måndag 7 mars 2022

Om vår finansiering av kriget i Ukraina

Jag följer med elsituationen i Finland, om inte dagligen så åtminstone någon gång varje vecka. Detta av flera orsaker, men i huvudsak för att se vilka tragiska följder den gröna politiken och klimatomställningen får för ekonomin. Döm om min stora förvåning när, senast jag kollade, vi fortfarande (trots att Ryssland skulle isoleras ekonomiskt) kontinuerligt köper drygt 1400 MW el från Ryssland.

Om någon undrar vem som finansierar Rysslands krig mot Ukraina är svaret enkelt: Vi gör det. Och när energipriserna fortsätter att stiga ökar vår finansieringsandel ytterligare. I detta nu skeppar vi varje dag 3 miljoner euro till Ryssland som betalning för den el vi importerar. På EU-nivå är denna summa en miljard euro. Varje dag! (El + gas + olja)

Det är fullständigt obegripligt hur vi (EU) har försatt oss i en situation som denna. Men så här går det när förståndet får stå tillbaka för klimatskuldkänslor och hysteri/panik. Detta är nämligen väldigt långt den så kallade klimatomställningens fel. Inom EU har kärnkraften monterats ned och vindkraften byggts ut kraftigt. Dessa två missgrepp är alltså långt att skylla för dagens situation.

För den som vill läsa mer om detta (på finska) kan jag varmt rekommendera europarlamentarikern Eija-Riitta Korholas (Saml, f.d. Kd) blogg där hon förtjänstfullt lyfter fram siffrorna och drar de nödvändiga slutsatserna. Bland annat konstaterar hon att "meillä jatkuu saaga ”edullisesta tuulisähköstä”, vaikka se kokonaisuutena kallistaa sähköntuotannon hintaa. Tämä iskee koko kansantalouteen." (Vi fortsätter att berätta sagan om "den förmånliga vindkraften" trots att denna sett till helheten fördyrar energiproduktionen. Detta slår sedan mot hela nationalekonomin.)

Vad hennes slutsats är kan jag dock avslöja för den som inte behärskar finska (eller orka klicka sig vidare): "Vi lever just nu på tröskeln till en allvarlig kris som kan leda till det tredje världskriget. Att förhindra detta borde vara vår första prioritet och vid sidan av detta bleknar klimatfrågan – eller åtminstone vårt sätt att sköta den för närvarande. I praktiken fungerar vår klimatpolitik just nu så att vi stärker Kina och Ryssland och därmed ökar vi de globala utsläppen. Nu borde någon modig och vis stiga fram och säga att det inte är smart att göda Kina och Ryssland just nu. Kanske borde vi, som en nödåtgärd, lösgöra energiproduktionen i Europa från utsläppshandeln och på så sätt få igång all möjlig lokal och nationell energiproduktion så att vi omedelbart [och inte sedan någon gång i framtiden] skulle lyckas kapa våra band till Ryssland när det gäller vårt energibehov."

Detta är mycket bra sagt. Men frågan är om klimathetsarna ens vill låtsas om detta? Det är ju trots allt lättare att blunda och låtsas som att allt är som det ska vara. Och så kunna fortsätta att inbilla sig att man har ett gott samvete. Trots att vi alltså stöder Rysslands krig (med tillhörande krigsbrott) mot Ukraina med 1 miljard euro om dagen.

46 kommentarer:

  1. Att montera ned kärnkraft är alltid klokt. Vi såg ju hur det höll på att gå när det blev krig. Jag tror ingen världsdel kommer att kunna hålla upp nuvarande nivå på elförbrukning. Kanske de kan elda lite kol och olja ännu så länge det finns lite infrastruktur. Det är svåra saker. Det kan nog bli både krig och kollaps. Då behöver vi enkla sätt att värma vår kalops. Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera
  2. Har också jag förundrat mig över den stora importen av el från Ryssland. Brukar följa läget här, https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ , ännu har jag inte sett annat än att Finland ständigt importerar, totalt sett... Scrollar man ner på sidan kan man också följa i realtid tex. andelen vindel vs. övrig elproduktion för Sverige,Danmark,Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen.
    Angående oljeköp från Ryssland kunde jag konstatera för ngn dag sedan då jag besökte Halpa-halli för inköp av tvåtaktsolja att hyllorna gapade tomma på Teboils produkter... Hur tänker man här ? Jag förstår "andemeningen", men produkterna är ju redan betalda till Ryssland ! Tror man på Halpa-halli att man kan återbörda dem till Ryssland och få pengarna i retur ?
    Läste på Vasabladet en insändare av ngn rysk kvinna som ställde en bra fråga angående västs önskan om att ryssarna själva skulle göra sig av med Putin, "Gjorde tyskarna själva sig av med Hitler ?"
    En annan sak jag reagerat på är rederiernas vägran att ta ombord ryska långtradare, har själv varit chaufför och har ingen förståelse för detta, de gör ju bara sitt jobb !

