius-pristagaren Sofie Stara (lika prisar lika!) som överraskar, men nu lyckades Dan Ekholm faktiskt överträffa henne. Han skriver i en ledare om förnyelsen av translagen att:

Behandlingen av translagen i riksdagen liknar väktarvåldet. I huvudstadsregionen har ju väktare åkt fast för att de i grupp har misshandlat tågpassagerare vid tågstationerna. Små själar misshandlar andra i en underordnad position – för att de kan det. Translagen rör få centerpartister och sannfinländska politiker, men trots det har de haft ett behov att förtrycka en liten utsatt grupp människor – för att politikerna kan förtrycka dem. Det är småaktigt och motbjudande.

Om något är motbjudande är det Ekholms sätt att argumentera. Han vet, men låtsas vara ovetande, att de som är invalda i riksdagen oftast stiftar lagar i frågor som inte berör dem själva. De är liksom valda att göra just detta. Att stifta lagar. Och väldigt sällan berör dessa lagar dem själva personligen. Men Ekholm låtsas som att han inte vet eller begriper detta och försöker på detta sätt skapa ett argument mot att nämnda centerpartister och sannfinländare röstade som de gjorde. 

Sällan har jag sett något mer motbjudande sätt att försöka underbygga sin egen ståndpunkt - och sällan har jag sett en så total brist på argument att man måste ta till ett dylikt, ytterst smutsigt, knep. 

Saken är den att den förnyade translagen - om den går igenom - är människofientlig. Och ännu värre (gällande framför allt åldersgränserna) skulle den ha varit ifall initiativtagarna skulle ha fått igenom alla sina krav. Hela denna samhällsdebatt och denna förändringsvilja gällande så kallade transpersoners situation (som inte är riktiga transpersoner, men det är kanske en annan diskussion) genomsyras av en ytterst skadlig könsnihilism som redan har ställt till med mycket elände och som, om den understöds av lagstiftarna på detta sätt, kommer att skörda många offer

De som röstade mot lagen, och som kommer att göra det samma i plenumbehandlingen, gör detta för att de bryr sig om människornas välmående. Inte för att de vill "misshandla" människor. Misshandeln är det nog andra sidan som står för. Ivrigt påhejade av medias representanter. Dan Ekholm ställer sig med sin ledartext i främsta ledet här.

56 kommentarer:

  1. Vilken tur för Kristian att hen inte blev transsexuell. Då hade nog tonen varit en annan.
    Men, saker och ting kan förändras och guds humor slutar aldrig att överraska! Kanske Kristians barn eller barnbarn blir hbt människor. Eller, att Kristian själv vaknar en morgon och inser att hans kvinnliga själ bor i fel manliga (?) kropp. Vi får be och hoppas!
    En sak är ändå säker, homosexuella människor finns i hans släkt och omgivning. Homosexuella finns överallt även om de lever i det fördolda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym! Du är nog en sällsynt ond människa! Varför skulle man önska ett sådant lidande åt någon? Kristian och de andra som på olika sätt arbetar för dessa människor gör det för att hjälpa dem! Du vill bara stjälpa och vill ont! Skäms!

      Radera
    2. Anonym 21 januari 2023 kl. 19:00, Tack för din kommentar !

      Radera
    3. Kristian är kanske inte trans men helt klart homosexuell. Det lyser genom hela den här bloggen. Inget ont om det, helt normalt idag. Normala människor bryr sig inte om nån är trans, homo eller nåt annat. Vissa homon som Kristian är olyckligtvis födda i en sekt som tror på sagor om Gudar i himmelen som fördömer människors sexualitet och skäms över sin böjelse. Vi har en massa exempel på samma fenomen Tiainen mm.

      Radera
    4. Anonym21 januari 2023 kl. 19:00

      Jo, jag är nog en sällsynt ond människa som ber till den goda guden att även Kristian ska finna guds kärlek och att Gud ska rädda honom från det mörker hen befinner sig i.

      Vet du, hbt människor är kärleksfulla och goda människor som bara vill leva sitt liv på det sätt som gud skapat dom! För Gud har skapat dom alla till sin avbild.

      Jag ska be för dig också, att Gud öppnar ditt hjärta och dina ögon. Kanske du även finner kärlek till någon av ditt eget kön eller kommer ut som transsexuell.

