måndag 18 september 2023

Also sprach Sauli

Nej, jag kommer inte att skriva på tyska. Risken är att det skulle bli för mycket fel i texten och att få skulle förstå. Men jag kunde inte låta bli att använda namnet på Richard Strauss´ verk, en aning omskrivet, i rubriken. Dramatiken i verket är nämligen synnerligen passande... 

Sauli Niinistö har alltså talat, igen en gång, om allvaret i dagens situation. "Risken är enorm", säger han nu för andra gången på kort tid, att kriget i Ukraina utvecklas till ett storkrig med kärnvapen. "Också små saker och förändringar kan leda till en oberäknelig och förödande situation". Någon lösning på situationen har Niinistö dock inte att erbjuda, men han efterlyser moderation från både vanliga medborgare och beslutsfattare, speciellt när det gäller att framföra kritik. Eftersom det är Ryssland, och i sista hand Putin,  som sitter med tummen på knappen kan jag inte förstå annat än att det är kritiken mot Ryssland och Putin han vill att ska tonas ner. Det är säkert ett vist råd.

Dock skulle jag ha önskat att han skulle ha gått in för att åtminstone öppna för tanken på en fredslösning innan hela situationen går helt ur händerna på alla inblandade. Dödssiffrorna bland de ukrainska trupperna är, av allt att döma, enorma (åtminstone mycket större än vad som rapporteras), och Ukraina blöder idag oerhört mycket i det proxykrig som utkämpas mellan USA/EU och Ryssland. Dessutom kan minsta lilla snedsteg leda till en eskalering som sedan inte går att stoppa, precis som Niinistö konstaterade. I dagens situation, där Ukraina på allvar börjar se chanserna att återta Krim, får man också förmoda att Putins röda linje kommer allt närmare för varje dag. 

Krigshetsarna i väst (och givetvis i Ryssland) håller på att driva världen mot randen av det tredje världskriget. Kan, och får, vi stå på sidan och låta detta ske utan att ens lite protestera? 


21 kommentarer:

  1. "Putins röda linje", den har väl korsats ett antal gånger nu? Vad återstår egentligen, Ukraina använder drönare ända in i Moskva! Det största misstaget har varit att inte genast och med kraft stötta Ukraina. Visst, de fick pansarvärnsvapen men sen blev det mycket segt, till och med med luftvärnsvapen. Först nu har man på vissa fronter kunnat ta i bruk västpansar, men då har ryssen redan hunnit gräva ner sig och skapa enorma minfält som i brist på luftskydd måste plockas upp en och en på nätterna. Detta kunde man ha förhindrat om man inte gått på tricket om röda linjer. Om Ukraina offras, vem står näst på tur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall Ukraina offras till att gå under om de inte går med på att göra Alla Västeuropas maktekonomiska fuskekonomiska och liberalteologisksamhälleliga styggelser lovliga för att vara hjälpen värd, frågar Ulrik

      Radera
    2. Anonym 20:27. Om Ukraina offras, frågar du. Ja, Ukraina offras just nu i detta krig, soldat för soldat och i oerhört snabb takt. Det sätt du resonerar på är att leka med elden. Vill du ha ett världskrig med kärnvapen?

      Radera
    3. Fråga ryssen om de vill ha ett kärnvapenkrig. Självklart vill vi inte ha det men de verkar lite osäkra på den ryska sidan.

      Radera
    4. Jag protesterar mot att du så snabbt talar om kärnvapen. Jag deltog och läste ganska mycket på en blogg ( frikyrkligartad) Jouko piho med en massa profetior som visat sig inte hålla. Många tyckte där och nästan bad att USA skulle kärnbomba Ryssland men inte på ett enda ställe såg man någon ånger över att tjäna och önska det västra vilddjuret fria händer blunda de för vad hämnden skulle bli över allt. Låt oss glömma kärnvapen hotena och be till Gud som levande människor att allting på jorden och i himlarna är i Hans Herrens Jesu Gud och Faderns makt och Han är mera Herre över tingen än vad 1948 katekes hävdar om människan att hon den usla masken vore alla tings eller sakers Herre. Det frambringar just de dårar som hotar med kärnvapen sinsemellan medan Gudstro och Guds lära är dem fjärran. Uppblåsta över var och en sina tekniska förstörelse och faromaskiner vill de söka stöd i teknikens värld. Ulrik

      Radera
    5. Anonym 11:02. Ställer du en rak fråga svarar givetvis alla nej. Men så som väst agerar nu kan man argumentera för att svaret går stick i stäv med hur det ageras. Eller åtminstone kan man argumentera för att väst spelar rysk roulette med hela planetens framtid som insats.

