tisdag 19 september 2023

Oerhörd historielöshet

Ibland blir jag bara så oerhört bedrövad över den historielöshet som finns idag. Det har sagts att det politiska minnet är sex månader långt, men jag trodde att det bara var något som gällde inom politiken. Men uppenbarligen finns det sådana som låter sig så till den grad förblindas av sitt hat mot andra människor (och mot fakta) att de går på och sprider falska "fakta" bara så där hur som helst. Jag kan förstå att det kan vara svårt med historiska fakta som gäller sådant som hänt för länge sedan. Vilken icke-historiker (och det gäller kanske också historiker överlag) har nu exakt koll på vilken kejsare som följde på vem under det galna fyrakejsaråret i Rom (år 69 e.Kr.). Jag kan t.o.m. förstå att det finns sådana som inte har koll på källbaserade fakta när det gäller Jesu uppståndelse och den tomma graven. Även om det är något som kan få evighetslånga negativa följder om man inte brytt sig om att kolla upp vad som gäller. 

Men när det gäller vår närhistoria kan jag varken förstå eller acceptera att lögnen får råda. Som t.ex. när det gäller Coronaåren och vaccinet. Svenska Yle publicerade igår en i sig intressant artikel gällande konflikter om coronavaccinet, men där lögnerna fick fritt spelrum (och många gillanden) i kommentarfältet. Det absolut värsta stod signaturen "Humor hjälper" för. Denne skrev: "det var nog fruktansvärt , vad vaccinmotståndarna ställde till med.. restaurangerna fick vara stängda, skolorna var stängda, inom vården fick inte anhöriga komma o hälsa på sina gamla föräldrar, bara genom ett plexiglas, ( svårt även när de äldre dog o barnen inte på alla ställen fick ta farväl) men ovaccinerade vårdare fick jobba med de sköra o sjuka.. hela samhället stängdes ner, pga av alla människor som inte ville vaccinera sig.. skäms de månne?"

Jag kunde inte tro min ögon när jag läste detta fullständiga dravel. Hallå! Nedstängningen av samhället skedde inte p.g.a. att människor vägrade ta vaccinet utan för att det ännu inte fanns något vaccin att tillgå! Att på detta sätt stämpla vaccinmotståndare som skyldiga till nedstängningen av samhället (och att Svenska Yle inte korrigerade dessa felaktigheter, ja än värre inte publicerade t.ex. min kommentar i vilken jag påpekade att detta måste vara ett skämt) är ju närmast brottsligt.   

Det är så jag tappar tron på mänskligheten. I den mån denna tro någonsin har funnits.

22 kommentarer:

  1. Tycker det verkade som nån trollade i kommentarsfältet, en bait för att få börja käbbla. Bättre att ta fasta på helheten i rapporteringen, att vaccinstioner och restriktioner lyckades skapa sådan splittring. Där lyckades nog "internet" och sociala medier verkligen skapa bubblor där allsköns konspirationer spreds. Det finns tex idag inte en endaste nyhet om hjärtsjukdomar som inte skulle få kommentarer om "vaccinskador", trots att det handlar om forskning och trender som omspänner flera decennier och inte alls kan handla om nåt som hänt efter 2021. Det är så vansinnigt tjockt i some om sånt påhitt att man blir mörkrädd. Eller allt dravel om grafenpartiklar(!) i vaccinen och hur nån "bevisar" det med att mikroskopera lite.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:46. Det var också min första tanke. Men tyvärr lät Svenska Yle ingen korrigera de galna påståendena, och nu står kommentaren där, oemotsagd.

      Det finns nog sådant i vaccindebatten man kan bli mörkrädd av, ja. Men vaccinskadorna är nog ett faktum som det, tyvärr, talas alldeles för lite om från officiellt håll. Åtminstone jag upplever att vi som anmälde vaccinskador inte har tagits på allvar alls. Sådant göder, tyvärr, också konspirationsteorier.

