måndag 3 april 2023

Analys

Idag är det dagen efter. Riksdagsvalet, alltså. Och då är det tid och plats för en liten analys. Finland tog en skarp högersväng i gårdagens val, och det kommer (förhoppningsvis) att synas i den politik som kommer att föras under de kommande fyra åren. Någon garanti finns förstås inte, kanske någon kommer ihåg hur galet det gick för fyra år sedan när en majoritet av finländarna röstade på ett borgerligt parti och vi ändå fick en vänsterregering... 

Nå, nu blev giren högerut ännu tydligare, och det kommer som sagt att kännas. För många kommer det att bli ytterst smärtsamt, tyvärr. Orsaken är förstås inte att vi får en borgerlig regering utan orsaken är att vi under en lång tid har levt skyhögt över våra tillgångar, något som inte kan fortsätta längre. Problemet är att i första hand att detta kommer att innebära kraftiga nedskärningar. Men det är inte det enda problemet, vilket jag återkommer till nedan. Vänsterpolitiken de senaste fyra åren (och i vänsterpartiernas valprogram) har gått ut på att fortsätta leva över våra tillgångar och hoppas att ekonomin på något magiskt sätt ska fixa sig själv genom ökad tillväxt (och minskad sjukfrånvaro). Alla borde förstå att magi inte finns och att detta därför inte kommer att fungera. Men likväl finns det sådana som tycks tro på denna magi och därför gav sin röst till ett vänsterparti. 

Högerpolitiken igen går ut på att balansera statens utgifter och inkomster, och när detta (efter de senaste fyra årens låt gå-politik) innebär så oerhört kraftiga nedskärningar i utgifterna finns det en uppenbar risk att detta äventyrar tillväxten, ja inte bara tillväxten riskeras utan ekonomin kan t.o.m. komma att krympa p.g.a. dessa nedskärningar. Det innebär i så fall att man måste skära ytterligare för att uppnå balans. Det behöver knappast sägas att detta är en riskabel väg att gå. Men som sagt måste något göras. 

Problemet är alltså de nedskärningar vi står inför. Men det är som sagt bara en del av problemet. Hela samhällsekonomin går tyvärr på knäna p.g.a. den allt överordnade klimatideologin och den klimathets som speciellt media har frammanat idag. De lögner vi hela tiden serveras om att vi kan förbättra samhället och ekonomin genom att bekämpa klimatkrisen och att vi har de redskap vi behöver för att nå 1,5-gradersmålet (IPCC) späder bara på problemet. Sanningen är den att de åtgärder som åläggs oss kommer att kosta skjortan - både för oss som individer och som samhälle - och därmed späda på det ekonomiska underskottet. Dessutom HAR vi inte de medel som behövs. De medel vi har (vindkraften främst) är en potentiell samhällsstoppare. Igen med en (potentiellt) astronomisk räkning bifogad. 

Men tyvärr finns det idag bara ett parti (av de tre stora åtminstone) som insett att vi, om vi vill få ekonomin på fötter, måste dra i nödbromsen vad gäller klimathetsen och klimatpolitiken. Det återstår att se om Sannfinländarna är beredda att ställa upp detta som en tröskelfråga för regeringsmedverkan. Tyvärr tvivlar jag på det. Oberoende av hur det blir med det kommer regeringsförhandlingarna att bli svåra. Förutsatt att inte Centern vänder kappan (igen) och är beredda att, trots ytterligare en svidande valförlust, öppna för regeringsmedverkan. 

Saken är nämligen den att Samlingspartiet (48 mandat), Sannfinländarna (46 mandat) och Kd (5 mandat) inte kan bilda regering. Den basen ger nämligen bara 99 mandat. Då skulle det behövas ett parti till (RN med sitt ena mandat räcker inte) för att få till en riksdagsmajoritet. De gröna kommer inte att ingå i en regering tillsammans med Sannf, och det gör inte heller Vf eller SDP. Om de alltså står fast vid det som sagts före valet. Då återstår bara SFP (som alltid vill vara med, men som denna gång har deklarerat att den inte går med på att vara med i en regering som för "sannfinländsk politik") och Centern.

Det andra alternativet (som jag inte ens vill tänka på) är att Saml friar till SDP, De gröna och SFP. Denna regeringsbas skulle ge 113 mandat med samtidigt innebära en samlingspartistiskt ledd regering som för en väldigt vänsterlutande politik. Något som skulle gå tvärt emot allt vad Saml har gått till val på. 

Så jag tror att att det kommer att bli svårt att få ihop en regering. Men som sagt är Centern i en nyckelposition, och det har hänt sig att de har svängt förr.  

12 kommentarer:

  1. Lite överraskad över sdp:s framgång +3mandat.
    Nästa regering:
    samlingspartiet
    sannfinländarna,
    kd,
    centerpartiet.
    Efter valförlusten får centern tänka om och återvända till
    de borgerliga rötterna.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inte några sådana rötter längre. De gamla har dött bort och pragmatiska svindlare och styggelsestödjare finns genom natomedlemskapet i alla partier. Kokoomuus herr orpo hävdade på valkvällen ännu : en ambitiös klimatpolitik". Det betyder att de vill ha sina ingenjörer och andra högt betalda att ännu sitta och stirra sig blinda på tomma utredningar och sanna mina ord. Alla som ville ha oss in i nato kommer att bli överraskade när det brakar loss över finland. Så var och en som har möjlighet. Lägg upp förråd av mat och förnyelsebara förråd av vatten hur tryggt det än verkar. Och var beredda att tillreda födan utan elström och vet att allt kan bli beslagtaget eller förgiftat av de ondaste i natonazismen som drivs av new world ordergrupper av frimurare och andra med en icke biblisk framtidvision. Ulrik

      Radera
    2. Tror knappast att Centern går med i en regering, man förlorade 8 mandat , förra valet 18. Det är 26 de två senaste valen man har nu kvar 23 fortsätter de att sitta i regeringen finns de inte kvar om 8 år.

