onsdag 20 mars 2024

Fred nu!

Jag kan inte upphöra att förvånas över den massiva krigshets som råder i nästan hela västvärlden idag, framför allt i media och bland mediefolk men också bland de flesta politiker. Ryssland måste förlora kriget i Ukraina, oberoende av hur mycket ukrainskt blod som måste flyta!

Nu ska ingen missförstå mig. Jag hoppas att Ukraina skulle vinna. Det gör jag verkligen! Men det kommer tyvärr aldrig att ske. Inte med mindre än att Nato aktivt går in i striderna och offrar egna soldater och inte bara ukrainska liv. Och om och när (?) så sker, kommer Ryssland då att uppfatta det som att landets existens är hotad? Risken är definitivt uppenbar. Som jag tidigare har konstaterat: Inget kärnvapenland har någonsin förlorat ett krig i sitt eget närområde. 

Orsaken till denna text är en artikel på den polska webbsiten polsatnews.pl där den polske generalen Rajmund Andzrejczak konstaterar det som alla som kan räkna och har koll på krigets mekanismer redan en bra tid har vetat: De ukrainska förlusterna i kriget räknas inte i hundratusental utan i miljoner döda. "Det finns inga resurser i landet (Ukraina). Det finns ingen kvar som kan slåss", säger generalen. 

Det är oerhört fruktansvärt hur västvärlden, och Europa i synnerhet, har låtit Ukraina offra sina unga män i ett krig som de inte kan och inte kommer att vinna. Allt för att inget annat land i Europa ska riskera att hamna i en tänkt liknande situation. Nå, nu behöver jag förstås inflika att inte heller jag vet vad som rör sig i Putins huvud och vilka hans framtida planer är ifall han går segrande ur kriget i Ukraina. Men det vet knappast någon annan heller. Han kan, efter en seger i Ukraina, ta sig an nästa "specialoperation". Eller så inte.

Hur som helst måste denna galenskap få ett slut. Det sker antingen nu, med kraftiga territoriella förluster för Ukraina, eller så sker det om ett eller ett par år, med ytterligare stora förluster av människoliv och samma territoriella förluster. Eller så kommer kriget att utvecklas till ett kärnvapenkrig när Nato aktivt går in i striderna. Jag kan inte se några fler alternativ, och av dessa tre är det första det absolut bästa alternativet.  

Men tyvärr är som sagt hela västvärlden tokig i sin krigshets, så jag befarar att det kommer att bli ett av de två senare alternativen. Således kommer mycket mer ukrainskt blod att flýta, och det till ingen nytta överhuvudtaget.


60 kommentarer:

  1. De två största krigshetsarna just nu, är Israel och Ryssland. Bägge har tydligt visat, att de kommer inte att sluta, förrän offren tagit slut. Europa, eller om du menar EU, eller Nato, har ingen beslutandemakt i vad Ukraina beslutat göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. I teorin har du rätt, men i praktiken har Ukraina inga egna medel kvar att fortsätta kriget med. Således är det västländerna som avgör om kriget fortsätter eller inte.

      Radera
    2. Inga egna medel, kanske inte, men där får vi hjälpa till då. F16 plan på ingång nu. Ca en miljon artillerigranater införskaffas precis nu på "talko" av Tjeckien. Och bara USA (republikanerna) får tummen ur så kanske det blir mera pang därifrån. Tex bradleyvagnarna har gjort stor skada på ryska styrkor. Drönare däremot verkar ukrainarna fixa själva och de gör hiskelig skada på slagfälten. En stor mängd raffinanderier (ryska sedelpressar) har igen blivit skadade under en veckas tid av större drönare, mera sådant! Ukrainarna har även så gott som lyckats sänka eller avlägsna den ryska svartahavsflottan (vem trodde det 2022?!). Får se om kertsbron kan klippas för gott snart. Har varit några bra träffar där men tyvärr inte oreparerbara skador. Att sluta fred nu med arealförluster är som att kissa i byxan, det värmer bara en stund. Efter att ryssland hämtat krafterna kommer de att attackera igen. Tyvärr, så länge ryssland har Putin och putinistisk-imperialistisk ideologi vid makten så är de inte nöjda innan sovjet är återupprättat, vilket de ju sagt en längre tid nu. Sqmt att ukraina inte är ett land osv...

      Radera
    3. Faktalobby, de största våldsdjävlarna och krigshetsarna nu är nog Hamas och när de dessutom som fega vet att de inte kan stå emot Israel så ljuger de om fredsvilja. Deras grunddokument Skriver att de skall och vill utrota den judiska Staten och deras fränder bland militanta muslimerna och Iran har samma åsikt och de är FANATISKA. Hur kan du som areligiös västerlänning hålla med deras stridslystna religösa övertygelse. Först skall de utrota lördagsmänniskorna och sedan söndagsmänniskorna så har jag själv hört FANATISKA muslimerna säga i intervju. Ulrik

      Radera
    4. Anonym 19.49 upprepar krigshetsarnas mantran som en trasig grammofonskiva. Så går det när man är ett offer för propagandan.

      Radera
    5. Anonym 19:49. Så du gillar alltså inte alternativ ett. Får jag då fråga dig: Föredrar du då alternativ två eller alternativ tre?

