torsdag 16 mars 2023

Bankkris i klimathetsens fotspår

Den som följer med nyhetsflödet har knappast kunnat missa att tre amerikanska banker har gått omkull den senaste veckan. Marknadsexperterna har försökt lugna oss genom att försäkra oss om att detta endast handlar om ett begränsat fenomen som inte kommer att få några följder för finanssystemet överlag. Sedan får vi höra att den stora schweiziska banken Credit Suisse är i akuta problem – och igen en gång är det alternativmedia som är först ute med nyheten. (Bara som en liten randanmärkning.) Detta samtidigt som börserna faller och speciellt bankaktierna över så gott som hela linjen är i kraftig gungning.

Vad är det riktigt som pågår?  

Den orsak som har angetts till de amerikanska bankernas fall är det höjda ränteläget. Bankernas placeringsverksamhet har helt enkelt inte räknat med och förberett sig på kraftigt höjda räntor, och när räntorna stiger har bottnen gått ur placeringsverksamheten. Och i dagens känsliga finansiella klimat blir följderna så här drastiska. Finanssystemet klarar helt enkelt inte av höjda räntor.

Det vi kan se här är följderna av en lång rad extremt dåliga politiska och ekonomiska beslut. Det var många som varnade för att räntehöjningar inte är något fungerande redskap för att mota en inflation som bygger på förhöjda energikostnader. (Jag var en av dem.) Avsikten med att höja räntan är att kyla ner en överhettad ekonomi som går på övervarv, men det vi sett det senaste året är inte en överhettad ekonomi på övervarv utan en kostnadsökning som beror på höjda energipriser. I en sådan situation biter inte räntehöjningar alls på samma sätt eftersom prishöjningarna drabbar vanliga konsumtionsvaror som människorna inte kan välja att lämna bort av kostnadsskäl.

Energiprisernas ökning beror i sin tur långt på politiska beslut orsakade av den klimathets som är dagens metaideologi i västvärlden. Media och ansvariga politiker har beskyllt Ukrainakriget för energikrisen och även om kriget givetvis har bidragit är det inte själva orsaken. Nej, orsaken till energikrisen är de politiska beslut som har fattats för att "rädda klimatet".

Det som nu återstår att se är om denna kedja av usla beslut även kommer att störta hela banksektorn, och därmed världsekonomin, i totalt kaos. Med tanke på den mängd dåliga beslut som har gjorts fram till denna punkt kan förhoppningarna om att det nu skulle fattas goda beslut som kunde rädda situationen knappast vara stora. Men hoppet är, som bekant, det sista som överger människan.

Som jag visat ovan är det klimathetsen och de fullständigt galna energipolitiska beslut som frammanats av klimathetsarna som ligger bakom även dagens bankkris. Detta är emellertid inget du kommer att få läsa om eller höra om i mainstreammedia. Klimatmålen och klimatarbetet är en alldeles för helig ko för att något sådant skulle tillåtas. Men det att de verkliga orsakerna tigs ihjäl förändrar givetvis inte verkligheten. Som aldrig annars heller.

 

  

 

19 kommentarer:

  1. Det är inte bara den ' heliga kon' klimathetsarbetet som det är fråga om. Det är en fallen värld av girighet och avguderiet teknologi och bilderdyrkansgirighet som får sina rättmätiga straff. Du skall få se Kristian att man enar sig kring den ledare som tycks lova mest bekvämlighet och vinning och tillräckligt myki vård så att ingen klagar över ättestupa sedan de inte haft tillräckligt många ungar för att ha egen hjälp i eget land. I en sådan här penningbaserad kultur är det helt rätt att straffen är kopplade till bruttonationalprodukten säger Ulrik som inte varit i lönearbete på länge. Gack hädan vi alla med våra antikristliga mirakel vill jag nästan säga vetande att 1734 års lag började lätta på straffen för barnaskändande så att man förstår att upplysningstiden och dessfrukter har översvämmat världen. Saliga de som strävar utan att eftersträva skärmtid skriver Torsten Nils Ulrik Fagerholm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är på gott och ont med det teknologiska riket. Vår uppgift som kristna är att hålla fram lag och evangelium ulrik