      Radera
  2. Detta publicerades inte i The Federalist, så det är mycket möjligt att Kristian är helt omedveten om vad som skett. I närhistorien.

    "Salmisen mukaan rokotekattavuus on maassa jo niin hyvä, että paluuta koviin rajoitustoimiin tuskin tullaan näkemään.

    – Ihan kuukauden parin sisällä meillä on rokotekattavuus siinä mallissa, että voidaan varmasti palata aika normaaliin. "
    https://yle.fi/a/3-12085688

    Artikeln på Yle handlar om hur vaccineringsprocenten håller på att stiga så högt, så restriktionerna kan slopas. Restriktionerna har alltså hållits kvar pga av en låg vaccineringsprocent, och en låg vaccineringsprocent för att många valde att inte vaccinera sig, eftersom de var vaccinmotståndare. Mot slutet av 2021 fanns 1,5 milj vaccindoser väntande på användning.
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008456174.html

    Om det vore sant som vaccinmotståndarna påstod, skulle det saknas väldigt många människor bland dem som vaccinerade sig, men så är det ju inte. Det enda jag läst nu senast är om långcovid, ovaccinerade som fått covid, och lider av postcovid.

    Då man på Yle vet hur det stod till, eftersom man skrev om hur det stod till, så är det lätt att avgöra vilka kommentarer är smörja, och vilka som motsvarar verkligheten. Ifall du Kristian fortfarande undrar varför din kommentar inte publicerades...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta nu för en gångs skull bort ordet "fakta" ur ditt användarnamn! Ditt hat mot Kristian gör dig helt blind. Läs artikeln du länkar till och citerar. Den säger EXAKT det som Kristian säger.

      Radera
    2. Det fanns vaccinbrist, på våren också sköterskebrist, men efter det var problemet att köerna till vaccineringen tömdes.
      Visst är det lite konstigt att, oberoende ämne och media, så raderas Kristians kommentarer? Hur kan det vara så systematiskt? Eller är det bara så att ens föreställningar och verklighetsuppfattning inte möter?

      En osaa sanoa kuinka hyvin sinulta taipuu suomen kieli, ja kuinka hyvin haluat ymmärtää kirjoitetun, mutta olen vahvasti eri mieltä siitä, kuinka Kristianin kuvitelmat kohtaavat tuon uutisjutun.

      Radera
    3. Ihan hyvin taipuu, kiitos kysymästä! Det är helt klart för alla som inte lider av akut minnesförlust att nedstängningen av samhället gjordes innan vaccinerna anlände. Tex. belägringen av Nyland inleddes 28/3 2020 och de första vaccindoserna gavs i Finland först 27/12 2020. Så svara nu på frågan: Varför stängdes Nyland ner? Var det för att det ännu inte fanns några vacciner eller för att så många vägrade ta vaccinet?

      Radera
    4. Handlar diskussionen om Nylands nedstängning? Nu plötsligt? Tre veckor, då hela pandemin sträckte sig över två år?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn, det passar dig bra att hacka ner på Kristian men du svarade visst en gång att du inte har ngt Ylekonto och följaktligen inte kommenterar där ? Hur kommer det sig ? Där borde ju dina kommentarer få stor genomslagskraft om man ska tro dig... :) !

      Radera
    6. Jag ska använda samma retorik som Kristian, jag hackar inte ner på honom som person, bara på lögnerna. Har aldrig mött honom i person, så kan inte veta hurdan han är. Eller anonym, ser du att jag har kommenterat hans person, hans egenskaper, läsförmåga, intelligens etc någonstans? Eller skriver jag bara om vad han har skrivit?

      Jag läser aldrig kommentarer på vare sig Yle, HS eller någon annan tidning, följaktligen kommenterar jag inte heller.

      Du valde att inte kommentera Nyland längre, utan mig istället? Tog argumenten slut redan?