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 2. "Läste på Vasabladet en insändare av ngn rysk kvinna som ställde en bra fråga angående västs önskan om att ryssarna själva skulle göra sig av med Putin, "Gjorde tyskarna själva sig av med Hitler ?""

      Det gjordes de facto flera försök, varav några nästan lyckades. Filmen "Valkyria" (https://sv.wikipedia.org/wiki/Valkyria_(film)) beskriver ett (par) av dessa. Den är också annars sevärd!

      Problemet är att Putin är om möjligt ännu månare om sin säkerhet än Hitler var.

      Radera
    2. Jo, var nog medveten om att det förekom några försök då jag skrev min kommentar ! "Valkyria" blir nästa på filmer att se.

      Anonym 2

      Radera
  3. Man ska läsa hela kartan, inte bara en del. Nettoinköpet är ca 500 eftersom ca 1000 går vidare till Estland.

    Korhola verkar inte veta vad hon pratar om då hon säger att vindkraften ökar på kostnaderna, eftersom det inte fungerar så. Ju mindre el som står till buds, desto högre blir priset för alla. Ju mera el finns att säljas, desto billigare blir den för alla.

    Sedan 90-talet har kolens andel sjunkit från ca 15% till 7%, dvs kolens andel är runt 800 MW och den har då utgjort va 1500 MW på 90-talet. Vindkraften ger nu som mest 2500 MW, just nu mer än vad kolen ger.

    Sedan är det aldrig fel att ta reda på, Alholmen har ju slutat använda stenkol men Alholmen är ju inte nedmonterad, eller hur Kristian? De bara bränner annat istället. Inget hindrar att man återgår till att bränna dyr stenkol om annan energiform blir för dyr.

    Olkiluoto 3 startar med full effekt i juni, men redan denna månad tas 400 MW ut, 800 MW i maj, så det går inte länge innan vi slutar köpa ryskt. Dessutom minskar behovet i och med att temperaturen stiger.

    Oligarkerna äger energiproduktionen i Ryssland, pengarna för gasen och elen går nu inte direkt till något krigsmaskineri, i så fall hade vi nog stängt av kriget för länge sen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lobbyisten. Du har redan många gånger visat att du inte riktigt förstår dig på detta med vindel och "den sista kilowattimmen" som bestämmer priset på all el. Givetvis är det så att vindelen höjer priset. Inte när det blåser och den ger 2500 MW, men när det inte blåser och det behövs som mest el. Slutresultatet - för man måste ju se på helheten och inte bara på vissa tidsperioder - blir just det att vindelen fås att se billig ut men i själva verket fördyrar den hela paketet.

      Radera
    2. Själv hade du inte ens koll på att 1000 MW går via Finland till Estland, och du påstår att jag inte är på kartan... :)

      Vet inte varför det ska vara så otroligt svårt att begripa hur el-spot påverkar, men kanske jag klistrar in officiell info då;

      "Sähköpörssissä sähkökauppias ostaa sähköä päivittäishintaan, tai pidempien sopimusten mukaisesti, ja myy sen sitten edelleen asiakkailleen. Sähköpörssin ostohinta vaihtelee tarjonnan ja kysynnän mukaan ja vaikuttaa hintaan, jonka sähkökauppias puolestaan laskuttaa loppukäyttäjältä. Jos tarjonta on heikkoa, spot-hinta nousee nopeasti. Loppukäyttäjä, eli kuluttaja, voi kuitenkin aina vapaasti valita sähkökauppiaan ja vaikuttaa siten itse jossain määrin oman sähkön hintaan.

      Spot-hinta, myös nimeltään päivittäinen hinta ja markkinahinta, asetetaan tunti tunnilta tarjonnan ja kysynnän perusteella. Joka aamu klo 12.00 asti sähköntuottajat ja -kauppiaat tekevät tarjouksensa seuraavalle päivälle. Tarjous ilmaisee määrän (MWh/tunti), jonka kukin kauppias on halukas ostamaan tai myymään tietyllä hintatasolla (EUR/MWh) jokaisesta tunnista. Nord Pool julkaisee joka päivä klo 13.00 hinnat seuraavalle päivälle.

      Spot-hinta siis asetetaan päivää aiemmin, mikä tarkoittaa, että Nord Poolissa tänään asetettu hinta on käytössä vasta huomenna. Spot-hinta on yksinkertaisesti sähkön hinta, joka säätelee Suomessa myytävän sähkön hintaa. Tämä hinta muuttuu päivittäin, ja vaikka se vaikuttaa sähkön hintaan, se ei suoraan ole sama kuin kuluttajien sähkön hinta. Sen sijaan spot-hintaa voidaan verrata tavoitehintaan. Huomaa myös, että Nord Poolin spot-hinta ei sisällä mm. veroja tai sähköverkkojen siirtohintoja."