      Radera
    5. Anonym 21 januari 2023 kl. 20:39, "Vet du, hbt människor är kärleksfulla och goda människor som bara vill leva sitt liv på det sätt som gud skapat dom!" Här måste jag anmäla avvikande åsikt ! Jag kände en person som var väldigt ödmjuk i sitt sätt och behaglig att umgås med tills den dag då han "kom ur skåpet", då förvandlades hans sinne till det rakt motsatta ! Plötsligt önskade han att jag skulle sitta på de anklagades bänk likt Päivi Räsänen....

      Radera
    6. Anonym22 januari 2023 kl. 21:35

      Och, hurdan vän var du själv då?

      Radera
    7. Anonym 22 januari 2023 kl. 22:46, ganska långt likadan skulle jag tro tills jag frågade honom om vad han anser att Guds ord förtäljer om saken !

      Radera
    8. Avstår från att avslöja desto vidare men om "T" råkar läsa detta hoppas jag du tar till dig !

      Radera
    9. Anonym22 januari 2023 kl. 22:57

      Du var alltså en sådan "vän" som såg "din" vän som onormal och pervers när han kom till dig i förtroende med sin tyngsta hemlighet och nu sitter du och pratar illa om honom på internet.
      Vilken "god vän" du var. Tycker att du borde skämmas!

      Radera
    10. "Varför skulle man önska ett sådant lidande åt någon?"

      Det enda lidande de har är att för dem totalt okända och okunniga idioter börjar ha åsikter om hur dessa borde tänka. De lbtq som lever med människor som inte fördömer, de mår hur bra som helst.

      Vet inte hur simpla och banala exempel man borde ta till så de mest intelligensbefriade skulle förstå, men kanske jag försöker med denna:

      Män kan han problem med övervikt, och vissa av dem har bröst som är betydligt större än flertalet kvinnor, man boobs. Dessa män vill ofta få dem bortopererade för de upplever att de finns yttre tecken som påminner för mycket om det kön de inte kan känna sig vid. Nu finns det då religiösa idioter runt om landet som vill ha en stark åsikt vad som kan göras åt dessa man boobs.

      Förstår man inte ännu heller att det är saker som angår sexuella minoriteter, angår inte religiösa minoriteter, såtillvida dessa religiösa minoriteter är också sexuella minoriteter.

      Radera
    11. Hur skulle det vara om ni som kommenterar skulle försöka hålla er till ämnet?

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Din kommentar 07:50 var det mest förvirrade du presterat på länge. Samtidigt visar du att du inte alls har koll på vilket elände dagens "transvård" orsakar. Men det är bra att du avslöjar din okunskap!

      Radera
    13. Kristian. Hur skulle det vara om du fortsätter att hålla tyst?

      Radera
    14. Anonym 10:05. Och varför skulle jag göra det? Sist jag kollade var detta min blogg...

      Radera
    15. Kristian. Ja, du är ju som någon grannes folkilskna byracka. Står och skäller på allt och alla.

      Men vet du, den gud älskar står inte ute i kylan och skäller, den ligger inne i guds stugvärm och myser. Älskad och ompysslad.

      Lär dig att hålla käft och lär dig att bli rumsren, så ska du se att gud kanske älskar dig någon dag också. Kanske men tveksamt.

      Radera
    16. Anonym 10:39. Så! Du menar alltså att vi ska låta alla som vill trampa på sanningen hur som helst. Yttrande- åsikts- och religionsfriheterna ska vi också ge upp utan protester. Då skulle du trivas, eller hur? Ser du, jag skäller inte. Jag påtalar galenskaperna som pågår. Om du inte ser skillnaden kanske det beror på att du gillar galenskaperna.

      Radera
    17. Kristian. Vilka galenskaper? Att människor själv ska få välja hur man vill leva sitt liv och vem man vill tro på?

      När det gäller yttrandefriheten, så stöder inte bibeln någon total yttrandefrihet.

      Radera
    18. "Samtidigt visar du att du inte alls har koll på vilket elände dagens "transvård" orsakar. "

      Det är också en av frågorna jag ställt dig upprepade gånger, men du har ju själv definierat dig som ett troll, eftersom de aldrig svarar på frågor.

      Radera
    19. Kristian. Bibeln stöder heller ingen total religionsfrihet. Så, varför tar du upp det påståendet?

