söndag 13 mars 2022

Mera om lidandets problem

Signaturen "Jan" skriver i en kommentar under texten om vad vi kan göra angående orsaken till kriget i Ukraina att vi människor är godare än Gud eftersom vi hjälper människor när vi kan medan Gud inte gör det. Kommentaren lydde så här: "Om du, Kristian, kunde hindra ett barn från att dö, skulle du göra det? Så klart, eller hur? Du är med andra ord godare än din gud. En annan skillnad är att du finns och faktiskt kan påverka händelser här på jorden." Eller som han skriver i följande kommentar: "Du vet ju att du skulle rädda barnen om det stod i din makt. Gud gör det inte. Alltså vill han inte, kan inte eller finns inte. Vilket är det?"

Jag konstaterade att det blir galet eftersom perspektivet är felaktigt. Detta handlar, som den beläste bloggläsaren redan säkert har förstått, om det så kallade "Teodicé-problemet". När vi människor hittar ett problem vi – menar att vi – inte kan lösa ger vi det ofta ett namn. Men som med de flesta "olösliga" problem handlar det inte om att problemet inte går att lösa utan om att vi behöver ha rätt perspektiv. Och en verklig vilja att faktiskt lösa problemet – Teodicé är av sådan art att kristendomskritiker inte VILL att det ska gå att lösa eftersom de menar att de här har hittat det ultimata vapnet mot den kristna tron och givetvis vill de inte ge upp det.

Problemet är alltså att perspektivet är felaktigt. Teodicé-problemet går inte att lösa om vi begränsar oss till detta livet. Men varför skulle vi göra det? Den kristna tron begränsar sig ju verkligen inte till detta livet utan fokus är faktiskt ganska långt på det efterkommande livet. Jag behandlade detta i en ganska lång text för ett par år sedan. Men denna gång tänkte jag att jag skulle utgå från "Jans" fråga. Är jag (och andra människor) godare än Gud eftersom vi hjälper lidande människor medan han – åtminstone ser ut – att inte göra det?  

Låt oss ta en bild. Vi tänker oss en djup, vattenfylld brunn. Det finns så mycket vatten i brunnen att den som ramlar ner i den inte bottnar och det går heller inte att klättra upp ur brunnen. Dessutom är luften nere i brunnen en aning metanhaltig varför den som ramlar ner dit, även om personen är en god simmare, ändå dör av metangasförgiftning inom några timmar ifall han inte har drunknat före det.  

Nu har en man – som är dålig på att simma – ramlat ner i brunnen. Du och jag råkar vara på plats, och ser man på, vi har med oss en replös livräddningsboj! Vi kan alltså hjälpa mannen så han inte drunknar nere i brunnen. Så givetvis kastar vi ner bojen till honom, och han tar tacksamt emot den. Vi har nu hjälpt honom och räddat hans liv. Gör det oss till goda människor? Ja, det gör det kanske. Men vi kan tyvärr inte göra något åt metangasproblemet.

Så kommer en annan person till brunnens kant och tittar ner. Han råkar faktiskt vara livbojsförsäljare, och har med sig en hel bil full av livbojar. Men han valde ändå att INTE kasta ner någon livboj till mannen i brunnen. Betyder det att du och jag är godare människor än denne man? Enligt "Jan" är det så. Men det "Jan" missar är att i stället har den här mannen  ett långt rep med sig. Han binder en ögla i änden på repet och kastar ner det till mannen nere i brunnen och uppmanar honom att trä en fot i öglan så att han kan dra upp honom ur brunnen och rädda honom från den sakta dödande metangasen.

Det handlar som sagt om perspektivet. Visst kan vi kräva att Gud skulle gripa in och lindra lidandet här på jorden. Men faktum är att han långt (det finns tillfällen och situationer när han själv griper in, men det är – vågar jag påstå – undantag) har lämnat detta åt oss människor. Vi skulle t.ex. kunna utplåna hungern i världen om bara viljan att göra det fanns. Samma sak med mycket av det lidande som åsamkas av krig och sjukdomar. Men vi väljer tyvärr att inte göra det. I stället gör vi (de flesta av oss i liten skala) som Putin och ORSAKAR lidande och elände för våra medmänniskor.

Det vi människor däremot inte kan göra är att rädda våra medmänniskor för evigheten. De människor vi hjälper ur ett liv i lidande och elände kommer ändå en dag att dö. Vi är bara utrustade med livbojar som kan förlänga livet en aning. Vi har inga rep så att vi kan dra upp människorna ur brunnen. Det är därför HÄR Gud har gripit in. Han är Immanuel – Gud med oss och för oss. Detta blev han när han lät sig födas som ett litet barn och gick in i ALLT vad det är att vara människa. Också i vårt lidande och vår död. Han blev en flykting innan han hunnit bli ett år gammal. Han beljögs och åtalades för ett brott han inte begått, han blev torterad och avrättad på det grymmaste sätt vi människor har uppfunnit. Och detta gjorde han för att rädda oss från det straff vi med våra synder (onda gärningar, men också försummelser att göra gott och hjälpa våra medmänniskor) har förtjänat. Immanuel, alltså.

Detta löser faktiskt teodicé-problemet – åtminstone på ett teoretiskt plan. Om vi alltså vill att det ska ha en lösning. Alla vill som sagt inte det. Det som detta inte löser är det sista alternativet "Jan" erbjuder, alltså det att Gud inte finns. Det har jag varit inne på i en lång serie texter som du hittar med början här.

 

108 kommentarer:

  1. Det var den mest korkade text jag läst på mycket lång tid.

    Frågeställningen är enkel och lösningen är enkel. Varför då göra allt så hopplöst invecklat? Jo, för att man inte kan acceptera den enda rätta lösningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korkad text? Nej verkligen inte! Det här är en klar och tydlig text som förklarar ett knepigt problem som det inte finns någon lätt lösning på. Men det är klart, om man vill ljuga för sig själv och låtsas att Gud inte finns kan man ju göra det. Men blir något bättre av att man lever på en lögn?

      Radera
    2. För att man skall kunna tala om teodicé förutsätts Guds existens, liksom det ondas. Om den ena eller andra tas bort, förekommer inte längre något problem.

      Har någon kunnat bevisa guds existens?

      De som säger att gud existerar borde kunna bevisa sitt påstående. För ateisten existerar ingen gud, alltså finns det inget att bevisa.

      Radera
    3. @Anonym 13 mars 2022 17:26, Ta en kort titt runtomkring dig, träden som växer, naturen som håller på att vakna till en ny växtsäsong, du och jag som planerades långt före vi blev till i våra mödrars sköte ! Bevisen för en Skapare är fullt synliga för alla ! Glöm heller aldrig bort att tänka på vad vår Gud vill berätta för oss alla de gånger då vi får se regnbågen i skyn !

      Anonym 2

      Radera
    4. Anonym 2

      På vilket sätt tänker du att det skulle bevisa guds existens?

      Det finns en vetenskaplig förklaring till allt detta och inget har med gud att göra.

      Sedan diskuterar vi kristendomens gud nu. Inte andlighet eller flower power. Även om jag nog tror att andlighetens religion ligger närmare sanningen än kristendomens flummigheter.

      Radera
    5. @Anonym 13 mars 2022 22:30, "På vilket sätt tänker du att det skulle bevisa guds existens?" Tyvärr finns nog ingen sådan "vetenskaplig förklaring" ! Ser du, bakom en lerkruka finns en krukmakare, bakom ett urverk finns en urmakare, bakom en timrad stuga en timmerman... Det lär stå skrivet ngnstans "är då leran förmer än sin krukmakare ?" eller ngt ditåt !