      Priset bestäms per timme, och du får ju påstå att man inte ska titta på vissa tidsperioder, men det är ju det facto det som bestämmer priserna. Varje dag, med utsikter för nästa dags väderlek och förbrukning, görs en budgivning, per timme, och elbolagen betalar det priset för den timmen. Oberoende vad du säger så är det vad som sker. Eller, du kan ju förklara varför det heter timvisa priser: https://www.vattenfall.fi/sv/elavtal/borsel/timvisa-spotpriser-pa-elborsen/

      Då utsikter för nästa dag är gynnsamma för vindkraftens del, kommer vindkraften att ge ett bud som med säkerhet är billigaste för att de vill inte hamna i den situationen att de inte kan sälja sin el. De som har ett för högt pris, säljer ingen el.

      Det är helt klart att elen blir dyrare de dagar då det finns ett underskott, men de är få, och utan vindkraft skulle vi ha dyrare el varje dag. Före vi hade vindkraft i någon större mängd, var det enbart temperaturen som bestämde förbrukningen som påverkade tillgången, och priserna hölls stabila. Nu kommer det "rea-priser" då blåsiga dagar är på kommande.

      På följande länk kan man bläddra och kolla vilka dagar som varit ogynnsamma för vindelen, under den gångna veckan är det 4.3 som var en dålig dag, alla andra dagar har det varit mellan 500 och 2500 MW. I februari var det bara 3. och 23. som var vindstilla, lite lägre var det 8., 15., 21. och 26., då det var under 500 MW, men annars över. Dessa dagar har elbolagen tvingats köpa dyrare el eftersom efterfrågan inte motsvarat tillgången. Dessa TIMMAR har elen varit dyrare än vanligt.

      https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/

      Om det nu vore så att energiinköpet från Ryssland är det som håller kriget igång-hur har ingen i hela världen kommit på att avbryta? Svar: det har ingenting att göra med finaniseringen av kriget.

      Radera
    3. För dem som inte kan finska eller som inte hittat translate.google.com

      På en elbörs köper en elhandlare el till dagspris, eller under längre avtal, och säljer den sedan vidare till sina kunder. Inköpspriset på en elbörs varierar med tillgång och efterfrågan och påverkar det pris som elhandlaren tar ut av slutanvändaren. Om utbudet är svagt kommer spotpriset att stiga snabbt. Slutanvändaren, det vill säga konsumenten, är dock alltid fri att välja sin elhandlare och därmed i viss mån påverka priset på sin egen el.

      Spotpriset, även kallat dagspriset och marknadspriset, sätts timme för timme utifrån utbud och efterfrågan. Varje morgon fram till klockan 12.00 lägger elproducenter och handlare sina bud för nästa dag. Erbjudandet anger det belopp (MWh/timme) som varje handlare är villig att köpa eller sälja till en viss prisnivå (EUR/MWh) för varje timme. Nord Pool kommer att publicera priser för nästa dag klockan 13 varje dag.

      Spotpriset kommer därför att sättas dagen innan, vilket innebär att priset som satts i Nord Pool idag kommer att finnas tillgängligt först imorgon. Spotpriset är helt enkelt elpriset, som reglerar priset på el som säljs i Finland. Detta pris förändras dagligen och även om det påverkar elpriset är det inte direkt detsamma som elpriset för konsumenterna. Istället kan spotpriset jämföras med riktpriset. Observera även att spotpriset för Nord Pool inte inkluderar t.ex. skatter eller överföringspriser för elnät.

      Radera
    4. De flesta vindparker har ju redan sålt sin el tror nog priset är fastställt, om du bygger en egen park kommer nog dina möllor att stå stilla stor del av tiden ta tex de två möllor som finns i Harrström.

      Radera
    5. Man kan ju tro en massa, men det är bättre att veta.

      Du tror att vindkraftverkens priser är fastställda, men i verkligheten finns det tre olika sätt att sälja: till poolen enligt spot-priserna, enligt självkostnadspris eller som PPA, långsiktig, fastslaget pris för många år. Det är ytterst få som har PPA, och dumt vore det att bestämma ett pris som håller i 20 år.

      De två möllorna i Harrström var begagnade då de restes, och eftersom de inte blivit bättre och mer tillförlitliga med åren, har det stått pga av att de varit trasiga.
      https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/537375

      Den tid då ett vindkraftverk står stilla, är då vinden är under 3 m/s. Istället för att tro, kan man kolla upp vindstyrkor under gångna år, och räkna de dagar då vinden varit över 3 m/s. De dagarna är ganska många. Som jag skrev tidigare, var det bara några enstaka dagar i februari då alla vindparker gav mindre än 500 MW, och inte en gång så att Finlands alla vindkraftverk skulle ha stått stilla samtidigt. Via länken får du valt vilken tidsperiod som helst, vilken mätstation som helst, och får statistik för varje timme.
      https://www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus

      I Finland fanns 962 vindkraftverk vid slutet av 2021, och de har producerat 8 TWh. Hela Finlands elproduktion år 2021 uppgick till 87 TWh.