      Radera
    6. Kristian 20:55. Eftersom alternativ 1 och 2 enbart resulterar i ytterligare krig och alternativ 3 inte finns på karta (så dum är inte ens Putin). Alternativ 4 är att nöta ner rysslands ekonomi genom ytterligare sanktioner samt drönarslag på raffinanderier (veckans attacker har redan haft en mätbar inverkan på produktionen). Samtidigt ska bron klippas ordentligt vilket stryper ryssens underhåll. Realistiskt är även att få ytterligare stöd från USA och andra allierade. F16 på ingång och den verksamheten behöver utökas. Manskapet måste Ukraina tyvärr bidra med själv men där kan vi absolut stötta mycket mer med utbildning. En joker är eventuellt inre aktivt motstånd i ryssland. Det kan man inte ta för givet men allt kan vara över efter en veckas massiva protester (minns Rumänien!), då folket fått nog så går det snabbt. Alt 1 och 2 ser ryssland som en seger och då börjar en hiskelig upprustning för nästa stöt. Varför stanna och vänta på den? Agera nu!

      Radera
    7. Anonym 21:54. Jag hoppas att du har rätt och att alternativ 3 inte finns på kartan. Men att räkna med det är som att spela rysk roulette med hela världen som insats. I dagens läge vågar jag inte lita på något som har med Putin att göra.

      Ditt alternativ fyra fungerar inte om det inte innehåller mitt alternativ två, alltså det att vi fortsätter att offra enorma mängder ukrainskt blod på slagfältet. Dessutom fungerar sanktionerna inte, vilket professor Kristina Avramchenko så brutalt avslöjade i artikeln i ÖT/Vbl för några dagar sedan. https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/767074

      De enda som lider av sanktionerna är väst, och Finland i framkant.

      Sedan har jag också hopats på att det inre motståndet i Ryssland skulle få bort Putin, och det kan förstås ännu inte uteslutas att så sker. Men det betyder inte per automatik att det kommer en bättre ledare i stället och att kriget tar slut. Sannolikheten att det kommer en lika farlig ledare (eller värre) är större än motsatsen. Eller så blir det totalt kaos, vilket skulle kunna vara ännu värre.

      Radera
    8. Kristina Avramchenko säger att Ryssland kan enbart besegras militärt. Hon är dock ingen militär rådgivare, utan professor i ekonomi, arbetande i ett universitet i Spanien. Så, kanske, kanske inte.

      För 10 år sen beslöt Putin ta Krim. Sen några års paus och då stod resten av Ukraina på agendan. Var det Putins kompletta plan? Det vet ju ingen, men nog verkar det ju vara Putins enda hobby, och om det pågående slutar till Putins favör, kommer den framgången att tvinga mera framgång, om Putin vill förbli populär, mer än nånsin. Väljer han däremot att retirera, ge upp, så är det som om Putin går ut på gatan med en megafon och skriker att han är svag. Det är då inte mina slutsatser, utan har läst bla Anna-Lena Lauréns böcker.

      "Sannolikheten att det kommer en lika farlig ledare (eller värre)"
      Du talar lite emot dig med att vilja tro att dödandet upphör med att kriget skulle vinnas (av Ryssland), du ser att något värre kan förutspås, och det enda som kan stoppa det, är att Ryssland, med Putin, måste inse att deras krigsmakt håller inte måttet. Efter Putins "glansperiod" finns det säkert flera som tänker sig använda sig av samma taktik ifall Putin skulle ramla från ett fönster.

      Skulle jag vara Putin, skulle jag ha sparat Vitryssland som ett jokerkort. Ifall populariteten skulle vara hotad, bara att tåga in och annektera grannen, för nog skulle det störa mig att Kaliningrad är en avsnoppad och isolerad landsdel. Skulle inte Polen eller Litauen höra till Nato, har jag svårt att tänka att Putin skulle ha lämnat dem ifred.

      Men jag är varken militär rådgivare eller professor i ekonomi, så det är bara gissningar, men ingen har nånsin ens tänkt tanken att Putin är klar efter Ukraina, och börjar med knyppling och korsstygn för resten av sin karriär som Rysslands "tsar".

      Radera
  2. Kristian 5:44. Det finns inget "vi" som offrar enorma mängder människor. Du offrar absolut inget (frånsett eventuella slantar till nåt ukrainskt ändamål). Ukrainarna gör det, de slåss för sitt land. Vet du vad som hänt på ockuperade områden? Om du missat det så sker där mord, försvinnanden, tortyr, kidnappningar (bortförsel) av barn, stöld av allt som är löst (toalettstolar, hushållsmaskiner, använda kläder ur folks garderober osv osv). Och efter detta tvingas de som finns kvar att rösta på den som leder denna slakt. Nätt tillvaro. Vad är friheten värd? Det finns många som levt under förtryck och som sett det som oundvikligt att gå i döden för att bekämpa sådan ondska. Inte alla såklart, det finns alltid hundrs orsaker att låta bli. Minns Finlands krig, judisk, polsk, franskt osv motstånd mot nazismen , balternas kamp mot sovjet. Mfl. Vi lever det igen. Vem av dessa jag nåmnde borde ha gett upp den väpnade kampen? Är inte Putin ond nog att behöva kriga mot. Och angående sanktioner, gör om gör bättre. Väst har ända från början försökt sköta Ukraina med vänster hand. Det finns absolut mer som kan göras. Mer manskap till övervakningen av gods. Osv.

