tisdag 25 april 2023

Mera om klimatpaniken och dess följder

Det blir allt tydligare att de klimatmål (på alla möjliga områden) våra politiker har satt upp är fullständigt orealistiska. På område efter område uppdagas det nämligen att vi inte klarar av att göra vad vi har lovat att göra, senast rapporterade Svenska Yle att vi "helt kommer att missa våra klimatmål" inom trafiksektorn. Givetvis är inget av detta överraskande - vi är många som redan en längre tid har varnat för just detta. Så här går det nämligen när man kastar all realism över bord och förlitar sig på vad som knappast kan beskrivas som något annat än magi. "Det löser sig nog på något sätt!" 

Det stora problemet i den här situationen är sedan inte att vi inte når de fullständigt orealistiska mål som har satts upp, utan att detta att vi inte når de orealistiska målen skapar en misstro mot politiker och mot demokratin i stort. Speciellt i Sverige höjs det hela tiden röster i media om att demokratin inte kommer att klara av klimatutmaningarna. Och skulden för detta skjuts på politiken och politikerna som "är usla" på att leverera. Som t.ex. Eric Rosén skriver i en kolumn i Aftonbladet: "Men problemet med klimatfrågan – förutom, eh, klimatförändringarna – är att maktens monumentala uselhet på området med rätta leder till misstro mot hela systemet."

Men som sagt: Problemet är INTE att politikerna inte klarar av att leverera, utan problemet är att förväntningarna på vad som kan göras har skruvats upp på tok för högt. Politikerna är nämligen tvingade att leva i den verkliga världen, den värld där förväntningar bryts mot verklighetens realism och där ingen magi finns som kan rädda de galet uppskruvade förväntningarna. 

Det är nämligen lätt att, som t.ex. Greta Thunberg, stå och ropa i ett gathörn och kräva att vi ska göra mera, men det är en helt annan sak när fantasin möter verkligheten. En stor skuld här har givetvis media som ger sådana som Thunberg spaltrum och som låtsas att det klimathetsarna kräver är genomförbart. 

Jag läste för ett par dagar sedan en annan krönika på Aftonbladet, skriven av den annars relativt balanserade Wolfgang Hansson. Han klagar i sin text på den för en rättsstat fundamentala rätten att besvära sig mot dåliga beslut. I detta fall alltså mot beslut att bygga vindkraftverk på känsliga områden. Hela hans resonemang, som utmanar denna fundamentala rättighet i klimatarbetets namn, baserar sig emellertid på ett gravt feltänk. Hansson skriver: "Så vad tänker de som försöker stoppa vindkraften ska lösa det brant stigande energibehovet – när fossila bränslen samtidigt måste fasas ut snabbt?"

Varför måste vi fasa ut fossila bränslen snabbt? Det stora problemet är alltså att vi inte KAN fasa ut fossila bränslen innan det finns fungerande, och framför allt tillförlitliga, alternativ på plats - och alternativ som inte förstör naturvärden och djurliv. 

Visst känns det ibland skönt att få godhetsknarka och späka sig själv - eller hellre så att det drabbar andra än mig själv. Men saken är den att vi inte räddar klimatet genom att urholka och i förlängningen avskaffa demokratiska spelregler och själva demokratin. Det enda vi åstadkommer genom att göra så och ge klimathetsarna makt är att vi, förutom att vi avskaffar demokratin, skjuter vår ekonomi i sank, något vi redan tyvärr är på väg att göra i kölvattnet efter en lång rad idiotiska klimatbeslut.  

Hansson skriver att han inte hör några realistiska motförslag till att å ena sidan kraftigt sänka vår levnadsstandard när vindkraftsbyggen stoppas eller att å andra sidan strunta i klimatförändringarna och fortsätta satsa på olja och gas. Men givetvis finns det motförslag, om klimathetsarna bara skulle vilja lyssna! (Vilket de tyvärr inte vill.) Motförslaget är förstås att skippa tron på magi och återinföra realism i klimattänkandet. Och se och förstå att vi små aktörer här uppe i Norden inte ensamma kan göra till eller från och därmed sluta späka oss själva enbart för att få en godhetskick. Men tyvärr är det väl för sent för att låta förnuftet tala i klimatfrågan, får man vara rädd.

12 kommentarer:

  1. Flykten från verkligheten-allmän nuförtiden?
    Men vad
    bottnar den i?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Bra fråga. Svaret torde ha att göra med att dagens människor inte vill se verkligheten, varken gällande dem själva eller världen i stort, som den är. Det är åtminstone vad jag tror.