      Men det är ju klart, inte bra för ryssarna om vi klarar oss utan deras el, så alltid finns det någon som vill sprida falska rykten om hur dåligt det är med konkurrentens el...

      Radera
    6. Lobbyisten. Är det så att du inte VILL begripa detta, eller är det orsakat av något annat? Som jag skrev har du aldrig förstått detta med att det är den sista KWh som bestämmer priset. Sedan skriver du långa kommentarer i vilka du säger det samma, men utan att begripa vad det är du säger.

      Problemet är INTE de dagar det blåser tillräckligt. Problemet är de dagar det INTE gör det. Det är då vindelen gör att elpriserna rusar. Eftersom den sista KWh helt enkelt saknas när de elproduktionsmetoder man gått in för inte levererar.

      Vad gäller vidareförsäljningen till Estland - har du några källor på att denna el går direkt vidare till Estland? (Förstås spelar det ingen roll var elen förbrukas - grejen är att vi köper den till väst och betalar till Ryssland.)

      Radera
    7. Ja, det är varje timme som det högsta budet gäller för all elförsäljning, och priset hålls lägre ner än normalt då man förutspår att det är blåsigt. Utan vindkraft (2500 MW) skulle budgivningen gå högre hela tiden. Vad är det Kristian som du inte begriper med auktionsförfarandet?

      Var har du källor på att det inte blåser tillräckligt? Jag har däremot satt länkar där vem som helst kan se att det blåser ju tillräckligt, förutom några timmer eller någon dag per månad då vindkraften ger lite mindre, men vintertid har temperaturen en större betydelse eftersom det igen påverkar förbrukningen.

      "Problemet är de dagar det INTE gör det. Det är då vindelen gör att elpriserna rusar."

      I din fantasi sker mycket, men det går ju att kolla upp vad som rusar. Som sagt var 4.3 en mer vindstilla dag, men annars kan vem som helst botanisera på Fingrid, välja vilken dag som helst sedan 2012: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

      Det ljusröda fältet anger vindkraftens andel under dygnets förlopp, den svarta linjen indikerar spot-priset.

      Eftersom man inte kan klistra in bilder i kommentarer, så tog jag några skärmdumpar som bevisar att Kristians fantasier om elpriset och vindel inte håller sträck. Kristian vågar ju förstås inte gå och kolla, varken Fingrid eller skärmdumparna, men det är inte mitt problem.

      https://faktalobby.blogspot.com/2022/03/vindkraften.html


      Grejen är ju inte den att vi betalar för elen som går vidare, skulle du förstå dig på elhandeln, så skulle du inte ställa så dumma påståenden. Inom Nordpool är man förpliktigad att fungera som transitland, du kommer säkert ihåg diskussionen där du också hade helt fel då Sverige ströp eltransittrafiken från Norge, med den påföljden att Norge började sälja direkt till Storbritannien istället. Du kan ju gå till faktalobby-länken, längst ner på sidan, och fundera vad den gröna lådan på Finlands karta betyder...


      Men som Ingemar Stenmark sa: ”Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip”


      Radera
    8. Faktalobbyn är bra rolig han tror sig veta en massa. Klart att vindkraft är bra men problemen verkar man försöka dölja.
      Man borde ju så fort som möjligt bygga upp lagringskapacitet så man kan lagra strömmen för att sälja till ett jämt pris. Varför säljer vindparkerna sin ström till olika bolag om man inte har någonting för det. Angående de två möllorna i Harrström är de trasiga en dag och går nästa utan reparation skall man tro på den som vet (Faktalobbyisten) så är de nog unika.

      Radera
    9. Lobbyisten. "Utan vindkraft (2500 MW) skulle budgivningen gå högre hela tiden. Vad är det Kristian som du inte begriper med auktionsförfarandet?"

      Det är din oförmåga att fatta som är obegriplig för mig. Inget annat. Förstår du faktiskt inte detta? Om vi skulle ha en säkrare energiproduktionsform som faktiskt skulle ge de där 2500 MW hela tiden (alltså 2500 MWh och inte bara ett löfte om 2500 MW) skulle budgivningen hållas på en mycket stabilare och lägre nivå. Men problemet är att vindkraften INTE ger 2500 MWh utan 2500 MW när det blåser. När det inte blåser blir det elbrist och då blir priset vissa gånger skyhögt. P.g.a., just det, den osäkra vindelen.

      "Grejen är ju inte den att vi betalar för elen som går vidare, skulle du förstå dig på elhandeln, så skulle du inte ställa så dumma påståenden."

