tisdag 7 november 2023

Negativt med den gröna omställningen

 Jag läste för någon dag sedan en mycket tankeväckande artikel på Svenska Yle. Den gick under rubriken "Mänskligheten blundar för konsekvenserna av den gröna omställningen", och handlade om hur den gröna teknologin som behövs för att ersätta fossil energi till stora delar är bedrövlig. Artikeln fokuserar dock enbart på den del av den gröna omställningen som byggs på utvinning av mineraler - och som sker i sådan takt att vi snart kommer att ha utvunnit allt som finns och sedan står där utan dessa mineraler. 

Det är tacksamt att Svenska Yle på detta sätt lyfter fram baksidorna med den gröna omställningen. Eller en av baksidorna, det finns nämligen flera. 

Jag har flera gånger lyft fram en annan baksida av denna gröna omställning. Då talar jag alltså om problemet med allt för snabba samhällsomvandlingar som gör att människor/grupper av människor riskerar att hamna i kläm. Stora och snabba samhällsomvandlingar innebär förstås både risker och möjligheter. Om vi t.ex. ser på Sovjetunionens kollaps så gav denna stora samhällsomvandling möjligheter för sådana som förstod att hålla sig framme att uppnå stora rikedomar. Men samtidigt innebar denna kollaps också att många människor hamnade i kläm och rasade ner i djupaste fattigdom och misär. Samma möjligheter och risker föreligger givetvis också med den gröna omställningen. Om än denna samhällsomvandling kanske inte är lika snabb som Sovjetunionens kollaps var. 

Men det är som sagt bra att Svenska Yle lyfter fram problemen med denna omställning. En annan bra sak med sagda artikel är att det i den lyfts fram problematiken med vår konsumtion. Man behöver inte vara någon klimathysteriker för att förstå att det sätt på vilket vi idag konsumerar är ett problem. Vi har nämligen blivit så oerhört fartblinda när det gäller våra konsumtionsvanor. "Slit-och släng" brukar dagens konsumtionssätt kallats, och det är en bra, om än dock en aning inadekvat, benämning på vår kultur idag. Saken är nämligen den att det inte ens sker så mycket slitande. Speciellt inte när det gäller kläderna vi ständigt köper. 

Men detta gäller förstås inte bar kläderna. Det gäller, som nämns i artikeln, kanske framför allt teknologin. 

Här har vi mycket att jobba på. Som sagt, även om vi inte omfattar klimathysterin. 

 

9 kommentarer:

  1. Mera om den "gröna omställningen", https://samnytt.se/scanias-storsatsning-pa-ellastbilar-en-flopp

    SvaraRadera
  2. Det som jag reagerar på är prisjämförelsen som professorn gör. Det bevisar ett Bibelord. Varför lägger ni ut pengar på det som inte är mat. Behöver det faktiskt vara så att man vill ha annat än information av dem man känner med en telefon. Vad säger jag då. Min yttre välfärd är beroende till synes av att jag kan kommunicera och hålla kontakt med ' allt och alla som synes mig nödvändigt eller nödvändiga. . Fast jag ännu på 1980 talet kunde lugnt stå vid banken och sköta mina affärer. Men detta har gjorts till en värld som har så bråttom att ingen tänker ens efter vad de sagt och säger förrän man ringer upp dem och frågar t. Ex. varför svarar du aldrig sant. Jag har köpt en ny smarttelefon två gånger i år. Så då ser jag att professorerna räknar ganska farligt bland människor som inte i första hand skulle ha gjort annat än varnat för att inga uppfinningar hjälper vid Guds Dom eller dyr tid eller vid något som helst som kan drabba här i världen. Människan av kvinna född lever en kort tid och mättas av Oro. Det ordet betyder på gammal grekiska. Oro= Jag ber. Vilket betyder att Jesus ber för varje människa inför Fadern tills deras liv är slut. . Men vem skall varna vem när de rycker upp folk och människor med rötterna för att de inte skall ställa svåra frågor bland dem som skapat en 24 /7,värld som inte ens en galnaste vilddjursmänniska skulle kunna tänka sig att regera när den då skulle veta och inte veta annat än att just en sådan här smarttelefon eller ' knappertv de tror att är det enda man behöver för att inte plötsligt stå panka utan hjälp och annan insikt än att någon lockat ut människor som trodde sig ha kunskap på resor och upptåg som de borde sig ha aktat sig för. Så jag vill säga att det var med möda man får människor som ständigt börjar tala om annat än trygghet och barndomstrygghet att medge att små kretsars skämtsamma skryt inte alltid är lika med att Gud skulle hjälpa att vara olydig Faderns jag Sonens den helige Andes Jesu Frälsarevilja och Bud. Skrivaren Ulriks morgon predikan.