      Radera
    20. Inga svar från Kristian alltså, men det var ju väntat... Han vågar väl inte erkänna att han har fel...

      Radera
    21. Anonym 12:08. "Vilka galenskaper? Att människor själv ska få välja hur man vill leva sitt liv och vem man vill tro på? "

      Jag skriver ett par texter i veckan. Om du vill kan du kolla i högra kanten på framsidan här på bloggen vad jag skriver om. Klimathetsen, regnbågsfascismens förföljelse av oliktänkare, nedmonteringen av traditionella (och fungerande) normer är tre galenskaper, för att nämna några.

      "När det gäller yttrandefriheten, så stöder inte bibeln någon total yttrandefrihet."

      Det finns saker Bibeln inte talar om. Ordet "yttrandefrihet" finns t.ex. inte i Bibeln. Då talar vi om "adiafora" på teologiska, alltså saker Bibeln lämnar åt vårt avgörande. I en demokrati ska det finnas yttrandefrihet, annars är det ingen demokrati. Se t.ex. på Turkiet. Givetvis är yttrandefriheten aldrig absolut, men det måste finnas starka och välgrundade skäl om man ska inskränka den. Som t.ex. privatlivets helgd. Men att ifrågasätta idéer kan aldrig förbjudas i en demokrati. Gör man det är det inte längre en demokrati.

      Radera
    22. Förvirringslobbyn. Jag försöker svara på alla seriösa frågor. Om du inte får svar beror det på att dina frågor inte är seriösa. Eller kanske på det att du inte är seriös.

      Radera
    23. Anonym 14:22. "Bibeln stöder heller ingen total religionsfrihet. Så, varför tar du upp det påståendet? "

      Varför måste jag begränsa mig till frågor där Bibeln ger oss klara och tydliga riktlinjer? Vad jag kan påminna mig har jag aldrig begränsat mig och mitt skrivande på det sättet.

      Radera
    24. Anonym 14:22 "Han vågar väl inte erkänna att han har fel... "

      Och var menar du att jag skulle ha fel?

      Radera
    25. Kristian, du sa "Yttrande- åsikts- och religionsfriheterna ska vi också ge upp utan protester. Då skulle du trivas, eller hur?"

      Bibeln ger dig ingen yttrandefrihet. Den ger dig en klar riktlinje att följa.

      Bibeln ger dig ingen religionsfrihet. Den ger dig lagboken och En Gud att lyda.

      Är du inte längre kristen nu då, när du plötsligt försvarar yttrandefriheten och religionsfriheten?

      Här har du ett allvarligt skrivfel, "regnbågsfascismens förföljelse av oliktänkande".
      Det skall vara kristendoms fascismernas förföljelse av oliktänkarna! För det är ju ni kristna som försöker förfölja och tysta ner människor av annan åsikt.

      Radera
    26. " Jag försöker svara på alla seriösa frågor."

      Jag har ställt frågor om dina påståenden, efterlyst vad dina påståenden grundar sig på. Då du påstått:

      "...vilket elände dagens "transvård" orsakar"

      så har jag efterlyst mer specifikt vad du syftar på, vilka källor dina påstående grundar sig på, och svar har jag (eller nån annan heller för den delen) fått. Du verkar med det anse att det inte är seriöst att ta fram vad dina påståenden grundar sig på. Men i det fallet får vi alla hålla med.

      Radera
    27. Anonym 15:15. Som sagt har Bibeln inget att säga om yttrandefriheten. Om du har andra uppgifter får du gärna dela dem med oss andra.

      Den kristna tron ger oss frihet. Frihet från lagen, från synden, från döden och från Djävulen. När det är så kan vi ge varandra frihet i fråga om religion. Så också där hugger du i sten.

      "För det är ju ni kristna som försöker förfölja och tysta ner människor av annan åsikt. "

      Jasså! Som jag gör här på bloggen då, menar du. Eller?

      Radera
    28. Förvirringslobbyn. Jag har gett både källor och länkar. Dock kan jag inte hållas ansvarig för att du läser slarvigt.

      Radera
    29. De ytterst få gånger du länkat, har du skrivit nånting diametralt till det du länkat.

