onsdag 18 december 2024

Ingen jul utan Jesus!

Rubriken kan kanske, enligt någon, vara aningen provocerande. Men faktum är att det kristna julfirandet inte skulle bli av utan Jesus och hans födelse. Svenska Yle skriver en artikel om just julfirandet och frågar sig vilka jultraditioner som läsarna anser det viktigast att bevara och varför. Intressant nog ledde detta till en kraftig polarisering i kommentarfältet och speciellt de sekulära har svårt att svälja att vi kristna inte vill ge upp t.ex. julevangeliet för att det är vad julen egentligen handlar om. Påfallande många kommentatorer säger sig vilja "rensa ut " det kristna julbudskapet och bara behålla festen och det som hör till den. Eftersom vi lever i ett fritt land står det ju förstås var och en fritt att fira jul som de vill, men när jag läste dessa kommentarer var det en sak som slog mig.

När vi gör så att vi tömmer våra fester och våra traditioner på deras innehåll är det som att tapetsera dörrhål. Det kan se bra ut, men när man sätter ens lite tryck på tapeten över dörrhålet far man igenom så det sjunger om det. Det blir tomt, helt enkelt. Detta gäller i synnerhet våra kristna fester och traditioner. Om och när vi tömmer dessa på deras innehåll tappar vi bort både den karta och den kompass vi så nödvändigt behöver för att kunna navigera oss genom livet. Det kan se bra ut och gå bra så länge allt går oss väl, men när trycket ökar märker vi att det inte håller. Eller om vi säger det så: När vi klipper bort den kristna grunden ska vi sedan inte förvåna oss över att människorna och hela samhället blir vilsna och rotlösa. 

Sedan ännu om rubriken: Ungdomskören Evangelicum sjunger i en julsång just om detta. "En jul utan Jesus kan meningslös bli, den blir som en julklapp med ingenting i..." Lyssna gärna på sången på Youtube! 

10 kommentarer:

  1. Jesusjulen är en påklistrad och påhittad religiös tradition som inte har nåt att göra med den ursprungliga Yule högtiden.

    Yule-firandet har sina rötter i fornnordisk och germansk tradition, där det ursprungligen var en midvinterfest. Yule, eller jól på fornnordiska, firades under den mörkaste tiden på året, kring vintersolståndet. Det var en tid för att fira naturens cykliska karaktär och ljusets återkomst.
    Ursprung:
    1. Fornnordiska traditioner: I de nordiska länderna firade man jól med festligheter som inkluderade offer till gudarna (blot), stora banketter, och ofta eld för att symbolisera värme och ljus.
    2. Germanska influenser: Hos de germanska stammarna var Yule en viktig högtid som markerade övergången från mörker till ljus och firades med rituella inslag, ofta knutna till naturreligion och hednisk tro.
    3. Kristendomens inflytande: När kristendomen spreds i Europa integrerades många av Yules traditioner i firandet av julen (Christmas). Många element, som julbocken, ljus och gröna dekorationer (t.ex. granar och mistel), har sitt ursprung i dessa hedniska ceremonier.
    Idag är många av Yule-traditionerna fortfarande levande, särskilt i form av julfirande, men de har fått en mer modern och sekulär prägel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:58. Det är sant att de två högtiderna inte har något med varandra att göra. När den kristna julen ersatte det hedniska Yule-firandet gavs en existerande högtid utan desto mera innehåll nytt och starkt innehåll. Hopplöshet ersattes av hopp och glädje - och det är allt annat än "påhittat".

      Radera
    2. Det är normalt att olika högtider som firas samtidigt eller nära varandra lånar drag från varandra. Också traditionerna brukar ändras med tiden samtidigt som vissa drag kan överleva långa tidsperioder. Och förlora sin ursprungliga "poäng". Men att ta Jesu födelse bort från julfirandet i ett land med tusenårig kristen influens talar mera om sekularisering än något annat. Låt oss frimodigt hålla fast vid den kristna julens budskap: Gud blev människa för vår och vår frälsnings skull. Såsom flera europeiska språk också bekräftar: Kristus-mässan, Födelsen, Den heliga natten (Christ-mas, Navidad, Weihnachten). Låt oss sjunga kristna sånger och lämna de om stämningen, tomten och dansen kring granen åt de andra. Naturligtvis har de sin plats i helheten, men Santa Claus and Coca-Cola kan knappast ge ett sådant innehåll åt firandet som bär också de fattiga, sjuka och skröpliga!

      Välsignad julhelg! +Marko Sjöblom

      Radera
  2. "När vi klipper bort den kristna grunden ska vi sedan inte förvåna oss över att människorna och hela samhället blir vilsna och rotlösa" är precis vad som hänt i västvärlden."Kristna grunden" kunde ersättas med "Moraliska grunden".Kristendomen lär ut moral!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:13. Så är det. Men jag skulle gå ännu lite djupare och säga att kristendomen ger en fungerande etik. På detta följer sedan moralen. (Etik = läran om rätt och fel. Moral = hur man efterlever sin etik.) Jag menar att det behöver finnas en bra grund (Jesus) för att moralen ska hålla för prövningar. Således börjar det med grunden och ur denna grund föds sedan etiken och moralen.

      Radera
    2. Jepp,invänder ej mot den teoretiska "gången".

      Radera
  3. Själv firar vi jultiden tillsammans med familj och vänner, vi behöver inga fantasifigurer inblandat i firandet. Vi ljuger inte om tomtar och troll åt våra barn, inte heller ljuger vi om Gudar och spöken. Vi firar även att vi nu går mot ljusare tider igen :)

    God Yuletid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tittar ni ibland på fantasifulla tv-program eller spelar fantasispel eller dataspel under julen, eflop? Eller håller ni er enbart till för sinnena konkreta och empiriska tankar och gärningar såsom ljus och mat och den natur och möblemang som ni har för ögonen? Eflop?

      Radera
    2. I år får Eflop vara julgubbe åt sina barnbarn, för det hör till vår tradition. Eflop har köpt sk science spel åt dom så dom får experimentera och lära sig om verkligheten, inga sagor.

      Eflop

      Radera
  4. Bryter min "radiotystnad" , "Det blir ingen jul utan Jesus" med Evangelicum , tack för den !
    E.

    SvaraRadera