      Nu gör du dig bara löjligt dum. Givetvis betalar vi för den el som importeras från Ryssland. Om inte vi gör det så gör Estland det. Resultatet är det samma. Eller menar du att Ryssland inte får betalt för den el vi importerar därifrån och sänder vidare till Estland?

      Radera
    10. Anonym 08:05. Tyvärr är det så att den gröna ideologin ibland (för det mesta) förblindar så att man inte klarar av att se problemen. Allt skulle ändra om vi lärde oss att lagra elen som produceras när vindmöllorna ger ström, men någon sådan (fungerande) metod finns tyvärr inte inom synhåll.

      Radera
    11. "Klart att vindkraft är bra men problemen verkar man försöka dölja."

      Vilka är de problemen då, eftersom vindkraften bevisligen ger väldigt mycket el, i jämförelse med kärnkraften? Det är lätt att påstå vad som helst, men för att göra sig betrodd krävs lite mera än åsikter.

      "möjligt bygga upp lagringskapacitet"

      Det är inte möjligt, det finns ingen chans att lagra den mängd av energi, och de befitnliga möjligheterna, att med el pumpa vatten i en reservoar och använda det som vattenkraft lite senare, skulle vara svårt med tanke på inverkan i naturen.

      "Varför säljer vindparkerna sin ström till olika bolag om man inte har någonting för det"

      Vad menar du? Det är ju klart att vindparkerna säljer strömmen, de har tre olika sätt de kan utnyttja, och det bästa, och mest spekulativa, är att sälja per elspot-priserna, där förtjänar vindkraften mest.

      "Angående de två möllorna i Harrström är de trasiga en dag och går nästa utan reparation skall man tro på den som vet (Faktalobbyisten) så är de nog unika."

      Om det är nån som tror så är det anonym, jag gissar ingenting utan hänvisar till källor. Därför vet jag alltid hur fel andra har då de uttrycker sina tillkortakommanden genom sina åsikter. Ta reda på, läs, undersök, innan ni kastar ut sådant ni inte begriper er på.

      Radera
    12. "Om vi skulle ha en säkrare energiproduktionsform som faktiskt skulle ge de där 2500 MW hela tiden (alltså 2500 MWh och inte bara ett löfte om 2500 MW) skulle budgivningen hållas på en mycket stabilare och lägre nivå. "

      I hear you, men du har fel. Klart att du inte vill se bevisen jag lade på en bloggsida, men stabiliseringen har ingenting att göra med att vindkraften skulle ha en annan form, det visar ju budgivningen som vem som helst kan se på Fingrids sidor. Fluktuationerna i vindkraften (oftast mellan 1000 och 2500MW) är mindre än behovet som bygger på variationer under dygnet, veckan och väderleken, som ju är 10500 till 13000 MW. Skulle ditt påstående hålla sträck, skulle vi se det i graferna. Men det gör vi inte.

      Säljer man skinn på auktion, borde auktionsförfarande vara bekant, finns det överflöd, sjunker priset, har vi brist så stiger priset. Utan vindkraften på 1000-2500 MW skulle bristen vara betydligt större. Men låt oss ta ett exempel: vi går till Fingrid och 12.2.2014, för då var ju vindkraften obefintlig, 35 MW, och ändå fluktuerade spot-priset under samma dag med 50%, 6.11.2013, samma sak, 10.4.2013, föga överraskande: samma sak.

      "Givetvis betalar vi för den el som importeras från Ryssland. Om inte vi gör det så gör Estland det."

      Ja, vilket väljer du nu? Betalar vi eller betalar nån annan, hur vill du ha det? Det är ju det du inte vet, ändå påstår du att jag har fel. Du är ju inte alls ut för att få fram nån sanning, utan bara för att bjäbba emot för sakens skull.

      Radera
    13. Om man läser vbl så klagas det på vindparkerna, i Malax och Övermark klagar den som bor närmast. Problemet är att parkerna blir högre och högre. Ju högre torn desto större problem med ljud och annan olägenhet. Enligt Svensk Vindenergis analytiker bygger man högst i Finland i resten av Europa har man problem med närbefolkningen så man tvingas gå ut till havs. I Tyskland är det på förslag att man skall få betalt om man bor nära en park. Och Faktalobbyn vad visar dina källor hur är det med möllorna i Harrström går de eller står de idag ?

      Radera
    14. De i Harrström är 2 gamla av 982 i hela Finland, och enligt mätare som visar elproduktionen från vindkraft, kommer det precis varje timme vindel. Men vill du inte kolla upp, så kan jag inte hjälpa dig. Via Fingrid kan du välja vilken dag som helst för att se vindkraftens andel, kolla nu tex februari månad och återkom med en lista på vilka dagar var under 500MW.

      Vilka är dina egna källor, insändare och åsikter räknas inte som källor...