      Radera
    2. Annars såg jag " en intressant kalvstaty" i ett nyhetsinsert gällande credit suissebanken. Den var inte av guld o nej den var svart som bankirlögnerna kring vilka vi alla måste dansa medan man försöker utrota och beroendegöra alla självhushållningsstater hänvisande till demokratin och " västvärldens" " välsignelser" Och de flesta vill ha mera och mera fast de flesta ändå medger att en fördelningspolitik är Rättvisast. Men då det nu verkar som alla skulle vilja ha mera och mera av både pengar och synd eller är det media som inte längre intervjuar kristna människor av alla rikedomskategorier för att budskapet om Bibelens Gud inte är aktuellt längre bland oss som fått leva i överflöd. Ulrik

      Radera
  2. Enligt Skriften är penningbegäret roten till allt ont. Det har för mig blivit oklart på vilket sätt Kristian och debattörerna här menar att de som har omsorg om klimatet och bekymrar sig för miljöförstöringen skulle vinna ekonomiskt på att deras oro tas på allvar?

    Ge gärna konkreta exempel på en miljölagstiftning som skulle gynna finansvärlden.

    Johan Lumme

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har ju sådana tjänster, ställningar och poster och sådan lön att de inte vet vad det är att föda en familj med knappa medel med ständigt nya och för enskilda dyra tvångsstyrningar som inte en är verkligt demokratiskt åstadkomna förrän medialobbyisterna preparerat marken för ny hybris att människan skull kunna stoppa det som Herren sagt att skall ske på grund av synd och antikristendom ja rena nazistiska närigheten mitt i de jordiska sionsförsamlingarna.. Jag själv har varit så grönaktig att en ' själavårdare' kallade mig pol- pot. Jag sade åxå till min kusin som var bonde att han skulle ta undan några oxar till att dra plogen om det blir bränslebrist. Men allt längre in i högspecialiserat modernt lantbruk skulle de alla. Men jag lade under min vandring märke till att flera som vurmade för ekoodling och sådant straffades med cancer; av människor åstadkommen k
      Cancer som straff för att de ifrågasatte och ville det goda gröna rena som vi alla vill under Guds rena Regnbågstron som talar om hans förbund och inte ger lovlighet till synden. Min oro är inte mindre än deras som kommer med klimattvångsåtgärder men jag tror inte att slitaget på jorden blir mindre på det sätt som teknologin fungerar; det blir vid produktionen av ny teknologi ständigt nya industrier med dödliga koncentrationer av avfall som kärnkraften och annan så kallad grön energi kräver av mark och vattenområden. För övrigt anser jag att kristen tro främst skall hålla fram syndernas förlåtelse så att brottslingar inte mera gör samma brott om det är döddsynd ifråga. Uppenbarelseboken räknar noga upp vilka synder och vilken hundhedningstro som håller själar ute från Himmelen... ulrik

      Radera
  3. Om det förblir fred och " trygghet" så är det ju bra att världen är full av byggjobbare som renoverar bostäder om ägarna har råd att betala istället för att de skulle bli handgångne män åt nato och ryssland och kina och sedan kriga riktigt på allvar eftersom alla vuxna män behöver en syssla som kan försörja dem och deras familjer ifall de inte annars bara lever i hor och slösar lönen på sådant som inte är näring för själen. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unknown, nu vet jag inte vad de första raderna syftar på eller vem du är? Kanske du tar miste på person. Men privata saker kan avhandlas på mitt namn och @abo.fi . J.L.

      Radera
    2. Ok. Jag låter kristian ta bort men jag tror jag hinner själv först. U

      Radera
  5. "Som jag visat ovan"

    Det här är ju en privat blogg, så bloggaren står för bloggens sanning. Men du har nog inte visat någonting alls, bara dragit till med en del svepande formuleringar, både här och i inlägget du länkar till.