      Radera
    3. Anonym1. Det torde långt vara orsakat av taktikröstandet. De tre vänsterpartierna tappade grymt många mandat, och skulle inte Marin ha lockat folk att taktikrösta skulle tappet inte ha varit större, det skulle bara ha drabbat lite jämnare.

      Radera
    4. Ulrik. Det är hårda bud du kommer med. Men det är svårt att hävda att du absolut har fel. Det kan mycket väl komma att visa sig att du var knepigast av oss alla...

      Radera
    5. Anonym 16:44. Jag tänker lite som du. Men som sagt har Centern överraskat förr. Hur som helst kommer den nya regeringen att bli mäkta impopulär, får man förmoda (likt regeringen Sipilä då Centerns tapp började) så de som ingår i den behöver nog förbereda sig på att det kommer att svida i nästa val. Så med tanke på det skulle det absolut vara smartast för C att hållas i opposition.

      Radera
  2. När jag ser på KD och den " kristna" predikan jag lyssnade på igår så tänker jag på fallen LANDESKIRCHE I Tyskland under hitlertiden; fördärvarens tid; man säger: Tack gode Gud att vi har så vis och förståndig ledning. Heil demokratin som prosten Laestadius varnade för. Hej, samboland än är jag kvar beredd att visa att ännu kommer vi alla inför Gud att tvingas in under Lagen och Evangeliet. Jag skäms redan över en prästbroder som en gång yttrade: Jag vill inte överhuvudtaget ha någonting som helst med Lagen att göra. Vad får vi då? Jo rotlösa superevangelister som inte vet hur många som då omedvetet missbrukar Förlåtelsen i Jesu Namn och blod. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Noh, sf är inte höger utan rätt i mitten av den skalan. De är vad man kallar nationalkonservativa. Och jag är inte säker på att de kommer att "konserververa" den bästa delen av Finland/finskhet. "Kyllä kansa tietää" heter det ju av hävd, men folkens djupa led röstar med tanke på pengapåsen och magsäcken, inte så mycket med tanke på vad sf har i bagaget och gottapåsen, eller vad som är bäst för kommande generation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 00:15. Samma oro delar nog också jag, är jag rädd. Politiker är bara människor, och om man sätter allt sitt hopp till människor kommer man i slutändan att bli besviken. Men om man inser att vi lever i en fallen värld och att synden är med i allt vi företar oss kan man eventuellt ha en mer realistisk syn på politiker och på vad politiken kan åstadkomma.

      Radera
  4. Kristian
    Jag vet inte varför du jublar då du i nästa andetag säger att nedskärningar kan inverka negativt på tillväxten och att samlingspartiet är lika goda grönglobalister som socialdemokraterna.

    Det är tyvärr så det går när högern skall städa upp efter vänsterns slöseri att medicinen ofta är fel. Så var det i fallet Sipilä också. Sipilä gjorde bara dåliga saker. Att ålägga folk att arbeta gratis 100h är helt förkastligt. Det är vad man kan vänta sig av diktaturledare men inte i en demokrati. Tilltaget hade dessutom ingen egentlig inverkan på något. Konjunkturen var redan på väg upp efter krisen 2008 och Sipiläs insats hade ingen inverkan på det. Han bara ville visa att han gjorde nåt för att kunna ta åt sig äran av uppgången. Jag hade själv inga kiky-timmar så jag talar rent principiellt om saken.

    Jag minns att jag kollade upp löneutvecklingskurvorna från 2008 till 2015. Den tredjedel med lägst inkomster hade i princip haft stillastående löner. De hade alltså fått reallönesänkning under dessa år. De hade minsann gjort sitt mellan 2008 och 2015 men Sipilä ville klämma åt dem lite till.
    Jag förstår inte varför du pratar om Sipilä som om han vore en förebild. Han var ett rent svin anser jag. Nu kommer vi få mer av den varan med Orpo, man kommer att leta efter samhällets förlorare och sparka lite till på dem. Så har de alltid gjort. Sen skall resten få skattesänkningar.

    SvaraRadera
  5. Patrik du säger det med fakta. Jag brukar safta på utan källhänvisningar jag. Bra skrivet. I andra frågor vet jag inte var du står. Tror du på Hela Bibelen som Guds Ord med Nåd och Allt och har du tillägnat dig trons och dopets ordets och nattvardens förlåtelse?? Ulrik

    SvaraRadera
  6. Det var ju fint att Mauri (Peltokangas) tvålade till sfp:s Anne-Maj Henrikssno och blev områdets röstkung. Hääähääää...
    Mauri hade ju på Twitter nyligen nåt 'rasandis' bra, ung. i stil med att han "vill att de blattar som fått ett negativt beslut och andra PARASITERANDE LEVNADSSURFARE ska FARA ÅT HELVITTA ur vårt land". Bättre skulle jag själv knappast ha kunnat skriva.
    Dessutom hade han besökt Ylivieska och upplevt det som så lugnt och rofyllt "för att här inte hörs Mogadishu-dialekt, getherdarna inte för oljud och det inte syns till en endaste kamel eller flygande matta".

    SvaraRadera