      Problemen med transvård är inget man hittar på nätet, är du forskare och har tillstånd till statistik, så då kan du påstå att du vet. Men den information som du påstår nånting om, är sådant som är inte offentligt. Därför ville jag ju att du skulle berätta, bara för att få fram att det är bara dina egna påhitt.

      Radera
    30. Förvirringslobbyn. Nix. Det jag skrivit är inte diametralt MOTSATT (du glömde det ordet) till det jag länkat till. Men som sagt kan jag inte hållas ansvarig hur du läser.

      Radera
  2. Det finns många exempel där evangelikala kristna föräldrar ändrat inställning till homosexualitet efter att nåt av deras barn visat sig vara homosexuell. Det är såklart helt rimligt, då går det upp för en vad det verkligen handlar om, och det är någon man kännt hela deras liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan så vara, men där har den onde tagit "över hand" ! " Det är såklart helt rimligt, då går det upp för en vad det verkligen handlar om," Må varenda förälder som råkar ut för detta behålla i sitt sinne vad Guds ord förtäljer om saken och handla därefter !

      Radera
    2. Anonym 21:16. Så är det, tyvärr. Men det är förutsagt att sanningen ska förtrampas i de sista tiderna. I dagens värld är det så väldigt lätt att pruta på sanningen om det gör ens liv lättare. Men rätt är det förstås inte.

      Radera
    3. Så om ni har en dotter och det visar sig att hon har XX kromosomer (genetisk man, ovanligt men förekommer), vem är hon då tillåten att bilda par med? En man för att hon till det yttre är en man eller en kvinna för att hon är genetiskt sett en man eller bådadera eller ingetdera? Motivera gärna svaret.

      Radera
    4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    5. 15.00
      en kvinna har xx-kromosomer och man xy.

      Radera
    6. Korrigerad kommentar. Anonym 13:43. En dotter som har två X-kromosomer är inte någon genetisk man. Det är en dotter, helt enkelt.

      Radera
    7. Nå fatta att tangenten slant, skulle stå dotter med XY (ja, manligt) kromosom

      Radera
    8. Anonym 17:10. Sådant händer. Men till saken. Om barnet har XY så är det inte en dotter utan en son.

      Radera
    9. Men om det ser ut som en dotter, "kvackar" som en dotter och sedan då den dagen kommer visar sig ha XY kromosomer (saknar livmoder), vem får den personen bilda par med? Basera omdöme på generna (man) eller könsidentitet (kvinna)? Eller spelar det inte någon roll för dig? För egen del har jag inget dilemma i detta exempel.

      Radera
    10. Anonym 22:12. Du lyfter fram något som, vilket du själv konstaterade, är mycket ovanligt. Jag kan inte svara på din fråga, men det kan jag förstås säga att frågor överlag inte avgörs på basen av undantagen. Det gäller givetvis också här.

      Radera
    11. Så var dras gränsen för undantag, vem får/måste tillhöra undantagen? Och om ""skadan"" redan är skedd och att två personer med XY kromosomer gift sig med varandra? Eller är det mer gynsamt att en sådan person med XY kromosom gifter sig med en kvinna (dvs utifrån sett ett lesbiskt par)? Undantag eller inte, det har hänt och händer igen. Det har förekommit att läget uppdagats först då kvinnan inte kunnat bli gravid och det visat sig att de inte har en livmoder.

      Radera
    12. Anonym 09:40. Jag tror nog att du, i det du har skrivit, har definierat ganska tydligt vad det du lyfter fram handlar om. Så jag ser inte varför du behöver krångla till det desto mera.

      Radera
    13. Slingerislangerihoppsansaa

      Radera
    14. Vill du inte eller kan du inte svara på denna fråga?? @9:40. Vad får det för konsekvens för teologin? Jag antar att om det skulle vara ett segertåg så skulle svaret finnas.

      Radera
    15. Anonym 14:32. Jag har konstaterat att om barnet har XY så är det inte en dotter utan en son. Mer än så kan jag inte säga, och behöver inte heller säga eftersom frågor inte avgörs på basen av undantagen.