      Anonym 2

      Radera
    6. Anonym 17:26. "De som säger att gud existerar borde kunna bevisa sitt påstående."

      Anonym 2 svarar dig mycket bra. Som anonym 13:41 skriver: Du kan förstås försöka leva på en lögn, men faktum är att inget uppstår ur intet. Att vi finns är en klar och tydlig fingervisning om att det finns någon som satt igång allt. Vi kristna (och judarna) menar att denne "någon" sedan har uppenbarat sig för oss på olika sätt och berättat för oss vem han är och hur han ser på tillvaron.

      Som sagt: Du kan blunda för det uppenbara och fortsätta att ljuga för dig själv, men den ende du skadar med detta är dig själv.

      Radera
    7. Kristian.

      Du vet nog själv skillnaden mellan att tro och att veta.Du väljer att tro (dumheten) och jag väljer att veta (kunskapen).

      Som du själv sa "Du kan blunda för det uppenbara och fortsätta att ljuga för dig själv, men den ende du skadar med detta är dig själv."

      Radera
    8. Anonym 10.29. Ja, men vet du? Jag har skrivit två böcker som (i romanens form) behandlar trons kunskapsgrund. För ser du, den kristna tron är inget som är lösgjort från vad vi vet. Det är en historisk religion, och det betyder att det finns historisk grund för den. Tron baserar sig faktiskt på vad vi vet, inte på vad vi "tror" i den mening ordet används i dagligt tal.

      Radera
    9. Kristian.

      Att du har skrivit någon bok är väl ändå rätt intetsägande och har inget med saken att göra. Det finns många här i trakten som skrivit böcker.

      Att Bibeln skulle bygga på någon fakta när det gäller gud är rena fantasier, för du vet fantasin är gränslös! Och, om gud är en fantasi, så faller även historien om Jesus som något mer än bara en människa och bedragare.

      Men, du får tro vad du vill! Gillar ändå inte när folk gör tro och fantasier till en regel som även alla andra förväntas leva efter.

      Radera
    10. Historisk grund?

      Vilka arkeologiska fynd bekräftar exodus?
      Var verkligen Augustus kejsare och Quirinius ståthållare i Syrien när Jesus föddes?
      Skedde massakern på nyfödda i Jerusalem? Inte ens Josefus, som annars skrev mycket om Herodes, nämner den.

      Radera
    11. Jan. Vad gäller Exodus finns det kanske inga direkta arkeologiska fynd, om än det finns sådant som kan förstås som sådana. Men vi ska komma ihåg att vi här talar om en händelse ungefär 3500 år tillbaka, och då gäller principen om att "frånvaro av bevis innebär inte bevis för frånvaro". Det finns skriftliga källor som talar om händelsen, och det är inte illa det heller.

      Och ja. Augustus var kejsare när Jesus föddes. Det har väl knappast någon ifrågasatt? Vad gäller Quirinius finns det flera möjligheter. Först behöver vi slå fast att grundtexten INTE säger att han var ståthållare. Det talas om att han var "hegemoneuontos", vilket alltså indikerar att han helt enkelt styrde på något sätt. Oklart vilket. Det talas om skattskrivningen, och det ger oss en ledtråd att det kan handla om att han eventuellt styrde genomförandet av just denna som ett speciellt kejserligt sändebud, ett så kallat "Legati Censitores" i Syrien. Det är annars mycket intressant att Lukas nämner Syrien här - Syrien som var en romersk provins vilket Judeen inte var vid den här tiden. Att kejsaren placerade sitt speciella sändebud med ansvar för skattskrivningen i just Syrien, och inte i Judeen där den erkänt galne Herodes preciserade, är något helt naturligt. Saken är dock den att vi inte har fullständig klarhet i var Quirinius var vid denna tid. Om det skulle finnas källor som placerar honom någon annanstans just här skulle vi kunna hävda att Lukas misstagit sig. Men något sådant finns inte, utan Lukas redogörelse är det bästa förslaget på var Qiurinius befann sig just vid dessa år.

      Vad gäller mordet på barnen i Betlehem var detta ingen stor händelse. Sett till befolkningsmängden och de kriterier som ges torde det ha handlat om max tio barn. Varför skulle Josefus ha nämnt en sådan sak? Speciellt som det fanns mycket större grymheter som han gjorde sig skyldig till under sina sista år som nog så väl räcker som belägg för att mannen tappat det fullständigt.

      Radera
    12. Ja, fortsättning. Om du vill bekanta dig mer med nämnda ämne har jag alltså skrivit en bok om det: http://www.slef.fi/slef-media/bocker/2084-erik-en-roman-om-julevangeliet

      Radera
    13. Men när skedde exodus då? Nog måste väl bibeln ge entydig information om en så viktig händelse? Och visst är det konstigt att egyptierna inte noterade något, fast israels barn var i deras land i 430 år? De var ju ändå minst 1 miljon människor!

      Vad gäller skatt skrivningen kan vi konstatera att Augustus inte var kejsare samtidigt som Quirinus var ståthållare i Syrien. Och ingen reste till sin släkts hemstad för skattskrivning, det är en efterhandskonstruktion för att uppfylla profetian om att Messias skulle födas i Betlehem.

      Det påstådda dödandet av barnen i Betlehem gav i alla fall upphov till Menlösa Barns Dag, så det ansågs nog vara en stor händelse då i alla fall. Man kan undra hur gud tänkte när han lät "max tio barn" dö, men skonade sin egen son.

      Radera
    14. Jan. "Och visst är det konstigt att egyptierna inte noterade något, fast israels barn var i deras land i 430 år?"

      Hur vet du att inget noterades? Samma sak har sagts många gånger eftersom inget har hittats, men när nya fynd gjorts har man varit tvungen att skriva om historien. Det är därför historiker aldrig säger det du gör här, utan konstaterar att inget har hittats - om inget har hittats. Dock finns det här fynd som tyder på att det Bibeln säger kan vara korrekt.

      "Vad gäller skatt skrivningen kan vi konstatera att Augustus inte var kejsare samtidigt som Quirinus var ståthållare i Syrien."

      Nej, det kan vi verkligen inte alls. Om du hävdar något sådant är du nog ensam om det. Augustus var kejsare 27 f.Kr. till 14 e.Kr., så hans period täcker hela detta tidsspann.

      "Och ingen reste till sin släkts hemstad för skattskrivning, det är en efterhandskonstruktion för att uppfylla profetian om att Messias skulle födas i Betlehem."

      Om man hade land där gjorde man det. Det du hävdar här är en populär felaktighet hos sådana som vill misskreditera julevangeliet. Men det håller inte.

      "så det ansågs nog vara en stor händelse då i alla fall"

      Menlösa barns dag har tillkommit långt senare på basen av det bibliska vittnesbördet. Lukas bevarade, kanske som den ende, vittnesbördet om denna grymma händelse.

      "Man kan undra hur gud tänkte när han lät "max tio barn" dö, men skonade sin egen son."

      Du ifrågasätter Guds plan här. Nå, det är inte förvånande. Du har redan tidigare visat att han måste göra precis som du vill för att du ska godkänna det. Och nej, den kristna tron handlar just precis om det att Gud INTE skonade sin ende son.

      Radera
    15. Egyptierna var noggranna med dokumentation. Av någon anledning finns ingenting noterat om att en miljon människor tillbringade över 400 år i deras land? Stunden att tro på ett påstående är när det finns tillräckliga bevis för det. Just nu finns det inga bevis alls.

