söndag 29 januari 2023

Helgens predikan

Temat för denna dag i kyrkoåret, den fjärde söndagen efter trettondag, är "Jesus hjälper i nöden" (eller "Jesus, vårt hopp"). Jag fick förmånen att medverka i SLEF:s serie "Helgens predikan" på Youtube, och den som vill lyssna på predikan når den via denna länk.

25 kommentarer:

  1. Jesus dog för dina synder, så om du inte syndar dog han förgäves.
    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. LOL. Tror vi följer samma personer på Twitter! ;-)

      Radera
  2. Oj vad välbesökt detta måste vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Youtube-gudstjänsterna har genererat 130-200 besökare, det motsvarar i runda tal 0,005% av den lutherska kyrkan i Finland. Så liten är denna sekt, som anser sig vara den enda rätta... :D

      Radera
    2. Förvirringslobbyn, du borde läsa på vad "sekt" innebär !

      Radera
    3. Du vet nog att jag läst, men har du själv? Vet du vad som definierar en sekt?

      Radera
    4. Anonym 23:24. Du ska inte förvänta dig något av denna "förvirringslobby". Han bryr sig inte i sanningen utan kan häva ur sig precis vad som helst. Hittade du lögnerna i hans kommentar 07:11?

      Radera
    5. Kristian använder ordet lögner rätt frekvent, men aldrig kan han peka ut vilka de är och varför.
      Vem som helst ser antalet visningar för varje gudstjänst, och medianen ligger runt 130 och 200. Normalbegåvade kan division, och får på det sättet ut en procent av de som räknas höra till den lutherska kyrkan, dvs 3,7 milj. För de som inte klarar av enkel lågstadiematematik, är det 200/3700000 och det blir ungefär 0,000054, dvs 0,0054 %.

      Radera
    6. Faktalobbyn, som utomstående ser jag direkt två lögner;
      1. Detta är ingen sekt som det handlar om.
      2. De anser sig inte vara de enda som har rätt.

      Radera
    7. Kristian 1 februari 2023 kl. 09:43, För oss som tror på och bekänner -"en helig, allmännelig kyrka, de heligas samfund" ter sig "Förvirringslobbyn"s försök att "definiera" oss som smått komiskt. Han klarar av något som ingen annan människa kan, endast på basen av hur många visningar några predikningar har på youtube. Håller också med "Anonym 11:14" i hans/hennes två punkter ! Detta blir tre lögner, hittar du ännu någon till ?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn 1 februari 2023 kl. 07:36, Jo det vet jag men det är ingen idé att dela detta med dig då du ändå väljer att läsa som "fan läser Bibeln"...

      Radera
    9. Det jag känner till om hur det fungerar i dussinet olika små religiösa grupper är, att antingen är man med dem, eller så är man ute. Du kan inte särskilt länge stanna kvar med avvikande syn. Det är en av punkterna som sekter definieras enligt.

      Sekterna anser sig ha sådan speciell kunskap som ingen annan har. Det har man ju nog sett bland kommentarerna att här verkar man veta hur både gud och jesus tänkt, trots att ingenting att det står i bibeln eller kan härledas. Det var en annan punkt.

      Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning, och det kan man också se, här dissas präster, biskopar, politiker och journalister på löpande band. Punkt tre i listan på hur sekter definieras.

      Sekterna är totalitära, de försöker styra sina medlemmar, och denna blogg är ju ett av verktygen.

      De youtube-gudstjänster som Kristian länkar till, har mellan 130 och 200 visningar. Vill man tro annat, så kan ju ingen hindra en, men någon lögn är det inte. Kristians länk har 195 visningar och 4 gillningar. Det innebär också att de som kollat den videon utgör 0,0054 % av medlemmarna i den lutherska kyrkan i Finland.

      Det kan ju vara svårt att greppa hur liten andel 0,0054 % är, men man kan också dividera med ett, så man får ut att var 18500:e medlem i lutherska kyrkan är en av de som kollat gudstjänsten på youtube.

      Det är ju att göra lätt för sig att utan argument konstatera att 1. det är ingen sekt och 2. de anser sig inte vara de enda som har rätt, eller att hävda att ingen läser det ändå (tycks vara nånting vanligt bland gänget här) men det är ingen argumentation. Utan argument förblir det bara som åsikter.

      Radera
    10. Anonym 11:14. Det var precis de lögnerna jag tänkte på. :)

      Radera
    11. Anonym 17:36. Så sant. Förvirringslobbyn kan inte tas seriöst, men det är intressant att se hur långt vissa är beredda att gå i sitt smädande och baktalande.

      Radera
    12. Berätta nu Kristian vad som inte är seriöst i vad jag skrev. Men du kan ju aldrig förklara vad du menar, aldrig kan du argumentera emot det som jag skriver utan det enda du kan är att häva skit över person.

