onsdag 26 april 2023

Nej, nej...

Igår meddelade Joe Biden att han kommer att försöka bli omvald som president i USA. Donald Trump har också meddelat att ha kommer att försöka bli republikanernas kandidat i valet 2024. 

Nej, nej! Finns det verkligen inte några bättre (läs: yngre) alternativ till dessa två i ett land med över 330 miljoner innevånare? Trump är för kontroversiell (både för egen maskin och som ett resultat av medias och maktens hetsjakt) och Biden är på tok för gammal för detta krävande ämbete. 

Lyckligtvis finns det sådana som kan tänkas komma i fråga. Åtminstone en demokrat har redan uttryckt intresse av att ställa upp, och Ron DeSantis ser mer och mer ut som en bra utmanare till Trump. När nu dessutom Tucker Carlson blev sparkad har han inte längre kvar den största orsaken att inte ställa sig till förfogande. (Han sade sig trivas alldeles utmärkt på sitt jobb och ville inte byta...) Huruvida han skulle vara ett gott alternativ som president låter jag kanske vara osagt, men det är tvivelsförutan så att han skulle ha ett visst stöd om han valde att ställa upp. 

Jag hoppas verkligen att det inte blir en omgång två mellan Biden och Trump. Om inte annat så för att det ytterligare skulle göda på splittringen av det amerikanska samhället.

14 kommentarer:

  1. Läser för närvarande Warren-rapporten
    om mordet på President Kennedy.
    Väldigt bra rapport i och för sig.
    Men bevakningen av presidenten i Dallas lämnar dörren öppen för
    spekulationer.
    En förbluffande inkompetent Secret Service eller var säkerhetstjänsten inblandad?
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym1. Ja, den som det visste! Det har skrivits så mycket om detta fall att det är svårt att veta vad man ska tro. Mannen hade farliga fiender, det är en sak som är helt klar. Jag lyssnade på en bok av, om jag kommer rätt ihåg, en Allen Childs som jobbade på Parkland när Kennedy kom in efter skjutningen. Han sågar Warrenkommissionen vid fotknölarna och påstår att det dödande skottet kom framifrån, något som sedan förtegs. Men som sagt, det har skrivits så mycket om detta att det är svårt att veta vad man ska tro...

      Radera
  2. Det finns många
    mystiska händelser
    relaterat till mordet
    att det kan vara svårt att tro att Oswald agerade ensam.
    FBI agent hade känt till Oswalds närvaro bl.a. men ej informerat Secret Service.
    Valet av kortegeväg oprofessionell.
    Och hur var det med LBJ:
    s roll, han hade tryckt på presidenten att ta den där resan.
    Sanningen är att mordet på Kenndy löste LBJ:s problem var han sedan inblandad eller hade han tur.
    Man får även intrycket att Secret Service krattar manegen för en eventuell krypskytt.
    Anonym1

    SvaraRadera
  3. Jag har inga problem att tro att Oswald agerade ensam. Vittne såg honom med geväret i fönstret och det finns inga andra pålitliga observationer om skyttar. På ett personligt plan hade han många "förutsättningar" för att vara den ensamma galningen/hjälten som skulle göra något riktigt märkvärdigt. Han försökte åtm skjuta en viss general Walker innan JFK mordet. Då tillfället gavs och presidenten långsamt körs runt i en cab längs en förutbestämd och meddelad rutt förbi hans arbetsplats så var det relativt lätt att organisera mordet. Avståndet var futtiga 80 m och geväret hade kikarsikte. Oswalds motiv kan man spekulera om, det finns inga säkra belägg. Men fördjupar man sig i hans bakgrund och personlighet, samt vad han var kapabel till (Walker och Tippit), så kan han mycket väl ha varit den "ensamma galningen". Och ser man hur många masskjutningar mm de har i USA så var/är han inte så ensam trots allt, han passar in som hand i handsken i den klungan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkvärt och så
      kan även jag resonera i bland.
      Men som sagt det finns en hel del extra i anslutning till mordet
      som kan ifrågasätta scenariot med den ensamme gärningsmannen.
      Dessutom om Oswald
      var alldeles ensam
      var det ett självmordsföretag- han borde ju ha kunnat räkna ut att geväret skulle påträffas.
      Man frågar sig varför han överhuvudtaget
      flyr från boklagret.
      Oswald hade familj och jobb
      och han skulle byta ut detta mot en dödsdom mot en president- ok om man är verkligt galen.
      Frågan är om han var det- hans intelligens var dessutom över genomsnittet.
      Anonym1