    "De enda som lider av sanktionerna är väst, och Finland i framkant.". O detta lidande. Ta nu fram nån nyhetskanal och "besök" en tortyrkällare. Man får wom snabbt perspektiv på lidande och lidande.

    Alt 4 funkar (och skulle redan ha funkat!) om vi inte velade så förbannat mycket. Ingen av ryssens sk röda linjer har lett till något. Just nu sker väpnade attacker inne på rysk mark. Vad gör ryssen? Jo de har så sakteliga börjat evakuera där. Moskva och St Petersburg bombas med drönare. Vad gör ryssen? Jo de hävdar i varje stund att alla drönare skjutits ned. Vi kunde ha gett ukrainarna pansar och flyg mm från dag 1. Istället har ukraina behövet bevisa att deras frihet är värd att donera vapen till. Vi misstrodde dem. Velandet har lett till död. Ju mindre velande desto snabbare kan kriget avslutas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:37. Givetvis finns det ett "vi" som offrar ukrainskt blod på slagfältet. Ukraina slåss idag i ett proxykrig i hela västvärldens ställe.

      Du ställer en viktig fråga: Vad är friheten värd? Givetvis är den värdefull, det finns det knappast någon som förnekar. Men problemet är att Ukraina inte kan vinna detta krig. Som ajg skrev finns det två alternativ, och båda innefattar att Ukraina kommer att förlora landområden. Skillnaden mellan alternativen är hur mycket blod som hinner flyta innan det blir vapenvila/fred.

      Du efterlyser mer stöd till Ukraina i deras kamp och menar att "ju mindre velande desto snabbare kan kriget avslutas". Detta är en mycket naiv hållning, med förlov sagt. Du tycks ändå tro att Ukraina kan vinna detta krig. Givetvis är jag ingen siare som kan uttala mig om framtiden, men allt fler experter är av den åsikten att Ukraina helt enkelt inte har någon chans att vinna. Därför anser jag att det är bättre att sluta förr hellre än senare innan en hel generation ukrainska män är utraderad.

      Radera
    2. KN 20:41. "Men problemet är att Ukraina inte kan vinna detta krig.".

      Med sådan pessimism så är det ju bara att dra nåt gammalt över sig. Varhelst ryssen knackar på med sin sabel är det bara att släppa in dom så vi slipper offer. Ska vi göra så då de knackar på i Baltien? Moldavien? Finland (vi har inte en chans! Ryssen är 140 miljoner och vi inte ens 6...lönlöst ju, släpp in dom). Du må tycka att jag är naiv, men vad är du då? Med din sk logik så är varje delmål för ryssen chanslösa och således är allt motstånd lönlöst. Så kan vi ju inte ha det! Siperia kutsuu...för mig iaf. Du kommer ju inte att göra motstånd utan tydligen bli medlöpare så du behöver inte besöka sibirien utan blir väl premierad till nån valövervakare sen i kommande putinval.

      Radera
    3. Ukraina har ju inte mobiliserat de mellan 20 och 25 år i någon högre grad ännu. Inte eller ryssen. Det Är kalla krigets kunniga och slarvmajor från fängelserna som ryssland jobbar med. Ukraina använder sådana som kanske älskar SITT Ukraina Men ännu äldre än ryssarna.
      Utan att Putin vet det håller då österns återväxt medan väst spiller sin säd i hordom och inte förökar sig P g a hordom vilket inte är ovanligt i öst heller. Minns att öststaterna var de ivrigaste abortländerna under kalla kriget ochh ännu finns där folk som likt oss kommer att lida straffdom. Gör er redo och please om trollen i pburg läser om vitryssland så ger de er ide vidare åt Putin. Please jag vet bara att Kriget kommer och då hjälpet inget bloggsnack. Ulrik

      Radera
    4. Anonym 21:05. "Med sådan pessimism..."

      Nej. Det är realism, och denna realism delas av allt fler experter. Men kanske du vet något som de inte vet?

      Enda möjligheten för Ukraina att vinna detta krig är att Nato-länderna går in som stridande part, inte bara som sponsorer. Men det innebär att kriget utvidgas på ett fullständigt okontrollerbart sätt. Det skulle vara att leka rysk roulette med hela världen som insats, och det kommer inte att ske. Får vi åtminstone hoppas.

      Det du säger om medlöperi får du själv stå för. En liten fråga bara: Tror du att en blogg som denna som kritiserar bl.a. maktmissbruk skulle få förbli online?

      Radera
    5. "Vi" har nog inte varit där på slagfältet, varken nu eller då Ukraina började försvara sig. Visst kan man fantisera att dödandet tar slut om Ukraina skulle vifta med vita flaggan, men skulle Putin låta vittnen bli kvar? Skulle ukrainska soldater, eller ukrainare överhuvudtaget få bli kvar som vittnen och peka ut vilka massgravar ryssarna grävt? Hur trevligt har det varit för ukrainare på Krim, efter annekteringen?
      Och om vi ska citera det som du delade, Avramchenko, så sa hon att Ryssland kan enbart besegras militärt. Men du vill kanske inte längre stå för det du delade?