    Om det riktiga förhållandet mellan orsak och verkan intresserar finns det en massa verklig sakkunskap på Youtube. De går utmärkt att följa i hörlurar medan man gör annat, förutsatt att man inte är av den explosiva sorten, för då kan det gå på tok med det praktiska när hjärnan spinner loss.

    Amerikanerna har fått fyra banker på fall vid det här laget. Det skulle inte vara möjligt (och inte fortsättningen heller), om inte jänkarna skulle ha a) låtit lobbare få köpa politiker (sagt om USA: de har de bästa politiker som går att köpa för pengar) och därmed b) möjliggjort bildandet av små nischbanker som c) underkastats mindre rigorösa restriktioner.

    Både Silvergate och SVB har visat prov på imponerande inkompetens och bristande moral på flera nivåer, vilket man kan se på här:

    https://www.youtube.com/watch?v=OU72wcPyUfM

    Vår europeiska Credit Suisse har en lång tid varit på fallrepet med skandal efter skandal under mer än 20 års tid och det har länge varit bara en tidsfråga innan den anrika institutionen skulle tilta:

    https://www.youtube.com/watch?v=tAJRqpDqjLU

    Det finns hur mycket som helst till av samma vara - och det tråkiga är att experter som uttalar sig om vissa drivkrafter bakom den stundande ekonomiska kraschen inte beviljas utrymme för sina tankar på Youtube, som ändå är bundis med den verkliga eliten.

    Rid på käpphäst, den som vill. Själv föredrar jag verklighetens hästar.

    En spurgu bara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att titta på ett klipp från youtube nu och då var det råd de fick förrän man ville ha minnet av ett musikklipp som hette tik-tok också. Då kom det en ny kanal på våårt omfattande internet som gjorde att leedarna inte kunde kontrollera vad invånarna egentligen gjorde i alla länder för de fann plötsligt att ingen visste vad de talade om och sanningen var ändå att de flesta var så upptagna av arbete och omsorger så att de inte längre hann " förbjuda" nåågonting och var de nöjda när de kunde återvända för att se att det finns ingen Välsignelse i att låta laglösheten regera såsom i deras egna länder. Hitler hade fått besök från amerika och han hade tydligen visat upp en värld som någon var nöjd med. När han hade fått tillräckkigt många tillbedjare var det försent. Och följderna försöker man stävja så gott det går. Men vi är alla varnade att Herren Herren över liv och död inte låter sig luras. Han låter friden regera också där ofrid råder han manar ständigt att ta vara på Frälsningen i Jesus Kristus och för den skull behöver man väl inte göra synd och styggelse lovlig. Och när kloka människor börjar förstå att de förgått sig så försöker de köpa vänskap med vad de åstadkommit genom sin " klokhet och när ingen mera nappar på girighetskroken så börjar man anklaga andra som hade varnat gång på gång . Och om inte anklagelserna hjälper så hotar maan bland dåraktiga människor varandra så länge att de gått som nu. Av de aktiva i befolkningen vet man inte av vilka fasor krig för med sig och så börjar man rusta upp igen och finner att finland som inte skulle briljera militärt efter andra världskriget nu tror sig vara tillräckligt rikt för att göra med sig själv som riksdagsmännen gjorde.95% av dem hade inte lärt sig neutralitetslöftets läxa ulrik

      Radera
  6. Det här med vem som tjänar på vad kommer rätt långt fram i "Rockefeller : en klimatsmart historia" av Jacob Nordangård.
    Citat från Adlibris,
    "Detta är en rafflande och paradoxal historia om hur en av världens mäktigaste finans- och oljefamiljer finansierat miljö- och klimatforskning sedan 1950-talet och medverkat till att utforma klimatpolitiska åtgärder sedan 1980-talet.Rockefellerfamiljens långvariga kamp mot klimathotet innehåller inslag av sofistikerade propagandatekniker, futuristiska framtidsvisioner, nyandlig filosofi samt en dröm om en perfekt utopisk värld där evolutionen står under människans kontroll (Människa 2.0).Denna dröm och lösning kan dock få svåra konsekvenser för mänsklighetens överlevnad som släkte. Rockefeller Foundations uttalade mission att "främja mänsklighetens välbefinnande över hela världen" har en mörk baksida."

