tisdag 26 september 2023

Viktig nyhet

Iltalehti berättar idag att festivalarrangören Provinssirock misstänks för brott och att en brottsundersökning har inletts. Orsaken är att riksdagsmannen Juha Mäenpää (ps) kastades ut från festivalen (dit han inbjudits som vip-gäst) eftersom arrangörerna ansåg att en insändare han skrivit "inte motsvarade arrangörernas värdegrund". I insändaren kritiserade Mäenpää, på mycket goda grunder, Utbildningsstyrelsens riktlinjer angående hur man i förskoleundervisningen kan tala med barnen om könsminoriteter. 

Provinssirock-festivalen misstänks nu för diskriminering på basen av politisk åsikt. 

Som sagt handlar det i detta skede bara om en förundersökning, men frågan är principiellt viktig, varför vi får hoppas att den förs till domstol och domstolen gör klart att åsikts- och yttrandefriheten fortfarande gäller i Finland. Om de alltså gör det. 

37 kommentarer:

  1. Det som givetvis inte förmedlades, var att vid inbjudningen förband sig vip-gästerna att godkänna och understöda de värderingar som festivalen står för, det var villkoren för inbjudan. Mäenpää hade accpeterat dessa villkor, men, i stöd av uttrycksfrihet, skrivit utan censur direkta motsatsen. Han bröt mot överenskommelsen och blev av med sin fribiljett. Det är vad som också står i artikeln som Kristian länkar till.

    Mäenpää kunde ha köpt en biljett, men som en sann populist såg han större vinst att dra på sin offerkofta och samla politiska poäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Kristian väljer att bli lurad, igen.

      Radera
    2. Förvirringslobbyn. Intressant! Så du menar att du vet att Mäenpää skrivit under någon form av kontrakt (när han mottog vip-biljetterna) i vilket han förbundit sig att acceptera att barn blir lurade när det gäller kön. Eftersom detta ingår i de värderingar provinssi-rock hyllar?

      Detta var något nytt för mig. Presentera gärna källor på detta!

      Radera
    3. Borde inte vara något nytt för dig, det står i artikeln du delade. Läs gärna det du delar, innan du delar det. Och skriv gärna så att det framgår att du har läst det du hänvisar till.



      – [Kirjoitus] tuli vielä tässä tapahtumaviikonlopun aikana ja kutsuvieraat ovat meille ilmoittautuessaan sitoutuneet kanssamme samoihin arvoihin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä ja näimme, että kirjoitus oli ristiriidassa niiden arvojen kanssa, Kivelä perusteli Mäenpään kutsun perumista ja festivaalilta poistamista.


      Sitoutuneet, de har förbundit sig till samma värderingar.

      Radera
    4. Förvirringslobbyn. Och i de värderingarna ingår alltså att man ska lura barn? Tror du att det hade sagts ut rakt och klart i det kontrakt som undertecknades? Ja, tror du att det hade undertecknats något kontrakt alls, eller var det hela något som var på nivån mellan tummen och pekfingret?

      Radera
    5. Tror, tror, tror. Du lägger till sådant som inte står skrivet. Du fortsätter också tjata osanning, eftersom du inte har en blekblå aning om vad det handlar om på riktigt. Ljug nu till ännu en gång om att barn skärs, utan att kunna visa ett enda exempel.

      Hävdar fortfarande att den som har ett oemotståndligt behov av att lägga sig i andras sexuella liv, är ett pervo. Vill man som vuxen man lägga sig i barns sexuella liv och läggning, har det också ett ord, som du Kristian odlar rätt ofta. Ta och se dig själv i spegeln om vad du egentligen skriver om.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn 27 september 2023 kl. 12:09, "Förvirringslobbyn, nu får du allt gräva fram noggrannare källor på detta ! Efterlyser likt Kristian "källor på detta !" "Sitoutuneet, de har förbundit sig till samma värderingar. " , är helt säkert en rätt översättning men på vilket sätt har det skett ??? Misstänker starkt att arrangören med detta uttalande vill ge ett sken av att de gjort allting rätt...."

      Radera
    7. Anonym, nu visar du tydligt att du förstår inte den källa jag delat, du har själv inga källor, men medger att översättningen är rätt. Ändå ändrar du inte din missföreställning till att motsvara det som skett i verkligheten, men kräver att JAG ska söka sådana källor åt DIG, som skulle omkullkasta de källor jag just delat, för att behaga dig.

      Om du inte orkar argumentera själv ens, utan ber mig göra det för din del, så varför kommenterar du överhuvudtaget?