      Då du pratar om experterna, vem syftar du på då? Är din enda expert Avramchenko? I ett krig är experterna officerarna, de som lägger upp strategierna, och de verkar nu inte se situationen som hopplös, men så pass mycket vet jag om retirering, att börja Ukraina backa, så då är de i ett underläge och ryssarna stannar inte innan de intagit hela Ukraina.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Det sade hon, ja. Men som du helt riktigt konstaterade är varken hon eller du någon militär rådgivare. Det experter säger är att Ukraina inte kan vinna detta krig. Dock vet både du och jag, trots att inte heller jag är någon militär rådgivare, att Ryssland kan besegras militärt om Nato går in i det på riktigt. Men det skulle som sagt vara att spela Rysk roulette med hela världen som insats.

      Radera
    7. Fortsättning. Här har du ett exempel på en militär expert och på vad han har att säga: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/dce6a155-48a2-42d8-9bbd-40b088d8bef9

      Radera
    8. Honom du länkar till, är ingen militär expert, utan en amerikansk professor i säkerhetspolitik. Det som du med flit har missat, är att Kupchan verkar ha kopplingar till Kreml, samt att han ingalunda rekommederar att Ukraina skulle ge upp, utan konstatera att vapen behövs och att genombrott är inte att vänta.

      "Kupchania on myös kritisoitu tutkijana. Vuonna 2019 hän osallistui Kremliin kytkeytyvän Valdai-klubin keskustelutilaisuuteen, SvD kertoo."

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Det får du i så fall ta upp med Iltalehti - deras text handlar om Ukrainas chanser i kriget och de citerar Kupchan som en "toppexpert" (vad det nu sedan betyder). Men poängen är att han är en av många. Om du skulle ha läst hela artikeln skulle du ha sett att Ilmari Käyhkö talar i samma tonart. Och som sagt, det finns många fler.

      Radera
    10. Ska jag ta upp med Iltalehti att du översätter huippuasiantuntija (toppexpert) till militär expert?
      Käyhkö igen säger att man borde också diskutera möjligheten, att Ukraina inte vinner, utan att det ingen ändring sker från nuvarande läge.
      Alla torde nog veta att jag alltid läser artiklarna, flera gånger, från början till slut, eftersom det är på så vis jag kniper åt dina fantasier.

      Radera
    11. Förvirringlsobbyn. Igen läser du slarvigt. Läs om, läs rätt!

      Radera
    12. Och det enda försvaret Nyman har är "Läs om det jag har delat". :D Inget bemötande med att artiklarna kanske är dynga, inga vidare källor citeras som styrker poängen, nä nä "Läs om det jag har delat".

      Sånt förväntar jag mig av en pojke på skribaläger, och inte en "icke-prästvigd teolog", som åtminstone borde veta hur man bemöter kritik. Såvida inte den titeln är något du har gett dig själv.

      Radera
    13. Anonym, jag är fullständigt nöjd med att Kristians enda försvar är den enda frasen han kan komma med. Det bara bevisar att mina argument kan inte kontras med sakfrågor. Det igen säger, att det stämmer mycket väl överens med realiteten vad jag har att säga. Så omöjlig är jag inte att jag skulle kunna fortsätta debattera, om det skulle visa sig att det jag tagit från olika källor, skulle vara fel. Men konstigt nog, har ingen ens försökt diskutera sak med mig. Vad beror det på?
      (och snälla, kom nu för tusan inte med min läsförmåga eller nåt annat, det bara bevisar ännu mer att mina påståenden i sak bara stämmer)

      Radera
  3. Kristians syn är den enda rätta och möjliga.

    Den anonyme krigshetsaren inser inte att Clausewitz' teser och logik inte gäller i en värld med kärnvapen.

    Omedelbar fred i Ukraina är nödvändig. Osmakliga insinuationer om medlöperi vittnar bara om att pseudonymen smittats av den krigsgalenskap som har gripit världen och som bloggen handlade om.

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så med Nonymos logik så är det bara att överlämna allt till den som hotar med kärnvapen. Är det faktiskt det du menar så smart, s-m-r-t. Du fattar väl att andra sidan också har lite kaboom. Kallas för terrorbalans, uppfanns på stenåldern och förfinades ca 1945.

      Radera
    2. Alla (militär-) tekniska saker har kommit i dagen och utropas i den fega västvärldens media som varande GÄLLANDE och att de ger trygghet och så oxå i den omnipotenta österns propagandamegaudifoner.
      Men de andliga sanningarna som Kristian glömmer bort när Han börjat tänka är ju att Herren Jesus kommer också med svärd sedan det Är så ruttet här att de ( över) belästa börjar skryta med litterära hänvisningar och drömma om ett liv i Ryssland som dock är laglöst och det Är bara vi lagtrognaa välfärdsfinländare som ens har tid att tänka vi finländare som likt 1939 vaggas In i Tron att ingen militär fara hotar oss Men vi kan odla rysshat som då vilket de belästa inte gör i detta fall. Och om nonymus vill vara i Jerusalem nästan år skall Han veta att strid(er) skall råda i till Änden. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    3. Anonym 00:02. När konflikten började, betonade Putin att bruket av kärnvapen från ryskt håll inte är en bluff. Om man nu framställer honom som en galning - dvs. i avsaknad av normal omdömesförmåga - är det svårt att med logiskt tänkande därefter sluta sig till att han i en trängd eller i övrigt hopplös situation avstår från bruket.

