torsdag 26 december 2013

Jul

Jag satt igår och såg en del på Sveriges TV. Det blir vanligen inte så mycket TV-tittande för mig numera, men så här på julen brukar det bli en del. Jag reagerade på att vissa affärer inleder sin "mellandagsrea" redan på juldagen. Någon kl 8, och en annan kl 10. Jag vet att man inte borde bli arg över människors dumhet, men vissa gånger kan jag bara inte låta bli. Samma sak med julsångerna i radio och i olika affärer. Det spelas julsånger redan i november, alltså långt innan adventstiden börjar, och när julen väl börjar (25/12 kl 0:00) är julmusikens bäst före-datum redan utgånget.

Visst förstår jag att det handlar om pengar. Den som driver en affärsrörelse gör vad han/hon kan för att maximera omsättningen. Men ändå. Varför måste man alltid ta ut allt i förskott? Varför kan man inte ens någon gång låta jul vara jul? Och advent advent. Men nej. Nå, var och en får ju träffa sina egna val. Jag börjar spela julmusik på jul, och sedan spelar jag julmusik under julhelgen. Inte under adventstiden, och absolut inte i november. Mellandagsrean får för min del vänta till mellandagarna. Om jag ids gå ens då. Det är nog högst troligt att jag står över. Men om det skulle finnas någon affär som skulle kunna tänka sig att låta bli att städa bort julens attribut förrän julen är över - och att spela julmusik ännu i början av januari, ja då skulle jag säkert kunna tänka mig att göra ett besök... 

2 kommentarer:

  1. Du ska Kristian läsa James Ellroys trilogi om USA, Kennedy o Hoover m.fl. De böckerna är bra. Mattias Granroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Jag ska se om jag hittar de böckerna någonstans. Just nu har jag, med viss tveksamhet, greppat Dietrich Bonhoeffers "Nachfolge" (på svenska, dock), och jag läser den med viss bävan. Jag börjar bli lite för gammal för några häftiga paradigmskiften... :)

      Radera