      Radera
    8. Förvirringslobbyn 29 september kl. 07:21, varför kommenterar du ? Du vill inte trots min frågan besvara hur detta/denna fråga behandlats, var det genom skriftligt avtal eller var det inte ?

      Radera
    9. Varför söker du inte upp fakta som stöder din övertygelse i denna fråga? Varför måste jag göra ditt jobb? Men eftersom du inte klarar av att göra det själv, så måste jag väl göra det för dig:

      "Pyydämme kutsuvieraita noudattamaan meidän tapahtumamme arvoja, kun he rekisteröityvät järjestelmäämme, Kivelä kertoo."

      Då de registrerar sig i systemet, meddelar de (antagligen genom ett kryss) att de förbinder sig att följa värderingarna. Svar på din fråga: det är skriftligt.

      Om någon i en diskussion inte svarar med eller länkar till fakta eller andra källor, utan bara påstår nånting som motsvarar ens egna förväntningar eller åsikter, är det ett tecken på att hen förlorat innan diskussionen ens börjat. En åsikt förlorar alltid i en tvist med fakta.

      Radera
    10. Förvirringslobbyn. Det är en sak att förbinda sig till löst formulerade värderingar och en annan att förbinda sig till att inte kritisera den så kallade "transvården". Det förra fanns uppenbarligen med i villkoren, det senare garanterat inte. Således handlar detta om att arrangörerna i efterhand tolkat överenskommelsen.

      Radera
    11. Villkoren gäller lika behandling av alla människor, och det Mäenpää skrev misskrediterande, gick inte åt alla utan bara en del. Klart att Mäenpää visste det, "he just rubbed it in everybody's faces".
      Men du vet ju inte Kristian vad saken handlar om heller, det är inte kritik av transvården, men jag tänker inte denna gång plocka fram det åt dig, du får läsa själv.

      Radera
    12. Förvirringslobbyn. Jag har läst Mäenpääs insändare. Och den handlar om förskolan, inte om vården. Så där hade jag en liten lapsus. Men det är en bisak i sammanhanget. Det viktiga är att det inte fanns några detaljer i överenskommelsen. Dessa har i efterhand tolkats in av arrangörerna.

      Radera
    13. Skulle du känna till dokumenten, skulle du veta att det gäller inte enbart förskolan, Mäenpää nämner i början att han hittat citat på sociala medier, och dessa citat kommer inte från förskolans läroplan. Populistiskt sensationssökande vill han ta in dagistanter, givetvis.

      Nu är det du som tolkar in saker, det får du göra, eftersom du propagerar för olikvärde. Det får du också göra, det är din rätt. Däremot förstår jag inte att du inte stiger stolt upp med din åsikt utan istället beskyller alla andra för att de tolkar alla saker fel.

      Radera
    14. Förvirringlsobbyn. Nu igen gör du det du är bäst på: Misstolkar och sätter ord i min mun. Givetvis är jag inte för "olikvärde".

      Radera
    15. Det är helt klart du inte är för jämlikhet, till och med Barbie-dockor i plast ser det. Men du känner inte till styrdokumenten, och får man anta att du inte skulle bry dig heller? Hur som helst, du vet ju inte ens hälften av vad som skrivits om Mäenpää, men du får gärna läsa på och återkomma.

      Radera
    16. Förvirringslobbyn. Din senaste kommentar visar var pudelns kärna sitter här. Du, liksom Provinssiledningen, tolkar ordet "jämlikhet" så att vissa kommer att se ut som förespråkare för "olikvärde". (På tal om att hitta på egna ord...)

      Radera
    17. Som sagt, du får gärna läsa på och återkomma.

      Radera
  2. Borde det inte vara så att de rika herrarna och fruarna skall betala sina egna biljetter. Åt fattiga kunde man då ge gratisbiljetter. Problemet för mig är att den underhållningsvärld det är frågan om är helt enkelt en djävulens avguda-areena som lockar folket till avguderi tatueringssynder otukt och Guds förglömmande. Fattigt folk mår bäst i bönehus och kyrka. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Det gäller nog för alla, inte bara för fattigt folk. Men din tanke är god. Orsaken till att riksdagsmän mutas med gratis vip-biljetter är att dels vill man ha så många "kändisar" på plats som möjligt, dels handlar det om att se till att sedan kunna räkna in gentjänster.

      Men, precis som du skriver, är Provinssi nog ett evenemang man ska undvika. Inte bara p.g.a. deras unkna värderingar.

      Radera
    2. Provinssis "unkna" värderingar hittas på deras hemsidor:

      "Provinssin tärkeimmät arvot ovat turvallisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, monipuolinen elämyksellisyys sekä ekologisuus ja kestävä kehitys."