      Men en "seger" av något slag för Ukraina betyder också en förlust för mänskligheten i en annan och mera ödesdiger mening. Den skulle innebära ett ökat inflytande för USA och dess giftbemängda inflytande på vårt och våra barns vardagsliv.

      Och då är det verkligt allvar, det är fråga om evigt liv eller evig död för offren.

      Jag kan inte minnas att vi skulle ha nåtts av några av dessa fatala och gudsförnekande perversioner inom massmedier och nöjesindustri med Ryssland som upphov och ursprung.

      Nonymos

      Radera
    4. Du har inte alltså sett och hört på tv ryssarnas tatuerade och dekadenta våldsrockmusikfester mitt i modern ryssland. T o m amerikanska råheten i rockrave bleknar därvid. Hos frun surfade jag lite på kabeltv rt om nätterna. Du lever i en illusion. Perversionerna och styggelserna a finns i ryssland likaväl jämte västerländskartad gudlöshet. Jag är ledsen nonymus Men om ni tror på något land överhuvudtaget idag så bör ni hellre tro Jesus och Skriften. Du... på samma sätt gav en välkänd baptist Hitler tio poäng för ett till det yttre pornografibefriat tyskland på 1930taletoch Hitler och Hans eget gäng och vanligt folk levde i hejdlös otukt och stadgade män tog älskarinnor. Ulrik

      Radera
    5. Vid ett besök i Den stora staden nyligen letade jag efter litteratur på ryska i Den stora bokhandeln.

      Det fanns ingen. På Antikvariatet var situationen densamma. I humanitetens, toleransens och frihetens namn hade man plockat bort Dostojevskij, Tolstoj m.fl. från hyllorna.

      Jag tror inte på något land. Men jag vet att Finlands förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna på sistone inte förblir ostraffade.

      I stället för att öppna gränserna för de som vill ut, stänger man dem för ryssar som vill lämna sitt land. Artister, idrottsmän och vetenskapsmän bestraffas för sin nationalitet - i klart brott mot grundlagens försäkran att ingen, ingen skall diskrimineras för sin etniska härkomst.

      Just nu, när gränser på det andliga planet och på det världsliga mellan Öst- och Västeuropa borde slås upp på vid gavel, kommer krigshetsarna och bommar igen dem och förser dem med sjudubbla lås.

      Inte är det Putin man bestraffar utan oskyldiga och rättslösa människor! Och som vanligt är det de fattiga och värnlösa, de som inte har råd och möjlighet att fly, som får lida för krigsgalningarnas vanvett.

      När håller vi en konsert eller ordnar en utställning eller annan manifestation till stöd för dessa de mycket fattiga, våra grannar, de obemärkta ryssarna? "De får aldrig ett bröd för Frälsningsarmén och aldrig ett ord i Clarté", skrev Ferlin: "Dem gör det mej ont att se."

      Nonymos

      Radera
    6. Intressant. Ingen ryskspråkig litteratur på A*demen eller Antikvariatet, och detta då förmodat i humanitetens, toleransens och frihetens namn?

      Jag vet inte vilken värld du lever i, men fundera ett tag på affärsekonomiska intressen. Vad kostar det att hyra en affärslokal i centrala Hfors? Hur ska man få in de pengar per kvadratmeter som man lägger ut? Säkert inte genom att bjuda ut hyllmetervis med böcker som Nonymos kanske kommer för att titta på. Kalle Anka på finska genererar säkert bättre driftsbidrag!

      Så du tror att någon kommer att straffa Finland för diffusa brott mot de mänskliga rättigheterna? Vem tänker du på som exekutor? Ryssland? FN? EU-kommissionen? Gud själv?

      Det är ju synd om en och annan hedervärd ryss eller bärare av annan nationalitet blir portad av Finland i ett försök att rädda sitt skinn. Faktum är att en stor del av dem som man redan låtit gå över gränsen har gått under radarn. En och annan är utan tvekan på hemligt uppdrag, vi får läsa om spionaget och dödsfallen de förorsakar senare, i bästa fall. Moskva är i krig med EU, så varför skulle de inte gripa alla chanser att sätta käpp i hjulet för det påstått dekadenta väst? Moskva struntar blankt i om enskilda förlöpta ryssar råkar illa ut: för (politiskt) dumt huvud får kroppen lida!

      Det är omöjligt att på ett intellektuellt plan dra några "andliga" gränser, för den bedömningen är alltid subjektiv och därmed individuell och möjligheterna till tolkningar och missförstånd lika legio som de som tänker. Men vem bryr sig väl om termer som realitet och konsekvens, intellektet har ju ingen kontaktyta med den andliga påstådda verkligheten.

      I ett annat sammanhang i den här bloggen framställs Kremls kamp mot väst som en kamp mellan konservativ rysk kultur å ena sidan och dekadent amerikansk å den andra. Gratulerar, du har blandat gräddglass i ärtsoppan! Ingen äter sådan geggamoja i vardagen - och med den intellektuella kontaminasammanblandningen blir diskussionen en amöba, där ingen längre vet vad som i grunden diskuteras.