      Radera
    2. De flesta mördare tar precis samma risker. Han beställde vapen under täcknamn men beställningarna gick att spåra ändå. Väldigt få av dem som mördar gör det med en fullständigt uttänkt plan där man tänkt flera steg framåt. Och många som aldrig åkt fast har gjort det i brist på bevis, inte för att man aldrig misstänkt dem...eller för att fe mördat nån mer "obetydlig" människa som tex nån tonårsrymling som liftat nånstans bakom takana. Idag är det ännu enklare att åka fast iom dna-spår, elektroniska spår, övervakningskameror, mer erfarenhet av vittnespsykologi och all annan forensisk kemi.

      Radera
    3. Professor John McAdams och professor Erik Åsard exempel på sådana som tror på Oswald som ensam gärningsman.
      Jack Ruby hävdade att LBJ stod bakom.
      Som president kunde han kontrollera det mesta.
      -Vincent Palamara har skrivit bra böcker om Secret Service agerande.
      Han tror ej på Oswald som ensam gärningsman.
      Anonym1

      Radera
  4. Ang LBJ: USA:s president kan verkligen inte "kontrollera det mesta". Påståendet låter charmigt men benar man ner det i detaljer så faller det platt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju även
      läsa Zirbel:
      The Texas connection.
      Anonym1

      Radera
    2. Läkare på Parkland Hospital har
      väl uppgett att ett sår var
      ett ingångssår.
      Om detta stämmer
      utesluter det Oswald som ensam skytt.
      Obducenter på Bethesda
      väl av annan uppfattning.
      - Presidenten borde ha obducerats på Parkland Hospital
      för det var ej ett federalt brott.Dessutom skedde väl obduktionen på Bethesda Naval Hospital under militärt kommando vilket väl öppnar möjligheter för spekulationer.
      Anonym1

      Radera
    3. Anonym1. Ja, som sagt finns det många frågetecken. Frågan är om de någonsin kommer att bli uträtade. Man kunde kanske hoppas på någon dödsbäddsbekännelse, men tiden håller på att rinna ut för sådana.

      Under tiden kan jag rekommendera en fiktiv bok i ämnet. Stephen King har på senare år skrivit böcker som den som inte tål det allra mest bloddrypande också kan läsa - och knappast någon kan förneka att han är en fantastisk berättare. Hans bok om Kennedymordet (11/22/63) är förstås bara fiktion, men det är en fantastisk berättelse!

      Radera
    4. Kristian. På den här tråden har ni kommit in på ett historiens sidospår. Den ursprungliga bloggen talade ju om vem som skulle eventuellt passa som president i dagens USA. Jag såg ikväll att republikanerna fått Desantis med i striden mot trump.
      Men jag siar så att nästa Potus är en ännu okänd kristen neger med profetisk gåva som tillika med hans officerskap i specialstyrkorna lärt honom självbehärskningens och ödmjukhetens konst. Han kommer som en " svart häst" och det betyder också dyr tid. Om han kommer med demokraternas parti vet jag inte. En svart häst är han en ädel helgad och modig profet som också varit och snusat på rasismen i Finland och segrat över svinen som bara ser till vad mannen arbetade med här i landet... Ulrik mark my word. Detta kan vara en profetsia.

      Radera
    5. Det kan hända att denna som jag nämner som usas " nästa" president inte blir invald utan han blir insatt då när allt sviktar någon gång under nästa presidentperiod. Ulrik som inte vill deleta sitt inlägg...

      Radera
    6. Ulrik. Intressant! Valsystemet i USA är faktiskt sådant att svarta hästar kan uppenbara sig ganska sent i valrörelsen. Vi får se vad som händer!

      Radera