      Provinssis viktigaste värden är säkerhet, jämlikhet och jämställdhet, mångsidigt upplevelse samt ekologi och hållbar utveckling, fritt översatt.

      Radera
    3. Riktigt som Frihet, Jämlikhet och Broderskap som en gång var samlingsropet i det nationalsocialistiska Frankrike som efterapande de gamla grekerna var det första landet i katolsk tid som skulle göra homosex= styggelse lovlig i hela världen. Ulrik. Ser du inte faktalobby att man har samma ' värden' överallt idag och visst är det bra värden men det är mest bara prat för att söva dem som är oroliga över utvecklingen och dessa värden har lett till kaos i äktenskapet, styggelse öppnare än i sodom och Gomorra, legalisera avgudadyrkan, osv. Ulrik

      Radera
    4. Riksdagsmännen immunitet tryggas i grundlagen 30 § som särskilt nämner vikten av att dessa representanter för folket inte "förhindras att utöva sitt uppdrag" eller åtalas eller frihetsberövas för åsikter som framförts i riksdagen.

      Även om detta gäller riksdagsarbetet bör tillämpningen också i andra sammanhang rimligen vara den att en riksdagsledamot just som representant för folket har en särställning.

      Det är inte bara bråkmakaren J.M. man kastar ut utan en medlem av republikens högsta lagstiftande församling.

      Tröskeln för att utvisa en riksdagsman bör vara högre än för en som inte är en representant för folkviljan och vårt politiska system. Inte för hans persons eller hans åsikters skull, utan för hans ställning - och helt oberoende av om man finner att han skött sin uppgift bra eller dåligt.

      Särskilt försvårande är då också att man inte anmärkt på något annat än hans åsikter och att han offentligt gett uttryck för dem.

      Rockfestivalens arrangörer har nog mycket tydligt frångått sin egen värdegrund.

      Radera
    5. En medlem av republikens högsta lagstiftande församling hade bara en makulerad fribiljett, och ville inte köpa en riktig biljett, därför hade han inte längre tillträde. Frivilligt val.

      Om Mäenpääs värdegrund går emot Provinssis, varför valde han då att gå dit? Borde han inte ha varit ärlig mot sig själv och låtit bli?

      Det enda sannfinnarna är bra på, är populism.

      Radera
    6. Faktalobby, både Provinssirocks och Mäenpääs s.k. "värdegrunder" är lika förkastliga eller obefintliga. Man kan inte förutsätta ärlighet hos politiker eller moral hos rockmusiker. Men vi måste låtsas som om bådadera existerade för att säkra en korrekt procedur och laga rättigheter för normala, sunda människor.

      Radera
    7. Ibland hittar man intressanta nyheter om man läser alternativmedia, https://nordfront.se/media-gnaller-over-pro-vita-budskap-i-raggarserie , har sett två avsnitt av serien men ogillar skarpt tatueringar och piercing ! De måste må väldigt dåligt för att befatta sig med dylikt. Höjdpunkten eller lågpunkten kom för mig då Mathilda Vestergård sade sig vara intresserad av tungklyvningar...

      Radera
    8. Förvirringslobbyn 28 september 2023 kl. 08:25, har du alls tänkt på att vi ser igenom olika "glasögon" eller med olika bakgrunder på vad olika begrepp betyder ? "Provinssis viktigaste värden är säkerhet, jämlikhet och jämställdhet, mångsidigt upplevelse samt ekologi och hållbar utveckling, fritt översatt." Må så vara, men se gärna längre än så vad de olika kontrahenterna avser med sina definitioner på desamma !

      Radera
    9. Anonym 17:00

      "Faktalobby, både Provinssirocks och Mäenpääs s.k. "värdegrunder" är lika förkastliga eller obefintliga."

      Förkastliga, enligt dig? Du får ha din åsikt. Obefintliga är de inte eftersom de finns nedtecknade, men du kanske menade nånting annat?

      "Man kan inte förutsätta ärlighet hos politiker eller moral hos rockmusiker."

      Hoppsan, nu är det nån som tar generaliseringen till en helt ny nivå. Vi får väl anta att du inte känner någondera personligen eller har erfarenheter om vad du pratar om.


      Anonym 22:16

      Det är inte alternativmedia som skrev om symbolerna, utan Hbl. Nu har Nordfront kategoriserat det som lögnmedia, och då undrar man varför. Nordfront har inte lagt till nånting, utan bara förkortat det en aning. Menar Nordfront då att det är lögn, eller att det är en dålig sak att man söker kopplingar til ytterhögern, eller vad menar de? Utan riktig media skulle inte denna fejknews-sajten Nordfront ha nånting att förvränga och publicera.

      https://www.hbl.fi/artikel/a8ae8095-82dc-5447-80a7-21824a946a75

      Ingen behöver bry sig i vare sig vad du anser om tatuering eller piercing, eller att andra tatuerar och piercar sig. Var och varannan tatuerar sig, utan att nån mår dåligt, av dem jag känner, inkluderande min familj.