      Och NÄR skedde exodus? Visst står det i bibeln? En så viktigt händelse är väl med all säkerhet entydigt noterad i bibeln?

      Sen blandade jag ihop gubbarna, så där har du rätt. Jag menar att Lukas och Matteus båda inte kan ha rätt - Herodes och Quirinus verkade inte samtidigt.

      "Om man hade land där gjorde man det. Det du hävdar här är en populär felaktighet hos sådana som vill misskreditera julevangeliet. Men det håller inte."

      Det är något du påstår, men har du källor på det? Jag grundar mitt påstående på källorna till artikeln i Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Census_of_Quirinius) samt historikern Dick Harrison i Svenska Dagbladet (http://blog.svd.se/historia/2014/08/30/kejsar-augustus-skattskrivning/)

      Jag ifrågasätter moralen i att låta tio (?) spädbarn dö, men skona sitt egen son. Det är inte vad jag vill, det är vad som är moraliskt riktigt.

      Radera
    16. @Jan 23 mars 2022 22:30, du missade ännu en gång svaret från Kristian ! " Och nej, den kristna tron handlar just precis om det att Gud INTE skonade sin ende son." !!!

      Radera
    17. Inte när han var nyfödd, DÅ skonade gud honom. Och han må offra sin egen son , även om det är omoraliskt, men att låta tio andra spädbarn dö men rädda sin egen är om möjligt ännu mer omoraliskt.

      Radera
    18. Jan. Som jag konstaterade: Frånvaro av bevis är inte bevis för frånvaro. När det gäller historiska händelser är ett av de största misstagen man kan göra är att hävda att eftersom inga bevis har hittats så har en händelse inte skett. Hettiterna är ett ypperligt exempel på detta. Länge var det bara Bibeln som talade om det mäktiga Hettit-riket, och därför menade kristendomskritikerna att detta var ett bevis på att Bibeln fabulerar. Men hoppsan! Så grävde man ut en stor Tell och hittade Hattussa, det forna mäktiga Hettit-rikets huvudstad. Och så stod kritikerna där med Svarte Petter på hand...

      "Just nu finns det inga bevis alls."

      Men det finns det faktiskt. Om man inte stoppar huvudet i sanden som strutsen och vägrar se dem, vill säga. Du kan t.ex. kolla in denna sida: https://biblearchaeologyreport.com/2021/09/24/top-ten-discoveries-related-to-moses-and-the-exodus/

      "Och NÄR skedde exodus? Visst står det i bibeln? En så viktigt händelse är väl med all säkerhet entydigt noterad i bibeln?"

      Givetvis är den noterad i Bibeln. Var annars tror du att vi har fått vetskap om den? Vad gäller årtalet förstår du också säkert att man på denna tid hade annorlunda sätt att ange tid (man kunde ju inte gärna skriva att det skedde 1446 år f:kr.). Men de tidsangivelser som finns (1Kung. 6:1) ger oss just det årtalet "översatt" till vårt sätt att räkna tid.

      "Sen blandade jag ihop gubbarna, så där har du rätt. Jag menar att Lukas och Matteus båda inte kan ha rätt - Herodes och Quirinus verkade inte samtidigt."

      Visst kan de båda ha rätt! Om man alltså läser det som står skrivet, har koll på kontexten och undviker att blanda in egna förutfattade meningar. Vad gäller källorna så är givetvis Lukas den viktigaste. Grejen där är att kontexten (alltså den tid i vilket detta detta skedde) inte på något sätt motsäger Lukas uppgifter. Därför har vi heller ingen anledning att misstro Lukas - om vi alltså inte har en agenda som går ut på just det.

      "Jag ifrågasätter moralen i att låta tio (?) spädbarn dö, men skona sitt egen son. Det är inte vad jag vill, det är vad som är moraliskt riktigt."

      Igen har vi här myran som bedömer elefanten. Du, och inte heller jag, vet vad som KUNDE ha hänt. Men den som har ett större perspektiv vet det. Jag tror nog att du, innerst inne, förstår att du inte kan bedöma Gud och hans handlande utifrån ditt eget, synnerligen begränsade, moraliska ramverk.





      Radera
    19. I länken du ger kan man läsa att de listar indicer (circumstantial evidence), som per definition inte är bevis.

      Årtalet 1446 f.v.t stämmer inte med vad Paulus säger i Apostlagärningarna 13:17-41.

      Nu tror jag ju inte att gud finns, men jag vet att det är bättre att inte döda barn än att göra det. Det vet du också.

      Radera
    20. Jan. Bevis är en svår sak när det gäller historiska händelser. Helst ska man inte använda det ordet eftersom det är väldigt lite vi kan veta om historien om man efterfråga vattentäta bevis. Hellre kan man tala om spår. Länken jag gav dig talar om en massa sådana. Men det är klart, om man vill blunda för dessa kan man säkert göra det. Men det är ju bara sig själv man lurar med det.

      Vad är det i Apg 13 som du menar motsäger årtalet 1446? Jag hittar inget sådant där, Paulus är nämligen ganska oprecis när det gäller åren i sin predikan.

      "men jag vet att det är bättre att inte döda barn än att göra det. Det vet du också."

      Rent mänskligt kan vi säga det, ja. Från Herodes synvinkel är det så. Också från vår. Men notera att det var Herodes som befallde barnamorden, inte Gud. Vi lever i en ond värld där onda människor vissa gånger sitter på makten. Då sker det onda saker. Du kräver att Gud borde stoppa allt ont som sker, men det är ju inte så det fungerar. Ditt krav säger däremot om dig att du menar dig veta bättre än Gud, och det är inte lite hybris.

      Radera
    21. Problemen med Apg 13 beskrivs här: https://biblicalhistoricalcontext.com/exodus/the-biblical-dates-of-the-exodus/#another-option-this-time-from-paul

      Jag kräver inte att gud skall stoppa allt ont som sker - jag säger att om gud finns, är god och allsmäktig kunde han göra det. Att han inte gör det tyder på att han inte finns, inte är god eller inte allsmäktig.

      Och ja, eftersom jag inte tror att gud finns så jag menar mig veta bättre.

      Radera
    22. Jan. Problemet med resonemanget du, och din länk, för är att Paulus inte säger när de "ungefär 450" åren började. Därför kan man inte räkna på detta sätt.

      "Jag kräver inte att gud skall stoppa allt ont som sker - jag säger att om gud finns, är god och allsmäktig kunde han göra det. Att han inte gör det tyder på att han inte finns, inte är god eller inte allsmäktig."

      Eller att han har valt att göra det på ett annat, mer permanent, sätt. Men det alternativet kan du givetvis inte sätta med i uppställningen.

      Radera
    23. Om hans permanenta sätt innefattar att t.ex. barn skall lida hoppas jag att han tar kontakt med mig så skall jag tipsa om ett bättre sätt.

      Problemet med lidande kan förklaras enkelt med att det inte finns en gud, vilket, när man applicerar Ockhams rakkniv, gör det till en bättre förklaring än "herrens vägar äro outgrundliga".

      Radera
    24. Jan. Igen sätter du dig på väldigt höga hästar.

      Radera
    25. Om din gud inte vill ha mig där tar han väl ner mig?

      Radera
    26. Jan. Förr eller senare, absolut!

      Radera
  2. En bra komplettering till bloggtexten finns i "Söndagsboken" av Bo Giertz, Andra söndagen i fastan !
    http://www.slef.fi/slef-media/boktips/andakt-bon-uppbyggelse/1041-sondagsboken

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Kristian, låt mig gissa uteblivet svar på min kommentar, du har inte "Söndagsboken x 2" i ditt "husbibliotek" och inväntar nu densamma per post ? Gott så !