      Radera
    15. Lobbyisten. "a, vilket väljer du nu? Betalar vi eller betalar nån annan, hur vill du ha det? Det är ju det du inte vet, ändå påstår du att jag har fel. Du är ju inte alls ut för att få fram nån sanning, utan bara för att bjäbba emot för sakens skull."

      Det är faktiskt du som, helt i onödan, bjäbbar emot här. På vilket sätt menar du att det skulle ha någon betydelse om det är vi eller Estland som står för slutnotan - pengarna går ju ändå till Ryssland.

      Vad gäller dina grafer så vet du nog mycket väl att elmarknaden är internationell. Därför kan du inte göra som du gör och ser på elpriset (som är internationellt) och vad vindkraften ger i Finland vid en viss tidpunkt (som ju är lokalt - det som inte syns är hur det t.ex. just då blåser i Tyskland som ju är en mycket viktigare faktor när det gäller elprisernas formering).

      "Utan vindkraften på 1000-2500 MW skulle bristen vara betydligt större."

      Och varför det? Jo för att vindkraften (med hjälp av politiska beslut) konkurrerat ut annan elproduktion som har stängts ner.

      Radera
    16. "På vilket sätt menar du att det skulle ha någon betydelse om det är vi eller Estland som står för slutnotan - pengarna går ju ändå till Ryssland."

      För det första är det inte VÅRA pengar som bidrar enligt dina beräkningar, som ju inte stämmer, och för det andra är det inte Putins krigsmaskineri som säljer elen. För det tredje visar det att du inte har någon koll alls, du vet inte vad du menar.

      "Därför kan du inte göra som du gör och ser på elpriset (som är internationellt) och vad vindkraften ger i Finland vid en viss tidpunkt "

      Klart jag kan det, du har ju själv sagt att den sista kWh bestämmer priset för all en just den timmen. Tar du tillbaka vad du påstår? Elpriset är inte helt internationellt, utan gäller bara för ett visst område, dvs de som säljer inom NordPool. Utöver det finns en begränsning på hur mycket kan säljas mellan länder, vilket beror på överföringslinjernas kapacitet.


      "...i Finland vid en viss tidpunkt(som ju är lokalt - det som inte syns är hur det t.ex. just då blåser i Tyskland som ju är en mycket viktigare faktor när det gäller elprisernas formering)."

      Du kan ju inte ens själv förstå vad du skriver nu? Men utveckla gärna sambandet, det kommer att bli intressant att läsa.


      'Utan vindkraften på 1000-2500 MW skulle bristen vara betydligt större.'

      "Och varför det? Jo för att vindkraften (med hjälp av politiska beslut) konkurrerat ut annan elproduktion som har stängts ner."

      Utan vindkraften skulle vi ha det högre priset hela tiden. Det säger graferna som återspeglar det som sker i verkligheten. Men för all del, Kristian, gör en lista på de kraftverk och energimängder som gått förlorade, så kan vi jämföra, och se om det korrelerar med vindkraftens ankomst. Upp till bevis nu, Kristian, kom för en gångs skull med någonting annat än dina fantasier om elhandeln.



      Radera
    17. Lobbyisten. "För det första är det inte VÅRA pengar som bidrar enligt dina beräkningar"

      Nu har du läst slarvigt igen.

      "Klart jag kan det, du har ju själv sagt att den sista kWh bestämmer priset för all en just den timmen. Tar du tillbaka vad du påstår?"

      Och så blandar du ihop äpplen och igelkottar... Men det är ju så du brukar göra när det blivit klart att du inte alls vet vad du talar om.

      "Utan vindkraften skulle vi ha det högre priset hela tiden."

      Nej, nej, nej. Läser du alls det jag skriver?

      Det är ingen som helst idé att försöka diskutera med dig. Du lever tydligen helt i en grönfärgad bubbla där ideologi, inte fakta, säger vad som är sant.

      Radera
    18. Blandar jag äpplen och igelkottar? Ursäkta nu, men då jag skrev om spot-priser, så var det nog du Kristian som plockade in högsta kWh. Är det nu så Kristian att då nån säger emot dig så tappar du det helt så du inte ens klarar av att läsa vad andra skriver?


      "Nej, nej, nej. Läser du alls det jag skriver?"

      Du har alltså inte begripit nånting alls? Har du inte förmåga att läsa av grafer där man ser hur priserna varierar, och då man samtidigt kan se vindkraftens andel, ser till och med en högstadieelev att det korrellerar inte.

