fredag 1 september 2023

Om att kriminalisera förintelseförnekande

Förintelsen är kanske det hemskaste exemplet på mänsklig ondska som 1900-talet har att uppvisa. Det enda som kommer ens nära är väl det av turkarna föranstaltade armeniska folkmordet tjugo år tidigare. Förintelsen, liksom det armeniska folkmordet, är historiska händelser som inte borde gå att förneka eller ifrågasätta. Likväl finns det sådana som, av olika orsaker, gör just detta. 

Hur ska vi förhålla oss till dessa faktaförnekande individer? Fram till nu har Finland gått på den liberala (i ordets rätta bemärkelse), och enligt mig korrekta, linjen att okunskap ska korrigeras med fakta. Detta i motsats en rad länder som har kriminaliserat förintelseförnekelse - i vissa länder kan man få upp till tio års fängelse för detta "brott". Men nu kommer detta att ändra också här.

Behöver jag säga att det är ytterst problematiskt att gå in för att kriminalisera en åsikt om en historisk händelse? Om vi gör så, varför begränsa det till endast denna fråga? Varför inte inkludera också det armeniska folkmordet? Eller månlandningen? Eller Jesu uppståndelse? Den är också, enligt de historiska källor vi har tillgång till, ett historiskt faktum. 

Nu förstår du säkert att jag inte argumenterar för att kriminalisera förnekelsen av Jesu uppståndelse. Jag lyfte fram det endast för att visa hur oerhört svårt och snårigt det blir om vi börjar kriminalisera åsikter rörande historiska händelser. Också i de fall när dessa händelser vilar på solid historisk grund och kan beläggas med historiska källor. 

Om vi verkligen går in för att kriminalisera åsikter ger vi oss in på ett sluttande plan som kan sluta precis var som helst.  

5 kommentarer:

  1. Det är ju forskare
    och historiker som ska gå in i debatten och visa hur fel förintelseförnekare har.
    Att kriminalisera via lagstiftning är nog inte det rätta och bör anses som en otillbörlig inskränkning av yttrandefriheten.

    -Men vilken är de kristdemokraiska riksdagsledamöternas opinion i denna fråga?
    Partiet är ju med i regeringen.
    Om även Päivi Räsänen är för en kriminalisering
    skadar hon sin egen sak och hennes trovärdighet minskar.

    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Detta är en av de få frågor där Peter och jag har helt olika åsikt. Men det får man förstås ha ibland.

      Radera
    2. Man får hoppas
      att även Päivi Räsänen är av annan åsikt än Peter Östman i denna fråga!

      Hans Ånäs

      Radera
  2. Försöket att förinta den eviga Sanningen om Gud och Bibeln är i full gång men Ordet står fast och på väg mot evigheten skall vi väcka och varna och välsigna så länge vi kan och får leva. Var och en efter Guds egen helige Andes vilja. Har vi saker som han manar att rätta till och vi vägrar så kan det bli ond bråd död som stupar rakt till helvetet. Ulrik

    SvaraRadera
  3. Det kanske mest idiotiska onda som man kan höra från någon som kanske är född på 1900- talet e. Kr... är att någon speciell religion, om vi också kallar kristendomens länders kyrkor för religioner, att någon speciell religion vore mera benägen till barnaskändande än andra religioner. Den Katolska Kyrkan med sitt maktsäte i alla västvärldens länder och kolonier och deras soldattrupper och präster hade låtit ondskan spridas, kanske man även bland ortodoxa världens missbrukade Bibelfolk nog visste att Laglöshetens blivit så stor och de så kallade helnyktras skrymteri ibland många så övertydligt att man till sist bara ville ha maskiner att tala med medan man undrade över att livsfrukten plötsligt blev så uppkäftig. Ulrik. Om lutherska kyrkorna hade haft något att berömma sig av så var det slut på den berömmelsen efter andra världskriget när lands kyrka efter lands kyrka i hitlertyskland bara hade bett och välsignat överheten med att tillbe en mänsklig ledare med ordet Heil. Hell dig. Ett bruk som enbart är förbehållet den Sanna Kristna Religionens Allsmäktige Gud och Fader Jah Herren Jesus Kristus.
    Ulrik Torsten Nils Totienen Torsti som nu ser fästning Europa åter sluta sig för att krossa de invandrade i maskinvärldens styggelser och buller. Många i mina tider tror att utländska yrkessoldsater skall skydda Finlands försupna och övergödda gamlingar och giriga som börjat efter andra världskriget själv räkna ut med hur många personer man tryggt kkan fly tex med bil eller flyg eller båt om de lika svårt bedragna östmaterialisterna vredgas på det tjära fosterland. Ulrik

    SvaraRadera