måndag 10 april 2023

Kristus är uppstånden!

 Vi har, igen en gång, fått fira påsk. Påsken är kyrkoårets höjdpunkt och det kristna livets mest centrala komponent. Inkarnationen (Jesu födelse) i all möjlig ära, men det var för att dö för våra synder Gud lät sig födas hit till jorden, och hans uppståndelse från de döda är det som avgör den kristna trons relevans. Som Paulus skriver: Om Kristus inte har uppstått är vår tro meningslös. (1Kor. 15:17)

Det är påsken som definierar oss som kristna. Och inte bara det. På grund av påsken, på grund av Jesu uppståndelse och hans seger över död och grav, är vi annorlunda än de som inte tror och som därmed inte lever i trons gemenskap med Herren Jesus. Vi kan nämligen leva i den här världen utan fruktan för döden. Jesus har en gång för alla besegrat döden, och alla som genom dopet och tron är förenade med honom kommer förvisso att dö, men döden kommer inte att kunna behålla oss. En dag kommer vi nämligen att uppstå till ett nytt liv för Jesu skull och i hans gemenskap. När vi vet att det är så behöver vi inte gå omkring som alla andra i den här världen och vara rädda för sådant som de som inte tror är rädda för. Vi får leva fullt ut och ha ett frimodigt och glatt hopp - ett hopp som är grundat på Jesu seger över döden. 

Kristus är uppstånden, och för att han har uppstått kommer också vi att göra det samma en dag. Kan en människa ha det bättre än att få leva med en sådan visshet?


25 kommentarer:

  1. Glad påsk såhär i efterskott till alla troende kristna (både lutheraner och frireligiösa) och även sodomiter (t.ex. den ena ökända Anonymen, Förvirringslobbyn m.fl.) !!
    Jesus är uppstånden !

    SvaraRadera
  2. Nya himlar och en ny jord där Rättfärdigheten bor förbidar vi efter Herrens löften. Den heliga Skrift är fakta. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Samma visa varje påsk om att nån är uppstånden, men inte ser vi nån bli uppstånden 😂

    Samma visa som varje påsk, det var inte bara en som uppstod från de döda. På den tiden var uppståndelser vardagsmat.

    "Och se, då rämnade förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ned, och jorden skalv, och klipporna rämnade, och gravarna öppnades, och många avsomnade heligas kroppar stodo upp.

    De gingo ut ur sina gravar och kommo efter hans uppståndelse in i den heliga staden och uppenbarade sig för många.

    Ingen uppstår från de döda och Bileams åsna pratade inte.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det märks eflop att du inte ha varit mee tå hara pruppa. Men det kommer. Ännu får du åkalla Jesus. Lyssna till din bil nästa gång du kör igång och du blir förvånad... ulrik

      Radera
    2. Märker du eflop hur din text är motstridig. Å ena sidan var uppståndelser vanliga säger du; och sedan ingen uppstår ifrån de döda... ulrik

      Radera
    3. Ulrik
      Min sista kommentar var ett nyktert konstaterande 🙂
      Eflop

      Radera
    4. Snart kommer det en vind en vind med bud från Herren Gud Herren Gud. Den vinden är den helige Andes ängel som vill få dig att vara nykter på kristligt vis. Med Bibeln i hjärta med Bibeln i sinne så hittar du det doldaste skönaste barndomsminne. Eflop spy upp din nykterhets bittra galla och gå bekännande din otro och synd till högmässan där Rätt predikas och förvaltas Guds ord och lekamen... ulrik

      Radera
    5. Eflop fortsätter att köra med, och bedra sig själv med, samma gamla trasiga skiva. Det står givetvis honom fritt att göra så, men den ende som lider av detta är han själv.

      Radera
    6. Försöker få honom att byta spår... ulrik

      Radera
    7. Ulrik. Försöket är bra, men tyvärr är prognosen för att lyckas med det du försöker inte bra...

      Radera
    8. Det är kanske sant. Men det som han får till stånd; ett försök till kristligt vittnesbörd; kan bli andra läsare till varning och tröst. Herre hör de betrycktas röst... ulrik

      Radera
    9. Voi sjutton voi sjutton nu hinner man inte ens med en haikidikt säger skrivaren på sitt styva modersmåls sång sedan dess förra förespråkare gjort homostyggelsen lovlig för att dölja sina forna stolta som överlastade sig med anttikviteter från en fallen kulttur där sådan styggelse varit vardagsmat. Nu kommer de per automaat ulrik

      Radera
  4. Skönt med några extra dagar ledigt från jobbet så man hinner klyva ved inför nästa vinter.

    SvaraRadera
  5. Varför påstår du att icke-troende fruktar döden, men troende inte behöver göra det??? Det måste du väl inse själv, att det inte stämmer. De flesta icke-troende har ju en betydligt mer pragmatisk inställning till livet och döden än de troende.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se detta videoklipp och du kommer förhoppningsvis på andra tankar ! https://www.youtube.com/watch?v=Xf29xh9mTyk

      Radera
    2. PS. egentligen borde du se Johannes anfäktelser en stund innan föregående videoklipp...

      Radera
    3. Anonym 21:38. De som lever i trons gemenskap med Herren Jesus behöver inte frukta döden. De som inte gör det borde ha förstånd att göra det. Det du sedan skriver i den sista meningen stämmer inte.

      Radera
    4. Varför vågar du inte se på saken ur ett bredare perspektiv, Kristian? Vad är du rädd för?
      Det är inte farligt för en kristen att se nyktert på omvärlden. Tvärtom. Då märker man att omvärlden inte alls är så hemsk som man föreställt sig. Samtidigt inser man också varför man är kristen.

      Radera
    5. Anonym 23:13. NU får du gärna förklara vad du menar. Jag har nämligen inte en susning om vad du avser.

      Radera
    6. Jag undrar helt enkelt varför du har låst in dig och försöker betrakta omvärlden genom nyckelhålet? Omvärlden är inte så vidrig som du tror. Om du skulle våga öppna dörren och stiga ut skulle du nog inse det. Du behöver inte vara rädd att dörren går i baklås, du kan när du vill gå in igen. Men om du skulle våga så skulle det göra gott för dig och din världsbild

      Radera
    7. Anonym 13:12. Du rör dig med synnerligen svepande formuleringar. Konkretisera gärna! Vilka frågor tänker du på? Har din kommentar relevans för just denna text?

      Radera
  6. Sannerligen uppstånden! Glad påsk till dig Kristian och god hälsa.
    mvh
    /M

    SvaraRadera
  7. Är du medveten om att de gamla judarna, dvs Jesus och Moses m.fl, använde cannabis i russyfte som andligt medel eller sakrament? Hur kan man som kristen då vara mot cannabis, vilken bibeln aldrig säger något illa om eller förbjuder?
    https://www.haaretz.com/israel-news/2020-05-31/ty-article/.premium/ancient-israelites-used-cannabis-as-temple-offering-study-finds/0000017f-ed9d-d4a6-af7f-ffdf8fb90000

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:17. Det där är ett intressant fynd, men vi vet ännu för lite om det för att tillskriva det någon alls. Mest sannolikt är att det INTE var de judiska bosättarna som använde cannabis utan hedningar.

      Radera
    2. Fortsättning. Men varifrån får du det att Jesus skulle ha använt cannabis? Inte från detta arkeologiska fynd, väl? Min gissning är att det bara handlar om spekulation och önsketänkande från din sida. Men jag hör gärna ditt försvar!

      Radera