      Radera
    6. Ulrik. Det var Niinistö som lyfte fram kärnvapnen, inte jag. Han är såtillvida unik bland världens ledare idag att han har ganska bra insyn i hur Putin tänker. Så när han varnar gör vi nog rätt i att lyssna.

      Det jag skriver är verkligen ingen profetia och ska inte heller misstas för någon sådan. Bra att du gav mig orsak att säga det.

      Radera
  2. Men låt Hitler ta Sudetenland så vi får lite lugn och ro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Europa och den fallna kristenheten i öst och väst och nord och syd och världen har alls ingen ro förtjänat. Ju mera materiell och mänsklig välsignelse och frihet ( till Sann Tro och mänsklighet efter t o m den naturliga lagen som Skriften lär) som blev given, dess mer har styggelseteknokratin och folkviljan i smyg ledd av Laglöshetens Människa och människor fortsatt att skapa utrymme för lagligt tillåtet och skyddat otuktsliv, styggelse, sanktionerat folkmord genom abort och medicinsnöpning samt läs preventivmedel och strypt sin egen vilja att reproducera till ett bekvämt uträknat antal avkommor som kan dela upp den materiella frukten av arbetet i överflöd föraktande de fattiga och dem som kommer från '. Utvecklingsländer' för att se om de kan få del i maskinkulturens synbara " goda livsföring" med försök till kontroll på kontroll på all avföring och samtidigt leva naturligt enligt god sed och människor på det andliga området till föraktare av Guds Ord, Herren och andra människor än de själva känner och på det borgerligtkroppsliga området som där Kyrkans Röst förr var Rätt enligt Herrens Ord står och sitter och ligger folkviljans prelater och predikar äktenskapsbrott både trosmässigt och borgerligt och kan då inte längre heller tala en öppen och klar förlåtelse efter Kristi sed. Ett direkt avlösningens Ord åt ångrande. Och plötsligt blir då den nationella folkkyrkan så populär eftersom bara de folkkyrkofödda avfälliga ska få ha rum i landet som ju eljest berömmer sig av upplysta pålästa ateister och gallgrona gulgrönarödblåa styggelse-människor och svartblåa på maskinkulturenss penninggenererande sig födande ingenjörssläkter med en svans av obildade av populärkultur och enbart egogödande kickgivande upptåg jämte i rusmedelsanvändning vilsegångna veklingar till arbetare och arbetarsöner och döttrar lika borgerligt giriga som forna giriga borgare var. Enda räddningen och Frälsningen finns för enskilda i Guds Ord Jesus Kristus Messias och den förlåtelse Han predikar som Fortfarande predikar från de heliga gemenskap ibland t o m i de fallnaste av kyrkor och som ständigt skapar en utväg till att saligen kunna gå hädan för varje människa efter Guds Tid och Guds plan för varje människa. Ulrik

      Radera
    2. Anonym 00:58. Hitler hade inga kärnvapen, och historien upprepar sig aldrig. Sedan är ditt val att använda ordet "vi" oerhört avslöjande. Tänker du alls på det ukrainska folket?

      Radera
    3. Kristian, man ska aldrig säga aldrig. Det finns såklart mönster och modeller i imperialism. Ryssland är/var ett rike uppbyggt på att ta över folk och länder. Så kan vi inte ha det!

      Radera
    4. Var det då anonym då inte så också att västvärldens kolonialmakter gjorde och helst vill göra som Ryssland och sovjet. Och alla de ländernas politik lika gudlös som ryysslands samt lika sturska allihopa med sina flyg och rymd och pansarskeppsfärder. På gott och ont. På ont och gott. Det enda jag vet att Guds Ord om Jesu förlåtelse är gott. Ulrik

      Radera
    5. Anonym 11:06. Ja, man kan absolut säga att historien aldrig upprepar sig själv eftersom alla situationen är olika. Men precis som du skriver finns det mönster man kan se. Som t.ex. att Ryssland med jämna mellanrum genom historien har agerat expansivt. Något också vi här har fått känna av. År 1714 mördades t.ex. 20% av esseborna av de ryska invasionsstyrkorna. Ett annat mönster vi kan återkalla oss är att en demokrati sällan startar ett krig. Eller att en kärnvapenmakt aldrig har förlorat ett krig i sitt närområde.

