torsdag 7 maj 2020

Ärans teologi och korsets teologi


"Många människor har blivit frälsta sen coronaviruset kom, har läst om italienska läkare som var ateister och helt utan hopp och saknade friden, runt omkring dem dog massor med människor i Corona och flera av deras kollegor hade dött och de visste att de antagligen själva inte heller skulle överleva, men så kom en gammal pastor dit på sjukhuset och läste ur Bibeln för de döende människorna och det ledde till att dessa läkare kom till tro och de fick uppleva frid mitt i alltihopa!
Även vanliga italienare är öppna för att höra evangeliet och kommer till tro och även i Kina har många blivit frälsta! I USA så är Bibelhyllorna tomma på Walmart för folk köper Bibeln som aldrig förr och sidor på nätet som handlar om Bibelns profetior om yttersta tiden har aldrig varit så välbesökta!"

Cecilia 

"Cecilia. Ok, vad hände sedan? Fick läkaren magiska krafter och botade alla sjuka? Återuppstod alla de döda och dansade ut på gatorna? Eller, var allt bara en illusion om att nu kommer dom till himlen?"

Q

Jag tar mig friheten att copypasta två kommentarer från helgens diskussioner här på bloggen. Den första andas hopp och vill visa på positiva följder av Coronavirusepidemin, medan den senare är ute efter att förlöjliga och håna. Men det var inte därför jag klistrade in kommentarerna. Jag gjorde det för att dessa två kommentarer genomsyras av två helt olika teologiska grundsyner (eller i det senare fallet kanske inte ens det, men vi kan säga att den senare kommentaren innehåller spår av en viss teologisk grundsyn.) Samtidigt vill jag visa på ett, vad som tycks vara, allmänt missförstånd. Nämligen det missförståndet att Guds ingripande alltid sker/måste ske med buller och bång och med helanden och under. Detta felaktiga sätt att förstå Guds ingripanden är tyvärr inte begränsat till vilseledda och rabiata ateister som "Q", utan det finns också kristna människor som menar att Herren manifesterar sig på detta sätt. Detta främst bland det som tidigare kallades för "framgångsteologi" och idag kanske främst finns inom det som i den engelskspråkiga delen av världen kallas för "The New Apostolic Reformation".

I lutherskt teologiskt språkbruk kallas detta för "ärans teologi", alltså en förståelse av Gud som går ut på att han finns i det mäktiga, ärofulla och underbara. Och visst är Gud allt detta, men här i tiden syns hans verk mycket sällan i det mäktiga och underbara, utan snarare i det som i världens ögon inte ser ut för något. Vi brukar därför tala om att den kristna teologin är en "korsets teologi". När Kristus segrade över synd, död och Djävul gjorde han det inte genom att manifestera sin makt, ära och härlighet så som vi människor gärna vill se den, utan han triumferade i och med sin korsdöd. Genom det som i världens ögon såg ut som det ultimata misslyckandet.  

Denna korsets teologi går sedan igenom hela den kristna närvaron i världen genom historien. Den kristna tron manifesterar sig inte i ära och härlighet (även om det alltid finns en vilja och en strävan från människors sida  att göra också detta), utan i svaghet och i föga ärofylld tjänst för medmänniskorna. Eller för att ta det konkreta exemplet ovan: Herren manifesterar sig inte i tiden genom att göra stora och härliga under (dessa är, när de sker, undantag, inte regel) utan genom att möta människor som är hårt ansatta av sina synder, sin oro och sina plågor och ge dem frid genom tron på den uppståndne Herren Jesus Kristus. Han gör det genom att möta människorna där de finns och lyfta dem in i sitt rike och skänka tröst genom hoppet om uppståndelse och evigt liv.

Detta är korsets teologi. En teologi som ger tröst och hopp mitt i en trasig och ofullständig värld. En teologi för den människa som lider under sin synd och som vet att hon inte kan ta sig i kragen och frälsa sig själv genom att leva ett bättre liv. En teologi som inte är beroende av under och tecken 24/7 men som gläds i och litar på Guds ords löften. En teologi som inte står och faller med vår framgång eller bristen på den samma utan som bär också i det mörka och det svåra. En teologi som håller hela livet och ända in i döden. En teologi med Kristi kors och hans offerdöd i centrum. Det är korsets teologi.


21 kommentarer:

  1. "utan genom att möta människor som är hårt ansatta av sina synder, sin oro och sina plågor och ge dem frid genom tron på den uppståndne Herren Jesus Kristus. Han gör det genom att möta människorna där de finns och lyfta dem in i sitt rike och skänka tröst genom hoppet om uppståndelse och evigt liv.

