tisdag 26 september 2023

Helt galet

En av de mest lästa nyheterna igår var den som berättade att de svenskspråkiga lågstadieskolorna i Helsingfors under år 2023 har ordnat könsneutrala idrottstävlingar för lågstadieskolorna. Föga överraskande ledde detta till att pojkar tog hand om de flesta grensegrarna och en stor majoritet av alla medaljer. En lärare uttryckte, med rätta, sin oro för att detta kan minska flickornas intresse för att idrotta och tävla. 

Dumheten breder ur sig i vårt samhälle, och ibland får denna dumhet helt galna uttryck. Som nu här. Det värsta i denna nyhet är det faktum att det finns människor i ansvarsställning som anser att en dylik sak överhuvudtaget behöver testas. Den pedagogiskt sakkunniga vid Helsingfors stad, Sabina Lumivirta, menar att denna sak nu ska utvärderas och att framtiden för denna form av tävlingar avgörs på basen av dessa utvärderingar. 

Lumivirta hävdar i en artikel i Iltalehti att "beslutet att ordna könsneutrala tävlingar bygger på jämlikhet. Alla tävlar i samma klass och därför behöver ingen fundera på i vilken klass han/hon ska tävla. Det finns udnersökningar som visar att det i denna ålder (lågstadiet) inte finns något biologiskt skäl att hålla skilda tävlingar för pojkar och flickor, utan de eventuella skillnaderna mellan könen kan förklaras med skillnader i uppfostring."

Denna Lumivirta har rätt på en punkt. Det finns förstås dylika undersökningar, ja, men för att hitta dessa måste man gå till ideologiskt färgad forskning som inte har något med verkligheten att göra. Den som lever i verkligheten VET att det finns, t.o.m. stora, biologiska skillnader mellan pojkar och flickor. Speciellt när man kommer till de högre klasserna i lågstadiet. 

Det är skrämmande att det finns människor som motiverar denna tydliga diskriminering av flickor med jämlikhetsargument. Detta visar hur oerhört galet det kan bli när man överger det sunda förnuftet och låter normnedbrytande hbt-ideologi ta förnuftets plats. Vidare är argumentet att könsneutrala tävlingar är bra för att då "ingen behöver fundera på i vilken klass han/hon ska tävla" också fullständigt förvirrat. Ja, det finns en liten, liten andel verkligt transsexuella. (Och då talar jag inte om dagens relativt stora grupp som mer eller mindre har påtvingats olika grader av könsdysfori p.g.a. att samhället har tappat fotfästet i dessa frågor.) Men dessa verkligt transsexuella är så få att det inte finns någon som helst orsak att "reformera" hela sättet vi ser på kön och idrott för deras skull. (Och i själva verket kräver dessa i allmänhet inte heller att vi gör det!) Men nu håller vi på att hamna i en situation där hela samhället hålls gisslan p.g.a. av en snedvriden ideologi och ett galet försök att komma förvirrade människor till mötes som i stället för dylik bekräftelse borde få adekvat psykiatrisk vård.

När man läser denna nyhet inser man att det är det fullständigt självklart att människor, som på det sätt som ges uttryck för i Iltalehti-artikeln, helt har tappat kontakten med verkligheten inte borde få ha ansvarsställning. Speciellt inte i frågor som har med barn och pedagogik att göra.

25 kommentarer:

  1. Ja, det finns en "liten" andel människor, vars kön inte kan definieras/transsexuella, den andelen är ungefär lika liten som mängden gammelleastadianer i Finland.

    ”Suomessa on arviolta 93 000 ihmistä, joiden sukupuolipiirteet eivät mahdu naisen ja miehen määritelmiin, ja heistä kaikki eivät saa tai ole saaneet apua terveydenhuollossa, heidän oikeutensa eivät toteudu tai he eivät tule kuulluiksi.”

    https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009868282.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ska inte blanda ihop riktiga transpersoner med sådana som upplever sig vara annat än de är. Det är två skilda saker. Riktiga transpersoner är oerhört få. De är inte 93 000. Och de blir idag diskriminerade, framför allt av regnbågsideologin.

      Radera
    2. Jag blandar ingenting, jag citerar en som forskar i dessa saker. Men intressant att du verkar ha bättre koll än en forskare i ämnet, dela gärna med dig av din forskning.

      Radera
    3. Forskning som bygger på ideologi är ingenting värd. När vi pratar om transsexuella ska vi inte blanda in sådana människor som lider av könsdysfori. Det är en annan sak.

      Radera
    4. Nu har du inte alls presenterat vad du grundar din information på, hur kan du veta vad "som blandas"?

      Sukupuolipiirteet, som det står i artikeln, innebär att alla dessa 93 000 har biologiska karaktärsdrag, som gör att man inte kan fastställa dem som antingen man eller kvinna.