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym2. Nej, jag har inte boken i fråga, och bokbudgeten har skurits ner till detta år så jag får vänta tills jag hittar den i något bibliotek.

      Radera
    3. Ingen får vara utan god läsning pga. ngn "bokbudget" ! Och böckerna kommer att anlända inom en snar framtid :)

      Anonym 2

      Radera
    4. Anonym 2. Jag har nog många goda böcker på att läsa-listan, men just den du nämnde har jag faktiskt inte. (Jag har hört och läst om den, men inte läst själva boken.) Din generositet gör mig nästan generad... :)

      Radera
    5. @Kristian Nyman 19 mars 2022 06:30, Hoppas du fick böckerna ! I Vasa hade de endast 2ex av vardera boken och av den första så är den tydligen slut från utgivaren.
      Förundrar mig dock över att man valt Bibel 2000 som "Bibelkälla" ! Ännu har jag dock inte stött på ngt ställe där det skulle ha varit till nackdel...

      Anonym 2

      Radera
    6. Anonym2. Jag fick böckerna. Tack ska du ha! Som sagt blir jag smått generad av din generositet. Men kanske jag kan återgälda dig på något sätt någon gång.

      Ja, det är förvånande att man använder Bibel2000, men så länge man inte använder sådana ställen som har fördärvats genom översättningen är det väl ok. Även om principen som sådan kan förleda också.

      Radera
  3. Tror jag vet vem denna "Jan" är. Retoriken känns alltför bekant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spelar det någon roll vem jag är?

      Radera
    2. Denna gräl-, grums- och gnatkäft "Janne" kan inte tagas på allvar eftersom han inte vågar stå för sina åsikter offentligt. Det är så lätt att komma med lumpna påhopp under signatur.

      Radera
    3. Allan Huhtamäki
      Kanske du borde skriva anonymt - som du skämmer ut dig månad efter månad.
      Vem skulle tro på vad du skriver - en massa skit - hatiska kommentarer. Stick du till Ryssland.

      Radera
    4. Torbjörn. Det är mycket möjligt att du vet. Jag vet eftersom "Jan" en gång skrev en kommentar under eget namn. Men det spelar ju ingen roll vem han är - han har valt att använda signatur och det är helt acceptabelt på denna blogg. Jag rekommenderar t.o.m. detta (som du och "Jan" gör - alltså att ha en permanent signatur/förnamn framom att skriva helt anonymt). Det blir så mycket lättare att följa med i diskussionerna då.

      Radera
  4. Det var nog det mest krystade förklaringen jag nånsin läst.
    Keep it simple, det finns ingen gud, varken laestadianska, protestantiska, jehova, judisk eller thor gud.

    Nu när vi vet att ingen gud finns förklaras allt väldigt logiskt och man behöver inga metangas förklaringar.

    Djiizuz....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jesse alias Dsiisus! Fråga Åstrand, Mia Löf et co. om de tror på någon gudom, hahhaa...

      Radera
    2. Allan Huhtamäki
      Hahhaa - så kan man skratta åt dig,

      Radera
    3. Huhtamäki
      Du skriver fråga Löf?
      Vem menar du?
      Kanske du avser kyrkoherden i Pedersöre församling?
      den personen heter Mia Anderssen -Löf.
      Skärp dig Huhtamäki.

      Radera
  5. Nu är ju frågeställningen den, att vi undrar varför gud står där vid brunnen och bara ser på, fast han borde ha rep, livbojar, vattenpumpar och alla tänkbara räddningsredskap som ännu inte ens uppfunnits, och bara inte bryr sig. Varför skulle ett möjligt liv vara bättre i sällskap av en sådan som inte lyfter ett finger?

    Kunde ju ha valt ett annat scenario utan metangas, men vackert så, metangas är den gasen som bildas ur bajs så ramar in historien på ett propert sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud lär människan att arbeta. Arbetslöshet kan bli tung men för mycket arbete kan också bli för tungt. Ulrik

      Radera
  6. "även om alla data pekar på en intelligent designer, måste en sådan hypotes uteslutas från vetenskapen, eftersom den inte är naturalistisk"

    Vetenskapliga tidskriften Nature 1999

    Hm....

    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt vad du vill åstadkomma med att citera en insändare från Nature. Kan du utveckla?

      Här kan man läsa hela: https://www.nature.com/articles/46661

      Radera
    2. Anonym1. Så är det eftersom vetenskapen har satt upp sina egna regler för vad den kan arbeta med. Detta innebär samtidigt att vetenskapen diskvalificerar sig från att kunna ge alla svar. Detta är något som vetenskapsivrarna borde hålla i minnet.

      Radera
  7. Säga vad man vill om Putler, Sjojgu et consortes (om ev. nynazism/-fascism, ryssfolkmord/-förföljelse, narkomani inom ukrainska ledargarnityret), så har vi deras vän archbishop Kirill i Moskva som aktivt arbetar mot GLOBO-HOMO (globalism, homosexualism), menar bl.a. att otäcka pridetåg/-festivaler INTE ska tillåtas i Sovjetryssland. Rakryggat!! Kommer EU/Nato till Ukraina kommer nämnda röta även dit och hotar letzendlich moder Ryssland.
    Litet roligt att ryska armèn förutom ortodoxa fältpräster också har fältimamer för sina muslimska kämpar! Okänt om Zelenskyij har judiska militärpräster. Han lär ju själv vara jude, kanske inte så bekännande aktiv (har ej synts med någon "kippa" på hövokalotten - hahaa!)
    Det torde stå klart att Ryssland inte önskar ha något västerländskt moralförfall inom sina gränser: intersektionell feminism, könsneutralitet, cancelkultur, internationalism.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan, ingen och inget hindrar dig från att flytta till Ryssland. Bort från allt "moraliskt förfall"...

      Radera
  8. Allan Huhtamäki
    Är du klok?
    Skriver kommentarer och skrattar Kippa på hövokanten - hahaa.
    En som du borde ta sitt pick och pack och flytta till Ryssland
    Du borde bli en av Putins närmsta män.
    Skäms - skriva som du gör när kriget rasar i Ukraina.
    Du är inte en verklig person ALlan Huhtamäki.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:42. Att ett stort ont pågår på ett ställe innebär inte att man inte får kritisera ett annat ont som pågår på ett annat ställe. Man måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt - annars blir livet för svårt med all sin komplexitet.

      Radera
    2. Nyman
      Fint att du kan ha två saker i huvudet.
      De flesta kan ha många bollar i luften, inte bara 2 saker i huvudet. Visst får man kritisera - det mesta - om det känns bra. Verkar nog litet onödigt att någon skribent fastnat i de homosexuellas situation. Den gubben som håller på och tjatar i det oändliga om saker som han inte vet ngt. om - kunde kanske ägna sig åt ngt. annat.
      Varför har den personen problem med det mesta. Det är synnerligen obehagligt att läsa vad personen skriver. Jag är förvånad över att personer som meddelar att de är troende - skriver på detta sätt. Jag har verkligen tänkt att de gudfruktiga är ödmjuka och inte dömer, eller kastar sten...

      Radera
  9. I din berättelse gör männen med livbojen vad de kan med sin ena livboj. En allsmäktig gud kan göra vad som helst, men väljer att inte ingripa. Tvärtom, han tillåter tsunamin, jordbävningar och krig.

    Var femte sekund dör ett barn av svält eller undernäring. Många människor gör vad de kan för att hjälpa barn som riskerar detta öde. En allsmäktig gud kunde knäppa med fingrarna och fixa biffen, men han gör inget.