      Radera
    7. Anonym 08:35. Som du ser är det inte lönt att försöka diskutera med denne förvirringslobby. När man klart och tydligt visar hur fel han har, vilket du gjorde med den äran, nonchalerar han bara det och fortsätter med sina galenskaper.

      Radera
    8. Hade jag fel, med att länka till en nyhetsartikel, som inte stöder det du Kristian påstår? Är det inte då nyhetsartikeln som har fel? Nåväl, ska fortsätta med mina "galenskaper" och länkar till ytterligare en artikel:

      https://yle.fi/a/3-12197920

      "Rokottamattomia on liian paljon, Rämet sanoo. Suomessa on yhteensä lähes 1,4 miljoonaa rokottamatonta."

      Då man läser artikeln, står det att det är brist på vaccin? Nej, det är ingen brist alls, tvärtom kommer Novavaxin ut på marknaden.

      Vidare, anonym visade ingenting, utan styrde diskussionen till nedstängningen av Nyland. Skrev du Kristian alls om det? Nej, det gjorde du inte.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Igen visar du att du inte klarar av att läsa och förstå skriven text. Gå en kurs eller någonting och återkom sedan när du bemästrar det!

      Radera
    10. Inte värst mogen retorik, Kristian, och du har inget att komma med i själva sakfrågan.

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Här har presenterats allt som behövs i sakfrågan. Tyvärr tycks du vara fullständigt blockerad från att begripa vad detta handlar om. Jag beklagar!

      Radera
    12. Jag är nu knappast blockerad eftersom jag presenterade fakta, som du ännu inte kommenterat.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Det du har gjort är att du har gjort vad du kunnat för att misstolka fakta. Sådant behöver inte kommenteras överhuvudtaget.

      Radera
  3. Hur långt är syndaminnet när de gamla blivit för rädda att tala om varför man skulle akta sig för dem som plötsligt står med satans ögon när man tittar på en fem åår gammal predikan. Tydligen ville The Great nation over there hota fimnne med maskin buller igen

    SvaraRadera
  4. Överlag är mitt intryck motsatt. Det är lättare att vara distanserad och objektiv i förhållande till historien, men svårt i förhållande till samtiden. Det finns inte någon politisk bias att ljuga om olika romerska kejsare, eller om det var indo-europeerna eller sumererna som först uppfann hjulet, eller hur länge det feniciska alfabetet användes i Nordafrika, för ingen bryr sig ändå. Att ljuga om närhistorien är däremot alltid frestande, eftersom tolkningen av närhistorien och nutiden är helt avgörande för att legitimera att en viss politik förs.

    /Turboanonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Turboanonym. Du har helt rätt när det gäller objektiviteten. Sådant som har hänt i närhistorien är oftast mycket mer inflammerat. Men jag tänkte inte (i första hand) på objektiviteten utan det jag tänkte på är historielösheten, alltså det att människor helt enkelt struntar i fakta och kör fram sin egen version av historien, tillgängliga fakta till trots. Detta gäller i lika stor utsträckning för både närhistorien och mer avlägsna frågor. Även om viljan att göra detta givetvis är mer framträdande i aktuella frågor. Så jag tror inte att vi är av olika åsikt här.

      Radera
  5. Efter tjernobyl berodde alla cancerfall i olyckans närområde på strålningen. Ingen har ännu kommit på orsaken till cancerfallen innan olyckan. Så är det även med de påstådda vaccinsksdorna. "Ja men jag fick ont i magen precis två dagar efter sprutan" osv. Data, data, data! Tyvärr har vi inte det i de enskilda fallen. 6 finländare dör varje timme. Givetvis kommer alltid nån av dessa att ha dött en, två eller 22 timmar efter en spruta. Slaganfall? Mer än en person per timme. Det är ju självklart att det slaganfall grannens Lisa fick berodde på den andra sprutan hon fick 3 dagar innan. Hon sa ju stt hon kände sig lite matt. Så kanbvi hålla på, Crohns sjukdom, minst en diagnos om dagen. Cancer får var tredje person nån gång i livet. Sen finns det ovanliga sjukdomar, men dessa ackumuleras faktiskt till ganska många sammanlagt, det är osannolikt att man får just en viss ovanlig sjukdom, men inte lika ovanligt att få nån av dem. Så här kunde vi hålla på. Men mannkan givetvis få nåt skov av vaccin. En del åkommor kan vara mycket ovanliga. Via statistik kan man följa om en ovanlig sjukdom på tex 80-120 fall/år plötsligt ökar till 250 fall. Då kan man jämföra grupper, se på uppkomsthypoteser, jämföra med andra länder osv.