      Visst kan vi säga att vi inte kan ha det på det eller det sättet, men realiteterna är vad de är och om vi bestämmer oss för att ändra på dessa är detta förknippat med en allvarlig risk för ett kärnvapenkrig. Frågan är vad vi är beredda att riskera.

      Radera
  3. ALSO FRAGT ULRIK.
    Vet någon som är bekant med min hemstad Jakobstad och dess industrier om någon vid tekniska högskolor gjort någon studie om klorolyckan vid Schauman fabriker på 1960- talet. Vad var den yttersta orsaken. Hur många skadades och hur kunde olyckan ske och sedan vara så gott som bortglömd. På 70- talet fanns bara rostiga skyltar här och där som verkade tala om slutet område t o m med kyrilliska bokstäver.

    SvaraRadera
  4. Den amerikanske diplomaten George F. Kennan hade varnat för hur
    Natos utvidgning skulle uppfattas i Ryssland men hans varningar nonchalerades av väst och har långt förtigits av dagens media.

    Redan 1948 hade han deklarerat att ingen
    rysk regering skulle acceptera ett självständigt Ukraina så frågan är inte endast relaterad
    till Putin.
    Visst var det Ryssland som anföll men väst har länge lekt med elden.
    För Kennan hade det ryska anfallet nog ej varit oväntat.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Helt riktigt. Och Kennan är inte den ende som har påtalat detta.

      Radera
  5. Med Kristians logik skulle det aldrig ha varit nåt D-day (för många döda) och det dog ju väldigt många finländare i kriget mot ryssland så det var ju förgäves. Ganska många norrmän dog i kampen mot Hitler med, det var nog hopplöst det med. Japan kunde väl ha fått behålla Asien för det var ju ett enda offrande av människoliv det med. Om Kina vill ta Taiwan så är det ju väldigt tråkigt, inget vi kan göra för de kan ju bli arga o ha röda linjer. Om arabstaterna igen skulle komma på att kriga mot Israel så vore det dumt om många judar dog där i nån slags försvarsstrid, det var ju redan så många som dog i holocaust. Bättre att vara smart som Sverige och bädda in sig i en buffert, ja Österrike och Schweiz är rätt smarta de med, varför alliera sig då man kan bara live in peace and enjoy life. Nej nu ska vi vara måna om varje ukrainare så det inte blir obehagligt för oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:03. Alla situationer är på sitt sätt unika, så man kan inte göra som du gör och dra dem över samma kam och prata om någons logik.

      Det som gör denna situation alldeles särskilt unik är att Ryssland har kärnvapen och riskerar att förlora ett krig i sitt närområde.

      Din sista mening andas en oerhörd cynism. Jag finner den synnerligen motbjudande.

      Radera
  6. Cynism....sarkasm, sunt att det känns obehagligt, det är människoliv det handlar om. Obehaget borde väcka oss att stödja Ukraina fullt ut. Visst, varje krig och kris är unik men vi vet santidigt något om hur diktatorer, och då speciellt ryska sådana, fungerar. De håller på tills de svider för mycket eller de ericker en kopp te för mycket. Men om de vittrar svaghet så maler de på. De har fått en del precis dit de vill med tanken om att de skulle använda kärnvapen....ja får vi inte som vi vill så då... Är Rysslan hotat ja då..... Och här sprider du just exakt den informationen, de behöver inte ens sin trollfabrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:38. Du får det att låta som att de ryska kärnvapnen inte skulle vara något hot. Tyvärr är de ett mycket allvarligt hot som vi inte kan nonchalera. Trollfabriker eller inte.

      Radera
    2. Vi nonchalerar inget, vi räknar med att ryssen inte använder dem. Putin vet att om han använder dem så är det kört. För den enskilde ukrainaren är det inte så vansinnigt stor skilnad, antingen dö sönderslagen i nån tortyrkällare med barnen "omhändertagna", eller dö i ett eldklot. Då är det bättre att kämpa för sitt land och barnens framtid.

      Radera