      Radera
    16. Men det har förekommit att en kvinna med XY ser ut som en kvinna fysiskt och hittat en man att älska och sedan har inga barn kommit. Varför inte? Jo för att kvinnan inte visste att hon hade XY kromosom och således saknade livmoder, men hade andra kvinnliga attribut. Finns ju många exempel på detta, även från svenskfinland. Det kan alltså ta till tonåren eller i vissa fall till vuxen ålder att komma på detta. Så tex i fallet med paret som inte fick barn, var det då ett homosexuellt par och något förmodat syndigt? Men tänk om fallets XY kvinna istället skulle ha haft dragning till män, hur skulle det funka då hon ju ser ut som en kvinna och uppfattas som en kvinna, skulle hon då vara lesbisk och då av vissa anses no-no? Eller kandke det helt enkelt inte spelar nån roll?

      Angående godtagbara undantag så vem bestämmer det då? Är det du?

      Radera
    17. Anonym 20:40. Din debatteknik är undermålig. Jag har gjort klart att frågor inte avgörs på basen av undantagen, men likväl fortsätter du att trumma på med dessa. Sedan ljuger du också och talar emot dig själv när du skriver att det "Finns ju många exempel på detta".

      Radera
    18. Det är du som inte svarar på konkreta frågor. Förutsättningen för debatt är att mam svarar och argumenterar och i avsaknad av svar kvarstår frågan. Eller till sist är avsaknaden av svar ett svar i sig. Vem bestämmer undantagen? För den som är själva undantaget, hur ska den resonera? Relevanta frågor tycker jag. Hur skulle du själv resonera om du hade en dotter på 16 år och som gjort ett gynekologbesök där det framkommit att livmodern saknas. Och efter ytterligare undersökning visar det sig att hon saknar livmoder för att hon har XY kromosom. Detta är alltså fullt möjligt, det förekommer, har hänt och händer igen. Må så vara undantag men ser man på det totala antalet som föds med tvetydigt kön (där det då redan syns på utsidan) så är de flera hundra personer per år.

      Radera
    19. Anonym 13:31. Givetvis är det relevanta frågor för den lilla grupp som berörs av dem. Men som sagt fungerar det inte så att undantagen inte avgör frågorna.

      Jag väljer att inte svara på frågor som för diskussionen på avvägar. Det är en medveten strategi som anonyma kommentatorer inte har något annat val än att acceptera.

      Radera
    20. Där blev ett inte för mycket.

      Radera
    21. Tråkigt att du inte spinner på frågan. "Undantag" är en bra lins att betrakta verkligheten ifrån. De får oss att ställa relevanta frågor och gör att vi kan föreställa oss en annan verklighet än den vi för tillfället lever i. Teologi mår bra av verklighet, undantag och föreställningsförmåga. För mig personligen har det medfört att jag fått bredare perspektiv och kan se det som jag tror/trodde att ligger utom min egen sfär, tills jag insåg att detta kunde vara vem som helst. Jag utmanar dig att läsa och lyssna på detta, återkom gärna med reflektioner, du som bloggar. Givetvis vänder det upp och ner på mycket. Hur kan en månniska "ta fel" på sitt eget kön? Ta fel på andras kön, vad betyder det för mig och den andra personen. Vad betyder ens hetero/homo i det sammanhanget (och spelar det någon roll). https://svenska.yle.fi/a/7-10001326. https://svenska.yle.fi/a/7-1213090. https://www.scientificamerican.com/article/when-sex-and-gender-collide/. https://www.scientificamerican.com/article/beyond-xx-and-xy-the-extraordinary-complexity-of-sex-determination/.

      Radera
    22. Anonym 15:44. ""Undantag" är en bra lins att betrakta verkligheten ifrån. De får oss att ställa relevanta frågor och gör att vi kan föreställa oss en annan verklighet än den vi för tillfället lever i."

      Det är säkert sant. Men det blir en högst filosofisk diskussion utan förankring i den verklighet där beslut ska fattas. Om detta dessutom, som du gör, används som en rökridå för att föra bort blicken från de relevanta frågorna blir diskussionen enbart skadlig. Så ursäkta mig om jag inte går med på ditt sidospår!

      Radera
  3. Undrar hur denne Dan Ekholm uppfattas av läsarna?
    Anhängare och motståndare?

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 1. Det vet jag förstås inte, men jag kan tänka mig att hans skriverier uppskattas av de som håller med honom och inte uppskattas av de som inte gör det. Fakta brukar ha väldigt lite betydelse i dylika sammanhang. Tyvärr.

      Radera