      Radera
    2. Människan är i själva verket en väldigt lokal varelse men i dag lever vi i en väldigt global värld.
      Kanske en delorsak
      för att man tappat kontakten
      med verkligheten?
      Många av de frågor klimatförändring
      havsvindkraftverk
      invndring m.m. är verkligen stora och komplexa frågor.
      Knappast möjligt att greppa sådana här omfattande frågor.
      I det ateistiska samhället har människan dessutom utnämnt sig själv till Gud.
      Man vill ej inse sin begränsning vilket är ett stort problem.
      Anonym1

      Radera
  2. säkraste sättet att skjuta demokratin i sank är att göra för lite. Då klimatuppvärmningen med all dess konsekvenser slår till så krävs det än mer extrema åtgärder. Att vi (iaf vissa) nu anser att åtgärder är extrema beror nog mest på att de förberett sig på att inte göra nånting. Redan på 80-talet pratades det om klimatuppvärmningen och redan då var det hög tid att göra något...men istället väntades det ca 20 år med kraftigt ökande utsläpp. Så väntar vi mer så blir det än mer piska. Välj själv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:47. Om det är som du säger borde vi alltså börja med Kina och deras utsläpp. För det är där utsläppen finns.

      I övrigt noterar jag att du inte läste/valde att bortse från vad jag skrev. Saken är, om jag säger det igen, att det inte finns så mycket att göra som verkligen fungerar. Åtminstone inte i den storleksordning som krävs för att uppnå de mål som ställts upp.

      Radera
  3. Artikeln handlar enbart om försäljning av nya bilar, vilket du sedan använder som käpphäst för vindkraft. Precis som en sann propagandaminister.

    Sedan fortsätter du ljuga med att bankkrisen skulle bero på vindkraften. Du kunde för all del förklara vad du menar med att "finanssystemet inte klarar av höjda räntor". Sällsynt bortkommen och idiotisk kommentar, speciellt med tanke på att just räntan är ett centralt och fundamentalt reglersystem. Men berätta nu då för oss alla hur finanssystemet skulle fungera utan räntor, vi är idel öra. Berätta Kristian, du som vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. "Artikeln handlar enbart om försäljning av nya bilar, vilket du sedan använder som käpphäst för vindkraft."

      Nej, det gör jag inte. Eller menar du att jag inte får lyfta två olika frågor i samma text - speciellt när de hör till samma frågekomplex? Du försöker igen förvirra. Men den enda som du lyckas förvirra är dig själv.

      När har jag sagt att finanssystemet skulle fungera utan räntor? Tanken är intressant, men den är nog svårgenomförbar.

      Vad gäller bankkrisen och klimathetsen har jag varit inne på det tidigare, och det är sannerligen ingen lögn. Lögnerna hittar vi på andra sidan.

      Radera
    2. Du har länkat till ditt eget inlägg, det andra stycket i inlägget du länkat till, lyder så här:

      "Den orsak som har angetts till de amerikanska bankernas fall är det höjda ränteläget. Bankernas placeringsverksamhet har helt enkelt inte räknat med och förberett sig på kraftigt höjda räntor, och när räntorna stiger har bottnen gått ur placeringsverksamheten. Och i dagens känsliga finansiella klimat blir följderna så här drastiska. Finanssystemet klarar helt enkelt inte av höjda räntor. "

      Vidare citerar du inte ens mig rätt, du har verkligen stora problem med att läsa innantill, Kristian.

      Radera
    3. Det var igen riktigt manhaftigt att låtsas som ingenting hänt då du än en gång blivit ertappad...

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Ertappad med vad då? Du inte bara förvirrar nu, du yrar dessutom. Så varför skulle jag alls bry mig om att sätta tid på dessa fullständigt förvirrade diskussioner du initierar?

      Radera
    5. Du tycks inte veta vad du länkar till. Hur tänker du nu om ränta i ett ekonomiskt perspektiv?

      Radera
  4. Det har gått en tid sedan jag senast såg någon video med HJ, den här torde passa till blogginlägget ? https://www.youtube.com/watch?v=V9P-RWfTp-8 Vad många säkert inte heller vet är att Henrik lider av svår osteoporos, värre än 80 åriga tanter, finns att läsa om i hans bok "Bli fri". Att nu också vara tvungen att leva med "skyddad identitet" är bara för beklämmande.

    SvaraRadera