      Har du svårt att förstå matematiken? Eller var det en överraskning för dig att hitta antalet visningar på Youtube? Hur du än hoppar jämfota, så är ni en så försvinnande liten majoritet så ni är en av 18500 om man tar i beaktande medlemmarna i den lutherska kyrkan. Och en sådan droppe i havet har inte mycket att säga till om.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Inget av det du skriver är seriöst. Så det är bara att välja. Några exempel: Det du skriver om sekter är inte seriöst. Det du skriver om att SLEF anser att det bara är de/vi som har rätt är verkligen inte seriöst. Din sifferexcersis och de slutsatser du drar av den är inte seriöst. Osv.

      Radera
    14. Jag citerar faktorer som kännetecknar sekter. Jag har inte nämnt SLEF en enda gång, sannolikt är den större än den grupp du knutit till dig, som har tydliga sektliknande kännetecken.

      Sifferexcersisen får du gärna vissa andra siffror för, ifall de är så åt skogen. Men om du bara ogillar att dessa siffror är dåliga, kan du inte bara ljuga att de inte stämmer.

      Radera
    15. Men eftersom siffror är så svåra att fejka, ska vi ta in lite mera. Bloggen har funnits under 4171 dagar, och genererat ca 1,8 miljoner visningar. Per dag betyder det 440 visningar. Läser man bara inlägget, skulle det innebära 440 personer, men om alla öppnar inlägget, skulle det innebära 220 personer. De som skriver inlägg, kommer till framsidan, öppnar inlägget, skriver en kommentar, och då kommentaren publicerats, har räknaren gått tre steg för samma användare. Då detta inlägg haft 21 kommentarer, kan vi dra bort det från det totala summan, och då har vi kvar ca 80 läsare förutom de som skrivit kommentarer. Det gäller förstås räknat på medeltalet från bloggens startdatum. Numera använder ju ingen dessa föråldrade räknare eftersom de inte kan urskilja unika användare och hur många gånger en viss användare refreshat sidan.
      Man får ju inbilla sig att det finns en betydligt större mängd anhängare än det som youtube-visningar säger, men faktum är att 200 torde vara i överkant.

      Radera
    16. Förvirringslobbyn. Så behändigt! Du gör det synnerligen klart att det är SLEF du avser, men plötsligt, när det börjar hetta till lite, har du givetvis inte nämnt SLEF.

      Du säger att du "citerar faktorer som kännetecknar sekter". Det gör du, ja. Men det är dina tillämpningar av dessa "faktorer" och vilka du tillviter dessa som är så helt galna.

      Samma sak med siffrorna. Siffrorna är i och för sig korrekta, men du missbrukar dem å det grövsta. Men så har du alltid gjort här på bloggen, så ingen blir knappast överraskad.

      Radera
    17. Ska vi ta lite innantilläsning?

      "Det innebär också att de som kollat den videon utgör 0,0054 % av medlemmarna i den lutherska kyrkan i Finland. "

      Den som går igenom mina kommentarer hittar inte förkortningen SLEF, förrän du nu tog upp det. Läs. Rätt.

      Radera
    18. Förvirringslobbyn. Igen försöker du förvirra. Visst, du nämner inte SLEF, men för alla som kan läsa är det mer än tydligt vad du avser.

      Vad gäller siffrorna är det givetvis inte siffrorna det är fel på. Det är hur du använder siffrorna som är galet. Låt mig lyfta fram en sak. Videon är på svenska. Du utgår från alla medlemmar i FELK. Även finskspråkiga. På vilket sätt kan du motivera att du förväntar dig att finskspråkiga ska leta reda på en video på Youtube (som de inte vet existerar) och sitta och se på den när de inte förstår vad som sägs i den? Du kör, milt sagt, rakt i kurvorna.

      Radera
    19. "Visst, du nämner inte SLEF, " men ändå säger du: "Det du skriver om att SLEF anser"

      Lögn, på lögn, på lögn, på lögn, Kristian.

      "Låt mig lyfta fram en sak. Videon är på svenska. Du utgår från alla medlemmar i FELK"

      Jag har aldrig skrivit att det är en organisation, jag vet mycket väl att det finns olika typer av människor i alla grupperingar, dem jag avsåg är de som håller med din personliga tolkning, de som läser din blogg och lyssnar på din gudstjänst. De är de som är försvinnande få, det är verkligen optimistiskt att du tror att slef och felk (och vad ni nu har för andra organisationer) skulle hålla din linje.

      Radera
  3. Eflop 30 januari 2023 kl. 17:14, Detta var kanske det vettigaste du någonsin kommenterat på denna blogg ! Var och en torde nog vara medveten om att man syndat !

    SvaraRadera
  4. Är inte lutheran, men har stor respekt för många i den kyrkans väckelserörelser. Respect - för Kristians inlägg och predikan.
    För de liberala namnkristna i folkkyrkan enbart förakt!!

    SvaraRadera
  5. https://www.varldenidag.se/nyheter/politiker-och-foretagstoppar-deltog-pa-finsk-bonefrukost/repwaw!NrI5m@nj1vgIrkPITNPSaw/ Man slås av tanken att mänskan på ngt vis skulle kunna påverka Guds mening...

    SvaraRadera