    Detta är korsets teologi. En teologi som ger tröst och hopp mitt i en trasig och ofullständig värld. En teologi för den människa som lider under sin synd och som vet att hon inte kan ta sig i kragen och frälsa sig själv genom att leva ett bättre liv. En teologi som inte är beroende av under och tecken 24/7 men som gläds i och litar på Guds ords löften. En teologi som inte står och faller med vår framgång eller bristen på den samma utan som bär också i det mörka och det svåra. En teologi som håller hela livet och ända in i döden. En teologi med Kristi kors och hans offerdöd i centrum. Det är korsets teologi." Kan vara ngt av det bästa du skrivit Kristian ! "Må vi alla där få mötas efter slutad pilgrimsfärd" ! Då det i Bibeln talas om "födslovåndor" sade en av mina bröder följande; Hela vårt liv här på jorden är att förliknas vid födslovåndor, först därhemma hos Herren kommer vi att ha glömt dem och glädjas över det nya livet !

    SvaraRadera
  2. "En teologi med Kristi kors och hans offerdöd i centrum. Det är korsets teologi"

    en Gud som kräver människooffer...vill nån ha en sån Gud?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 05:58. En Gud som såg att hela mänskligheten var på väg mot förtappelsen och att det enda botemedlet var att han själv tog det straff på sig som mänskligheten hade förtjänat. Ja, en sådan Gud är det vi behöver!

      Radera
  3. Hade det inte varit lättare att dränka hela mänskligheten igen och återskapat en Adam och en Eva och orm som var stum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:21. Bra fråga! Men skulle inte det ha inneburit att Adam och Eva hade varit robotar utan egen vilja? Jag menar, om det inte finns något alternativ till att lyda, kan man då alls välja att vara olydig? Och om man inte kan vara olydig, är man då något annat än en viljelös robot?

      Dessutom hade Gud, som inte kan ljuga utan alltid håller sina löften, lovat att inte dränka mänskligheten i vatten igen. Varje gång vi ser regnbågen kan vi påminna oss detta löfte.

      Radera
    2. Kristian. "Samtidigt vill jag visa på ett, vad som tycks vara, allmänt missförstånd. Nämligen det missförståndet att Guds ingripande alltid sker/måste ske med buller och bång och med helanden och under".

      Men, att sprida ett virus med buller och bång för att skada och döda så många som möjligt verkar vara helt okay för den guden. Men, att svara på böner gör inte den guden tydligen.

      "vilseledda och rabiata ateister som "Q"". Det vet nog inte kristian någonting om, så det var rätt så onödig åsikt. Men, det lät väl vackert i hans öron...

      Q

      Radera
    3. Q. Vem har påstått att han inte skulle svara på böner? Det gör han. Den bönen han helst av allt svarar på är bönen "Fräls mig!" Vågar du försöka? Men en liten varning: Svaret kan komma på ett helt annat sätt än du förväntar dig!

      Radera
    4. Kristian. Jag är ex kristen, som övergått till ateism. Det var som att bli botad från en svår sjukdom! Ok, det var kanske svar på en bön det också, om man vill se det så...


      Q

      Radera
  4. Herren manifesterar sig ... genom att möta människor som är hårt ansatta av sina synder, sin oro och sina plågor och ge dem frid..."

    Känner man ingen synd, eller ens tror på det, så är det enligt denna förklaringsmodell ingen idé att vänta sig på någon manifest. Vari ligger den teologiska förklaringen till att först köra med uppseendeväckande och konkreta ting, uppväcka döda, gå på vatten, till att bli en känsla för dem som behöver känna känslan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 14:28. Din kommentar är behäftad med ett par grava fel. För det första är synden ingen känsla. Den är i allra högsta grad en realitet. För det andra har vår tro eller otro visavi syndens realitet inget med synden att göra i den meningen att den skulle göra syndens följder gällande eller icke gällande. Oberoende av om du menar dig vara en syndare eller inte så ÄR du det. Och likafullt kommer du att få skörda syndens lön. Din enda räddning är Jesus Kristus. Liksom min.

      Radera
    2. Kristian. De kristna hycklare till präster har haft ett par tusen år på sig att finslipa lögnen. Den ärliga sanningen är, att vi alla dör. Vi kommer alla till samma ställe, nämligen graven. Där är allt svart. Du kan dilla hur mycket du vill om kristna sanningar, men det förändrar inte verkligheten. Det finns ingen gud som dömer dig efter dina jordiska gärningar eller icke gärningar. Det finns inget himmelrike eller helvete, annat än det du skapar här på jorden.
      Religion är inget annat än en lögn och prästerna lögnare.

      Hoppas att sanningen inte gjorde alltför ont.