      Sedan verkar du ha en helt egen uppfattning om transsexuella och könsdysfori, utveckla det gärna.

      Radera
    5. Du hade alltså ingenting alls att komma med?

      Radera
    6. Det måtte vara trängsel under stenarna då alla försvinner dit och gömmer sig då man börjar ställa följdfrågor på deras egna kommentarer. Konstigt.

      Radera
  2. Står ju med all tydlighet i IL artikeln att detta gjorts på försök för att samla in kunskap och att utvärdering kommer att ske under hösten. Utan att veta desto mer om försöket så finns det säkert en mängd grenar där pojkar och flickor (samt kvinnor och män) kan delta i gemensamma grenar, vilka alla grenar redar man lämpligen ut just genom försök och utvärderingar. För mig var det i 10-12 års åldern väldigt lärorikt då vi var satta att i lekform tävla mot flickor. Vi killar trodde vi var bättre i en slags stafett som även inkluderade precisionsmoment. Men tji fick vi, vad vi vann i kraft och hastighet i början tappade vi helt i ett moment som krävde eftertanke och finmotorik så det blev förlust. Ledarna hade tänkt ut detta riktigt bra...minns ännu hur sura o besvikna vi var, nästan kränkta. Resultatet blev eftertanke, reflektion, överväga strategival, undvika grupptänk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:32. Det handlade uttryckligen om friidrottstävlingar. När det gäller denna sak behöver man inte göra försök för att få reda på något som för varje verklighetsförankrad människa är en fullständig självklarhet. Nej, detta handlar helt tydligt om att få verkligheten att böja sig för ideologin.

      Förvisso finns det grenar där pojkar och flickor, män och kvinnor kan delta i samma klass. Schacktävlingar, frågesport, varför inte också skytte. För att nämna några. Men friidrott hör INTE till dessa.

      Radera
  3. Genom att ha pojkar och flickor åtskilda, i olika grupper, visar vi att pojkar och flickor är olikvärda. Vi fostrar flickorna att tro att de inte är värda att tävla med pojkarna, och samtidigt pojkarna att tro att de är bättre än flckor.

    En kolumn i HS säger det rätt bra:

    Ettei vain olisi taas käynyt niin, että aikuisten ummehtuneet ennakkoasenteet pilasivat ihan hyvän jutun?
    https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009880586.html

    Inte kan det vara så igen, att de vuxnas unkna attityder har förstört en bra grej?

    Nu var det i verkligheten så, att barnen tyckte om att tävla som de gjorde. Färre flickor deltog i dessa frivilliga tävlingarna, men de fick 16 medaljer, pojkarna 44. Alla på samma linje, men pojkarna glänste inte som de blivit fostrade att göra. Voi voi.

    Man kan ju fundera hur en kristen medelålders man argumenterar rättvisa här: om en flicka i åk 5 hoppar 4,50 i längdhopp och kommer på tredje plats i sin grupp, och undrar varför en pojke i åk 6 får guld med 4,30?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Igen visar du hur galet du tänker. Det att ha skilda flick- och pojkklasser visar förstås inte att vi anser att de är olika mycket värda. Det är precis tvärtom. Genom att ha två tävlingar ger vi flickorna lika möjligheter att nå framgång.

      Det du skriver i sista stycket kan givetvis förekomma. Men det är ytterst sällsynt. I mer än nio fall av tio är det så att en flicka som hoppar 4,50 vinner flickklassen medan hon i en gemensam klass skulle ha blivit utanför medalj.

      Radera
    2. Flickor utvecklas snabbare i högre lågstadieåldern, det vet ju alla som har insyn i skolan eller pedagogisk utbildning. Flickor som utvecklas tidigare, är då längre, och följaktligen hoppar man längre. Intressant att du har så noga värden som "nio av tio", men det är förstås bara nånting du hittar på. Du har ju inte jobbat i en skola, så du kan ju inte veta.

      Vad jag tänker är nu en sak, vad du tänker, stämmer inte överens med verkligheten. Flickor hade framgång i gemensamma klasser. De fick guldmedaljer. De vann över pojkarna på samma villkor. Så hur förklarar du åt en flicka, som hoppade 4,50, att hon belönas sämre, än en pojke som hoppade 4,30?

      Radera
    3. Lobbyn och jag är äntligen av samma åsikt.

      Faktalobby26 september 2023 kl. 22:00
      Genom att ha pojkar och flickor åtskilda, i olika grupper, visar vi att pojkar och flickor är olikvärda. Vi fostrar flickorna att tro att de inte är värda att tävla med pojkarna, och samtidigt pojkarna att tro att de är bättre än flckor. ”
      Jag tycker att fotboll ska spelas i en serie och damer får komma med om de platsar , vem vill se damfotboll.
      / zlatan

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Jag har gått i skolan själv, och jag har barn som går i lågstadiet. Så jo, jag vet nog. Sedan kan du gärna läsa detta: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a6b8c054-11f3-4b3e-acab-f58f965d51e0

      Radera
    5. Zlatan. Ironin är noterad. :) Nu var det fråga om lågstadiebarn, och det är ändå skillnad på barn (speciellt i de lägre lågstadieklasserna) och vuxna. Men när ideologin konkurrerar ut det sunda förnuftet (och vetenskapen) kommer samma tänkande nog tyvärr också att sprida sig till de vuxnas tävlande. Suck.

