tisdag 17 januari 2017

Eldfängt?


Jag lyssnade igår på ett mycket intressant inslag i Vega Österbotten. Inslaget handlade om den planerade renoveringen av Nykarleby kyrka, och det gav en bra inblick i vad som ska göras samt också insyn i de problem som är förknippade med en dylik renovering. Som sagt: Mycket intressant! När jag satt och lyssnade slogs jag emellertid av en något otrevlig tanke: Tänk om någon kristendomshatande galning lyssnar på detta? Att det finns sådana som hatar den kristna tron blir ju fullständigt självklart med inte mera än att läsa kommentarfältet här på denna blogg. De senaste dagarna har det dessutom blivit allt klarare för mig hur intensivt detta hat är på sina håll, och också hur blint det är. Nåväl, de som kommenterar här och som klarar av att formulera sina tankar på det sätt som här sker är knappast sådana som skulle kunna tänkas rikta sitt hat mot t.ex. en kyrka. (Det är ju bra om min blogg och mina texter för vissa kan fungera som någon form av utloppsventil ...) Men det finns andra. Galningar. Dem kom jag alltså att tänka på när jag lyssnade på radioinslaget.

Sedan nämndes en summa vad renoveringen kommer att kosta. Över en miljon euro. Skattepengar. Jag kan tänka mig att detta kan reta gallfeber på en som redan har gått över gränsen, eller som är på väg att göra det. Nå, så tog programmet slut. Trodde jag. Men det gjorde det inte. I stället började de två rösterna i radion tala om de gånger när det varit nära ögat med Nykarleby kyrka. En gång, på 20-talet, var den nära att brinna ner.

Nu förstår jag förstås att avsikten med detta, annars som sagt mycket intressanta och informativa, program verkligen inte var att trigga någon blivande pyroman, men när vi vet vilket stort kristendomshat det finns här och var ute i bygderna – samt att det har hänt mera än en gång att detta hat har tagits ut på kyrkobyggnaden – behöver man inte ha alls så bra fantasi som jag har för att inse att detta kanske ändå inte var så lyckat. Åtminstone inte att prata om eld och kyrkobrand i ett dylikt inslag.

Nå. Med största sannolikhet kommer inget att hända. Men om jag var nykarlebybo skulle jag nog kanske hålla ett extra vakande öga på kyrkan under de närmaste dygnen.    

2 kommentarer:

  1. Kyrkan har väl nog pengar, äger skog och fastigheter hur mycket som helst? Värför behövs då skattepengar till renovering? Men tillika som andra historiska byggnader som renoveras så visst skall det skattepengar till, det är ändå ett stort kulturarv oberoende om man är kristen eller ej och det skall förvaras, att det t.ex. finns en kyrka i var och varannan liten by symboliserar också en tid som varit och hur tiden spelar sin gälla gång också i denna fråga, förr så skulle varje by ha sin kyrka och nu så får kyrkan nog lägga manken till om man skall få folk till gudstjänsten på Söndagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Utan att veta säkert så antar jag att det är skogs- eller andra liknande pengar som används till denna renovering. Åtminstone delvis. När jag skrev "skattepengar" i texten ovan försökte jag visa hur folk i gemen tänker. (Kyrkan bär upp skatt, kyrkan renoverar sina byggnader. Ergo: Kyrkan använder skattepengar till denna renovering.)

      Radera