      Radera
    7. Min mamma och hennes gubbe åt en gång glass direkt från ärtsoppsfatet... Ulrik

      Radera
    8. Anonym (00:00!) missar poängen. Akademen har av tradition ett stort utbud litteratur på grannspråken. Man hade uttryckligen plockat bort Tolstoj, Dostojevskij m.fl. som en manifestation för fred och frihet. Kultur, som det kallas.

      Internationella olympiska kommittén stänger ute ryska och vitryska idrottare från OS i sommar. Dess reaktion på att Ryssland arrangerar egna "motspel" är närmast rabiat.

      Vad skulle du tycka om Wilma Murtos seger i inomhus-VM firats med hissande av en konstgjord flagga och något improviserat musikstycke utan anknytning till oss?

      Personligen skulle jag kanske kunna finna det som ett rättvist straff för Sanna Marins bedrifter som regeringschef i och utanför tjänsten, men som finländare skulle jag ändå bli förolämpad - och ingalunda skulle det gagna freden och de höga ideal de olympiska spelen bekänner sig till!

      Och för ryssarna har flaggan och nationalsången säkert en ännu större betydelse än vad våra motsvarande har (läs: på sistone fått) för mig.

      Nonymos

      Radera
    9. "Man hade uttryckligen plockat bort Tolstoj, Dostojevskij m.fl. som en manifestation för fred och frihet"

      Jaså. Vet du det, eller tror du bara? Och om du vet det: är det fråga om trosvisshet eller faktabaserad kunskap?

      Politik är en grannlaga konst. Om det inte förslår med åtgärder riktade mot ledningen för en fientlig statsmakt är man tvungen att ta till indirekta metoder, som i så fall riktas mot fredliga profitorienterade företag, andra organisationer samt i sista hand medborgare. Alla dessa metoder är ägnade åt att sätta press på dem som ansvarar för den politik som motarbetas.

      De olympiska spelens höga ideal är lika betydelsefulla som grädde på moset. Det är moset som är det viktiga; om du har en skuren, vedervärdig eller giftig maträtt på tallriken saknar grädden all betydelse.

      Du skriver ur ett personligt perspektiv, och det har du för all del all rätt att göra. Nu handlar det om betydligt viktigare storheter: ett lands, ett folks och i förlängningen en kontinents och civilisations framtid. Hur skulle det vara att sluta leka Buddha och lyfta blicken från den egna naveln?

      Radera
    10. Jag frågade en försäljare både på Akademen och på Hagelstams.

      De i grundlagen stadgade förbuden mot diskriminering har inga undantag i lagtexten. Exempelvis mitt alma mater i Åbo bryter medvetet mot grundlagen genom att avbryta samarbetsprojekt med ryska och vitryska forskare pga. deras nationalitet.

      Trots internationella överenskommelser om motsatsen stänger vi också gränsen för flyktingar österifrån. Vi låter nödlidande människor lida för våra nycker och tycken.

      Det är ett kännetecken på en rättsstat att man inte låter dagspolitiken ha inflytande på rättskipningen, som nu sker i Finland.

      Och det missförhållandet är ju just vad många beskyller Ryssland för.

      Nonymos

      Nonymos

      Radera
    11. Jaså, du frågade rentav två expediter. Intressant.

      Jag för min del köpte i veckan ett svensk-rysk-svenskt lexikon på Adlibris och det kom på nån dag utan mankemang.

      Radera
    12. Bäste Anonym (om ni inte är olika personer), du tycker om att håna allt som har med mänskliga rättigheter att göra. Detta är redan illa men du andas också hat och mordlust mot enskilda, oskyldiga människor.

      Därför slutar jag diskussionen här. Det är omöjligt att uppnå förståelse och samförstånd med någon som förhärligar våldet. Du tycks i sista hand förstå bara ekonomiska argument och talar om Kalle Anka och avgifter för butikslokaler i huvudstaden när det gäller människors liv och välfärd. Du räknar i kvantiteter när det gäller levande människor och du är beredd att bryta mot grundläggande, lagfästa principer när det är politiskt opportunt.

      Kanske finner du fora för likasinnade någon annanstans på nätet.

      Nonymos

      Radera
    13. Intressant. För egen del är jag författaren till alla osignerade inlägg från och med det som publicerats kl 00.00 här ovan.

      Om du ur mina inlägg läser hån mot mänskliga rättigheter, hat, mordlust och våldsförhärligande etc så går mina tankar osökt till talesättet om en viss potentat som läser bibeln. Ett praktexempel på missförstånd!

      Jag tror inte på snacket om att ryska författare av någon bokhandel förpassats till något avlägset lager av politiska skäl. Och om ligors och staters aggression ska bemötas med snack om människors liv och välfärd går mina tankar till Tiananmen, platsen med det med tanke på händelseförloppet sällsynt missvisande namnet "Himmelska fridens torg". Krig är brutalt och om man är blödig och ber utan att i ord och handling tala ett språk som svarar mot hotet eller aggressionen behöver man inte hålla på särskilt länge innan allt är över för egen del.

      Och ja, tack nu så mycket för utvisningen! Ditt problem är bara det, att vart jag än tar vägen blir den hårda och tuffa världen kvar och i den behovet av polis, brandkår och militär för att försvara de enskilda människor vars liv både du och jag sätter värde på.