      Anonym 22:40

      Definitivt använder vi olika glasögon, jag undviker att läsa sådant som inte står skrivet, blandar inte ihop och förvränger det skrivna med någon agenda.

      Därför "ser jag inte längre" eftersom det blir då nånting som inte har nånting att göra med ursprunget, utan bara egna vanföreställningar. De olika kontrahenterna (vem då?) avser det som de skriver. Hur hade du tänkt förvränga dessa med dina egna funderingar?



      Radera
    10. Förvirringslobbyn. "jag undviker att läsa sådant som inte står skrivet"

      Nå, nu är det ju precis det du INTE gör här.

      Radera
    11. Om du tycker det, så visa gärna då var jag börjar fantisera om framtiden eller tolka vitt och brett vad nån annan skriver. Sakfrågorna verkade dock inte intressera dig ett dyft.

      Radera
  3. Den här förundersökningen blir intressant, eftersom jag själv råkat ut för en liknande diskriminering. För ca två år sedan gjorde en frilansfilmare intervjuer med mig, min bror, min kusin och personer som i Soini medverkat till min bok Maijasdotter, en bok om farmor. Dokumentären som planerats har inte blivit färdigställd, och jag har fått information om varför: En finansiär har nämligen krävt bl a att alla som är involverade i projektet ska underteckna en försäkran att man inte arbetar emot jämställdhet, bl a nämns kvinnliga präster och jämställdhet mellan könen. Mitt svar var att jag självklart inte kan förbinda mig till detta, eftersom det skulle betyda att jag måste ta bort en massa offentligt material och ändra min lära. Därmed har den aktuella filmaren (tydligen enligt principen "guilt by association") fråntagits beviljade medel för "en del av den finländska insatsen", dvs lidit en avsevärt ekonomisk skada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är då filmaren som lidit en ekonomisk skada, och sånt händer. Filmaren, eller projektdragaren, borde i ett tidigt skede kolla upp villkoren för finansieringen. Nu får ju faktiskt en finansiär ha FN:s grundstadgar som villkor för sin sin finansiering, hen får helt fritt välja vad hen spenderar sina pengar på. Visst kan man använda en amerikansk term inom brottsrätt i detta sammanhang, men det gör man bara om man vill polarisera diskussionen.

      Provinssi är ingen kommunal eller statlig organisation, utan ett företag, som har rätt att ge en dyr VIP-biljett åt vem de vill, eller låta bli. Villkoren var tydliga, och Mäenpää bröt mot dem. Det hade varit rakryggat av Mäenpää, att vid tidpunkten för registreringen, inte kryssa i knappen för acceptering av värderingarna, och köpa sin biljett istället (vilket hade fått göra). Men nej, trots att translagen godkändes i april, inga lagar eller förordningar om skolan har behandlats på månader, valde Mäenpää att skriva om just det som går emot något han undertecknat, samma dag som festivalen började. Sammanträffande eller slug, falsk populism? Han har ju fortfarande gratis reklam, så det lönade sig verkligen...

      Radera
    2. Ibland kan det också vara andra vägen, man är villig att bidra med en slant för ett filmprojekt men det passar av någon anledning inte... https://stengrunden.nu/support , efter otaliga mail fram och tillbaka med Rolf Hamark och kontakt via webbformuläret på hemsidan fick jag aldrig några uppgifter om vart jag kunde betala.
      E

      Radera
    3. Ola. Det är beklämmande hur samhället utvecklas och hur enkelt det numera tycks vara att få diskriminera sådana som har ohavliga åsikter. Det skulle ha varit intressant att se dokumentären!

      Radera
    4. Ja, det känns ju inte så bra att bli diskriminerad, eller hur? Men gråt nu för all del inte om ni upplever att ni får smaka på er egen medicin. Ni diskriminerar kvinnor, ni blir diskriminerade av finansiering. Blev det svårt att förstå kanske?

      Radera
    5. Förvirringslobbyn klarar inte av att se vad som pågår. Nå, det skulle ha varit att kräva för mycket av honom.

      Radera
    6. Det som pågår är, att varken du eller "Ola" gillar att bli diskriminerad, och jag tycker det är både glädjande, komiskt och rättvist att ni får känna efter hur det känns att bli behandlad som andra behandlar er nu.

      Radera