    Vi skall minnas att det inte bara är död gud kunde förhindra, utan också lidande. Gud ser på när barn blir offer för trafficking. Gud låter människor drabbas av cancer och barn bli föräldralösa. Han gjorde inget för sex miljoner judar.

    Du menar att vi skall ha fokus på det "efterkommande livet", där allt skall bli bra. Tydligen kan gud ordna allt bra om han vill. Då infinner sig förstås frågan varför en god, allsmäktig gud inte ordnat saker och ting så att detta livet är bra för alla?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan. Har Gud hindrat dig från en ren lvets lycka. Har han överhopat dig med olyckor och sorg så att du därför stängt ditt hjärta för Gud???? Ulrik

      Radera
    2. @Jan 14 mars 2022 17:58, du kanske ska kolla sidan Ola länkade till 4 mars, https://www.biblesociety.org.uk/latest/news/ukraine-crisis-how-psalm-31-is-bringing-comfort/

      "‘I see God’s love in the war’
      Ukraine Bible Society’s Anatoliy Raychynets describes the situation on the ground

      ‘Our experience is that this difficult situation is already changing our nation, changing us and our attitudes, our values, our lives,’ deputy general secretary Anatoliy Raychynets told Premier Christian Radio today. ‘People are standing together and helping each other.

      ‘I see so much of God’s love in spite of what’s happening. People are driven by the love of God.

      ‘Whatever happens in Ukraine, we will come out of the situation a really Christian nation who pray together and trust in God.’"

      Vi har haft det alltför bra, alltför länge, kanske det vore bäst för oss om det går oss likadant som Ukrainas folk ? Kanske vi då äntligen skulle börja förtrösta på Herren ?

      Radera
    3. Märk väl att det är människor som gör saker i artikeln ovan. Människor finns och det är evolutionärt fördelaktigt att bry sig om varandra. Vi vill alla leva i ett samhälle där man tar hand om den som behöver hjälp, och de enda som hjälper människor är andra männsikor.

      Radera
    4. @Jan 15 mars 2022 18:49, har du ngngång hört att vi alla är lemmar av/i Kristi kropp ? Jesus säger själv "Jag är vinträdet och ni är grenarna" ! "de enda som hjälper människor är andra männsikor." Hur ser du själv på kriget i Ukraina ? Visst, människor hjälper människor men människor gör också allt för att utplåna andra människor... Är då människan ond eller god ? Det beror allt på om vi är inympade grenar på "Vinträdet" eller inte ! Vi kan söka egen vinning genom att hjälpa andra människor eller vi gör det för att NGN annan gjort ALLT för oss ! Sug på den "karamellen" !

      Radera
    5. Anonym 15 mars 2022 20:50, det finns männsikor som utför goda handlingar, och det finns människor som utför onda handlingar. Det är den mänskliga naturen. Men poängen är, det _finns_ människor som göra saker, det kan vi se.

      Radera
    6. Jan. "I din berättelse gör männen med livbojen vad de kan med sin ena livboj. En allsmäktig gud kan göra vad som helst, men väljer att inte ingripa."

      Hur kan du missa det jag skrev om hur han ingriper? Oförklarligt...

      Det som slår mig när jag läser din komemtnar är, fortfarande, att du inte är intresserad av något svar på din fråga utan ditt intresse ligger i att det inte ska finnas något svar. Gud måste även göra som DU vill för att det ska vara acceptabelt i dina ögon. Men där har vi igen myran som ställer krav på och kommenterar elefanten.

      "Då infinner sig förstås frågan varför en god, allsmäktig gud inte ordnat saker och ting så att detta livet är bra för alla?"

      Kanske du borde ta en snabbrepetition av 1. Mos?

      Radera
    7. Varför skall jag bry mig om vad det står i bibeln?

      Radera
    8. Jan. Om man, som du, ställer en fråga till en kristen människa och sedan säger "Varför ska jag bry mig om vad som står i Bibeln" när man får svar visar det ganska klart att man inte alls var intresserad av något svar.

      Radera
    9. Bibeln är inget svar, den är ett påstående. Kristna kan motivera sanningshalten i sin religion med bibeln lika lite som muslimer kan göra det med koranen.

      Radera
    10. @Jan 23 mars 2022 21:44, Hur skulle det vara om du insåg att det finns ngt större än du & jag ?

      Radera
    11. Anonym24 mars 2022 01:51. Det inser jag gärna när det finns tillräckliga skäl för det. Vilket är ditt bästa skäl att tro det?

      Radera
    12. Jan. " Kristna kan motivera sanningshalten i sin religion med bibeln lika lite som muslimer kan göra det med koranen."

      Det är där du far vilse. Den kristna tron är en historisk religion i ordets rätta bemärkelse. Den kommer med påståenden (ja) som kan verifieras eller falsifieras. Jesu uppståndelse är det centrala av dessa, och när vi ser på de historiska källor som finns tillgängliga kan vi sluta oss till, om vi alltså är ärliga och fördomsfria, att den bästa lösningen på den tomma graven (som alla, by the way, är överens om att var tom) är att Jesus uppstått från de döda.

      Radera
    13. Vilka historiska källor nämner solförmörkelsen i Matteus 27:45 eller de döda som lämnade sina gravar och gick in i staden? Hur skulle man gå till väga för att falsifiera Jona i valens buk? Hur kan man verifiera att vattnet blev vin?

      Radera
    14. Jan. Kristendomens sanningsanspråk faller inte med vatten till vin eller Jona i fiskens buk. Men väl med uppståndelsen. Så kanske det inte är hur viktigt som helst att verifiera dessa mindre viktiga saker?

      Vad gäller solförmörkelsen kan du kolla upp Flegon av Trailles. Eller om du inte vill göra det kan jag klistra in från min bok där jag skriver följande: Om mörkret och jordbävningen vid korsfästelsen: Flegon av Trailles, som levde på 100-talet, var expert på de olympiska spelen och hade noga koll på de olika olympiaderna. Han skrev bl.a. ett verk om de olympiska mästarna mellan åren 776 f.Kr. och 137 e.Kr. Vidare skrev han en bok om antikens under i vilken han berättar om ett märkligt mörker och en jordbävning som drabbade staden Nicaea i "den fjärde månaden i det fjärde året av den 202. olympiaden". Översatt till vår tideräkning blir detta intressant nog april år 33. Tyvärr har Flegons verk gått förlorat, men det finns utdrag ur denna bok i verk av kyrkofäderna Origenes (185-254) (Contra Celsum, bok 2, kapitel 14)och Julius Africanus (ca 160 -ca 240).

      Radera
    15. Jag vet inte vadkristendomen står och faller med, men jag tror mig veta att du anser varje bokstav i bibeln vara sann. Du skriver också att "Den kommer med påståenden (ja) som kan verifieras eller falsifieras.". Kan du göra det med vinet eller Jona?


      Tycker du en förlorad text, skriven av någon som inte ens levde när den påstådda solförmörkelsen inträffade, är bra bevis? Och Origenes som refererar den hade som teolog egenintresse av att bekräfta bibelns historier.

      Varför skrev då inte Flegon om de döda som lämnade sina gravar?

      Sen vet jag inte varifrån du får att "alla, by the way, är överens". Om du vill komma med argumentum ad populum ber jag att få påpeka att en majoritet av jordens invånare inte tror på Jesus.

      Radera
    16. Jan. Flegons förlorade text är inte bevis. Det är ett spår - vilket du efterfrågade. Och varför Flegon inte skrev om de döda som lämnade sina gravar - varför skulle han ha gjort det? Det kunde han väl inte se där han befann sig?

