tisdag 9 augusti 2016

En bedrövlig historia


Jag pratade med en vän igår som berättade en bedrövlig historia. Det jag skriver här är således (i bästa fall) andrahandsinformation, så jag kan inte garantera att alla detaljer är riktiga. Huvuddragen torde dock hålla streck. Min vän berättade om en pakistansk familj som ansökt om asyl i Finland men som fått avslag på sin ansökan. En överklagan väntar på avgörande. Det handlar om en pastor, 39 år gammal, som i Pakistan anklagades för att ha hädat profeten eftersom han setts på en offentlig plats med en Bibel i sin portfölj.

Nå, nu kan jag förstå att den finländska myndigheterna inte anser detta vara något stort brott, men det är ju inte "brottet" som är problemet, utan påföljderna. Straffet, enligt pakistansk lagstiftning, för att häda islam och profeten Muhammed är inget mindre än döden. Om denne man, och hans familj, sänds tillbaka kommer han att fängslas och dömas till döden. Troligtvis i en mycket snabb rättegång. Det finns klara och tydliga exempel, och dessa kan inte vara okända för asylärendeshandläggarna. Om de är okända för dem är det fråga om inte annat än ett ytterst allvarligt tjänstefel.

Jag har många gånger funderat på vilka människor som söker sig till dylika uppgifter i Finland. Alltså att handlägga och avgöra asylärenden. Givetvis inser jag att det finns många oerhört svåra fall, och att det många gånger är i princip omöjligt att kunna fatta ett dylikt beslut på fullständigt korrekt basis. Men i detta fall kan det helt enkelt inte vara någon fråga om hur beslutet borde ha blivit. Vi KAN inte förvägra en människa asyl som kommer att bli dödsdömd så snart han kommer tillbaka till sitt hemland. Jag har som sagt funderat, och jag hoppas att det här inte finns människor som har sökt sig till denna uppgift för att få makt över andra. Tyvärr har det ändå visat sig att det i många fall handlar om just det. Människor som söker makten för dess egen skull och som njuter av att leka med människors liv. För det är precis det som det handlar om här. Sällan blir det så här tydligt, men dock.

  

2 kommentarer:

  1. Eftersom Islam enligt modern västerländsk praxis inte får vidkännas som en sämre religion än andra religioner så blundar man för saker som skulle föranleda ett sämre förhållningssätt till islam. Man förnekar därmed metodiskt de verkligt negativa sidorna med islam och skickar gladeligen folk i döden för att upprätthålla lögnen. Detta förfaringssätt benämns allmänt som tolerans.

    SvaraRadera