    SvaraRadera
  3. Jag såg på kommentarerna på Samnytt att en hävde ur sig att nazisterna styr i EU. Eftersom EU tycks vara hela världen idag även i det folkfattiga Finland så säger jag: Det Är Den Himmelske Fadern som Har lagt Alla människor på prövning ty vänder vi oss till politiken och klagar så ser vi att den är monomaterialistisk. Och Då Kan man ju säga Att EU likväl styrs av kommunismen som lika med nazismen som båda när det kommer till kritan är helt materialistiska systemtillika med de falskaste systemet av alla system det kapitalistiska som nu hotar sig sig själv först sedan varje professors generation fått varna eller bedra tillräckligt med allaJesus Gud och Fadernförnekande System. Ulrik

    SvaraRadera
  4. Var någonstans i artikeln står det att "gröna teknologin ska ersätta fossil energi"? Ingenstans.
    Nej, det handlar om batterier i bla telefoner. Läs rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av sammanhanget vet man nog det du ' faktalobby'. Uäääääbuääääåä

      Radera
    2. Det är bara, som vanligt, igen ett exempel på Kristians sätt att tolka väldigt kreativt, för att förstärka sina lögnaktiga propaganda, denna gång är det ju förstås världens bästa fossila bränslen, torven inkluderad, emot vindkraft och klimatförändring.
      Anonym kan gärna läsa artikeln, men det brukar ingen göra, antingen för att det är för svårt, eller för att man inte vill bevisa för sig själv att den store ledaren har fel.

      Radera
    3. Faktalobby. Ska den inte det då? Är det nu inte bara fråga om att du hänger upp dig på teknikaliteter för att klämma åt bloggaren?

      Radera
    4. "Ska den inte det då", vad menar du?

      Annars är det bara lite patetiskt att skriva om djävulens lögner då man inte själv ser skillnaden mellan lögn och sanning. Om artikeln handlar om produktion av batterier, varför hitta på att den handlar om fossila bränslen? Gör du själv på samma sätt?

      Radera
  5. Artikeln i samnytt är solklar på den punkten faktalobby. Börjar du vara renons på fakta när du vill utrota spåret efter dina små kiseldanser. Frågar Torsten Nils Ulrik som inte kanske bidragit med mineralen kisel så länge datavärlden hävdade sig ha alla fakta. Lobby lobbar du fortsättningsvis förstyggelse i tron att kunna återvända t en icke översexualiserad tid som kanske i dina lobbyistkorridoorer. Påm Påm Påm Påm påm on peruna kaikki ruoka onpi ihana så börja jag sjunga på sjukhuset sedan man visste bland finska häxmästare hur man skulle nedkallade skada över medicinerade patienter skada även med furstenöver luftens härsmakt som även idag är satan djävulenoch antikrist äve. Sata djävulen och antikrist som ett gammalt finskt fyllo låg irummet och nedkallade över medicintrött Ulrik som hann beväpnad sig Jesu Namn och förde mannen och angav brottet åt vårdarn på avd P3 fd A6 på kuppis mentalsjjkhus i åboi åbo där före detta jeppispoliser kunde tjäna pengar pengar långt efter naturlig pensionsålder. Men åldermanne i I Risöhäll han sade i sin inte hade de någon pension förr i tiden. Hur hand predikämbete började har ja antytt som fakta på bloggen. Inatt jag drömde att den edsvurne pensionären P. S. Utmanade mig. Sträck edsfingrar mot mina så skall vi mäta vår styrka och så började hanböja sig ochh kröka a sig.som en som förlorar. Då jag visste att hanatt ha som mindes klorolyckanv vid fsmabrikerna i jeppis i jakakobstad 1966 och senare i Indonesien igen vid fick springa undan utsläpp och hur där varit tvungen att spjäla själv brutna lårbenet . Han hade enligt sinaegnord lyckats tills en infektion av vävnad skador kommit fast benbrottet var ett rakt benbrott . Hän hade i någonting som liknade en lada köp något penicillinliknande sedan han visat sitt röfdsvullna ben. Tänk vilken man som inte första kvällen när man bedit att bekänna sin tro i bönehuset efter 1980 ngn gångbekänna medgett att han borde ha bekänt var våldtäkter just förrän in undan polisen till bönehuset. Han blev deras högt aktade predikant. Som tycks veta mycket om Aposteln Johannes och martyrhistorien i allmän nu på gamla dr. Ännu på essemötet11989 vågade den fartdårentala illa omm olympiska spelen i predikan. Det om lff vars radiostation icker mera talar till mig säger Nils joka pissii öisin

    SvaraRadera