      Q

      Radera
    3. De grava felen beror på dina sagor igen, "människor som är hårt ansatta" betyder ju att det är människor som upplever att de är syndare. Jag tycker inte jag är en syndare, inte några miljarder andra heller, vilket betyder att manifestet är, enligt vad du säger, nånting som tröstar de som tror de har syndat.
      Måste säga att jag är förvånad att alla argument för kristendomen är så otroligt ihåliga vanskliga, finns det inget bättre att komma med?

      Radera
    4. @Q Detdär var ingen sanning ! Om inte förr så när du ligger på din dödsbädd önskar jag att dina ögon öppnas och att du minns vad Kristian har försökt berätta !
      @Anonym 8 maj 2020 21:39, "nånting som tröstar de som tror de har syndat." Alla torde nog veta när de har syndat ! Gud har nämligen nedskrivit sin lag i alla människors hjärtan, därför har även hedningar en förnimmelse av vad som är rätt eller fel ! Fick i skriftskolan lära mig att vårt samvete är som en triangel "i köttet", vid överträdelse slår den en volt och river till... Efter tillräckligt många överträdelser nöts uddarna av och vi känner inte längre av att det skulle göra ont då triangeln blivit en cirkel....

      Radera
    5. @Q och övriga tvivlare/förnekare, se detta klipp ! https://www.youtube.com/watch?v=Xf29xh9mTyk Visserligen är det film efter en bok och klippet kunde gärna ha börjat lite tidigare ifråga om Johannes anfäktelser ! Detta är en realitet för många människor ( dock inte alla, vissa av oss ser med tillförsikt fram emot den dag då Jesus kommer för att hämta oss hem till vårt rätta hem ! )som står inför döden och jag har själv som liten varit med om samma sak ( det var ingen lustig upplevelse kan jag lova !)
      Vem är du Q ( du behöver inte svara här, blott du gör det för dig själv ) som skulle vara redo att berätta din "sanning" för en människa som ligger för döden ? Det var en gång en man som sade; "Åtminstone en sak i Bibeln är sann, av jord är du kommen, till jord skall du åter varda !" , förmodligen en av dem jag kommer att få möta därhemma !

      Radera
    6. Q. Nu presenterar du en massa påståenden. Kan jag få någon form av källor till stöd för detta du hävdar? Eller är det bara fantasier/spekulationer från din sida?

      Radera
    7. Anonym 21:39. Det vi är inne på här är inte "argumenten för kristendomen". De kan du hitta här: http://kristiannyman.blogspot.com/2019/10/svar-till-t-enbuske-del-1.html (samt i de följande texterna i samma serie)

      Radera
    8. Du ska Kristian inte kräva källor av andra då du inte själv förmår bidra med några.

      23:02 Det är bara de som tror på synden som lider, om nu lagen var skriven i alla människor, konstigt nog var det tydligen först i skriftskolan som den avtäcktes :D Och underligt nog är det alltid bara nån översittare till präst eller predikant som får en att mån dåligt, inte en enda gång har Jesus gjort det. Ingenting håller streck, hela kristendom och tron är vilda västern, alla små grupperingar tror sig ha en bättre tro än andra. :D

      Radera
    9. Anonym 9 maj 2020 10:38, Du lider alltså inte för något brottsligt du kanske har gjort och blivit fast ?, -böter,kännbara böter eller kanske rentav fängelse ?
      "inte en enda gång har Jesus gjort det." Hur var det i Matt 12:34-36 ? "34 Huggormsyngel! Hur skulle ni som är onda kunna säga något gott? Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. 35 En god människa tar fram ur sitt goda förråd det som är gott, och en ond människa tar fram ur sitt onda förråd det som är ont. 36 Men jag säger er: Varje onyttigt ord som människor talar ska de få svara för på domens dag."

      Radera
    10. Anonym 10:38. "Du ska Kristian inte kräva källor av andra då du inte själv förmår bidra med några."

      Duger Bibeln? Nej, tydligen inte. Du är som den blinde mannen som hela tiden upprepar: Jag ser inga bevis för någonting alls.

      "Ingenting håller streck, hela kristendom och tron är vilda västern, alla små grupperingar tror sig ha en bättre tro än andra."

      Du kanske kan försöka inbilla dig själv att det är så här, men newsflash! Även om du lyckas lura dig själv ändrar det inte på verkligheten.

      Radera
    11. Anonym 11:15. Anonym 10:38 lever i sin egen bubbla där Jesus är en kramgo nallebjörn. Jag undrar om han alls har läst evangelierna? Men å andra sidan, det är ju lättare att skapa sig en egen "Jesus" om man inte behöver bry sig i källorna...

      Radera