      "Kan du göra det med vinet eller Jona?"

      Nu behöver du försöka se skillnad på centrum och perifieri. Det finns viktiga saker, och så finns det mindre viktiga saker. Och bara för att man inte kan verifiera alla mindre viktiga påståenden betyder inte det att de är falska.

      När jag talar om att alla är överens om den tomma graven talar jag givetvis om sådana som är insatta i problematiken och som har uttalat sig. Men det förstod du nog, misstänker jag.

      Radera
    17. "Flegons förlorade text är inte bevis." Där är vi överens.

      Men jag frågade efter historiska källor, för du skriver att det är en historisk religion. En förlorad text, författad efter hörsägen och refererad till av en teolog och kyrkofader - du måste kunna bättre.

      Nu tror jag det finns många kristna som menar att jesu under är ganska centrala i läran. Påståenden man inte kan verifierar skall man vänta med att tro på tills man har orsak att göra det, annars kommer det att sluta med att man tror på en massa nonsens.

      "...sådana som är insatta i problematiken och som har uttalat sig". Tack, då vet jag. Det betyder att syndafloden inte hände (konsensus bland geologer) och att evolutionen är sann (konsensus bland biologer).

      Radera
    18. Jan. Du bortser från evangelierna som historiska källor. Faktum är att dessa är bra mycket bättre källor än mycket annat vi har från antiken.

      " En förlorad text, författad efter hörsägen och refererad till av en teolog och kyrkofader - du måste kunna bättre."

      Nu visar du att du inte är historiker och att du inte begriper dig på källäget gällande antiken. Många gånger är detta det bästa vi kan få. Visst skulle vi gärna ha bättre källor, men man får ta vad man har.

      "Påståenden man inte kan verifierar skall man vänta med att tro på tills man har orsak att göra det"

      Som sagt, nu bortser du från evangelierna som historiska källor. Dessutom: Med detta krav tillämpat på allt annat som hände i antiken skulle vi inte veta just något av det vi menar oss veta.

      "Tack, då vet jag. Det betyder att syndafloden inte hände (konsensus bland geologer) och att evolutionen är sann (konsensus bland biologer)."

      Nu tror jag att du missförstod, igen, vad jag sade.

      Radera
  10. Det finns också något som heter Guds vredesdomar. När vi fick krig i Finland efter det glada 20- talet och det " våta" trettiotalet så var det en verklig vredesdom som Herren Herren avvände för att se vad vi gjorde sedan. Fort efter kriget och bönerna och landsgemenskapen så blev prästeriet i offside, man gick hellre till läkare och annan hjälppersonal och fast folkundervisningen fortgick tog de antikristiska elementen och underhållningen över vårt land och fast hotet från sovjet var reellt så var värderingarna från väster heller inte bra. Politiskt,andligt socialt och samhälleligt så blev allt en enda moralstöld och stöld av det rätta kristna arvet och utkomsten för de flesta. Det blev populärt att vara gangster, och en kristendom som endels var rasistisk såg inte vad den ställde till med. Barnaskändarna ville skilja offren ifrån varandra genom att upphöja endel till ögontjänare och förklara andra orena och orediga. Våldtäktsoffren våldtogs gång på gång t o m av dem de skulle skyddas av. I den nöden sökte sig endel till homosexvärlden som är lika brutal och hänsynslös ja värre än heterovärlden och då få mera visste HUR MAN SKULLE FÅ OCH GE SYNDERNAS FÖRLÅTELSE OCH MAN VAR OENSE I RÄTTFÄRDIGHETSFRÅGAN SÅ BLEV DET SOM DET ÄR IDAG;Man kräver att allt skall vara lovligt fastän sådant alltid fört med sig de vredesdomar som Gud har i beredskap åt varje folk och människa som går för långt i otro och överträdelse. Han har olyckor,krig ,hungersnöd, och sjukdomar som han tuktar oss med till vi kommer tillbaka och till en kristiansk nivå där vi ångrar och tror och ber om frälsning och syndernas förlåtelse och ser att Gud Har makte äran och härligheten över alla människor att som Konung pröva om vi vill tjäna Honom fast Livet ter sig fruktansvärt och Vägen är Smal och Sanningen är att inte i någon annan än Jesus Kristus kan vi bli frälsta annat än tillfälligtvis. Guds vredesdomar även om Herren håller dem tillbaka så länge som möjligt för att vi både skall frukta och älska Honom vår Skapare och Livgivare Vårdare och Herde, --- herrens vredesdomar är rättvisa i detalj genomförda och går rättfärdiga och går aldrig längre än vad Han själv vill medan Han hela tiden kallar oss att låta oss försonas med Honom i Jesu Namn och blod; i Anden Ordet de heliga handlingarna bla dopet och nattvarden. Han prövar noga om vi vill vara i tron medan Han vanligtvis gör enbart gott ty vilddjuret och antikrist går alltid mycket längre i råhet och grymhet än Gud. Nu när hela världen skakar står striden än som förr. Vill du vara kristen i all svaghet och hålla fram Bibeltron som förr och söka att i nåden förbli ivrigt hållande fram Bibeln Gud som har rätt i allt han gör. När han nu låtit antikristendomen bli så uppebart stor och stark både i öster och väster i nord och syd så bör vi alla enskilt och samfällt återvända till den levande tron barmhärtigheten lagen och nåden utan överdrifter och be till Herren att Han inte skulle överge oss i de andliga och fysiska fiendernas våld. Torsten Nils Ulrik. P.S. Ära vare Gud i höjden och i djupet av vår söndriga och farliga värld. Han kommer snart med slutdomen och hämtar oss till himlen om vi förblir i Lag och Evangelium enligt frihetens lag jah Kristi lag som vi bara fattar när Han gör den. Må allt predikat bli till levande väckelse för dem som ännu skall tro och till sist; Herre förbarma dig över oss syndare.vi vet ju att Du är evigt God och vill det goda i allas liv.

    SvaraRadera
  11. Vilka intentioner Vladolf Putlin har i sin agenda är inte helt klart. Är han gudfruktig/troende ortodox kristen stär skrivet i stjärnorna. Däremot har hans vän ärkebiskop Kirill klart uttalat sig mot lgbt-agendan och den s.k. genderpolitiken som skulle bli följden ifall Ukraina närmar sig EU/Nato. Han har en klar moralkod, detta förstås som ortodox nationalist. Han är inte "pito", bugar och bockar sig INTE mot den depraverade och moraliskt ruttna västvärlden, där man t.ex. slaktar miljontals ofödda barn pga. sociala orsaker. Det är något att bita i för dem som gråter över några stupade krigare i Ukraina och Sovjetryssland !!
    En utländsk deltagare i Fejsbok-gruppen anti-Homo-Globo (vet ej om han är från Ryssland, Ukrana eller Mellanöstern) skrev:
    "We have to search for true knowledge and purity in a world where perversion has become the norm and immorality has spread like wild fire.
    In the first place, we would like to make it clear that sexual perversion- HOMOSEXUALITY and LESBIANISM- finds a great resort and refuge in the Western countries where it is accepted and legalized by the laws of these countries that put man in a position even worse than animals under the pretextof protecting human rights.
    In such countries that credit civilization and progress to itself, those people are free to establish their own unions, clubs and forums where they can gather together to discuss their problems and work for FURTHER FORMS OF PERVERSION and DEVIATION."
    Tyvärr kan jag inte översätta hans inlägg till svenska, men Google translate kan kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kan du tro att V. Putin är troende? KGB man med svart bälte?
      Är en sådan troende?
      Det är många frågor - med din kommentar. Flytta nu bort från den ruttna västvärlden - till ditt paradis i öst. Din kommentar om att slakta barn - då borde du nog tänka om. Slakta barn varifrån får du det??