    SvaraRadera
  7. För att formulera om min fråga: De Gröna i Finland driver alltså ett program i avsikt att sänka sin egen levnadsstandard och sina egna inkomster, om jag förstått inläggen här rätt? De har då andra och starkare drivkrafter än penningbegäret, som enligt Skriften är roten till allt ont?

    Och kommunisterna i Finland driver på allt strängare miljöåtgärder medan kommunisterna i Kina struntar i alla miljöhänsyn, om jag förstått rätt? Det är då kineserna som är de goda kommunisterna?

    Eller är båda dessa handlingsvägar lika förkastliga, därför att det är kommunister som står bakom dem? Om det inte fanns kommunister, skulle miljövård då vara rätt och gott?

    J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I andra stycket du skriver om kommunisterna i Kina som struntar i miljöhänsyn kan du ha rätt ! Ingalunda är det kineserna i Kina som är "goda kommunister" men man struntar i miljöhänsyn för att i allt "dra hemåt" ! De gröna i Finland är en katastrof för oss alla, hörde tidigare om en "Rina Lumme" i slaget efter tolv ( hoppas det inte är ngn släkt !) som ville få bort all djurhållning i Åboland... för att övergå till
      växtbaserad odling, ridå.. Vad har vi alla lärt oss i skolan ? Alla arter har sin plats i näringskedjan ! Hur kommer det sig att vi i det närmaste saknar starar i vår fågelfauna numera ? Jo, koddorna som fanns i varje gård förut är numera ett minne blott.

      Radera
    2. Det kanske kan finnas "goda kommunister" som vill andra väl men de tror alla på en utopi som aldrig kommer att förverkligas så länge mänskan bär på syndafallets följder !

      Radera
    3. Ja, en av Finnlands senaste synder som inte kom fram på officiella nyheterna är hur många " billioner" dollar? Som lovats åt Turkiet för att vi skulle visa vår solidaritet med nato-landet. Var det kamflerat till hjälppaket eller varifrån skall de pengarna plötsligt tas. Jag hörde en " simultantolkning" av Erdogans tal om pengar men i Finlands nyhetssändningar talades det inte något sådant. Ännu? Ulrik

      Radera
  8. "O, så gläd dig då du kära Guds barn, snart din vandring på jorden är slut" är en strof från/av sånggruppen Gloriah , kan det finnas ngt mera hoppingivande ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog sant det. Men varför är det då så viktigt som jag sa att följer man med nyheterna så börjar man fundera mera och mera. Ock man vet att GUDS ORD ÄR SANT OCH MAN VET ATT DET ALLA TIDER HAR VARIT FÖRFÖLJELSER AV DEM SOM VARNAT OCH AV DEM SOM VARNATS. SÅ DET GÄLLER ATT INTE BEDRAS SÅ LÄTT NÄR DE BÖRJAR LJUGA ÖVERALLT FÖR ATT TA SIG UNDAN. OCH SEEDAN NÄR DE TROR ATT ALLT ÄR REDO SÅ BÖRJAR FÖRGÄVES FÖRKLARA SIG. OCH DE BÖRJAR FÖRSTÅ ATT GUD INTE VARNAT FÖRGÄVES. TACK GODE Gud att jag inte varot mycket klokare jag heller. Så allt vad liv och anda har love ännu jesus Herren Herren Jesus vet allting. Ulrik

      Radera
    2. Ingenting på nätet om "Gloriah", ... de som var med vet vad jag menar !

      Radera