      "Det är ingen som helst idé att försöka diskutera med dig. Du lever tydligen helt i en grönfärgad bubbla där ideologi, inte fakta, säger vad som är sant. "

      Jag har försökt diskutera, och länkat till källor, inga bloggar eller samtid, utan till branchsidor, backat upp allt jag försökt förklara. I så fall påstår du att hela elproduktionskedjan lever i en bubbla. I den bubblan vet vi i allafall hur elproduktionen och -handeln går till på riktigt, kunde löna sig för dig att besöka den bubblan så du inte behöver klamra dig fast vid dina elfantasier. Du anklagar mig för att finnas i en bubbla där fakta inte skulle regera, men Kristian: var är den fakta du använder? (Fakta är inte dina tidigare inlägg, andra bloggar, insändare eller kolumner)

      Hur får du annars till det att elhandeln skulle på något vis vara grönfärgad?

      Radera
  4. "Trots att vi stöder Rysslands krig med en miljon euro om dagen".

    Varifrån har du de uppgifterna, ngn. källa? <Är det Korholas sakkunskap ? Vänligen meddela varifrån de uppgifterna kommer. Vindkraft och solenergi är framtiden.
    Det vore nog bäst om du inte skulle ha sidor på din blogg om energi -
    du kunde helst hålla dig till Hesekiel m.fl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:14. Vad gäller siffrorna är det bara att räkna. Vi köper kontinuerligt 1400+ MW från Ryssland. Det innebär ca 35 000 MWh i dygnet. Med ett elbörspris på knappt 10 c/KWh blir det ca en miljon.

      "Vindkraft och solenergi är framtiden."

      Om de gröna får bestämma, ja. Men det är nog en framtid som varken du eller jag vill ha. Förutsatt att vi inte lär oss lagra el i massiva kvantiteter.

      "Det vore nog bäst om du inte skulle ha sidor på din blogg om energi -
      du kunde helst hålla dig till Hesekiel m.fl."

      Varför det? För att de gröna lögnerna ska få stå oemotsagda? Nej du, det ställer jag inte upp på.

      Radera
    2. Det är nog inte som du tror Nyman.
      Solenergi och vindkraft är framtiden.
      Du behöver inte tro ngt. annat.
      Solenergi - hur tror du att utvecklingen har varit de senaste 5-10 åren? Det vet du väl ingenting om - men observera att på platser där man inte kan ha elektricitet - lyser ändå lampan.
      Kanske det vore ngt. för din farm - att ha lampan tänd - innan skinnet rivs av för ngn. lyxproduktion - som inte behövs överhuvudtaget. Päls?? använder du en sådan?
      En så oetisk bransch - och Gud ser till allas väl? Gud ser och vet allt - men när ryssarna bombar sjukhus där gravida kvinnor finns, så undrar man nog - Finns Gud? Har du ngt svar Nyman?

      Radera
    3. Anonym 18:47. "hur tror du att utvecklingen har varit de senaste 5-10 åren?"

      Jag vet hurudan utvecklingen har varit - och den skrämmer mig. Man kan inte ersätta (fossila) energiformer som kan användas som reglerkraft med synnerligen osäkra förnyelsebara energiformer (sol, vind) utan att hela energiförsörjningssystemet riskeras. Trots det är detta precis vad som görs.

      "Solenergi och vindkraft är framtiden."

      Tyvärr. Och det kommer nog att vara en synnerligen osäker framtid.

      Radera
    4. Fotsättning... "Gud ser och vet allt - men när ryssarna bombar sjukhus där gravida kvinnor finns, så undrar man nog - Finns Gud? Har du ngt svar Nyman?"

      Givetvis har jag det. Om du inte har det kanske också du skulle överväga att gå om skriftskolan...

      Radera
    5. Det var ett dumt svar av dig. Varför skulle jag gå om skriftkolan ? Hur vet du ens att jag gått i skriftskola.
      Nu var frågan den att då det förekommer rysliga saker, så undrar man hur GUD kan låta det ske.

      Radera
    6. Anonym 19:18 Varför skulle det vara ett dumt svar? I en bra skriftskola tas detta upp. Om du inte har gått i en sådan, eller glömt vad som togs upp skulle det vara en bra sak att gå om i stället för att ställa frågor du själv borde veta svaret på. Eller hur? Ja, eller så kan du läsa vad jag skrivit i ämnet. T.ex. här: http://kristiannyman.blogspot.com/2015/08/teodice.html

      Radera
  5. Nu säger också en artikel i Iltalehti i princip samma sak. (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e31f9145-7493-4cc8-9257-24100e31787d)

    Peter Lund, professor vid Aalto-universitetet säger: "Tämä on vähän sama kuin sammuttaisi tulipaloa bensalla. Mehän epäsuorasti rahoitamme Ukrainan sotaa"

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Turun yliopiston kauppa­korkeakoulun professorin Kari Liuhdon mukaan Venäjän vararahastojen arvo oli tammikuun loppupuolella lähes 200 miljardia dollaria, minkä lisäksi maalla on yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannot."
      https://www.hs.fi/talous/art-2000008644835.html

      En professor i fysik (Lund) har inte riktigt samma insyn som en professor i ekonomi då vi kommer till finansieringen av kriget. Vad spelar det för roll för Putin med 800 000 miljoner om han får en viss procent av vad oligarkerna drar in. Förutom förstås det att då oligarkerna blir utan pengar, blir de aningen sura på Putin. Men det är naivt att tro att krigets finansiering skulle påverkas av energiköpet från väst, kriget fortsätter oberoende vi köper eller låter bli köpa gas och olja.