      Radera
    2. Frågan är nog om de ortodox kristna är som katolikerna endast ogifta män kan bli präster inom katolska kyrkan har ju haft problem med pedofili , har inte hört något sånt om de ortodoxa gissar att det sopas under mattan.

      Radera
    3. @Anonym 16 mars 2022 18:06, "Slakta barn varifrån får du det??" Är du faktiskt så okunnig att du inte förstår att abort = slakt av barn ???

      Radera
    4. anonym 16 mars 18.06.
      Jag tycks nog vara så okunnig att jag anser att abort inte är slakt av barn.
      Fint att vi kan välja vad vi vill i Finland. Alla kan inte det.
      Det var ju bättre förr när de som av ngn. anledning inte ville fullfölja en graviditet gick till diverse kloka gummor eller gubbar och avled pga deras metoder. Du anonym som vet allt hur ser ett foster ut som aborteras. Är det färdigt för sandlådan eller vad tror du? Berätta det du som vet - jag vet inte - jag är okunnig.

      Radera
    5. anonym 18.55
      I Ryssland utförs de flesta aborterna, dvs, I Huhtamäkis drömland. I Finland är de utförda aborterna till antal de lägsta och till största delen medicinska eller av sociala skäl.
      Det är mao ingen slaktfabrik som en del vill tro. De medicinska är väl pga moderns hälsa etc. De sociala är en annan del som inga bibelkunniga kan spekulera om.

      Radera
    6. Huhtamäki
      Översätt till det som tysken skulle säga. Det kan du ju. De övriga som är ngt. yngre kan ju engelska. så dem behöver du inte bry dig om. Du har fastnat i mycket osunda tankar.
      Ta en promenad och drick en kopp kaffe så kanske skallen på dig klarnar.

      Radera
    7. Det är ngt att bita i för dem som gråter över några stupade krigare i Ukraina.
      Vilken kommentar Huhtamäki - kanske du skulle dra till helvetet med dina skitkommentarer- Sannngen kommer nog att hinna upp dig Huhtanäki night stalker.

      Radera
    8. Till de anonyma kritikerna av Allan Huhtamäkis kommentar: Vi har fortfarande åsiktsfrihet i Finland. Att önska någon till Ryssland eller Helvetet p.g.a. något han skriver är inte förenligt med god sed. Visst finns det saker i kommentaren i fråga man kan opponera sig mot, men vänligen gör det utan överslag.

      Radera
    9. Kristian.

      Att önska någon till Ryssland eller Helvetet. Är det samma sak? :D

      Radera
    10. Anonym 09:21. Nej, men det påstod jag inte heller. Märkte du inte det lilla ordet "eller"?

      Radera
  12. Moment of Truth:
    Även i stunder mörka som dessa, sätter vi vårt hopp till Guds löfte om att visa oss sin väg och lära oss att gå den, så att människorna i denna värld ska ...
    ... smida sina svärd till plogbillar
    och sina spjut till vingårdsknivar-
    Folk ska inte lyfta svärd mot folk
    och inte mer öva för krig.
    (Jes 2:4)

    SvaraRadera
  13. även i stunder som dessa kan vi hoppas att kommentarer sätter vi vårt hopp till GUDS löfte att ingen blir så galen som bl.a. en fri kyrko medlem på denna blogg, vilken helst längtar till Ryssland och mest spyr ut sitt hat på eget land och landets medborgare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 23:47. Det är nog du och dina likar som står för hatutspyandet. Vänligen försök hålla god ton!

      Radera
    2. Är det inte Kirill och Putin som står för hatet? religiösa hycklare är ni alla som gömmer er bakom bibeln och rättfärdigar slakten av barn.

      Radera
    3. Anonym 08:33. Du ska inte ljuga. Lärde inte din mamma dig det? Här finns ingen som "rättfärdigar slakten av barn" - om vi bortser från de som försöker rättfärdiga aborter.

      Radera
  14. Det har nu visat sig att Putlers krig och slakt av barn i Ukraina har religiös bakgrund. Både Putler och Kirill är homosexuella pedofiler och ledare för den ryska ortodoxa kyrkan. Kiev är religiöst viktigt och därför vill de religiösa pedofilerna i kreml inta Kiev. Religion är roten till allt ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:20

      Sant. Gud och ondskan är samma sak.

      Radera
  15. I EU (och troligen även i Ukraina - ifall de vinner) har vi den ena sidan som proklamerar och försvarar synd, skam, perversion och Sodom- och Gomorra-andan (se de vidriga pridetågen) och motparten Gud och Bibeln. Vad blir nästa sak de moraliskt förfallna och depraverade EU-/västländerna kommer att hitta på och propagera för i Ukraina: aap, eutanasi, islam (jfr. Eurabia)? Den västerländska kulturens fall och Jesu tillkommelse. Man får skörda det man sår.

    Anti-Globo-Homo-gruppens utländska kommentator skriver vidare:
    "To accept such ignominies (lgbt, pride) as a substitute for the normal human relation between males and females is no more than a big leap towards chaos and following animal instincts. The outcome of accepting such manias will be no less than more destruction, disgrace and degradation brought to the face of mankind.
    This act of accepting such perversion is a fierce attack against the rights of men and women and deep involvement in filthiness
    There is no doubt that this act (lgbt), which goes against the pure human nature created by God, by making MEN CONTENT WITH MEN and WOMEN WITH WOMEN, destroying families, adversely affecting the birth rate, causing the spread of killer diseases ("homorutto"=AIDS), harming the innocent when children are raped (pedofilin), and generally spreading corruption on earth, should be uprooted and stamped out". Jep, jep.
    (Den som är mest bekväm med 'grondsprååtse' torde anlita Google Translate).

    Vi behöver mera av Gud, bön och församlingar med Jesus Kristus i centrum, INTE vapen och frivilliga krigstokiga, västhjärntvättade krigskämpar. Ej heller sekulära och gudlösa/ogudaktiga, genomruttna och moraliskt förfallna/depraverade "demokratier" med sin tilltagande sekularism och ateism. Vilket futilt ekvilibrium!

    Vladolf Putler

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allan. Mycket av det som sägs i det engelskspråkiga citatet är förvisso sant, men när någon, vem det än vara må, börjar tala om att någon "should be uprooted and stamped out" bör nog varningsklockorna ringa.

      Radera
    2. Sjuka åsikter vissa har...

      Radera
  16. Säga vad man vill om "slaktaren" Putlers anfallskrig, men som en fd. krigsmotståndare och pacifist från "värsta Monsäl" (=västra Munsala) sa, så är inte heller TV-komikern Vladimir Zelenskeyij felfri. Båda är lika goda kålsupare vad beträffar att döda varandra, men man kan ju undra vem annan än västländerna som stöder den sistnämnda - Soros (miljardär/filantrop från Ungern, kanske jude)?

    Men för att återgå till anti-Globo/Homo-vännen på Fasebook ("hen" (?) är även aktiv inom CitizenGo som f.ö. stöder Päivi!!):

    "Thinking of the wisdom behind prohibiting homosexuality and lesbianism, the following can be said:

    För det första: Such acts lead to the spread of passivity among the young generation and destroy their morality, since they cannot practice such perversion except after taking some drugs (hen menar uppenbarligen s.k. 'poppers') to create for themselves a virtual atmosphere where they feel fake joy. Sufficient unto any person to feel that his manhood is lost.