      Radera
    6. Så du blev Kristian pedagogiskt kunnig då du har barn i lågstadiet? Precis som alla föräldrar med barn? Då blir man ju teolog med att gå i kyrkan, och kirurg med att ta en kaffe på HVC. Nej, Kristian, riktigt så enkelt är det inte.

      I Iltalehtis artikel fick står att de sex bästa fick pris, och den besvikna kom inte in på några såna placeringar. Tråkigt, men det är tävlingens natur.

      Du har Kristian fortfarande inte sagt vad du skulle berätta åt en flicka som blir sämre premierad med 4,50 än en pojke som hopmmar 4,30? Menar, om du nu vet så mycket om skolan, så borde det inte vara speciellt svårt att komma med en förklaring? Men jag fattar ju nog, den "kristna" attityden med att kvinnan är underställd mannen, underbyggs med att ha skilda tävlingsklasser. Herrfotbollen ska förbli herrfotboll, och gamla gubbar bestämmer att kvinnor i beachvolley måste vara klädda så knappt som möjligt, annars vill ingen se på den sportgrenen.
      https://www.is.fi/urheilu/art-2000007985663.html

      Annars brukar det passa Kristian bra att prata om översexualisering, men knappast höjs ens ett ögonbryn för denna sak. Det är ju männen som vet och har bestämt...

      Radera
    7. Kristian, vad skulle du säga åt flickan?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Det exempel du lyfter fram är förstås möjligt, men det är förstås bara ett teoretiskt exempel och ifall en sådan situation verkligen skulle uppstå skulle det vara fråga om ett sällsynt undantag. Det är intressant att du lyfter fram ett sådant tänkt och även sällsynt exempel medan du ignorerar verkligheten sådan den ser ut. Men om det exempel du lyfter fram verkligen skulle ha inträffat och jag skulle vara i en situation att jag skulle behöva säga något åt flickan i fråga skulle jag givetvis uppmuntra henne och peka på hur stark konkurrens det var i hennes gren.

      Radera
    9. Det exempel jag lyfte fram, hände i tävlingen du hänvisar till och skriver om. Kunde göra gott att läsa det man länkar till, Kristian. 4 guldmedaljer i samma klasser betyder att flickorna slog pojkar i fyra olika grenar.

      Stark konkurrens i hennes egen gren, jo, men då fattar ju även barn att det är en snedvriden och konstgjord konkurrens, om det är hård konkurrens bland flickorna, så är de bättre flickorna ännu snabbare, vilket gör att det ser väldigt konstigt ut att dåliga pojkar får lika bra medaljer som mycket duktigare flickor. Jag ska omformulera frågan:

      Flickan: varför får pojkar bättre medaljer med sämre tider/avstånd/resultat?

      Försök svara på frågan, inget snack om uppmuntran eller några bortförklaringar.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Din kommentar är fullständigt obegriplig. Vill du försöka formulera dig på nytt så det du skriver blir begripligt?

      Radera
    11. Tänk att det plötsligt blev svårt att begripa saker och ting?

      Om en flicka frågar: "Varför fick jag bara brons då jag hoppade 4,50, då en pojke i min klass fick guld för 4,30", vad svarar du? Nånting i stil med uppmuntran är inte ett svar på frågan, bara en unken bortförklaring.

      Nu vet jag inte om det är möjligt att skriva detta på ett enklare språk, förstår man inte frågan, förstår man knappast problematiken heller. Förstår man inte problematiken, är det knappast värt att sätta sig emot enbart av principen.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Det är inte saken som är obegriplig, utan ditt språk.

      Radera
    13. Dina undanflykter är rätt kreativa (men värdelösa), du säger att du förstår saken, men inte mitt språk, med vars hjälp jag förklarar saken du förstår.

      Radera
    14. Förvirringslobbyn. Ska vi, för att få en ände på detta käbblande, slå fast att du har fel såväl i sak som när det gäller ditt uttryckssätt? Detta är vad diskussionen med all önskvärd tydlighet har visat.

      Radera
    15. Du har fortfarande inte fått fram vad du skulle säga åt en flicka, som blivit sämre premierad, trots bättre resultat än en pojke. Men din ovilja säger allt. Du vet ju att du inte kan säga att flickor är sämre, och förtjänar inte jämlik behandling, så du tiger hellre.

      Radera