      Radera
    2. Lobbyisten. Det sägs inget om i vilken form dessa pengar finns och var. Det som sägs är att de rikaste i Ryssland har flyttat mycket av sin förmögenhet till väst. Om Putin ska använda krigskassan i det egna landet torde den vara i rubel, och hur det har gått med rubeln vet vi. Om pengarna finns i väst vet vi också hur det gått med dem.

      Radera
    3. Nej, det sägs inte. Så ta reda på då, Kristian, gör nånting du aldrig brukar göra. Jag vet redan, men du får chansen att visa att du kan.

      Radera
    4. Lobbyisten. Du kommer med ett påstående som jag ifrågasätter. Då ska jag mitt i allt belägga det du påstått. Nej du, det är inte så det går till.

      Radera
    5. Jag påstår inget, jag bara understryker vad du säger:

      "Det sägs inget om i vilken form dessa pengar finns och var."

      Det hade tagit 15 sekunder att googla "putin war monetary reserve" så skulle du veta. Men att veta är nånting du aldrig skattat särdeles högt, istället fantiserar du och förväntar att omvärlden har anpassat sig. Så även denna gång.

      Jag VET hur det står till med Putins krigskassa, du vet inte.

      Radera
    6. "Jag VET hur det står till med Putins krigskassa, du vet inte." , förvirringslobbyn, "stor i orden men liten på jorden", som vanligt !

      Anonym 2

      Radera
    7. Stor i orden? Inte alls, men jag googlar, till skillnad från många andra, trots att jag hjälpte till med sökorden.

      Radera
    8. Faktalobbyn: som den sökexpert du utger dej vara så vet du säkert också att en sökning på google med exakt samma sökord ger olika resultat på olika datorer. Resultatet påverkas starkt av bl.a. tidigare sökhistorik, datorns IP-adress, osv. Vad får dej att tro att träffarna på just din dator är de som bäst beskriver sanningen?

      Radera
    9. Självklart vet jag det, och därför kollar jag alltid två tre sidor, med lite varierande sökord.

      Skulle du göra det, kunde du argumentera sak istället för att i blindo försöka försvara Kristian med enbart whatabouts.

      Radera
    10. Det har visat sej vid våra tidigare argumentationer att det som du utger vara fakta inte håller streck.
      Om du läser min kommentar en gång till och tar in det jag skrivit så tror jag vi kan vara överens om att jag inte försvarar Kristian. Det var uttryckligen dej jag ifrågasatte.

      Radera
    11. Du har alltså nånting som säger att sökorden inte ger oss det som är sanningen om Putins reserv?

      Radera
  6. Peter Östman hade en bra insändare i VBL för ngn dag sedan om att årets odlingssäsong är den viktigaste sedan 1940 !
    Enligt vad som ryktas överväger många bönder "grönträda" detta år på grund av alla prisstegringar för bränsle och gödselpriser, detta borde inte få ske när världens tredje största kornbod Ukraina redan aviserat om totalstopp för export detta år. En annan sak är att torvproduktionen omedelbart bör återupptas och redan gjorda beslut återkallas !
    Nu är hög tid att kontakta våra riksdagsmän/kvinnor ! fornamn.efternamn@eduskunta.fi, själv har jag skrivit till två.

    Hörde för en stund sedan dagens aftonandakt på Yle av Jan-Erik Lindqvist,https://arenan.yle.fi/audio/1-61763867#autoplay=true
    Jan-Erik är en av de få andaktshållare man gärna lyssnar till !

    Anonym 2

    SvaraRadera
  7. Den finska torven verkar tas till heder igen, så här i den nationella självförsörjningens intresse: https://www.suomenmaa.fi/uutiset/lintila-venalaista-puuhaketta-on-korvattava-turpeella/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en lovande artikel ! Inte minst för detta "Lepän mukaan kaikki tehdään sen eteen, että pellot saadaan kotimaassa kylvettyä.

      – Me valmistelemme toimia, joilla me kannustamme viljelijöitä siihen, että satokasveja laitetaan, viljaa laitetaan, sato korjataan, rehua tuotetaan — sekä eläimille että ihmisille ruokaa ja ruoan raaka-aineita."

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym 22:17 och Anonym 2. Peter har nog rätt. Det är av yttersta vikt att jordbrukarna kan odla sin jord, speciellt i ett internationellt krisläge. För tvärt emot vad många gröngölingar tror får man inte mat från butikerna om ingen odlar den.

      Radera