      Radera
    14. --> Nonymos, Du talar för öppna gränser mot öst... Säger bara, se på Sverige med sina öppna gränser och vart det leder ! ( https://samnytt.se/stockholm-berikas-med-skandinaviens-storsta-moske ) Har säkert lika stort förstående som du för alla dem som blir "portade" vid vår östgräns och som borde släppas in ( utom muslimerna ! har sett ondskan i deras ögon, dem klarar vi oss utan ! ) Tack och lov, likt det som Anonym 23 mars 2024 kl. 20:42 skriver, "och i den behovet av polis, brandkår och militär för att försvara de enskilda människor vars liv både du och jag sätter värde på." !

      Radera
    15. Forts. en stats ENDA uppgift är att skydda sina medborgare ! ( inte att förbinda sig vid ett visst "utlandsbistånd" i form av en viss procent av BNP ! Här kan istället både din och min uppgift ställas på sin spets, är du redo att avstå ditt "tionde" ( för Kristi kyrka, den världsvida, osynliga ) ? Nu är ju inte detta någon frälsningsfråga men jag ställer den i alla fall ;)

      Radera
  4. Nonymos 09:05 Ja men se där kom det, behövde inte klämma så hårt heller. USA (och vad du nu tänker de innebär) är så dåligt att det egentligen är bra med lite balans med ryskt välde. Hur korkad är inte den hållningen. Om du är så bekymrad över USA så kan du ju göra nåt åt dom då. Varför skulle ukrainarna behöva lida pga det?

    SvaraRadera
  5. Nonymos 09:05 ännu:

    "Jag kan inte minnas att vi skulle ha nåtts av några av dessa fatala och gudsförnekande perversioner inom massmedier och nöjesindustri med Ryssland som upphov och ursprung. "

    Och att invadera ett grannland och mörda, våldta, tortera och kidnappa barn och tvinga miljontals på flykt är inte det den värsta tänkbara perversionen? En imperialistisk best i full sving (jfr beskrivningarna av romariket och dess ledare i uppenbarelseboken). Du måste ju kunna kliva ut ur dig själv och din förestålllningsvärld och granska dina snedvridna hållning.

    SvaraRadera
  6. Jag vet att en krigshetsare blir en krigshetsare just pga. sin tendens till enkelspårigt och svartvitt tänkande. Därför väntade jag mig inget sakligt svar.

    Men vuxna och tänkande människor bör kunna tänka och hålla reda på två olika känslor eller tom. flera inför ett komplicerat skeende.

    Det är fullt möjligt att ha medlidande med Ukraina och att samtidigt önska att USA:s inflytande genom såpkultur, nöjesindustri och massmedier inte skall öka.

    Jag tror att du kan det, försök! Det vållar litet ansträngning men det är värt mödan. Man kanske blir mindre populär först men i längden mår man bättre.

    Nonymos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där om usas inflytande har du helt rätt i. En kär vän kallade ofta finland till lilla Amerika. Så var det oxå bland många officerare i krigsmakten så därför står vi nu som vi står. Och straffet kommer. Ulrik

      Radera
  7. Ja tack o lov att ryssland anfallit ukraina så att det blir mindre såpkultur. I väntan på balalaikornas ljuva toner då.

    SvaraRadera
  8. Israel leder, dom har slaktat 11 000 barn på fyra månader då ryssarna endast slakta lite över 500 barn i Ukraina på 2 år. Halleluja för heliga landet Israel, "guds folk"

    Eflop (lite ironisk på fredagskvällen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det Är Hamas som står för sifffrorna...

      Radera
    2. joo, helt klart Hamas som mördat sin egna barn...är du inbecill?

      Radera
    3. Anonym 20:39. Det är givetvis långt som du skriver. Det är beklämmande att se hur djup åsiktsklyftan i också vårt samhälle har blivit idag och den därpåföljande blindheten för den andra sidans argument. Det syns kanske tydligast i hela Trump-komplexet och i just Israel-frågan.

      Men ja. Det är Israel som bombar, men Hamas och deras terrordåd är orsaken. Dessutom, och det är här blindheten - eller ska vi säga oviljan att se - kommer in i bilden, använder Hamas civila som sköldar. Detta har två fördelar, ur Hamas synvinkel. Dels avskräcker det (normalt) Israel från att angripa Hamas fästen (när dessa t.ex. finns i källaren på ett sjukhus), dels kan de använda civila offer som propagandavapen mot Israel - vilket den ovilja att se/blindhet som har drabbat många människor idag möjliggör.

      Radera
    4. Israel må välja precis vad som helst som orsak, vackert väder, fel färg på träden eller annars bara måndagshumör, men det spelar ju ingen roll eftersom de valt att döda. De kunde ha valt att inte döda. Men israelerna verkar inte bry sig värst mycket om guds lag om att inte döda.
      Förvånande dock hur totalt tunnelsynta vissa blir då det gäller Israel, allt är förlåtet, allt vill man tolka till deras fördel, och här har Kristian blivit distansanalytiker och "vet" en hel massa om Hamas, allt för att rättfärdiga israelernas ändlösa dödande. Som jag sagt tidigare, finns det inget annat som skiljer israelerna från nazisterna än att det är i mindre skala.

      Radera
    5. Så är ock muslimska världen nazister gentemot israel/ CLASH!!! ++!! ** eller Hur om vi skall vara ärliga. Ulrik

      Radera
    6. Ärlighet och uppriktighet får man nog söka med ljus och lykta bland de bättre troende på denna blogg, bäste ulrik.