    För det andra: It destroys the lives of women whose husbands leave them in pursuit of this PERVERSION and they, in turn, try to find a way to satisfy their sexual needs. In such case, the whole society will be no more than chaos.

    För det tredje: It is a fierce attack on progeny (=avkomman) and pregnancy, which increases the human race.

    För det fjärde: The dangerous diseases that are caused by it are unavoidable and can be fatal. Topping these illnesses is Hiv/AIDS (kan visserligen numera stävjas via antivirala läkemedel, men de måste då intas resten av livet).

    It is because of all these things that Almighty God PROHIBITED (förbjöd) homosex/LGBITQ.

    Man kan förstå alla illgärningsmän, amoklöpare, krigare, sexuellt avvikande, fosteraborterare o.a. mördare/slaktare på sätt eller annat. Men den enda vision jag känner är försoningen (=reconciliation). - Sista stycket översatte undertecknad.

    Som vapenvägrare tycker man ju det vore roligt få veta vad prästaskapet (biskopar, kyrkoherdar (Andersson-Löf t.ex.), frikyrkopräste, lekmannapredikanter, Skutnäs) tycker om rätten att döda (skjuta fiendesoldater, skrapa ut ofödda foster, avrätta mördare) med Bibeln som rättesnöre!!

    Långfingret gavs av: dr Huhtamaki (Munsal/Smessbyijin)

    SvaraRadera
  17. Huhtamäki
    Har du långfingret i honungsburken?

    SvaraRadera
  18. verkar som att jag hade fel angående mitt påstående om att inte det här kriget i Ukraina är ett religionskrig...religion är roten till allt ont.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Ett religionskrig? Förklara gärna närmare hur man kan få detta förvrängt till att vara ett religionskrig! Men å andra sidan, om man får detta till ett religionskrig kanske det går att få religionen att vara roten till allt ont. Men man ska nog ha en ganska märklig syn på tillvaron för att något sådant ska låta sig göras...

      Radera
    2. Jepp, blev själv överraskad av det faktumet.


      Putin’s claim reflects a commonly held interpretation of the history of Orthodox Christianity in Russia. According to this view, Russians and Ukrainians are one people who originate from the same Christian kingdom that came into being in the 10th century. According to the national histories of both countries, Prince Volodymyr I of Kyiv accepted Christianity in 988 and established a devout kingdom that became the predecessor to the modern states of Ukraine and Russia.

      https://www.usip.org/publications/2022/03/role-religion-russias-war-ukraine

      He has long portrayed this as evidence of Western cultural decadence and an assault on right-thinking Christian values of which he is, in his telling, the defender.

      https://www.nytimes.com/2022/02/24/world/europe/putin-ukraine-speech.html

      Eflop

      Radera
    3. Jag råkar ha en rysk-ortodox bekant som ser kriget på samma sätt. Det är fråga om "helig mark" som måste försvaras mot det dekadenta väst.

      Enligt denne använder Gud Putin som ett redskap för att komma åt det depraverade väst och eventuellt förhindra
      smittan att tränga in i moder Ryssland.

      Anonym1

      Radera
    4. "With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil - that takes religion." (Steven Weinberg)

      Radera
    5. Anonym1. Snarare är det väl så att Putin använder religionen som medel för att få med den ortodoxa kyrkan på krigskälken. Detta gör inte kriget till ett religionskrig, annat då än hos sådana som vill skyffla allt ont på religionens konto.

      Radera
  19. Om våra soffkrigsforskare:

    Det finska diskussionsklimatet har under en mycket kort tid konverterat till att bli krigiskt. Det talas om export av dödliga vapen, fallskärmstrupper, kontroll av luftrummet, bombardemang av civila mål, artillerield och t.o.m. kärnvapen samt biologisk krigsföring, samt naturligtvis medlemskapet i en militärallians (Nato). Man räknar döda, talar om dem som endera partens 'förluster'.

    Plötsligt har sociala media fyllts av krigsexperter. De vet, varför Putins trupper inte har framskridit så snabbt som man kunde ha förväntat sig. De har råd för ukrainska armèn om hur den borde organisera försvaret. Oväntat många har "know-how" om bankernas SWIFT-betalningssystem. Framför allt vet de vad Finland borde göra mtp. Nato-medlemskapet, fastän de knappast ännu för några veckor sedan just alls tänkte på hela saken. Medlemskapet förefaller dem inte vara någon komplicerad fråga, vars alla följder de inte känner till. De vet nog "miten maa makaa" som finn säjer!

    Varifrån kommer denna säkerhet?

    En förklaring är nybörjarens bubbla (beginner's bubble), en annan åter Dunning-Kruger-effekten (=kognitiv bias). Bägge begreppen emanerar från socialpsykologen David Dunnings forskning.

    Dr Huhtamäki, sir
    Smedsby(Korsholm)/Munsala västra

    SvaraRadera
    Svar
    1. hahahhaa FaderAllan är Dunning-Kruger effekten själv :)

      Radera
    2. vilken smörja Megalomanimannen från Munsala leverar idag.
      Haha...

      Radera
  20. Spinner litet vidare på mitt tema i förra inlägget:

    Vissa skojar om att hemsoffornas krigsexperter är ju samma människor, som ännu för en stund sedan var epidemiologiexperter och virologer, vilka visste hur man borde "flatten the curve". De visste exakt, på pricken med vilka begränsningsåtgärder coronakrisen bäst kunde lösas!
    Jag vet inte om samma amatörexperter nu har gått en snabbrevkurs i krigsvetenskap, men sant är att bägge kriser har fött ett fenomen i vilket syns ett bottenlöst förtroende för det egna vetandet utan någon som helst kunskapsbas (hähähäää...!!) Man känner inte till gränserna för det egna vetandet.
    I en tid då världshändelserna -politiken, krigen, naturomvälvningarna- har blivit svårare att förutspå än tidigare, har en del människor hittat rätlinjiga förklaringar till komplicerade och osäkra utvecklingsprocesser.

    Huhtamaki, sir
    Korsholm/Monäs

    SvaraRadera
  21. Ännu när det gäller coronan:

    Coronaviruset har överraskat redan många gånger. Kommer det själv att slutligen släcka pandemin då omicronvarianten sprids bland befolkningen och sannolikt skapar immunitet mot eventuella nya varianter? Förvandlas SARS-CoV-2 till ett luftvägsvirus bland andra?

    Det vet vi inte, vi kan bara hoppas och efter bästa förmåga försöka minimera skadan på människor och samhälle. Tids nog får vi utvärdera hur pandemin hanterades, var vi lyckades och var vi misslyckades. Även då kommer slutsatserna att vara osäkra: det finns ingen dubbelblind studie där slumpmässigt valda likartade stater eller regioner skulle ha satts att följa olika strategier. Analogt finns det inte heller någon garanti för att nästa pandemi kommer att bete sig på samma sätt som denna. Att förekomma den vore bäst, men hur?

    Sir

    SvaraRadera
  22. Men:

    En forskargrupp från institutionen för folkhälsa vid Harvard University rekommenderar skydd av tropiska skogar, skydd av produktionsdjurens hälsa särskilt i närheten av bebyggelse, internationellt samarbete för upptäckt av förrymda sjukdomsalstrare från djurriket samt förstärkning av hälsovården i låg- och medelinkomstländer. Enligt Lewis Bartlett, forskare i smittsamma sjukdomars ekologi, har coronapandemin visat att vår bästa överlevnadsstrategi är ett välfinansierat hälsovårdssystem, fungerande socialskydd och rättvis ekonomi.

    SvaraRadera