    SvaraRadera
  6. Det finns någonting som jag t o m med slarvig nutidshistoriekunskap tycker mig ana. Det här med räntehöjningar kommer genast i de rika länderna så fort de fattiga från de sk utvecklingsländerna börjat få fotfäste och arbetar sig fram till jämställdhet med de av hävd i länderna bofasta som också köpt det mesta med lånta pengar och som upptänds av vrede mot invandrare som enligt gamla testamentet skall behandlas jämlikt så länge de inte gör brott och synder uppsåtligt. Och då har ju alla folk den universella lagen i naturen eftersom alla som nu lever är födda efter syndafloden och noa. Läs om den noakitiska lagen på Wikipedia och titta på de gemensamma lagar från hela världen som vi pluggade på 1970- talet så lär vi förstå att det är Laglöshetens människa..och av den andemakten förföra som nu vill regera informationströmmarna råvaruströmmarna och produktströmmarna samt penningströmmarna med ständigt nya politiker som galjonsfigurer. Och ständigt hopar av förförda ungdomar som bara som i Finland kan säga. Vitun huora. Vitun homo. Ulrik

    SvaraRadera
  7. Kort sagt! Det som får mig bedrövad nog att skriva är hur Satan, Djävulen och Antikrist Laglöshetens människa redan trätt fram i så många gestalter legaliserande Laglösheten bland alla folk och länder och stammar samt tidigare så kallade kulturfolk som berömde sig av God kristlig ordning när de sände ut sina missionärer som ändå för det mesta avskyddes av de världsligt sinnade människorna som inte ville bekänna sina brott och synder... När t o m kristna dvs judeokristna eftersom frälsningen kommit via judarna började fresta Gud med att jag kan inte bekänna detta: jag är ju i förtroendeställning som ett Guds barn: så hittade man på en stab av lögnaktiga människor som skulle vänta med sina bekännelser tills de var säkra på att nu kan jag gå och bekänna där jag brutit och då kan ångern vara försen eftersom skrymteriet redan har skakat de stora kyrkorna och deras småkyrkor så att endera är t o m styggelser a och lögnerna lovliga eller så förlåter man i blindo med formler som är allt tommare på ANDE OCH LIV. Ja intill den grad att de som är i äktenskap med kroniska äktenskapsbrytare måste säga. Ni gav inte andra chansen att njuta ens av den falska Guds frid som ni delade i samförstånd medan ni satte ut fällor åt alla som undkommit lögnerna era styggelser och den omåttliga teknologi och konstdyrkan som ni ju själv inte hade. Vi var ju bara enkla arbetare som inte brydde sig i böcker bara vi fick en timme predikan per vecka. Beredda att med den maten söka upp alla förrädare av väster öster norr och södern länder. Torsten Nils Ulrik Som i första delen av boken missa inte målet eller vore jag förtappad fabulerade friskt i en inställsam ton om olika kristna verkligheter medan den andra delen var den position som en levande kyrka hade vid andra världskrigets slut. Dvs att Bibeln är fakta vetenskapen ser att skapelsen tycks vara oändlig och vittnar ofta i takt med Bibelns Oändligt Allsmäktige Gud och Herren Jesus Kristus för att sedan tystas ner på grund av att vårt eget folk visste nog inte detta då.. Hå hp

    SvaraRadera