      Den muslimska världen, ca 1 mrd, rymmer alla sorters människor, små Hamas-klickar som gör fruktansvärda saker, och den stora majoriteten av 1 mrd lever sitt sävliga liv. Vore det annorlunda, att alla 1 mrd skulle vara som ni försöker ge skenet av, skulle det knappast finnas andra människor kvar.

      Men det är ju åtminstone lite ärligt att du ulrik medger att israelerna är lika som Hamas-mördarna. Då är det väl lämpligt att fråga, varför ni verkar beundra dem och försvara dem som ni gör? Är det för att de dödar så mycket som de gör?

      Radera
    7. 80% minst av palestinierna ( på västbanken enligt news) stöder Hamas och läget bland andra palestinierna är väl ganska lika. Irans doktrin, huthiernas doktrin, syriens hat som uppfräter det egna Landet hizbollah i Libanon som tillåter dem att hållas. Käre faktalobby. Israel står inför hotet om utrotning och är tvunget att förssvarskriga oxå offensivt ibland. Det Är krigets realiteter. Israel har egentligen varit idiotiskt för att de alltid tvingas sluta sina projekti på grund av om världen och det har oxå med deras Jesusförnekelse att GÖRA. Inte blir de saliga utan Jesus Men föör mig får de nog behålla sin judismessiannska identiteetti med vad det innebär att nitälska för Gud och Lagen de dagar då de vill bekänna Jesus Men GÄLLANDE muslimernas antikristendom skall du vara glad att ännu tar USA och israel och britanninebn och bjuder spets åt fienden dock sällan annat än som den västliga antikristiska varianten av verksamhet på jorden.
      Väckelse till Jesu tro går bättre fram i vissa muslimska länder än bland judarna. Som naiv skulle jag Kunna säga att det Är vilddjurets och antkristi maskinproxy som gör att onödiga bombningar utförs. Men vad skall vi säga då om raketerna som drabbar israel och andra länder under attack. Det Är maskinvilddjurets festdagar och soldaterna är välmest operatörer av vapensystem. Ulrik

      Radera
    8. Faktalobby är nog den sista som ska tala om tunnelseende. Kristian har flera gånger skrivit om att man kan kräva en högre standard av Israel. Men det ryms inte in i Faktalobbyns tunnel.

      Radera
  9. Jag kom i går kväll att lyssna till Tilde Addenbrooke í hennes sommarprat i Sveriges Radio i 17 juli 2023. När Ryssland anföll i februari 2022 reste hon till Charkiv för att vara hjälparbetare. Jag citerar: "Det är skillnad på fred och frihet. Ukrainarna vill inte ha fred. De vill ha frihet." De grymheter som hon bevittnat understryker varför de inte vill ha en sådan fred.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola. Ja, det är fullt förståeligt och något alla borde kunna känna medlidande med och även hålla med om. Men problemet är som sagt att kriget svårligen kan sluta så. Jag kan hålla med om att mina tre alternativ ovan är aningen förenklade, men i huvudsak är det dessa tre som står till buds. Vi har nu väntat i över två år på att Putin ska tvingas bort, men det ser inte ut att ske, och de ekonomiska sanktionerna biter inte alls. Om inte Nato går all in kommer Ukraina tyvärr att förlora kriget. Frågan är, som jag ser det, bara om detta sker genom förhandlingar nu eller om en tid - en tid som innehåller ytterligare massiva offer av människoliv.

      Radera
  10. Nonymus 22.3 11:28:
    Onekligen intressant
    om ryskspråkig litteratur a la
    Dostojevskij, Tolstoy m.fl. ej finns på hyllorna på Akademiska om denna litteratur funnits där tidigare.
    Ryssar som bor i Helsingfors och även
    andra av rysk klassisk litteratur
    intresserade ska väl ej behöva klä skott för ryska regimens
    politik.
    Omdömeslöst av ledningen för Akademiska
    om denna litteratur funnits där tidigare men nu tagits bort pga kriget.
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
  11. Vi får tacka tron på religiösa fantasier för attacken i Moskva igår. Religioner är roten till allt ont. Ja Fred nu! men det händer inte förrän vi slutar mörda barn för en sagofigur som inte finns.
    Eflop

    SvaraRadera
  12. NI har ju fel allihop, det är Gud Fader som styr hela cirkusen och nu är det dax för Esekiels krig. Ingen kommer att hjälpa Israel när Putin och turkarna anfaller men efter deras vinst kommer Gud att förinta dem. Det kommer att leda till en huggsexa när Ryssland splitras . Frågan är bara hur mycket elände Putin hinner ställa till med före han dras ned till Israel. Efteråt kommer vi att få fred, den stora fredsmäklaren Antikrist tar då över

    SvaraRadera
  13. Tja, vilken gud det nu är som styr allt detta, så vem tusan vill följa en sån till ett oändligt liv? Ett oändligt liv med detta liv som smakprov?

    Brukar ateister kriga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joo du. Hitler och Stalin och de gudlösa jobbarna i deras länder. Bland andra. Det finns ju sådana som hävdar sig vara Gudliga Men i praktiken är de praktiska ateister. Ulrik

      Radera